Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  446 członków

Audiostereo Caffe
IGNORED

Klub 24 bity:)

Rekomendowane odpowiedzi

Za dużo tam o 24bit nie ma. Nie mniej właśnie przesłuchałem kolejnego flaczka 24 bit od Chesky records i ponownie dynamika masakruje. Jest ono zdecydowanie lepsze jakościowo od co prawda innych albumów Chesky'iego (nie mniej charakter krążków z tego wydawnictwa pozostaje), które mam na cd. Nieziemsko brzmią nagrania, w których jest raptem 5 instrumentów na krzyż i wokal. Bez kompresji i loudnesu które tak pięknie mordują spójność przekazu większości dzisiejszych wydawnictw.

http://avaxhome.ws/hraphile/aic_jar_sap_limitedhqvinyl.html - nie zapomnijcie skasować szybko :-), daje to pogląd na możliwości tego paskudnego, obrzydliwie cyfrowego formatu 24 bity :-)

Ok, ok, wszystko fajnie, ale.... to zawsze jest cyfra :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Telewizja tez tylko analogowa ogladasz?;) Analog tez ma swoje wady. Nic nie jest idealne. No moze idealnie to byloby pojsc na bardzo dobry koncert.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Co do koncertu to się zgodzę, ale nie zawsze to lepiej brzmi :D

Wojtku, żeby nie było, że jestem całkowicie na nie, w weekend ściągnę sobie parę plików i posłucham :) Może mi się odmieni? :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale zawsze to jednak będzie cyfra i ten inszy cyfrowy nalot....,

Bzdura z tym "nalotem". Cyfrze jest bliżej do źródłowego analogu niż np. winylowi (dokładność reprodukcji oryginalnego sygnału). Oczywiście zakładając że ADC podczas zapisu jest dobrej jakości i DAC podczas odtwarzania również.

Telewizja tez tylko analogowa ogladasz?;)

Jak wejdziesz w zakładkę "kino domowe", to znajdziesz takich którzy jarają się VHS ... za jego zniekształcenia - x-P Edytowane przez Kyle

Chce przystąpić do klubu i powiedzieć kilka rzeczy oczywiście na plus dla 24 bitów.

Po pierwsze bez dyskusji dźwięk jest bardziej zbliżony do naturalnego, ale jak to wszędzie bywa są i płyty lepsze i gorsze. Dla mnie wyznacznikiem jakości póki co jest płyta B&W!

Po drugie dźwięk jest pełniejszy, mocniejszy z mega dynamiką, przestrzeń CZUĆ nawet gdy nie gra muzyka.

Gitara jest tak naturalna, że czuje się palce gitarzysty ocierające się o struny.

Zwykła płyta CD choćby najlepiej brzmiąca nie da nam takiej radości ze słuchania.

Polecam posłuchać naprawdę porządnych płyt 24 i 16 i ewentualnie krytykować!!!

Po trzecie takie płyty polecam szczególnie miłośnikom analogowego dźwięku bo...... "cyfra" jest ograniczona do minimum.

Po czwarte ostatnie! Swoją opinię wyrażam po odsłuchach na sansui CD-X701, na lepszych CD-kach jeszcze bardziej 24 oddali od siebie 16!!!

Co do mp3 to inna bajka, cyfrowy nalot porównywany do zniekształconego hi het-a perkusji mnie tak razi, że nie pozwala się słuchać, ale jak to wszędzie bywa słyszałem kilka kawałków takich, że nawet ten nalot nie przeszkadza!

W 100% polecam 24 bitowe płyty!!!

Format 24bit faktycznie często gra nieco lepiej, ale nie idealizowałbym samego formatu - dużo większe znaczenie ma jakość samego DACa i toru analogowego. Mam kilka utworów w mp3 które brzmią świetnie, o "nalocie cyfrowym" nie ma mowy - ten nalot to bardziej wada sprzętu niż materiału muzycznego. Niezorientowanym przypomnę że nie istnieje na rynku DAC który byłby odtworzyć pełną dynamikę 24 bitów - z 18 są bardzo duże kłopoty. A te płyty zgrane z winyla w 24 bitach... owszem, brzmią dobrze - natomiast nie należy też zapominać że sam winyl ma dynamikę na poziomie 12-13 bitów :-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Do tego mp3 to nie tylko ścinanie górnych pasm częstotliwości ale różnego rodzaju kompresja na maskowaniu cihszych dźwięków głośniejszymi kończąc.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Zgadza się, dlatego nie każdy typ muzyki będzie dobrze brzmiał w mp3. Ale niektórych nagrań z niewielką ilością instrumentów da się słuchać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Niezorientowanym przypomnę że nie istnieje na rynku DAC który byłby odtworzyć pełną dynamikę 24 bitów - z 18 są bardzo duże kłopoty.

18 bit (108 dB) jeszcze nie jest problematyczne ;)

ps. karta dźwiękowa Xonar Essence STX wyciąga w praktyce ponad 117dB

Z moich doswiadczen wynika, ze im slabszy, mniej rozdzielczy sprzet, tym lepeij sie mp3 slucha. A najlepiej to na sluchawkach i odtwarzxaczu mp3. Niestety przejrzysty system automatycznie pokazuje wszystkie wady i zalety tego formatu. Powiedzialem zalety? Jedyna zaleta to, ze malo miejsca zajmuje na dysku:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

od czasu klęski dvd-audio szans na masowe 24 bity raczej niema

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jak coś się ruszy w bardzo dobrych ale tanich kolumnach, wzmacniaczach,DAC-ach to możemy sobie porozmawiać o realnych efektach uzyskanych w domowych pieleszach dzięki 24 bitom.

Jak na razie dobry dźwięk nawet z vinyla czy CD wymaga dużych nakładów ponoszonych przez przeciętnego Kowalskiego :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak na razie dobry dźwięk nawet z vinyla czy CD wymaga dużych nakładów ponoszonych przez przeciętnego Kowalskiego :(

Niestety - te nowe formaty to głównie działania pozorowane, bo bez wymiernych rezultatów dla przeciętnego Kowalskiego. Dobre audio nie jest "trendy" - a bez tego nie można liczyć na znaczący postęp. Kto wie, może po wyczerpaniu możliwości poprawy obrazu uwaga producentów zwróci się w kierunku dźwięku? Niestety dość trudno marketingowo sprzedać dobry dźwięk, do tego potrzebne jest też pewne przygotowanie muzyczne słuchacza - a to komplikuje sprawę.

3 lata i telefony beda odtwarzac 24 bitowe pliki i beda mialy DAC na poziomie dzisiejszych za pare tysiecy.

Tak troche spekuluje, ale po tym co ostatnio uslyszalem z DAC za 1000zl nie wykluczam takiej mozliwosci, Wiekszym problemem beda sluchawki. Taki Apple dla przykladu, te jego Ipody zle nie graja, ale sluchawki ktore daja do odtwarzaczy to nadaja sie od razu do kosza.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

3 lata i telefony beda odtwarzac 24 bitowe pliki i beda mialy DAC na poziomie dzisiejszych za pare tysiecy.

Tak troche spekuluje, ale po tym co ostatnio uslyszalem z DAC za 1000zl nie wykluczam takiej mozliwosci, Wiekszym problemem beda sluchawki. Taki Apple dla przykladu, te jego Ipody zle nie graja, ale sluchawki ktore daja do odtwarzaczy to nadaja sie od razu do kosza.

...przejrzyj prase audio z ubieglego wieku i tamtejsze prognozy to sie dopiero ubawisz....i nie pisz glupot...

Dlaczego głupoty ? 10 lat temu tez nikt nie wierzył w powszechność płaskich TV - plazm, LCD, LED....gdyby kogoś przenieść w czasie z roku 2001 w rok 2011 byłby wielce zdziwiony rozwojem elektroniki....

A co do iPod'ów. Być może już całkiem niedługo będą miały wbudowane DAC'e z możliwością odtwarzania utowrów 24 bit ponieważ Steve Jobs planuje sprzedać plików 24 bitowych na iTunes Store.

Nie powiem, że było by to złe.

W poważnym amerykańskim "Sience" z lat 70" czytałem i oglądałem ilustracje o planowanych podróżach kosmicznych i pisali tak:

W 1999 odbędzie się pierwsza załogowa ekspedycja na Marsa!

Myślę że oni wiedzieli co piszą a jednak życie zweryfikowało zapędy naukowców i to samo będzie z jakością dźwięku 24bitowego który potencjał zauważymy na ogólnie dostępnych głośnikach-słuchawkach.

I byłyby te ekspedycje przeprowadzone gdyby nie fakt, że NASA przez lata nie dostawało środków na tego typu wyprawy. Ostatni człowiek na księżycu był jakieś 40 lat temu. Ale to już tak nawiasem tylko...

Edytowane przez ProgRockJester

To samo można ze środkami zrobić w audio, jeśli ich nie będzie i nie zostaną wydane na nowe technologie w najsłabszych punktach toru-czytaj głośniki-słuchawki to sobie możemy zbudować autostradę w Berlinie do Warszawy tylko od granicy dalej droga krajowa będzie.

Zapisuję się do klubu :)

Przede wszystkim dlatego, że te zmiany nic de facto nie kosztują. Praktycznie całe studyjne audio opiera się na gęstych formatach, dlaczego my mamy dostawać wykastrowany dźwięk...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

I byłyby te ekspedycje przeprowadzone gdyby nie fakt, że NASA przez lata nie dostawało środków na tego typu wyprawy. Ostatni człowiek na księżycu był jakieś 40 lat temu. Ale to już tak nawiasem tylko...

A ja cały czas się zastanawiam ,czy człowiek był w ogóle na Księżycu?????Czy to nie była jedna wielka mistyfikacja????Dziwi mnie to,dlaczego na fotografiach z powierzchni księżyca nie widać gwiazd na nieboskłonie księżycowym ,skoro nie ma atmosfery i gwiazdy są świetnie widoczne!!!Dlaczego amerykańska flaga wbita w grunt księżycowy powiewa skoro nie ma tam atmosfery i stąd wiatru????

Piotr

Jak by tak faktycznie było to ruskie by to natychmiast obśmiały na cały świat.

Może i tak .A może i nie ,tak bardzo szczelna była to operacja.Tadeo nie jestem jedynym ,który ma wątpliwości ,poczytaj sobie literaturę na ten temat albo spróbuj się zastanowić nad kwestiami ,które tu przytoczyłem

Dodam tylko ,że też chcę wierzyć iż człowiek postawił swoje stopy na Księżycu .

Piotr

Zapisuję się do klubu :)

Przede wszystkim dlatego, że te zmiany nic de facto nie kosztują. Praktycznie całe studyjne audio opiera się na gęstych formatach, dlaczego my mamy dostawać wykastrowany dźwięk...

Miało by to sens jak byśmy sobie słuchali z kompa na oryginalnym Protoolsie i wypaśnych kartach Audio w takim przypadku jestem za :)

Może nie trzeba tworzyć nowych formatów a je po prostu programowo i sprzętowo zacząć udostępniać-studio w każdym domu :)

Najpierw ustalmy fakty:

Po pierwsze czy przeciętny człowiek słyszy różnice pomiędzy 16 a 24 bitami czy tylko bardzo chce żeby tak było.

Po drugie czy amerykanie wylądowali na księżycu czy tylko chcemy żeby tak było.

Po trzecie czy ten topic jest potrzebny czy...

;)

Czy Twoj wpis w tym watku cos wnosi? Ustalmy ten fakt.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.