Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD 830 - tuning

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Przenioslem swoje pytanie z DIY bo od tygodnia pozostaje bez odpowiedzi

Wlasnie do mnie jedzie Philips CD 830.

Kupilem go na podstawie dobrych opini na tym forum i informacjach o mozliwosciach rozbudowy. Jestem elektronicznym laikiem i wszelka ingerencja we wnetrze napawa mnie wielkimi obawami. Jednak wiem, ze mozna wiele "wycisnac" z tego odtwarzacza, dlatego zwracam sie z prosba do szanownych forumowiczow o pomoc. Potrzebuje szczegolowy opis (schemat) przebudowy tego CD (byl taki watek poruszany kiedys, ale tam padly tylko ogolnikowe stwierdzenia). No i moze namiary na jakiegos dobrego elektronika, ktory by pomysl przekul w czyn i nie zdarl ze mnie kasy jak za zboze. Pomozecie ???

https://www.audiostereo.pl/topic/8200-philips-cd-830-tuning/

profes>

niestety tego cd nie znam, jedyne co przypuszczam to CDM4/19 i TDA1541A. Ktos moze potwierdzic i podac wiecej szczegolow? jest tam SAA7310+SAA7220?

Powinno byc dobrze. Chetnie bym na niego zerknal i ewntualnie dokonal przerobek jesli chcesz, jedyny klopot to odleglosc, mieszkam w slaskim.

Moja rada to nie daj sie wpuscic w takie "upgrady" jak Pana A.S. czy inne "gruntowne". Mozna z niego zrobic cd ktory przejedzie walcem po klockach za 3-6kzl wydajac grosze (doslownie) na przerobke!

Pozdrawiam

Rzeczywiście te odtwarzacze na kościach Philipsa (TDA1541A szczególnie) i napędach CDM1/2/4 są bardzo dobre.

Sam mam ze cztery różne i bawię się z nimi od dłuższego czasu.Tak jak wspomniał ktoś wcześniej bez problemu można doprowadzić taki odtwarzacz do stanu kiedy mało który CD-ek sklepowy za 5-6tys będzie lepszy.Może nie za grosze bo już trzeba trochę pieniędzy w to zainwestować,ale można.

Co do szczegółów.Najprostszym tuningiem jest wymiana wszystkich elektrolitów na nowe i lepsze ,zmiana wzmacniaczy operacyjnych na lepsze i wyrzucenie tranzystorków mutujących na wyjściu.Już w tym momencie taki CD gra jak kupny za 2000zł spokojnie.Następnie idąc dalej zewnętrzny zegar z własnym zasilaniem,wersja S1 lub S2 przetwornika TDA1541,wymiana innych kondensatorów no i oczywiście ominięcie tego co jest za dac-iem wraz z wzmacniaczami operacyjnymi i dobudowanie stopnia analogowego z własnym zasilaniem,na lampach na przykład,aczkolwiek niekoniecznie.Te napędy czytają wszystko i są bardzo żywotne a TDA1541A cechuje się bardzo analogowym i muzykalnym dźwiękiem.

Ja się mogę podjąć oczywiście tylko nie za bardzo mam przez najbliższe 2 miesiące czas szczerze mówiąc.Ale można się dogadać.Najchetniej to jakos w lipcu.Zależy też jaki tuning? Czy full wypas czy taki podstawowy lub średni.Podeślij mi wyraźną fotkę otwartego odtwarzacza z góry ,żebym miał poglad na sprawe,nie miałem tego modelu nigdy w rękach.Większość z nich jest zdbudowana identycznie,te same kosci,napedy...chodzi o rozmieszczenie i układ odtwarzacza w środku.

Pozdr.

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich !

Jestem również posiadaczem CD830 i chciałbym go trochę ulepszyć. Na jakie wzm. operac. zalecacie wymianić zastosowane fabrycznie LM833? Czy wymieniać kondesatory,są obecnie takie zielone MUSE?

Mam jeszcze jeden problem: mianowicie CD czasami przeskakuje do przodu o 1 sekundę lub dwie zarówno na oryginałach jak i CD-R'ach czyżby koniec lasera? Stwierdziłem ,że silnik napedu płyty ma mały luz osiowy , może to jest przyczyną?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.