Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy. Sansui slynelo z dobrych wzmacniaczy a jak dac w tym wzmacniaczu?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek76.

Tak, wzmacniacze były wyśmienite. To samo tunery. Odnośnie wbudowanego DACa, jest to stare rozwiązanie, bo sam wzmacniacz jest z około 1989 roku. Oparty jest na Mash systemie. Cały przetwornik jest na oddzielnej płycie ekranowanej od wzmacniacza. Posiada trzy wejścia Coaxial i jedno Toslink. Jest też jedno wyjście cyfrowe typu Coaxial. Co do samego brzmienia, w porównniu do analogowego brzmienia wzmacniacza, jest pełniejsze , bardziej szczegółowe i przestrzenne. Detale są wyraźnie lepiej identyfikowalne. Mam małe rozeznanie w DACach. Chętnie porównał bym swój do innych konstrukcji.

Pozdrawiam.

Jan

Witam

Sprzedałem rdaca z zasilaczem i zakupilem musicala fidelity m1a i mogę napisać tyle ze inna szkoła brzmienia ale czy gorszy czy lepszy to raczej nie moge tego stwierdzic, jak dla mnie ta sama polka.

M1 gra bardziej precyzyjniej ,analitycznie z odrobina muzykalnosci poprostu wszystko uslyszysz co jest nagrane na płycie , bass jest troche bardziej zróżnicowany ,punktowy dynamiczniejszy ,scena jest perfekcyjnie poukładana,uslyszysz każdy instrument odzielnie i co mi się najbardziej podoba to pokazuje idealnie gdzie był nagrany kawalek czy to pogłos hali czy studia coś pięknego .

Arcam grał o wiele cieplej i przy tym troche tracił detali ,srednica bardziej wyciagnieta do przodu w m1 zależy od kawałka czasami wychodzi a czasami wycofana,bass w rdacu jest cieplejszy i bardziej zaokraglony taki milutki.

Moja opinia jest następująca :

Rdac gra muzykę po stronie cieplejszej ,poprostu słuchasz i słuchasz ,muzykalnosc na świetnym poziomie patrząc na smieszna cenę arcama , więc jak dla mnie dac do agresywnie i jasno grających kolumn.

M1 gra muzykalnie z analitycznych dźwiękiem i energicznym basem.Dac do kolumn zdecydowanie cieplejszych.

Pozdrawiam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Serdecznie witamy w klubie! Zintegrowany czy nie - DAC jest DAC,

I jeszcze MASH! Kiedyś miałem Technicsa... :)

No to każdy może się do klubu wpisać. Bo albo jest we wzmaku, albo w CD, albo jako osobna skrzynka.

ten w CD pełni inną trochę rolę. Mało jest CD z digital input - szczególnie tych starszych.

A DAC we wzmaku to coraz popularniejsza opcja. Weźmy z najnowszych propozycji: HEED, NAD, Densen...

Często są to płytki z takim samym przetwornikiem jaki firma sprzedaje w osobnym pudełku.

Więc nie widzę problemu.

Jak ktoś ma CD z digital input to też ma IMO niezależny DAC.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kolejny DAC do kolekcji, ODAC=EPH-O2D, DAC + wzmacniacz słuchawkowy. Tym razem maleństwo (jednak zasilacz AC dosyć spory), nie gra przy zasilaniu z USB, nie ma mniejsca wewnątrz na baterie.

Dźwięk wydaje sie dobry, jednak zwolennicy mocnego basu mogą być zawiedzeni, gra raczej średnimi. Jak ktoś lubi mocny bas to potrzeba basujących słuchawek.

Obsługuje 44.1, 48 i 96 kHz. W Windows pojawia sie jako TE7022.

Więcej info na:

http://nwavguy.blogspot.in/

http://epiphany-acoustics.co.uk/our-products/ehp-o2d-miniature-desktop-headphone-amplifier-with-usb-dac/

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Super lasmas. Mam nadzieje, ze Ci to dobrze gra! Osobiscie jednak coraz bardziej sklaniam sie ku winylowi. Mam pozyczonego starego thorensa i takiej muzykalnosci jeszcze u mnie nie bylo, nawet na dcs pucini czy heglach ani na an 3.1 jezeli sie nie myle. Zreszta byli wczoraj kumple wlasciciele jeden burmestera a drugi.wspomnianego An. Nawet elektronika kravtverk, enia brzmia bez porownania naturalniej a gramiak za 1000zeta uzywka, do tego stausienkue pre yamahy z wbudowanym phono stage'am:) calosc moze 1200zl. Praktycsnie kazda dobrze nagrana plyta nie pozwala sie oderwac od muzyki, nawet muzyki teoretycznie nie w moim guscie.

Bylem tydzien temu na odsluchach linnow ds i sondeka lp12 i ten ostatni zmiazdzyl ds i to w podstawowej konfiguracji "majik". Oczywiscie chodzi o ogolna prezentacje muzyki, ds byl niezwykla precyzyjny alu reszta na korzysc vinyla:) Tak wiec kupilem ostatexznie hd2 do odsuchu plyt ktore bede chcial kupic na winylu oraz do gier i filmow. Ale kto wie moze kiedys wroce do powazniejszych dackow:)

P.S. Dziwne gdy pisze to zalozyciel watku, ale analog ma te magie nie do odparcia, dodam, ze kolega od an tez chce gramofonik;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja kończę poszukiwania DAC, jeszcze mam 2 zamówione - do realizacji. Na podsumowania jeszcze więc zbyt wcześnie, nie chce mieszać. Dziś/jutro może porównam Anedio do HD11, oczywiście w zakresie sam DAC (SPDIF-analog).

Trochę OT: polecam posłuchanie wzmacniacza Hypex Ncore, wstępnie wyglada na bardzo przeźroczysty i dynamiczny.

Może też kupie zachwalany Squeenzebox, nie słuchałem, specyfikacja mnie odrzuca, jednak jest teraz dobra cena.

Najbardziej problem z kolumnami, już trzecie wyrzuciłem, patrzę i nie wiem co, w wysokie ceny to ryzyko, w sklepie nie mam wyczucia.

Żeby nie był kompletny OT, dodam zdjęcie, teraz gołe.

Lasmas do h100 koniecznie sproboj dynki. Jezeli pamietam mieszkasz w norge. Soundgarden je ma, mozesz wypozyczyc za kaucja. Nie mialem ich nigdy w domu, ale zawsze ta kombinacja gralo bardzo przyjemnie a u nich nie zawsze tak systemy graja. Slyszalem tez opinie, ze h100 rewelacyjnie zagral z atc scm11 jezeli sie nie myle i z hd10. Wiecej szczegolow napisz do Octavarium, rowniez przebywa w tym kraju:)

• 2 tygodnie później...

Witam.

Ostatnio wpadł mi w ręce DAC - Muse Audio. Zewnętrzny DAC z wejściem Coaxial i Toslink i wyjściem Cinch RCA. Wejścia i wyjścia złocone, zewnętrzny zasilacz. Muzycznie taki sobie, bo w różnych konfiguracjach, różnie gra. Z bardzo mocnym Sansui Alpha 907 zagrał dobrze w zakresie średnich i wysokich, poprawił czytelność szczegółów i jakość sceny, jednak bas trochę zrobił się rozlazły, zszedł jeszcze niżej. W zestawie z innym Sansui Alpha 707DR zagrał już wyraźnie kiepsko. Właściwie wszystko było noie tak, góra znikła, średnica zrobiła się nijaka a bas też nie taki i mniej potężny, dziwne.

Coś mi się widzi, że zacznę różne porównania jak tylko coś nowego wynajdę.

Pozdrawiam.

Jan

Coś mi się widzi, że zacznę różne porównania jak tylko coś nowego wynajdę.

Zachęcam i czekam na opis wyników! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Pokaż no tego muse, to nie jest ta zabawka z Jebaya za pardzeisiąt dolców? :))

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Pokaż no tego muse, to nie jest ta zabawka z Jebaya za pardzeisiąt dolców? :))

witam

chcę się zapisać do klubu z moim dac rega.

jestem bardzo zadowolony z tego daca .W roli transportu robi dvd lg oraz sq toutch .....ta kombinacja odprawiła na emeryturę meridiana 507.24

W końcu kupiłem Squeezebox Touch, cena była wyraźnie promocyjna. Podchodziłem to tego jak pies do jeża.

Jednak jestem z niego zadowolony. Zastąpił jeden BluRay który służył głównie jako odbiornik sygnału z sieci i wyjście cyfrowe coaxial.

Zajmuje mniej mniejsca, ładnie się prezentuje. Wewnętrzny DAC nie jest najwyższej jakości. Zainstalowałem dodatek EDO (Enhanced Digital Output) i teraz odbiera sygnały sample rate 192 kHz, bez zacięć.

Dalej wyjściem SPDIF coaxial na zewnętrzny DAC. Można sterować zarówno z komputera jak i z ekranu Touch i dołączonego pilota.

Nie wiem jeszcze czy to można zmienić ale: Nie widzi jednak plików DSD, DXD, midi i niektórych innych. Nie widzi serwera Foobar.

Tak na prędko: dość czysty dynamiczny dźwięk, opłacalny sprzęt, dodatkowo radia internetowe.

Mialem toucha, dzwiek przyemny, docieplony bym rzekl, jednak po roznych porownaniach mialem wrazenie, ze troche malo dynamiczny i detaliczny. Zarowno z hd10 jak i puccinim.

To witamy stary audiofilu. A owszem slyszalem, a nawet dwa z nich;)

Kolejne maleństwo do kolekcji, przetwornik audio USB-I2S z płytką DAC, QNKTC AB-1.2

Nie bedę opisywał, dużo info jest na stronie projektu http://www.qnktc.com/usb.php stronie forum http://www.diyaudio.com/forums/digital-source/185761-open-source-usb-interface-audio-widget-171.html i zdjęcia wysłane przez osobe o nick zumbik https://dl.dropbox.com/u/25211990/QNKTC/AB-1.2/HiRes/AB-1.2.zip

Takie moje pierwsze wrażenia, pod systemem Windows 7:

- gra bardzo czysto i dynamicznie, jednak na początku po włączeniu słychać coś jakby przesterowania i przyśpieszone odtwarzanie, po około 2 minutach dochodzi do siebie.

- pracuje (Windows) w dwóch trybach USB audio class 1 i 2. Na razie u mnie, w trybie 1 poprawnie pracowało przesyłanie DS a w trybie class2 tylko ASIO. Tryby przełączane manualnie.

- trochę zabawy z aktualizacją oprogramowania, przełączaniem trybów, trzeba mieć trochę wprawy w obsłudze komputera

- szczególnie zalecany do testowania dla osób które nie wierzą że wyjście przez USB może dać czystą i dynamiczną audio muzykę

W tej chwili wielkich porównań nie zrobię, czas urlopu, jednak dźwięk da się lubić i wydaje się lepszy (a przenajmniej przejemniejszy) niż z transportu Squeezebox oraz HiFace2 i standardowego XMOS. Jednak bardziej podobny do wychodzącego z SBT. Można powiedzieć predysponuje na lidera wyjścia audio z laptopa.

Mam też samą płytkę USB-I2S i może zrobię próbę podłączenia do Buffalo.

Tak przy okazji, wyszła kolejna zaleta mojego laptopa Sony, teraz na urlopie używan Acer i strasznie muzykę tnie (poczta, aktualizacje i nawet strony www). Na laptopie Sony to sporadycznie.

Teraz trochę o Raspberry Pi. Trochę to OT ale piszę tu żeby w osobnym wątku nie psuć dobrego nastroju wielbicielom tego urządzenia.

Przyszło pocztą w kopercie w pudełku o wielkości porównywalnej do paczki papierosów. Po podpieciu kabli robi się jednak całkiem spora gwiazdka.

Pierwsza uwaga, do podłączenia zasilania jest gniazdko co jak mikro-slim USB, żaden z zasilaczy do moich telefonów (aktualnych i byłych) nie pasował, dodatkowa wymagane jest minimum 0.7A a moje zasilacze miały 0.55A. Udało się podłączyć zasilaczem do iPhone i dodatkowym kablem.

Zainstalowałem na karcie SD 4GB, boot z linuxa Raspbmc. Połaczenia: HDMI do monitora z głośnikami, sieciowy RJ45, mysz USB, zasilanie.

Po właczeniu instalował się, przez sieć, linux Raspbmc, około 20 minut. Pojawił się ekran typowy dla XBMC. Całkiem ładny ale nie udało się go dopasować do wielkości ekranu.

Wszystko chodzi okropnie wolno. Radia internetowe nie da się słuchać, stracznie przerywa, dopiero podcasty udało się słuchać. Na tym testy przerwałem, szkoda czasu.

Teraz cenowo, w moim przypadku: urządzenie 27 funtów GBP w przeliczeniu 135 PLN, VAT i poczta w przeliczeniu 85 PLN, karta SD około 40 PLN.

Do tego później wypada dodać jakiś zasilacz 50 PLN i prymitywną obudowę 30 PLN. Razem koszt 340 PLN.

Urządzenie nieopłacalne, chyba komuś dam, na razie ląduje w szufladzie, może poczeka na jakiegoś specjalizowanego linux np. do sterowania światłami lub zamykaniem drzwi. Karta SD wraca do samochodu. Nie jestem rozczarowany, liczyłem się z takim scenariuszem.

Porównania, podobne: np. do AppleTV black 2 gen, to 400 PLN + jak ktoś chce FireCore za 29$ razem około 500 PLN, ale jaka funkcjonalność i dodatkowo pilot.

Panowie,

mam dylemat:

Heed Audio Dactilus

albo

CA DacMagic

albo

Musical Fidelity M1 - chociaż denerwuje mnie audiofilskie powietrze wewnątrz.

szukam ciepłego brzmienia, wzmacniacz to brytyjski Arcam A70, docelowo lampa (amplifon/ming da).

źródło to pliki FLAC w rozdzielczości 16/44 plus kilka 24/192 po coaxialu/optyku (nie zdecydowałem),

USB nie potrzebuję.

Coax ma na ogol pelniejsze brzmienie, nieduzo ale jednak.

tak też wyczytałem wielokrotnie.

a który DAC ?

nie ukrywam że najwygodniej kupić mi CA - więcej wejść + USB (jak mnie jednak kaprys najdzie) chociaż rażą mnie diodki.

z drugiej strony heed audio też ma dobre recki.

M1 - jak pisałem - ostatni wybór.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.