Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem te testy z Audio Marantza, Pioneera i Hegla. Niestety napisane tak żeby nikogo nie skrzywdzić i dzięki temu nie da się też wyciągnąć żadnych wniosków prawie. Marantz najlepsza przestrzeń i kontrola, dynamika. Pioneer pomiędzy HD-DAC1 a Hegel a Hegel niby najbardziej muzykalny. Mimo wszystko po tym teście nabrałem więcej apetytu na posłuchanie U-05 bo to konkret maszynka za rozsądną kasę. Postęp w przetwornikach jest naprawdę spory w ostatnich latach. Osobiście mając do wyboru te konstrukcje nie szukałbym już chińczyków może poza Audio GD.

Ja jak bym miał wybierać pomiędzy Heglem a Audio GD wybrałbym zdecydowanie tego drugiego.

Miałem hd20 i niczym mnie nie zachwycił, wolę swojego North Stara

W nim chociaż jest sensownie zrealizowany stopień analogowy.

Dlaczego wszyscy ciągle skupiają się na przetwornikach a olewają kwestię transportu ...

Z dobrym transportem wszystkie w/w DAC grają podobnie. Na sprzęcie ze średniej półki praktycznie nie do rozróżnienia ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jakieś tam różnice są nie przesadzajmy :-) North Stara 192 miał mój kolega właśnie zmienił go na HD-DAC1. O ile North Star był fajny po SPDIF dzięki fajnemu nasyceniu średnicy o tyle przestrzeń, szybkość i rozdzielczość oraz taki ogólny realizm po stronie HD-DAC1. Mam wrażenie, że niektórzy nie przekonaja się do naprawdę dobrych przetworników i PC Audio wmawiając szczupłość brzmienia, ale tak jak pisałem wyżej prosty HD-DAC1 pokazuje o wiele więcej informacji i tego się nie da uzyskać w połączeniu z gęstością która jest przyjemna ale niestety powoduje spadek transparentności. Wolę na starcie mieć brzmienie bardzo realistyczne, rozdzielcze, szybkie i przestrzenne i później kształtować efekt końcowy elektroniką, kablami niż z zamulonego brzmienia próbować coś później dobrego wyciągnąć bo tego czego taki gęsty przetwornik nie odtworzy tego już żadna elektronika ani kable nie dodadzą.

Jeszcze wracając do North Stara to miałem go w domu i przetwornikiem o podobnej sygnaturze, ale lepszym od niego jest już NAIM DAC a Xindak DAC-20 jak lubisz gęste barwne granie to naprawdę już spora różnica a można go wyrwać za małą kasę. Miałem NAIM DAC i DAC-20 ale pierwsze co otworzyło mi oczy, że poza muzykalnością jeszcze ważniejszy jest realizm przekazu był Calyx 24/192 GFmod później nieco poszedłem znów w przyjemność z Calyx Femto i skończyłem na Auralic Vega łączącym w miarę barwne granie z super wglądem w nagranie, ale z pewnością nie gra tak nasyconym dźwiękiem jak Femto a tymbardziej DAC-20 tylko co z tego jak będę chciał uzyskać extra muzykalność wystarczy wstawić w tor XLO Limited albo Unlimited i mam takie brzmienie. Niestety z DAC-20 czy North Starem 192 nawet choćbym wpinał jakieś drogie srebrne druty nie uzyskam brzmienia Vegi.

Edytowane przez Iceman007

Nie skupiam się tylko na przetwornikach też zauważam wpływ transportu i między innymi używam m2techa evo jako źródło i uważam że jest znakomity. Podłączałem inne napędy odtwarzacze cd czasami za nie małą kasę ale tak naprawdę to nie miały nawet startu do evo. Oczywiście są lepsze, na przykład interfejs Bada ale za wiele większe pieniądze. Mój dac North Stara jako dosyć wiekowa konstrukcja bo ma z siedem osiem lat jest szczególnie narażona na jiter i to wyraźnie słychać i pisanie że do daca wystarczy podłączyć jakieś tanie cd albo odtwarzacz dvd i popłynie z głośników od razu hi-end to jest bzdura. Nie mniej jeżeli mowa o transportach nie można bagatelizować przewodów cyfrowych bo to też słychać i to bardzo. Jeżeli chodzi o nowsze dac-i mniej to jest słyszalne ale nadal jest i czasami przesądza o efekcie końcowym.

A ja uważam, że transport ma większe znaczenie niż się wszystkim wydaje ...

Przy dobrym sygnale to tak naprawdę współczesne DACi mało czym się różnią.

Przy normalnym transporcie (CD jako transport czy standardowy PC/MAC) faktycznie są różnice w brzmieniu DACów. Ale to ślepa uliczka ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja mam ekstremalnie szybki i detaliczny wzmacniacz i w moim systemie potrzebne jest właśnie nasycenie i barwa i tego właśnie Hegel nie miał na takim poziomie.

Co ma North Star.

Osobiście mając do wyboru te konstrukcje nie szukałbym już chińczyków może poza Audio GD.

u mnie w szranki pójdzie nfb1 i być może nfb7 od audio gd- oczywiście dam znać (około lutego). Rywalizować będzie(ą) z hd12 i marantzem

Ja też od jakiegoś czasu szukam daca z dobrze zrealizowanym stopniem analogowym ale musi być zbalansowany tak do sześciu siedmiu tysięcy może być używka.

Niestety za naprawdę dobre dac-i to trzeba wydać ponad dychę.

Ja rozumiem i nie neguje że taka Vega i Femto jest o kilka klas lepsza od North Stara bo jest kilku krotnie od niego droższa i tu właśnie wchodzimy w pułap ceny powyżej dziesięciu tysięcy za używany może Vega troszkę mniej. Ale właśnie chodzi o priorytety, ja właśnie szukam daca który połączy nasycenie i barwę z szybkością i detalicznością bo niestety mam świadomość że mój dac nie dorównuje wzmacniaczowi klasą. Ale mam też świadomość że to nie będzie tanio :)

Xindaca dac-20 też słyszałem ale nie na moim systemie i wcale mi się to nie podobało jak grało może wcale nie była wina daca. Generalnie grało tak bez płciowo niby wypełnienie jest ale barwa taka szara i wcale się nie zgodzę że jest bardziej detaliczny i szybki bo nie jest od Norh Stara. Oczywiście na tym systemie był też wpięty mój dac.

Najmy w ogóle mnie nie kręcą tam to dopiero jest marketing.

Edytowane przez Kubasa

Idziecie w złym kierunku Panowie ... spróbujcie dorwać jakiś dobry transport ... z dobrym transportem różnice pomiędzy DACami są minimalne. Po co porównywać tak samo brzmiące DACi ?

VEGA jest świetna ale ze słabym transportem ;-) Z dobrym nie różni się zbytnio od innych DACów.

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam ekstremalnie szybki i detaliczny wzmacniacz i w moim systemie potrzebne jest właśnie nasycenie i barwa i tego właśnie Hegel nie miał na takim poziomie.

Co ma North Star.

Bo Hegel robi daci pod swoje wzmacniacze...one same z siebie są nasycone i trochę, jak dla mnie, ciemne...

Idziecie w złym kierunku Panowie ... spróbujcie dorwać jakiś dobry transport ... z dobrym transportem różnice pomiędzy DACami są minimalne. Po co porównywać tak samo brzmiące DACi ?

VEGA jest świetna ale ze słabym transportem ;-) Z dobrym nie różni się zbytnio od innych DACów.

napisz jak powinno wyglądać zestawienie, jaki transport, jak sterowany, z góry dziękuję.

?

Są różne dobre transporty:

Testowałem ostatnio Lyngdorf CD-2 - jako transport gra świetnie !

Docet-Lector Digidrive TL mk2

Transporty plikowe:

konwerter BADA, Audiobyte Hydra-Z

A jeśli chodzi o tańsze rozwiązania to PC z kartą USB (PPA/JCAT/SOtM) i dobrym zasilaniem liniowym.

Z laptopa nie ma dobrego grania i nigdy nie będzie. To musi być dedykowany PC. Oczywiście bezgłośny (bez ruchomych części).

Jest wiele tego typu rozwiązań a ja stworzyłem najtańsze bez kompromisu jakościowego.

Najlepiej wykonać telefon do mnie ;-)

Można go znaleźć na stronie:

www.ppaudio.pl

Nie rozumiem pytania ...

Serwer danych (muzy) najczęściej pracuje w technologii DLNA ... ale z jakością dźwięku to nie ma nic wspólnego.

Gość

(Konto usunięte)

Chodzi mi o to czy przesyłanie danych z serwera nie ma wpływu na odtwarzany dźwięk, jakie sa zakłócenia?...z tego co czytam to usb ma...musza być separacje galwaniczne, itd.

...no chyba, ze coś źle rozumiem...

Poprzez USB łączymy transport z DAC. I faktycznie trzeba się napocić żeby było to dobre połączenie.

Stacjonarny streamer jest zintegrowanym transportem + DAC. Jednakże te tanie grają słabo bo część "transportowa" jest na ogół słabo zrobiona. Dopiero droższe streamery pokroju wyższego LINNa, Lumin grają dobrze.

Nie ma znaczenia czy streamer odczytuje dane z dysku czy dostaje je z serwera DLNA - jeśli ma dobry hardware zagra dobrze, jeśli słaby - kiepsko.

... spróbujcie dorwać jakiś dobry transport ... z dobrym transportem różnice pomiędzy DACami są minimalne. Po co porównywać tak samo brzmiące DACi ?

no dobrze. A czy wg Ciebie jakość transportu ma znaczenie dla połączenia cd z dac za pomocą spdif?

Dlaczego uważasz, że kluczowy jest "dostawca" zer i jedynek? Zadaniem łącza cyfrowego jest dostarczenie wszystkich zer i jedynek w wyjściowej ilości i kolejności. Czym się różni sygnał z dobrego źródła od tego ze złego - czymś innym niż ilością/kolejnością bitów? A może chodzi o moc sygnału?

Pytam z ciekawości.

Te zera i jedynki dostarczane są za pomocą ... prądu ...

Jakość zasilania w transporcie ma wpływ na te zera i jedynki. I kabel SPDI/F także ma wpływ.

To po prostu słychać. Przejawia się to większą separacją, czarnym tłem, brakiem wyostrzeń na górze, aksamitnymi wokalami oraz odpowiednim wypełnieniem dźwięku.

Czyli dokładnie tym o co tak zawzięcie walczymy składając system.

Ja też w to nie wierzyłem dopóki nie rozpocząłem "badań odsłuchowych" transportów ... efektem tego jest mój serwer Pure Power Audio oraz ogólne rozeznanie w temacie.

U mnie od jakiegoś czasu gra Yulong DA8 i chyba rozegrał się na tyle by pokazać pełnię możliwości. Wczoraj wieczorem był odlot, poszedłem spać dopiero o 1:30 :)

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

U mnie od jakiegoś czasu gra Yulong DA8 i chyba rozegrał się na tyle by pokazać pełnię możliwości. Wczoraj wieczorem był odlot, poszedłem spać dopiero o 1:30 :)

gdzie kupowałeś?

Przeczytałem te testy z Audio Marantza, Pioneera i Hegla. Niestety napisane tak żeby nikogo nie skrzywdzić

No może przesadziłem z tymi "testami", raczej opisy urządzeń. I to dość niechlujne, bo nawet nie wiadomo czy opisywany dźwięk pochodził z systemu (DAC+wzmacniacz+kolumny) czy z systemu (DAC+wbudowany wzmacniacz słuchawkowy+słuchawki). A to robi różnicę.

I takich wpisów poprosimy więcej :)

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Polecam, gra "po ludzku" z ładną barwą, przez dość długi czas przeszkadzała mi mgła na dalszych planach, rozdmuchany bas, oraz ogólnie równowaga tonalna przesunięta w dół. Musiał się wygrzać, bo selektywność jest teraz bardzo dobra, góra nabrała iskier, ale wciąż jest to pełne granie, takie pod stare odtwarzacze na TDA1540, ale jednak znacznie lepsze. Słucham teraz na dokanałowych Westone'ach i jest tak jak ostatnio :)

Edytowane przez Sz@tynbury

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.