Skocz do zawartości
IGNORED

JAK PODŁACZYĆ UZIEMIENIE I DO CZEGO ?

kwinto2

Rekomendowane odpowiedzi

Na szczęście nie polecałem na Forum podłączania do kaloryfera ;).

Ale nie przesadzajcie. ta przesada to następujące rozumowanie. Jeśli do kaloryfera podłączy się fazę i kogoś (w sąsiedztwie , czy w naszym mieszkaniu) ma porazić, to świadczy to tylko jakie to uziemienie ta instalacja CO!

Zatem, nie podłączamy do CO!

Uziomu do trawnika przed domem nie pozwoli nam poprowadzić zarządca. Tez lipa.

Ale bez paniki. W mojej kamienicy jest prawdziwy uziom (mimo instalacji 2 przewodowej). Gruby drut (fi 5mm) dochodzi pionem do każdej skrzynki bezpiecznikowej. Stamtąd można pociągnąć uziom do gniazdek audio.

Grzegorz, czy możesz wyjaśnić dlaczego łączyć obudowę gramiaka ze wzmakiem tylko, a nie uziemiać dalej? Tzn. jeśli wzmak ma wtyczkę 'bez bolca' to chyba uziemienia jako takiego nie ma, prawda?

Jestem sceptykiem co do jakości uziomów w naszych domach. Zdaje się, że Koledzy w tym wątku potwierdzają to.

Jeśli wzmacniacz ma wejścia o wysokiej czułości (PHONO) to zawsze ma zacisk "uziemienia" na obudowie. Ale oczywiście nie służy on do podłączenia go pod PEN w gniazdku. Tym bardziej, jeśli wzmacniacz jest w II klasie ochronności bez "bolca".

Ten zacisk na obudowie powinien być połączony z takowym w gramofonie.

Jeśliby spojrzeć na sprzęt jako system o odrębnym zasilaniu (kondycjoner, listwa) to można pokusić się o symetryzacje (transformator izolujący od sieci dla całego systemu dużej mocy!) uzwojenia wtórnego z wirtualnym "zerem". Wówczas po stronie bezpiecznej (odizolowanej od sieci) można poeksperymentować z połączeniami obudów takim wirtualnym "zerem". Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby jak mamy możliwości uziemić taki obwód.

Takie systemy muszą być przemyślane. Tego typu rozważania prowadziłem w moim wątku "Zasady ekranowania" czy jakoś tak, nim nie zaczęła się tam dyskusja na inne ciekawe tematy.

W mojej kamienicy jest prawdziwy uziom (mimo instalacji 2 przewodowej). Gruby drut (fi 5mm) dochodzi pionem do każdej skrzynki bezpiecznikowej. Stamtąd można pociągnąć uziom do gniazdek audio.

Rozumiem, że masz na myśli taką piętrową skrzynkę bezpiecznikową, która znajduje się przed licznikami abonenckimi.

Jeśli tak to możesz od razu pociągnąć sobie jedną fazę albo i nawet trzy będziesz miał prąd za darmo ;).

A tak poważnie to jakakolwiek ingerencja w układ zasilania przez osoby czepiące swoją wiedzę z źródeł niesprawdzonych kończy się przeważnie nieciekawie. Pół biedy jeśli dla nich samych, gorzej jeśli ofiarami stają się osoby trzecie.

Jeśliby spojrzeć na sprzęt jako system o odrębnym zasilaniu (kondycjoner, listwa) to można pokusić się o symetryzacje (transformator izolujący od sieci dla całego systemu dużej mocy!) uzwojenia wtórnego z wirtualnym "zerem". Wówczas po stronie bezpiecznej (odizolowanej od sieci) można poeksperymentować z połączeniami obudów takim wirtualnym "zerem". Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby jak mamy możliwości uziemić taki obwód.

Takie systemy muszą być przemyślane. Tego typu rozważania prowadziłem w moim wątku "Zasady ekranowania" czy jakoś tak, nim nie zaczęła się tam dyskusja na inne ciekawe tematy.

Nie wydaje Ci się, że takie 'wirtualne zero' w zasadzie to to samo, co jest w instalacji bez uziemienia i w drugiej klasie ochronności?

No, plus może być, bo wszystkie urządzenia będą na jednym potencjale (tego wirtualnego zera), choć w sumie to takie połączenie daje układ obszernej anteny w pętli, dołączonej do obwodu masy audio. W sumie, to nie wiem, jak to się zachowa w rzeczywistości. I czy coś poprawi czy popieprzy ;)

Rozumiem, że masz na myśli taką piętrową skrzynkę bezpiecznikową, która znajduje się przed licznikami abonenckimi.

Jeśli tak to możesz od razu pociągnąć sobie jedną fazę albo i nawet trzy będziesz miał prąd za darmo ;).

A tak poważnie to jakakolwiek ingerencja w układ zasilania przez osoby czepiące swoją wiedzę z źródeł niesprawdzonych kończy się przeważnie nieciekawie. Pół biedy jeśli dla nich samych, gorzej jeśli ofiarami stają się osoby trzecie.

Grisza.

Nie moralizuj tyle.

Takie rozprowadzenie instalacji 3 przewodowej można zlecić elektrykowi z uprawnieniami. Układ jest sprawdzony i odebrany. Nie wiem o czym tyle rozpisujesz. U mnie zarządca raz na (nie pamiętam dokładnie, wynika to z przepisów prawa), sprawdza instalację elektryczna w kamienicy i wszystkich mieszkaniach.

Nadmieniłem, że "piony" w wielu budynkach są przygotowane do instalacji 3 przewodowych.

Widzę, że dyskusja nabrała naukowego charakteru. To dobrze. Pozwala wyjaśnić wiele naprawdę interesujących kwestii.

Ja nie mam problemów z wirtualnym zerem ani konieczności podłączania się do instalacji wodociągowej czy też centralnego ogrzewania. Mam przygotowane uziemienie w dosłownym tego pojęcia znaczeniu. Jest w ścianie specjalny kabel, wyprowadzony poza budynek, drugi koniec tegoż kabla został na stałe połączony ze starym ocynkowanym kubłem, który to kubeł został zakopany w ogrodzie kilka metrów wgłąb.

Proszę więc o radę natury zupełnie podstawowej: uziemiać czy nie?

Poproś jakiegoś elektryka pomiarowca niech wpadnie z MRU albo i nawet z MZC-kiem i Ci ten kubeł przemierzy czy on jest w ogóle coś wart,choć jak ocynk-wiadro nie było zakopywane 10 lat temu a połączenie wykonane rzetelnie to są spore szanse na małe omy;)

l'enfant sauvage

Poproś jakiegoś elektryka pomiarowca niech wpadnie z MRU albo i nawet z MZC-kiem i Ci ten kubeł przemierzy czy on jest w ogóle coś wart,choć jak ocynk-wiadro nie było zakopywane 10 lat temu a połączenie wykonane rzetelnie to są spore szanse na małe omy;)

Dzięki. Znajomy elektryk mi pomierzy. Ale to nam da tylko odpowiedź na pytanie - czy kubeł jest coś wart jako uziemienie?

Moje pytanie natomiast dotyczyło kwestii zupełnie zasadniczej: czy wogóle jest sens uziemiać, czy nie? Powyżej napisałem, że wg Cambridge Audio uziemiać należy wtedy i tylko wtedy, gdy w skład zestawu wchodzi gramofon. A ja takowego nie posiadam i nie planuję.

Bobcat, zobacz jak gra lepiej i tak zostaw. :) Ja musiałem uziemić integrę kiedyś, ponieważ to pozwoliło zlikwidować brum w gnieździe słuchawkowym. Podwiesiłem się pod zacisk uziomowy wejścia gramofonowego. Zmian brzmieniowych na głośnikach nie zaobserwowałem, ale to był bardzo budżetowy zestaw.

Wydaje mi się, że różnic żadnych nie ma. Ale to nie nie jest, przyznasz chyba, bardzo wyszukana forma pomiarów :)

Brum kiedyś miałem, na skutek pętli masy. Wyeliminowałem go wstawiając filtry galwaniczne pomiędzy podłączenia anteny FM / anteny TV a amplituner / telewizor.

Nie wiem ilu użytkowników ma to forum, ale tych, których interesuje bardziej efekt metrologiczny od brzmieniowego, można policzyć na palcach jednej ręki nie wliczając klonów. Określ swoje kryteria i zastosuj je w praktyce. Pytanie jeszcze - co i czym będziesz mierzył? Ja bym sprawdził potencjał DC masy sprzętu względem uziemienia i jeśli wynosi co najmniej kilka woltów, to bym nie uziemiał, a w ogóle czy uziemiać napisano w instrukcji sprzętu. :)

Tak.

Kiedyś zalecano uziemić tuner w zakresie odbioru fal krótkich ;).

Ja traktuję uziemienie jako swego rodzaju elegancję.

A to, że może ono w niczym nie pomóc to oczywiste. Kiedyś z Edwardem dyskutowaliśmy o tym, że i na samolocie system audio zagra znakomicie jak jest znakomity.

Uziemianie wynika z filozofii, do której bliżej metrologom i radiowcom niż audiofilom. Oczywiście energetyka i bezpieczeństwo zrobiło z tego nowa jakość.

A uziemienie może również zaszkodzić. Wystarczy sobie wyobrazić pętle jaką tworzy linia zasilająca (gdzieś tam połączona z ziemią w trafostacji), sprzęt audio i linia niezależnego uziemienia za oknem do ogródka.

Każde zakłócenie doskonale indukuje prądy w takiej pętli.

Reasumując, do czekam mam podłączyć przewód uziemiający gramofonu, przy założeniu, że wzmacniacz jest podłączony do sieci dwużyłowej i gniazdo jest bez bolca?

A to, że może ono w niczym nie pomóc to oczywiste. Kiedyś z Edwardem dyskutowaliśmy o tym, że i na samolocie system audio zagra znakomicie jak jest znakomity.

Rzeczywiście, podyskutować, to sabie mogliście - i nic więcej :)

Tak.

Kiedyś zalecano uziemić tuner w zakresie odbioru fal krótkich ;).

Ja traktuję uziemienie jako swego rodzaju elegancję.

Mimo wszystko, zasilanie sieci odnosi się do ptencjału Ziemi - ono akurat nie wisi w kosmosie ani nie jest wirtualne. Co innego z bateriami i akumulatorami.

Imacman:

Związać gramofon ze wzmacniaczem. Nigdzie nie uziemiać.

Jar1:

Z reguły dyskusje są dla dyskusji, zwłaszcza na takim Forum. Każdy i tak zrobi po swojemu.

Mimo wszystko, zasilanie sieci odnosi się do ptencjału Ziemi - ono akurat nie wisi w kosmosie ani nie jest wirtualne. Co innego z bateriami i akumulatorami.

I dlatego jeśli nie zastosuje się prawidłowego ekranowania (wielokrotnego) to przewodem uziemiającym będzie płynął prąd na tyle duży, że uziemiona konstrukcja nie będzie miała potencjału ziemi.

I dlatego jeśli nie zastosuje się prawidłowego ekranowania (wielokrotnego) to przewodem uziemiającym będzie płynął prąd na tyle duży, że uziemiona konstrukcja nie będzie miała potencjału ziemi.

Kurcze,jak duży?Bo nie bardzo rozumiem,przewodem PE płynie prąd o jakiejś wartości?Podczas normalnej pracy jakiegokolwiek odbiornika?Bez uszkodzonej izolacji przewodów,z RCD w tablicy i przy zabezpieczeniu poprzez szybkie wyłączenie zasilania?

Jaki to układ sieci?

l'enfant sauvage

A może wystarczy tylko taki, jaki jest w miejscu podłączenia zasilania...

Grisza.

Nie moralizuj tyle. Takie rozprowadzenie instalacji 3 przewodowej można zlecić elektrykowi z uprawnieniami. Układ jest sprawdzony i odebrany. Nie wiem o czym tyle rozpisujesz.

Ok, w takim razie należałoby napisać: "róbta co chceta".

U mnie zarządca raz na (nie pamiętam dokładnie, wynika to z przepisów prawa), sprawdza instalację elektryczna w kamienicy i wszystkich mieszkaniach.

Art. 61.1 pkt 2 ustawy Prawo Budowlane mówi, iż te elementy budynku powinny być poddawane okresowej kontroli co najmniej raz na 5 lat.

Nadmieniłem, że "piony" w wielu budynkach są przygotowane do instalacji 3 przewodowych.

Jeśli już to instalacji 5-przewodowych (3fazowych) lub lepiej instalacji w układzie TN-S. Nie wyobrażam sobie pionu instalacyjnego w np. budynku 5 piętrowym zrealizowanego 1-fazowo.

Kurcze,jak duży?Bo nie bardzo rozumiem,przewodem PE płynie prąd o jakiejś wartości?Podczas normalnej pracy jakiegokolwiek odbiornika?Bez uszkodzonej izolacji przewodów,z RCD w tablicy i przy zabezpieczeniu poprzez szybkie wyłączenie zasilania?

Jeśli w mieszkaniu mamy zabezpieczenie różnicowoprądowe to w przewodzie PE może oczywiście płynąć prąd, jednak nie większy niż wartość tzw. prądu różnicowego zabezpieczenia (dla gniazd w mieszkaniu 30mA). Przekroczenie tej wartości powoduje jego zadziałanie.

W sytuacji awaryjnej przy ochronie realizowanej poprzez samoczynne szybkie wyłączenie w przewodzie ochronnym może płynąć oczywiście większy prąd. Wówczas prąd, który nie spowoduje zadziałania zabezpieczenia nadprądowego (jednocześnie napięcie długotrwale dopuszczalne dla danych warunków środowiskowych nie będzie przekroczone) może utrzymywać się przez dłuższy czas, traktując obwód zwarciowy jako zwykły odbiornik.

Grisza.

Masz dużo racji z tym przestrzeganiem. Ale zakładam, że wątek jest dla myślących.

Już wcześniej odradzaliśmy nie stosowanie CO jako uziomu.

Jaki to układ sieci?

Płyną oprócz prądów o których nadmienił Grisza również a może przede wszystkim prądy od nagminnie wtykanych w urządzenia i listwy filtrów. Zwłaszcza kondensatory (Y czy jakoś tak;) z przewodów prądowych do właśnie bolca. Maja około 10nF. Można sobie obliczyć jaki prą PEN popłynie w pionie 10 mieszkań, gdy w każdym jest takich filtrów z 5.

Płyną oprócz prądów o których nadmienił Grisza również a może przede wszystkim prądy od nagminnie wtykanych w urządzenia i listwy filtrów. Zwłaszcza kondensatory (Y czy jakoś tak;) z przewodów prądowych do właśnie bolca. Maja około 10nF. Można sobie obliczyć jaki prą PEN popłynie w pionie 10 mieszkań, gdy w każdym jest takich filtrów z 5.

Piszesz o PEN. Pytanie octavarium dotyczyło przewodu PE, na który prądy będące wynikiem pojemności filtrów raczej się nie przekładają.

To Wy sobie tu piszcie bo nie ma to jak jeden pisze o jednym układzie sieci,inny o następnym i już nieistotne kto ma na myśli TN-C,a kto TNC-S czy może TNS albo TT,bo jak widzę nie ma to najmniejszego znaczenia jaki tam prąd popłynie,czy raczej nie popłynie w PE,bo nie powinien....zresztą czy to ważne...w tej dyskusji chyba nie za bardzo...

EDIT:

..a tak jeszcze na marginesie:kiedyś Grzegorzu to ja czerpałem sporo wiedzy i satysfakcji z Twojego udziału na forum,fajnie było Cię czytać....teraz niekoniecznie,a szkoda bo odnoszę wrażenie że masz sporo do powiedzenie w tematach które są Ci bliskie,które rozumiesz;)

l'enfant sauvage

Kiedyś to np. w ciągu nocy przygotowywałem watek i wrzucałem kolejno wiele rysunków i komentarzy. W typowych watkach ciężko o logiczny przebieg.

Wielu Kolegów do czego mają prawo skręca nurt wątka w różne strony. I wychodzi z tego nieco chaosu.

Poza tym zaszło nieporozumienie.

Jaki to układ sieci?

W komentarzu poprzedzającym Twoje pytanie miałem na myśli uziom indywidualny (bo w te stronę szedł wątek).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.