Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  148 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, colcolcol napisał:

Na ostatnim AS w Wa-wie wychodziłem widząc gramofon lub lampę. Może już wystarczająco nasłuchałem się w życiu analogu i coś pękło?

Aries Cerat Helene DAC: szerokość - 50 cm, głębokość - 43 cm, waga - 40 kg. Wszystko pięknie poukładane w środku, majstersztyk. Który popularny wzmacniacz może się pochwalić taką wagą? 

Właśnie miałem pisać, wygląda to na prawdę dobrze, wykonanie tak jak powinno być. Zobacz sobie Kasandre, ten zasilacz 🙂

obiektywnie o audio

40 minut temu, S0nic napisał:

Nikt nie lubi ale brzmią ładnie 🙂

Daj znać jak gra ten dac, jest tam regulacją głośności?

Niestety nie ma dealera w Polsce więc musiałem ściągać z DE. 
Czytałem wiele dobrych opini na temat tego DACa, oglądałem filmy na YT i zamówiłem w ciemno. Zobaczymy jak to zagra 🙂

Nie ma regulacji z tego co się orientuję, a ja i tak puszczam to przez pre amp.

Można regulować napięcie na wyjściu XLR.

12 minut temu, Pawellang napisał:

Niestety nie ma dealera w Polsce więc musiałem ściągać z DE. 
Czytałem wiele dobrych opini na temat tego DACa, oglądałem filmy na YT i zamówiłem w ciemno. Zobaczymy jak to zagra 🙂

Nie ma regulacji z tego co się orientuję, a ja i tak puszczam to przez pre amp.

Można regulować napięcie na wyjściu XLR.

Szkoda że nie ma regulacji 😕

Jak dasz radę to weź porównaj z lampizatorem, masz niedaleko, wypożycza Ci. Chętnie poczytam który bardziej Ci podszedł.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

6 minut temu, S0nic napisał:

Szkoda że nie ma regulacji 😕

Jak dasz radę to weź porównaj z lampizatorem, masz niedaleko, wypożycza Ci. Chętnie poczytam który bardziej Ci podszedł.

Jak tylko przyjdzie to będziemy go porównywać u mojego przyjaciela z Lampizatorem Horizon 🙂

• Moderatorzy
W dniu 15.01.2023 o 09:39, slawek.xm napisał:

możesz go spróbować z 18W-8535-01

sam byłbym ciekaw opinii jak one się zgrywają... tylko raczej podział trzeba by było zrobić na ok 3kHz

Ja zrobiłem kolumny na tych głośnikach kiedyś. Mz dobrze się to zgrywało. 

-----------------

3 godziny temu, Pawellang napisał:

Jeśli ktoś ma Lampizatora od Baltic w górę, to chętnie zaproszę na porównanie w moim systemie 🙂

Ja mam golden Atlantic tylko daleko do Ciebie 😕

jak Helena?

obiektywnie o audio

O co chodzi w różnicy między 18W/4531G01 a 18W/4531G00?

Tzn dane widzę w datasheet. Ale oba midwoofer'y o tym samym przeznaczeniu? Co Scan miał na myśli wypuszczając jeden i drugi?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Cytując Kisiela: Inżynierowie Scan-Speaka i Vify w czasach, gdy firmy te były połączone w ramach Vifa-Speak, na przełomie XX i XXI wieku, przygotowali pierwsze membrany z domieszką włókna drzewnego. Model 18W4531G01 ma taką właśnie membranę, jednocześnie nacinaną w sposób właściwy dla wszystkich nisko-średniotonowych Revelatorów. Dodatek włókna drzewnego do pulpy celulozowej zmienia (wzmacnia) jej strukturę, ale podstawowe parametry i charakterystyki nie ulegają zmianie, i są podobne jak w  modelu 18W4531G00.  

Niektórych to już naprawdę mocno w głowę przygrzało. 220 tys USD za głośniki z kamienia z przetwornikami Scan Speak seria Illuminator na średnich, wysokotonowym berylu i revelatorach na basie 🤣🤣🤣.

Ciekawe kto to kupi ? 😊

6 godzin temu, Pawellang napisał:

Niektórych to już naprawdę mocno w głowę przygrzało. 220 tys USD za głośniki z kamienia z przetwornikami Scan Speak seria Illuminator na średnich, wysokotonowym berylu i revelatorach na basie 🤣🤣🤣.

Ciekawe kto to kupi ? 😊

Jedno jest pewne, nikt ich nie ukradnie 🙂

obiektywnie o audio

W dniu 20.02.2023 o 00:19, Pawellang napisał:

revelatorach na basie

Są na tyle dobre, że nie było co poprawiać w serii Illuminator i ograniczono się w zmianach do przetworników dla wyższych częstotliwości. Dopiero 38WE jest alternatywą, ale chcąc nie chcąc, aby zestaw (ze Scanami) obsłużył całą pierwszą oktawę, trzeba pokochać Revelatory. 

W dniu 20.02.2023 o 00:19, Pawellang napisał:

Jakby były ellipticory to cena byłaby ok?

W dniu 18.02.2023 o 16:33, S0nic napisał:

Ja mam golden Atlantic tylko daleko do Ciebie 😕

jak Helena?

Słucham Heleny drugi dzień i jest szok. Ależ to pięknie gra. Jutro jadę do kumpla porównać z Horizonem 😅

Lampizator kosztuje x 4 ale wątpię, żeby była taka sama przepaść w różnicy dźwięku .

Godzinę temu, Pawellang napisał:

Słucham Heleny drugi dzień i jest szok. Ależ to pięknie gra. Jutro jadę do kumpla porównać z Horizonem 😅

Lampizator kosztuje x 4 ale wątpię, żeby była taka sama przepaść w różnicy dźwięku .

Helena to najniższy produkt w ofercie Aries a horizon  najdroższy u Lampizatora 🙂

obiektywnie o audio

34 minuty temu, S0nic napisał:

Helena to najniższy produkt w ofercie Aries a horizon  najdroższy u Lampizatora 🙂

Zgadza się, ale nawet ten entry level wymiata. Później aby uzyskać 5% zmiany na plus musisz zapłacić x2. Tak to już jest w tym High Endzie 🙂

20 minut temu, Pawellang napisał:

Zgadza się, ale nawet ten entry level wymiata. Później aby uzyskać 5% zmiany na plus musisz zapłacić x2. Tak to już jest w tym High Endzie 🙂

Kawał klocka ten DAC no nie? 🙂

obiektywnie o audio

9 godzin temu, Pawellang napisał:

Mało powiedziane, ledwo go sam z samochodu przytargałem 😅. Myślałem, że mi dysk wypadnie 🤣🤣🤣

Ty już go kupiłeś czy na testy masz tylko?

obiektywnie o audio

Dzisiaj porównaliśmy Horizona, Helenę i DCS Vivaldi Apex z upsamplerem.

Według nas w takiej właśnie kolejności wypadły. 

Horizon najbardziej analogowy dźwięk z dużą sceną, za nim Helene podobnie ale z mniejszą sceną. Na koniec zbyt technicznie brzmiący APEX.

7 godzin temu, Pawellang napisał:

Dzisiaj porównaliśmy Horizona, Helenę i DCS Vivaldi Apex z upsamplerem.

Według nas w takiej właśnie kolejności wypadły. 

Horizon najbardziej analogowy dźwięk z dużą sceną, za nim Helene podobnie ale z mniejszą sceną. Na koniec zbyt technicznie brzmiący APEX.

A coś więcej o brzmieniu i reszcie zestawu? Jak rozdzielczość Heleny w stosunku do lampiego?

16 godzin temu, Pawellang napisał:

Niestety nie było możliwości wypożyczenia, więc kupiłem w ciemno 😅

Za ile dało radę wyrwać tego dac?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

8 godzin temu, S0nic napisał:

A coś więcej o brzmieniu i reszcie zestawu? Jak rozdzielczość Heleny w stosunku do lampiego?

Porównywaliśmy u mojego przyjaciela, który ma jeden z najlepszych systemów w Europie. Kolumny Wilson Audio Chronosonic XVX Limited zasilane końcówkami Ypsilon Hyperion z pre ampem tej samej firmy. Streamer to Taiko Extreme. Okablowanie zasilające Synergistic Research 20/20 Dream, interkonekt Tara Labs Grand Zero  i kabel usb Shunyata Omega.

Rozdzielczość i barwa Horizona w stosunku do Heleny bardzo zbliżona, minimalnie lepsza w Lampizatorze.

Największym zaskoczeniem było to, że Horizon lepiej gra podłączony bezpośrednio do końcówek mocy, bo ma świetny preamp i możliwość sterowania głośnością, czego nie ma Helena.

Godzinę temu, colcolcol napisał:

... piękne sprzęty. To musiała być świetna zabawa. 

Na tym zestawie przerobiliśmy już wszystkie topowe wzmacniacze, DAC, kable i inne. 
Uważam, że po wpięciu Horizona w system mój przyjaciel doszedł do tzw ściany i już lepiej się nie da 🙂

9 godzin temu, S0nic napisał:

Mają politykę max 10% rabatu, więc zapłaciłem 12600 Euro.

Uważam, że jest wart każdego Euro, bo gra lepiej niż cały stack DCS Vivaldi Apex. Mola Mola w podobnej cenie wypada przy Helenie blado. Oczywiście mówimy w tym konkretnym systemie, być może w jakimś przymulonym lepiej wypadną DCS i Mola.

Czyli jednak, lampy wygrały 🙂

dzięki Paweł za streszczenie 😉

HOrizon super ale Helena ta najniższy dac w ofercie Aries:)

co by się działa z tym dwu-modułowym z zasilaczem z lampami 🙂

33 minuty temu, Pawellang napisał:

Mają politykę max 10% rabatu, więc zapłaciłem 12600 Euro.

Uważam, że jest wart każdego Euro, bo gra lepiej niż cały stack DCS Vivaldi Apex. Mola Mola w podobnej cenie wypada przy Helenie blado. Oczywiście mówimy w tym konkretnym systemie, być może w jakimś przymulonym lepiej wypadną DCS i Mola.

Jak wygląda serwis u nich, rozmawiałeś z dystrybutorem? 

Największy minus ariesa to fakt, że nie ma tam regulacji głośności 😕

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.