Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  148 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, S0nic napisał:

Ale Akustyk nie zrobił, a wg niego najciekawsza 🙂

Z tego co się orientuje, to Kisiel był u Gravesena na pokazie, więc może ma wiedzę w tym temacie.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, S0nic napisał:

Ale Akustyk nie zrobił, a wg niego najciekawsza 🙂

podział na środku , dodatkowa droga i związane z nią komplikacje

(zgranie 21we i 18we z tweeterem z jednej strony oraz z wooferem z drugiej i koszty)

osobiście jestem zadowolony , że Kisiel użył 21we/4 jako typowego średniaka

bo to utwierdza mnie w wyborze i decyzji którą podjąłem już prawie 2 lata temu kupując ellipticory

Witam serdecznie,  mam spory problem ze starymi ale ukochanymi 🙂 monitorami 18W8545k /D2905 9900.  Z powodu "zmęczonych" konektorów wieloletnimi próbami lutowaniem głośnika basowego, dopieszczania dzwięku i prób zwrotnicy, uszkodziłem sobie głośnik nisko-tonowy i to na amen. Była to wersja z kaptonowym karkasem cewki.

Niestety Scan Speak radośnie zaprzestał produkcji w/w głośnika 😞 Kupiłem więc inną wersję 18W8545-01 w nadziei że choć bas będzie na podobnym poziomie. Okazało się że niestety jest lepszy tzn krótszy bardziej "techniczny" ale jest go mało i w ogóle gra to całkowicie inaczej. Wymaga to niestety przeprojektowania nie tylko zwrotnicy ale i obudowy a przynajmniej portu basreflex. Średnica też jest lepsza ale kompletnie się to wszystko rozjechało. Czuję że jest to akustycznie całkowicie inny głośnik. Najchętniej włożyłbym stare .... może ktoś ma i się zamieni 😉

Pewnie sprzedam głośniki .....szkoda bo uwielbiałem te stare 😞 zdravim . 

Edytowane przez antos
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, antos napisał:

Zastanawiam się czy Scan Speak może zrobić wersję z kaptonem na indywidualne zamówienie....

zadzwoń do Andrzeja Kisiela opisz problem , może ma taki głośnik jeszcze

601 34 18 73, 22 409 97 97

Witajcie w mojej głowie pojawił się ostatnio taki dylemat. Obecnie posiadam yb 3 drogi ze szpilką,12mu i revelator22. Będzie to grało w pokoju salon/kuchnia 42m2 ale generalnie chce zrobić taki trójkąt odsluchowy 2,5x2,5x2,5m na środku salonu( czyli  raczej bliskie pole jak na wielkość pomieszczenia) sluchałem już wielokrotnie kolumn teoretycznie za małych do pomieszczenia i nigdy nie brakowało niczego vs duża podłogowa. Jak myślicie zamiana ww. Kolumn na szpilkę i 18 iluminator nie będą strzałem w kolano? I czy 18 iluminator to fajny głośnik? W przyszłości będę chciał podpiąć to pod amplifon set42?. 

Dzięki za radę, głośniki podobnie jak te nowe i tamte stare kupiłem u Pana Andrzeja Kisiela. Napisał mi że głośniki muszą pograć i faktycznie dzwięk się zmienia. Poprzednio (naście lat temu) byłem u niego w domu i nawet odręcznie napisał mi schemat zwrotnicy 🙂. Zwrotnica była zaprojektowana na wersję podstawową 18W8545 z aluminiowym karkasem cewki. Ponieważ wybrałem z Kaptonowym karkasem nie było konieczności niwelowania górki na średnicy która występuje w wersji podstawowej.  

Po kilku latach znalazłem w sieci zwrotkę która bardziej pasowała do mojej wersji osiemnastki. Kaptonowa wersja miała więcej basu ale mniej rozdzielczą średnicę.

Dzisiaj odszukałem zwrotnicę Pana Andrzeja i okazało się że część niksko-tonowa ma pułapkę i pięknie "uspokaja" głośnik w newralgicznym zakresie. Ponieważ góra połączyła się teraz ze średnicą nowego głośnika i efekt przerósł moje oczekiwania gdyż mój nowy Yaqin zaczarował mnie wywołując ciarki... Nalot zniknął i basik jest co prawda mniejszy ale to inna jakość. W sumie gra to jakby dużo lepiej.... Miałem też u siebie wersję postawową ale nie była aż tak dynamiczna detaliczna i rodzielcza. To zupełnie inna bajka. 

Zobaczymy muszę jeszcze trochę pograć ale jest nadzieja 🙂

7 godzin temu, adams84 napisał:

Witajcie w mojej głowie pojawił się ostatnio taki dylemat. Obecnie posiadam yb 3 drogi ze szpilką,12mu i revelator22. Będzie to grało w pokoju salon/kuchnia 42m2 ale generalnie chce zrobić taki trójkąt odsluchowy 2,5x2,5x2,5m na środku salonu( czyli  raczej bliskie pole jak na wielkość pomieszczenia) sluchałem już wielokrotnie kolumn teoretycznie za małych do pomieszczenia i nigdy nie brakowało niczego vs duża podłogowa. Jak myślicie zamiana ww. Kolumn na szpilkę i 18 iluminator nie będą strzałem w kolano? I czy 18 iluminator to fajny głośnik? W przyszłości będę chciał podpiąć to pod amplifon set42?. 

Ja bym zostawił te 3 drogi co masz 😉

Pytanie jak zagrają z amplifonem, tego niewiadomo. 12mu to jest bardzo dobry głośnik sredniotonowy, nie zamieniłbym na 18cm.

obiektywnie o audio

3 godziny temu, colcolcol napisał:

Zamiana 3D na 2D jest nierozsądna 🙂 

boję się, że w nowym mieszkaniu z normalnie, użytkowo zaadoptowanym pomieszczeniem(duże zasłony duży dywan, duża sofa fotel) jednak 18wu może jednak na basie polegnąć. Z drugiej strony średnica z 18 vs 12 może byc bardziej dociążona. To co napisaliście Panowie to prawda choć z własnych doświadczeń wiem że nawet 2way z 16cm purify w 25m2 był bas ok czyli jak trzeba było łupnąć potrafił przywalić a kolumny zarazem fajniej znikały z pomieszczenia.  

5 godzin temu, S0nic napisał:

Ja bym zostawił te 3 drogi co masz 😉

Pytanie jak zagrają z amplifonem, tego niewiadomo. 12mu to jest bardzo dobry głośnik sredniotonowy, nie zamieniłbym na 18cm.

ostatnio miałem u siebie wt40II. Magia. Tranzystory mogą mu sie kłaniać. Takiej barwy nie dają tranzystory. Można więc poczynić założenie że skoro wt40II daje BARDZO radę, set42 da bardziej. 🙂

25 minut temu, adams84 napisał:

boję się, że w nowym mieszkaniu z normalnie, użytkowo zaadoptowanym pomieszczeniem(duże zasłony duży dywan, duża sofa fotel) jednak 18wu może jednak na basie polegnąć. Z drugiej strony średnica z 18 vs 12 może byc bardziej dociążona. To co napisaliście Panowie to prawda choć z własnych doświadczeń wiem że nawet 2way z 16cm purify w 25m2 był bas ok czyli jak trzeba było łupnąć potrafił przywalić a kolumny zarazem fajniej znikały z pomieszczenia.  

ostatnio miałem u siebie wt40II. Magia. Tranzystory mogą mu sie kłaniać. Takiej barwy nie dają tranzystory. Można więc poczynić założenie że skoro wt40II daje BARDZO radę, set42 da bardziej. 🙂

Jeżeli chodzi o barwe to na pewno da rade. Sporo osób lubi spokojną barwną prezentacje. Pytanie jak dynamika, impuls i szeroko pojęty wykop 🙂

Ładny jest ten SET42. Zawsze mi się podobał wizualnie, nie słyszałem niestety go w akcji nigdy. W tym budżecie to obowiązkowa pozycja do odsłuchania jeżeli ktoś chce mieć lampę SET. Dobrze byłoby mieć kolumny o efektywności nieco wyższej. Zawsze miałem wrażenie, że te głośniki basowe scana revelator 22cm czy nisko-średnio illuminatory 18cm potrzebują mocnego tranzystora lub lampy PP. Sprawdzisz to się podzielisz informacją czy miałem rację lub byłem w błędzie 😉

Zresztą Twój problem jest prosty do rozwiązania, jeżeli już kupisz SET42 to przetestuj na kolumnach które masz. Jak nie zagra to będziesz kombinował 😉

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

3 godziny temu, adams84 napisał:

16cm purify

Moglbys cos wiecej napisac jak to gralo? Jak srednica? Niezbyt "sterylna"?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
17 godzin temu, adams84 napisał:

miałem kolumny Akustyka ilr3

ale raczej układ średniowysokotonowy na 12mu bym zostawił

w takiej kubatrurze najbardziej może brakować Ci basu

jeśli tak będzie lepiej zmienić kolumny na bardziej skuteczne pod set 42

proponowałbym

coś podobnego do

obraz.thumb.png.9c5cf68ab905eb6c601046713a1e7406.png

https://akustyk.com.pl/p/40/266/akustyk-el22

lub

obraz.thumb.png.e6f62109c39efa9481d40a4cfe9e6d44.png

https://akustyk.com.pl/p/40/270/akustyk-rr43

Edytowane przez slawek.xm
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

miałem kolumny Akustyka ilr3

ale raczej układ średniowysokotonowy na 12mu bym zostawił

w takiej kubatrurze najbardziej może brakować Ci basu

jeśli tak będzie lepiej zmienić kolumny na bardziej skuteczne pod set 42

proponowałbym

coś podobnego do

obraz.thumb.png.9c5cf68ab905eb6c601046713a1e7406.png

https://akustyk.com.pl/p/40/266/akustyk-el22

lub

obraz.thumb.png.e6f62109c39efa9481d40a4cfe9e6d44.png

https://akustyk.com.pl/p/40/270/akustyk-rr43

Jakim cudem Set42 napędzi te dwa revelatory i to w OZ? Nie ma opcji 🙂

obiektywnie o audio

Hmm... 4x26W wspólnie z 18W jako propozycja do słuchania z odległości 2,5 metra (nie o kubaturze poemat) była  jest dyskusyjna. 

Już nawet nie chodzi o elektrownię mającą wystarczający zapas mocy, aby swobodnie rządzić takim zestawem, ale o zakres pracy samych przetworników. Miałem 18W, gram na 26W i one kochają wprost większe wychylenia. Pracując w najlepszym pod względem zniekształceń zakresie pracy czyli dosyć głośno, dostarczają naprawdę dużo radości. Nadmiernie tłumione ze względów zdrowotnych 😉  będą niczym Ferrari na osiedlowych uliczkach.  

Buszując - znalazłem. Nie mnie oceniać stronę techniczną, dizajn jaki jest każdy widzi, ale już jakość wykonania detali jak na pasjonata, jest na bardzo wysokim poziomie.   

https://pkaudio.webnode.cz/illu3/

Zrzutffffffffff.jpg

Fajny przykład. Ciekawi mnie też rozwiązanie Wilson Audio z 12MU + 18 Revelatorem

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, slawek.xm napisał:

można też dać dwa czteroomowe szeregowo

lub dwa alu równolegle jak Witek Albecki

granie podniesie się o klasę

chodzi oczywiście o woofery 18 cm

W dniu 8.03.2023 o 18:53, S0nic napisał:

Jakim cudem Set42 napędzi te dwa revelatory i to w OZ? Nie ma opcji 🙂

im wyższa wynikowa skuteczność kolumn tym łatwiej połączyć to z mocną  lampą

a 4-way Kisiela może nałośnić i ponad 100m tylko wtedy nie z tą lampką, przy 40 m2 takie zestawienie wystarczy ...4 membrany basowe i małe wychylenie dadzą naprawdę fajny bas w tym średnim pokoju

ja 60 watami JJ828 napędzałem kolumny na 12 calowym głośniku subwooferowym i dawał radę mimo , że impedancja kolumn spadała poniżej 3 om

poza tym idąc Twoim tokiem myślenia wzmaki triodowe kilkuwatowe nie mają prawa istnieć ...a jednak niektórzy nie wyobrażają sobie systemu bez 300Bse 🙂

oczywiście nie mówimy tu o wprowadzeniu kolumn a stany maksimum ale mając Maserati nie jeździsz cały czas 300km/h

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.