Skocz do zawartości
IGNORED

linia transmisyjna

piter z

Rekomendowane odpowiedzi

Podoba mi sie w tasukach, jak usztywniaja cala obudowe. To jest genialne, chociaz na tym 3d to te przegrody maja chyb troche przesadzona grubosc. Nie sadzisz?

akurat grubość tasuka ma najmniejsze znaczenie , zależy jak zaprojektuje sie obudowe , ja jak robilem pierwszą taka obudowę uzylem hdf 3mm, potem tasuki robilem z paneli podlogowych 6mm

potem z mdf 12 mm

Ok, zwrocilem na to uwage, bo u siebie coraz czesciej zmniejszam grubosc scianek wew przegrod, bo szkoda mi pojemnosci w jakis naprawde nieduzych obudowach. Gdyby zaoszczedzic na grubosci, to moze daloby sie wycisnac jeszcze wiecej basu, czy tam nizej zejsc z takiej samej obudowy?

z calej tej dyskusji wynika pewien fakt SPROSTUJCIE JEŚLI SIE MYLĘ

mysle ,ze Arek uważa za linie transmisyją tylko mocno wytłumiony falowód ktory posiada impedancje z jednym pikiem rezonasowym jak obudowa zamknieta , niewytłumiony falowód posiada dwa piki na impedancji jak BR.

ilosc pików rezonansowych ni ema tu nic do rzeczy. Zawsze będą dwa bo zawsze jakas emisja sie wdostanie odciażajac membranę, tylko że oba nie musza być widoczne. I dokładnie to samo mozna usykać rezonatora BR o odpowiedniej strukturze. A nawet gdzy sie nie uda to wykonac to na drodze elektrycznej.

Powtarzam raz jeszczed, zasada działania jest taka sama ni ema zadnej odrebnej fizyki fal dla TL i dla BR. Róznica jest tylko w liczeniu całego ustrojstwa i osiagniętych efektach wynikajacych z proporcji. BR jest liczony dla takich założeń w których mozna uzyskac przewidywalne efekty..A wykonań mBR moze być w pytę i także nikt nie będzie w stanie poznać wszystkich.

Jełśi jedynym efektem ma byc pierdzenie z dużej rury o nazwie TL zamiast z małej o nazwie BR, to taka TL jest na uja pana potrzebna.

Taką obudową jest Event. Żeby minimalizować wady w tej emisji głównie problemy fazowe i zjawiska rezonansowe zaczęto kombinować z filtracją akustyczną tworzoną przez dodanie komory, albo robienie silnego zwężania przewodu działającego jak korek przesłaniający wylot

Zastosowany w Event glosnik ma bardzo niska czestotliwosc rezonansowa. Zeby nie zwiekszac dlugosci i pojemnosci obudowy, zastosowano taki wlasnie taper, ktory pozwala zblizyc sie do Fs rezonansu glosnika. Tak to sie kiedys stroilo. Ta obudowa nie jest nawet specjalnie wytlumiona, zastosowano sprytne rozwiazanie lokowania gestego wytlumienia w okreslonym miejscu obudowy. To samo robil Rogers w swoich kolumnach.

Takie byly czasy, ze sie robilo cos na pale, metoda prob i bledow. Dzis na szczescie czasy sie zmienily i mamy do tego odpowiednie narzedzia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma absolutnie nic zlego w tym aby madrze wykorzystac druga strone membrany. Powiedzialbym nawet, ze jej niewykorzystywanie to czyste marnotrawstwo. Jedyny wyjatek stanowi TL dla glosnikow sredniotonowych i wysokotonowych.

Powtarzam raz jeszczed, zasada działania jest taka sama ni ema zadnej odrebnej fizyki fal dla TL i dla BR.

Wlasnie, fizyka jest ta sama, ale jak ktos myli rezonans cwiercfalowy z rezonansem helmholtza, to chyba nigdy na fizyce nie byl. To tak jakby powiedziec, ze zasada dzialania instrumentow detych i organ piszczalkowych jest taka sama jak gitary. Wybacz, ale dalej bredzisz.

Ukryta Zawartość

Zadałem proste pytanie od jakiego kształtu TL zmienia sie w BR i DUPA. Zero odpowiedzi bo nie potrafisz zrozumieć zasad działania tych rezonatorów. Wiec zastosuj sie do zalecenia i ...

Spadaj głąbie!

Gdyby zaoszczedzic na grubosci, to moze daloby sie wycisnac jeszcze wiecej basu, czy tam nizej zejsc z takiej samej obudowy?

, polecam Ci sposób budowy jak Comendante.W tylko spróbuj na małym monitorze.

robisz obudowę o głebokości powiedzmy 40cm bez tylnej ścianki i ustawiasz tasuki w pionie, najgęściej jak sie da ( tu wałsnie ważna jest grubośc bo im sa cieńsze tym więcej ich wejdzie)

zmierz posluchaj , potem mozesz dodac tylna ściankę i popróbowac różnej średnicy otworów wylotowych. jesli uzyjesz swojej TL wypełniając środek obudowy zamiast przegród liniii ... tasukami , bedziesz mógł ocenić różnicę w zejściu i dźwieku. :)

W TL-kach mamy jeszcze jedno zjawisko, otóż, membrana głośnika nie jest tłumiona tak jak w BR czy obudowie zamkniętej i z tego powodu jakość basów jest najwyższych lotów.

Pieknie napisane tylko ze GÓWNOPRAWDA. Basy z TL sa totalnie DUPNE. Nie dosuć ze nie odciażaja głosnika tak skutecznie jak w BR, nie zapeniaja takiej zgodności fazowej, to jeszcze uzyskana równomierność pasma jest bardzo daleka od przbiegów w OZ mimo podobnej odpowiedzi impulsowej.

Bredzcie sobie dalej i brandzlujcie sie w wąskim gronie własnego lamerstwa.

Powtarzam raz jeszcze, zasada działania jest taka sama nie ma zadnej odrebnej fizyki fal dla TL i dla BR. Róznica jest tylko w liczeniu całego ustrojstwa i osiagniętych efektach wynikajacych z proporcji.

Bzdura, BR bazuje na rezonansie komory, jest to obudowa rezonansowa w której bas tworzy się sztucznie gdy częstotliwość wzbudnika zbliży się do rezonansu obudowy.

TL nie jest obudową rezonansową podobnie jak tuba.

Aaaaachhhh jekie wielkie odkrycie.... Po prostu zupełnie inna fizyka działa.

No to odpowiedz kiedy BR staje się TL i odwrotnie. Musisz mieć na to jakiś prosty wzór... powiekszasz port br, powiekszasz i nagkle sru, piedu i masz TL :-)

magia po prosu.

Szkoda tylko, że efekt z tak potraktowanej TL uzyskiwany jest bardziej dupny niz z BR.

Zadałem proste pytanie od jakiego kształtu TL zmienia sie w BR i DUPA.

To Ci odpowiadam. Nie zmienia sie w BR, ale Ciebie to i tak nie urzadza. Jesli zwezajacy sie tunel bedzie mial 2 metry dlugosci, to czy na wyjsciu bedziesz mial 50cm2 czy 150cm2 nie zmienia faktu, ze na dlugosci 2 metrow ulozy sie cwiartka i rezonans tej cwiartki bedzie generowal bas z obudowy. Nie beda tam zachodzic zjawiska typowe dla rezonatorow BR. Dlaczego tak jest to juz Ci wyjasnilem kilka razy, ale nic do Ciebie nie dociera.

Pieknie napisane tylko ze GÓWNOPRAWDA. Basy z TL sa totalnie DUPNE. Nie dosuć ze nie odciażaja głosnika tak skutecznie jak w BR, nie zapeniaja takiej zgodności fazowej, to jeszcze uzyskana równomierność pasma jest bardzo daleka od przbiegów w OZ mimo podobnej odpowiedzi impulsowej.

Bredzcie sobie dalej i brandzlujcie sie w wąskim gronie własnego lamerstwa.

ale ja o czymś innym piszę, nie chodzi o fazę, nierównomierność i inne duperele... poczytaj o TL-kach a później zgłoś gotowość to może miło pogadamy.

O Tlkach czytałem i robiłem je jak z nocnika na główke skakełes do ręcznika ;) Nie no oczywiscie widze że jesteś z epoki przed thielowo-smalowej i sie wyzłosliwiam, bo akurat meloV8 nie jest Ale w przeciwieństwie do ciebie zrozumiałem ich ograniczenia.

Zadałem Ci proste zadanie, wyobrażenia w którym momnencie jeden rezonator staje sie drugim. Bez odpowiedzi.

Pisanie że jak nie widac komory komory rezonansowej to nie daje efektu zblizónego do BR jest smieszne. Bo świadczy o wierze ze jak czegos nie widzisz to tego nie ma.

No to odpowiedz kiedy BR staje się TL i odwrotnie. Musisz mieć na to jakiś prosty wzór... powiekszasz port br, powiekszasz i nagkle sru, piedu i masz TL :-)

Nigdy się nie stanie bo: (napiszę/wytłumaczę obrazowo) mamy powiedzmy sześcian o boku 30 cm i głośnik 15 cm, sześcian ma jakiś litraż, teraz wsadzimy rurkę o średnicy proporcjonalnej z wyliczeń dla BR wyjdzie gdzieś (na oko) 5 cm.

i co się stanie jak zwiększysz długość tej pięciocentymetrowej rurki do około metra? jaka to będzie obudowa?

będzie zła BR i w tej BR na długości sześcianu+ długości rurki ułożą się fale, półfale i ćwierćfale itd. ta obudowa będzie nieudolną BR+TL.

Kompletnie odpływasz. Raczej nie wiesz za wiele o BR.

BR to jest objętosć zatkana korkiem akustycznym w postaci zastepczej masy na sprezynie. Przy odpoweidniej cześtotliwości ruchu powietrza w objetosci ta masa zaczyna drgac z własna czestotliwoącią.

Nie ma znaczenia JAKIEGO KSZTAŁTU JEST KOMORA ani JAKIEGO KSZTAŁTU JEST TA MASA która drga.

Komora BR moze być długim stozkiem a masa drgajaca tunelu może być otworem albo stozkowym korkiem powietrza. Takim jak jest w przypadku Event

Nie odróżnisz zasady działania po samym kształcie.

A TL to jest taka obudowa która nie zbliza sie do tych cech. W niej przepływ powinien być w miarę równomierny

i analogicznie do tego co napisałeć o szescianie z długa rurą która staj esie nieudolnym BR+TL, to obudowa typu Event z rura przechodząca w znacznie szersza komorę jest własnie nieudolnym TL+BR.

Ta analogia działa w obie strony.

Czyli w takim razie dodatkowo masz trudności z czytaniem jak melo?

W sumie to mnie juz nie dziwi bo jesli ktoś usilnie lansuje bidę majac w dyspozycji rozwiazanie sprawniejsze, prostsze i przewidywalne to musi mieć jakies problemy w ogarnięciem rzeczywistości.

najlepsze obudowy to te które nie są rezonansowe jak TL(i odmiany) oraz tuba, obudowy rezonansowe BR i OZ są gorsze - i tyle.

Zrób albo kup sobie TL i posłuchaj - to będzie dla Ciebie najlepsze rozwiązanie.

, polecam Ci sposób budowy jak Comendante.W tylko spróbuj na małym monitorze.

robisz obudowę o głebokości powiedzmy 40cm bez tylnej ścianki i ustawiasz tasuki w pionie, najgęściej jak sie da ( tu wałsnie ważna jest grubośc bo im sa cieńsze tym więcej ich wejdzie)

zmierz posluchaj , potem mozesz dodac tylna ściankę i popróbowac różnej średnicy otworów wylotowych. jesli uzyjesz swojej TL wypełniając środek obudowy zamiast przegród liniii ... tasukami , bedziesz mógł ocenić różnicę w zejściu i dźwieku. :)

A moze kiedys w wolnej chwili sie skusze, troche tylko te male porty na froncie mnie niepokoja. Pomiary tasukow jakie do tej pory wdzialem, jakos mnie nie zachecaly do ich wykonania, ale moze trzeba bedzie cos tam z nudow podlubac.

Witek, nie rozsmieszaj mnie. Zrobiłem taka nejedną obudowę po tym jak usłyszałem kiedyś TDL Studio 0,75 i zapragnałem mieć cos małego w sypialni. Ale po usłyszeniu TDL RTL 3 mi to dokładnie przeszło. Nadal gra u mnie sklecona prowizorycznie TL w tym rodzaju.

Ponieważ wyznawcy potrzebują guru, jak to wyznawcy, to tutaj znalazłem kolejna wypowiedż misiomora na temat TL.

Pisze w jakims watku dokładnie to samo co ja pisze w tym. Ale może z ust moderatora to do Was bardziej dotrze:

Ukryta Zawartość

misiomor

Napisano 17.02.2007 - 21:15

"W obecnych czasach powstało trochę konstrukcji z pogranicza BR i TL (można je nazywać labiryntowymi ale nie klasycznymi TL) - a więc linia nie za długa (powiedzmy lambda_s/10), o dużym przekroju zaraz za głośnikiem (2*Sd albo i więcej) i mocno zwężająca się ku końcowi, którego przekrój jest sporo mniejszy niż Sd. W ten sposób koniec linii zachowuje się jak port BR a początek jak objętość czynna. Tym niemniej linia taka ma już istotne przesunięcia fazy wynikające z jej długości które do pewnego stopnia zaburzają "idealne" odejmowanie się SPL portu i głośnika poniżej Fb. Występują w niej również zjawiska falowe skutkujące dość nierównym przebiegiem SPL (Audio kiedyś zmierzyło JMLab Daline działające w ten sposób)."

W ten sposób zaprojektowany jest takze Scan Speak Event !

misiomor

Napisano 17.02.2007 - 21:15

"Tak czy siak najlepsze obiektywnie rezultaty (efektywność, zejście, objętość obudowy) otrzymujemy z obudów BR oraz PR a jak chcemy dobry impuls to zawsze można dać ob. zamkniętą i odpowiedni do niej głośnik (Dayton serii RSS czy Tumult Adire Audio), zejście i efektywność będą porównywalne lub lepsze niż z TL o podobnej objętości a nie będzie całej szczoty rezonansów i antyrezonansów a także wpływu nieliniowego wytłumienia. TL bywa rónież kosztowna w realizacji bo czasem trzeba budować nową wielką obudowę jak w starej coś jest mocno nie tak. "

Ukryta Zawartość

Ojjj, z calym szacunkiem dla Misiomora, ale jego podejscie do BR i szczegolnie PR jest ogolnie znane wszystkim. Nigdy nie byl i nie bedzie zwolennikiem TL, jego wiedza praktyczna w tym temacie jest raczej niewielka, o czym sam z reszta mowil. Niestety nie jest zadnym guru od linii transmisyjnych.

Postaraj sie bardziej, bo nudzisz strasznie, zadnych konkretow, opracowan naukowych, tylko ciagle te dumanie i gaworzenie. Czekam na konkrety, narazie nie ma na co odpowiadac.

No WIEMY. Przeciez GURU moze być tylko jeden... meloV8 :-)

Wykonałem kilka takich próbnych TL i potwierdziły mi się wszystkie opinie na ten temat które napisał misiomor w przytoczonym wątku.

Uwielbienie do PR w przypadku misomora wynika z racjonalnej konkluzji że w małej obudowie nie da się zmieścić przewodu BR do niskiego strojenia. Te sprawę rozwiazuje membrana bierna.

TL rzeczywiście dawało mozliwosći rozciagnięcia strojenia rezonatora tak by odciążać głosnik mniej skutecznie niz w BR ale w szerszym zakresie pasma. co poprawia ale nie bas wzgldem BR lecz tony średnie, bo mozna taki mały głosnik odciazać skutecznie od wyższych czestotliwości i jednoczesnie nie tracic tyle z rozciagnięcia pasma w dół co byśmy stracili przy takim strojeniu BR. .

Mozna wtedy pokusic sie o wyższe strojenie falowodu - krótszy tunel z mocniejszym zwezeniem. Ale w takim przypadku rezonanse pasozytnicze i nierównomierny charakter spl wyłażą jeszcze wyżej w pasmo słyszalne.

Ostatecznie - i tu też potwierdzam opine misiomora - skuteczniejszym sposobem na odciażenie midbasu od niskich częśtotliwości jest dodanie drugiego głosnika na bas w normalnym BR.

Jak ktoś podchodzi do sprawy po łebkach i buduje prowizorkę to się nie dziwię że słabo gra.

Także gdy czytam że BR jest lepsze od TL to tupię nóżkami w podłogę zwijając się ze śmiechu.

heyka :)

• Moderatorzy

To zależy co dla kogoś oznacza dobrze. Byłem kiedyś na odsłuchu u gościa, który uważał, że ma bardzo dobry bas o świetnej dynamice bo jak bęben "pier..." to aż się podskakuje i nie szło za nic wyjaśnić, że inne instrumenty np. strunowe czy dęte grające nisko praktycznie nie istnieją a i strojenia bębnów też było ciężko usłyszeć bo każdy "napier...." tak samo. Jasne jest, że TLki były dla niego słabymi obudowami bo impuls kiepski.

Dla każdego dobrze może oznaczać co innego.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Proszę o radę: do jakiej obudowy TL wsadzić tego TangBanda W5-2143?

Może do takiej? (głośnik zbliżony parametrami do powyższego)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No WIEMY. Przeciez GURU moze być tylko jeden... meloV8 :-)

Dzieki za nominacje, czuje sie zaszczycony, ale przez swoja skromnosc i jeszcze niepelna wiedze, jestem zmuszony odmowic tej nominacji :)

Wykonałem kilka takich próbnych TL i potwierdziły mi się wszystkie opinie na ten temat które napisał misiomor w przytoczonym wątku.

Klamczuszek.

TL rzeczywiście dawało mozliwosći rozciagnięcia strojenia rezonatora tak by odciążać głosnik mniej skutecznie niz w BR ale w szerszym zakresie pasma.

Gdybys faktycznie zrobil tyle TL ile piszesz i je pomierzyl, to bys wiedzial, ze to jak szerokie bedzie siodlo zalezy nie od samej TL, ale od sposobu strojenia, ksztaltu falowodu, wytlumienia i przede wszystkich parametrow glosnika.

co poprawia ale nie bas wzgldem BR lecz tony średnie, bo mozna taki mały głosnik odciazać skutecznie od wyższych czestotliwości i jednoczesnie nie tracic tyle z rozciagnięcia pasma w dół co byśmy stracili przy takim strojeniu BR.

Nic nie rozumiem z tego belkotu. Co to znaczy odciazyc skutecznie od wyzszych czestotliwosci?

Mozna wtedy pokusic sie o wyższe strojenie falowodu - krótszy tunel z mocniejszym zwezeniem. Ale w takim przypadku rezonanse pasozytnicze i nierównomierny charakter spl wyłażą jeszcze wyżej w pasmo słyszalne.

Kolejny raz potwierdzasz, swoja nikla wiedze praktyczna w temacie TL. Falowod stroi sie czasami wyzej, poniewaz zalezy to od parametrow glosnika. Dla obudowy zamknietej mozna uzyskac wielkoscia obudowy rozna dobroc ukladu. W obudowach BR rowniez mamy wiele mozliwosci strojenia, ktore bezposrednio wplywaja na impuls czy rozciagniecie pasma. Dzieki nowym arkuszom kalkulacyjnym i oprogramowaniu symulacyjnym, mozemy dobrac taki punkt strojenia falowodu, aby wypadkowa dobroc calego ukladu miescila sie w jakis okreslonych przez nas normach. To wlasnie dlatego glosnik z dobrocia 0.3 stroi sie inaczej niz glosnik z dobrocia 0.6. Takie rozbieznosci wymagaja od nas madrego i swiadomego podejscia, jesli zalezy nam na optymalnym impulsie i zejsciu basu. Natomiast rozonanse harmoniczne nie maja tu nic do gadania. Wlasciwie to im linia krotsza, tym latwiej dla materialu tlumiacego oslabic te rezonanse. Im dluza tym trudniej, bo nie ma takich materialow, ktore dzialaja efektywnie ponizej np 100-80hz.

Jesli sie wie z praktyki, a nie wydumanej teorii jak zaprojektowac tunel, jaki dobrac offset i jakie tlumienie, to efekt jest nawet lepszy niz z niektorych BR, ktore potrafia tak siac harmonicznymi z portu, ze patrzac na pomiary, czlowiek drapie sie po glowie, co to za syf.

Na koniec dam Ci zagadke, zapytanie. Na zdjeciu widac pomiar Impulse response portu BR i TL o zwezajacym sie taper. Oba systemy sa dostrojone do dokladnie tej samej czestotliwosci rezonansowej. Napisz prosze, ktory jest ktory, oraz ktory jest gorszy i dlaczego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ktoś podchodzi do sprawy po łebkach i buduje prowizorkę to się nie dziwię że słabo gra.

Także gdy czytam że BR jest lepsze od TL to tupię nóżkami w podłogę zwijając się ze śmiechu.

heyka :)

To jeszcze do taktu puknij główką o framugę. Na poprawę zdrowia.

Jasne jest, że TLki były dla niego słabymi obudowami bo impuls kiepski.

TL ma bardzo dobry impuls, jeśli ktos go celowo nie spierd... Tylko równomierność spl ma do doopy.

Gdybys faktycznie zrobil tyle TL ile piszesz i je pomierzyl, to bys wiedzial, ze to jak szerokie bedzie siodlo zalezy nie od samej TL, ale od sposobu strojenia, ksztaltu falowodu, wytlumienia i przede wszystkich parametrow glosnika.

(.................)

Napisz prosze, ktory jest ktory, oraz ktory jest gorszy i dlaczego

mozesz napisac jaką miałes długośc rzeczywistą linii i z jakim głosnikiem uzyskaleś jeden przerzut w impulsie?

druga sprawa jaka mnie interesuje to czy robiłes jeszcze doświadczenia z tl z otwartym tunelem powyżej głosnika i jaka była róznica w dźwieku pomiędzy tunelem otwartym od góry a zamknietym

myslę ,ze to by było ciekawe , bo mam pewien pomysl na TLotwartą z dwóch stron :)

Proszę o radę: do jakiej obudowy TL wsadzić tego TangBanda W5-2143?

Może do takiej? (głośnik zbliżony parametrami do powyższego)

jeśli wlozysz głosnik do takiej obudowy jak w pdf z umieszczeniem go na poczatku linii to program pokazuje taki przebieg łącznej charakterystyki jak czerwony wykres

jesli ma to byc dwódrozna kolumna

to proponuję sprobowac

- za głosnikiem komora kompresyjna 10l dalej tunel

o średnicy wlotu 200cm2

średnica wylotu 94cm2

długośc tunelu 100cm

wylot tunelu z tyłu kolumny , głebokośc kolumny ok 20 cm

mozesz sie spodziewać przy bardzo mocnym wytlumieniu tl takiej odpowiedzi głośnik-obudowa jak na drugim rysunku z czarną linią

po skompensowaniu BS do połaczenia z mocnym tweeterem np seasDXT w okolicach 2khz

ok 85db od 40 hz

post-28119-0-67465600-1445992132_thumb.jpg

mozesz napisac jaką miałes długośc rzeczywistą linii i z jakim głosnikiem uzyskaleś jeden przerzut w impulsie?

Linia byla dosc krotka, ale musialbym odkopac obudowe testowa zeby ja zmierzyc, z pamieci mysle ze cos miedzy 140, a 160cm. Glosnik STX w.22.200.8.mcx

druga sprawa jaka mnie interesuje to czy robiłes jeszcze doświadczenia z tl z otwartym tunelem powyżej głosnika i jaka była róznica w dźwieku pomiędzy tunelem otwartym od góry a zamknietym

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chcesz otworzyc tunel na obu jego koncach? Jesli tak, to kiedys z przypadku cos takiego probowalem, dawne dzieje, ale to nie dziala. Chyba zebys umiescil glosnik wew tunelu jak w Bose Wave cannon.

myslę ,ze to by było ciekawe , bo mam pewien pomysl na TLotwartą z dwóch stron :)

Najlepiej jakbys rozrysowal, bo moze sie nie rozumiemy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.