Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawność fizyczna po 50tce

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witaj stary audiofilu, Pozdrawiam, nie wiem czy zrozumiales?:)

Tak zwani mieśniacy nie potrafią zrobić choć by jednej, ot taka młodzierz.

pompki, przereklamowane cwiczenie, przysiady czy podciaganie na drazku, martwy ciag, to sa wartosdciowe cwiczenia angazujace wiele grup miesniowych. Ale to wszystko nic, bo do pelnej sprawnosci fizycznej potrzebny pelny trening.

Moze sie ktoremus z dziadkow ta rada przyda;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

dzoni-jaka technike, jakie serie i jaka ilosc powt

orzen masz na mysli i jakie uzyskujesz po tym efekty? Chcialbym zaznaczyc mimo ,ze nie jestem po piedziesiatce to doswiadczenie w treningu mam;)

Pompki robie na kazdym treningu, na rozgrzewke od ponad 20 lat, jest wiele bardziej stymulujacych wzrost cwiczen czy poprawiajacych wytrzymalosc miesniowa. Sily jako takiej to wogole sie na nich nie zbuduje ( mowa o duzej sile). Wydolnosci absolutnie wogole.

Inna sprawa, ze cwiczenia nalezy robic wyminnie poniewaz cialo przystosowuje sie do danego cwiczenia przez co bodziec wywierany na miesnie przez to cwiczenie sie zmniejsza a co sie przez to rozumie efektywnosc samego cwiczenia spada. Jako zamiennik na pompki radzilbym sprobowac pompek na poreczach, jezeli ktos jest lekki to dodatkowo dowiesic sobie ciezar, tylko ostroznie z barkami, nie schodzic zbyt nisko. Ja iwem, ze mozna robic pompki przez 2 godziny i sie zmeczyc, ale przez ten sam czas mozna wykonac conajmniej kilkanoscie cwiczen i przecwiczyc cale cialo, do tego cwiczenia aerobowe co jest w przypadku Panow po 50 bardziej przydatne.

Tak zwani mieśniacy nie potrafią zrobić choć by jednej, ot taka młodzierz.

Miesniacy nie zrobia takiej pompki ani jednej poniewaz nie trenuja zeby zrobic, maja inne priorytety, a robienie pompek na kciukach nie jest zadnym wyznacznikiem sily miesni, tylko sily kciukow. Ty z pewnoscia rowniez nie dzwigniesz tyle co Ci miesniacy, ja zreszta takze nie dzwigam duzych ciezarow, ten etap mam za soba, skonczylo sie to kontuzja miesnia.

Tak wiec Panowie nie dowartosciowywac sie i patrzec na siebie, i jesli sie porownywac to do kogos kto trenuje to samo co my, np w przypadku rydza pompki na palcach.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Pompki na kciukach to raczej dowód na niedożywienie w młodym wieku i w ogóle niską masę tułowia w porównaniu do palców, które dla odmiany rozrastają się od dużej ilości pracy fizycznej (tzw. dłonie murarza). W dawnych czasach numer kołnierzyka 42 to był kafar i byk...

PS. Obserwację tę poczyniłem kiedy mając 18 lat spróbowałem założyć ślubny garnitur Ojca, a właściwie marynarkę. Za cholerę nie chciał się dopiąć w klacie i to mimo że wśród rówieśników Ojciec uchodzi raczej za dość postawnego.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< Misiomorku, twój lekko złosliwy wpis odbył się po próbie?

No tak, lepiej tego nie robić.

Co do pierwszej części wpisu nie ma w nim krzty prawdy.

<< Wojtku zgadzam się z tobą w znacznej części co napisałeś.

Właściwie to tego tematu nie powinienem zakładać!

>>Wojtek76

Pompki, pompkami podkreślam raz jeszcze...

Polecam to ćwiczenie, etap pierwszy, tyle, że dokładnie w taki sposób jak ten chłopek ćwiczy, tempo, serie, powtórzenia...

Sprawdź jak silny jesteś, i pochwal się, tylko bez ściemy proszę:)!!!(możesz wprowadzić to do swojego treningu, polecam)

Następnie etap drugi, albo może od razu w końcu jesteś osobą ćwiczącą:)

Ps. żadnej zaczepki, sprawdź i daj znać

Ps2 ma to sens tylko wtedy, gdy serie, tempo i ilość powtórzeń będzie identyczna

Łoooo ciup !

Pompki nie są wcale przereklamowane. Moim zdaniem z przysiadami to najlepsze ćwiczenie wysiłkowo-kondycyjne jakie można zrobić w dowolnym miejscu. Jeśli ktoś nie ma czasu na siłownię aby wyrabiać sobie przede wszystkim siłę to polecam je za każdym razem.

Dodatkowo podciąganie się na drążku i brzuszki. Z tym że te ostatnie z wiekiem radziłbym ostrożniej bo łatwo sobie zrobić krzywdę wbrew pozorom.

No i obowiązkowo po jakimś czasie bieganie. Zacząć od nawet 500 metrów truchtem. Później stopniowo zwiększać dystans i prędkość. W sumie bardzo łatwo poprawia się wyniki. I najlepiej biegać z samego rana.

A jeśli ktoś ma czas to najlepszym sposobem jest pływanie byle częściej niż raz w tygodniu. A w uzupełnieniu do biegania to i raz na tydzień czy dwa wystarczy.

Pływanie jest według mnie najprzyjemniejsze ;-)

I jeszcze jedno. Po długim okresie przerwy pod żadnym pozorem się nie forsować. Ćwiczyć do momentu w którym jeszcze będziemy mieli siłę na 10% dystansu czy kilka ćwiczeń. Zostawiając pewien niedosyt na następny dzień mamy ponownie chęć do ćwiczeń a poza tym nie zrobimy sobie krzywdy i nie odłożymy sportu kolejny raz na dwa tygodnie z powodu kontuzji. Później oczywiście robimy odwrotnie i staramy się pobijać ostatnie wyniki ale że zawsze z głową.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Same pompki to nic - można to porównać z codziennym skakaniem na skakance...Ogólna sprawność fizyczna , która przydaje sie w życiu tak często, że nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy - to jest to!

?

I jeszcze jedno. Po 50-tce sam rower potrafi polepszyć kondycję. I jest stosunkowo mało obciążający dla organizmu.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

po pięćdziesiątce to możecie sobie jeszcze pocwaniakować -:)))

zobaczymy za 10-15 latek

wtedy pompki będą dobrym wyzwniem, zwłaszcza nad młodym ciałem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.