Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Dynaudio Excite16

kazikscott

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Szukam wzmacniacza do Exite 16 w cenie do max 3tys.Zastanawiam sie nad uzywanymi;Yamaha a-s1000,Cambridge Audio 840,Rotel ra1070-ewentualnie prosze o inne propozycje.Muzyka jakiej słucham to rock alternatywny troche jazzu.

https://www.audiostereo.pl/topic/82313-jaki-wzmacniacz-do-dynaudio-excite16/

Kaziku,

Ja posiadam A-S1000, miałem kiedyś X16 i muszę powiedzieć, że połączenie może być, ale szału nie ma, niestety.

Te Dynki grają bardzo barwnym dźwiękiem, ale niespecjalnie szczegółowym, Yamaha znowu gra dźwiękiem czystym i otwartym.

Z pozoru połączenie wygląda na dobre, ale... mnie brakowało szczegółów, a z drugiej strony nie było też z A-S1000 emocji. Tak więc ani jedno, ani drugie, bez specjalnego wyrazu, charakteru.

Mogę natomiast polecić Heeda Obeliska. Kosztuje wywoławczo 4 tys., ale moż coś urwiesz.

Ładnie się komponował z X16, grało to piękną barwą, z dobrą przestrzenią, szalenie muzykalnie - ale nie jest to połączenie do wsłuchiwania się w detale, tylko do tego, aby dać się ponieść muzyce.

Pozdrawiam,

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Jakis czas temu mialem na odsluchu Arcam a32-dzwiek byl bardzo suchy,kliniczny za malo ciepla.Sluchalem Heeda w Nautilusie -ladne barwy ,szczegolowy moze troche slabsza dynamika ale nie moge sie przekonac do wygladu.Niestety wzmacniaczy ktore mam na oku nie sluchalem.Dzieki za odpowiedzi

Jakis czas temu mialem na odsluchu Arcam a32-dzwiek byl bardzo suchy,kliniczny za malo ciepla.Sluchalem Heeda w Nautilusie -ladne barwy ,szczegolowy moze troche slabsza dynamika ale nie moge sie przekonac do wygladu.Niestety wzmacniaczy ktore mam na oku nie sluchalem.Dzieki za odpowiedzi

Skoro rock alternatywny jest najważniejszym repertuarem na pewno potrzebujesz systemu potrafiącego z nerwem oddać rytm. Poza tym jak wynika lubisz barwę, ciepło.

Tak jak wzmiankujesz - Heed świetna barwa, nieświetny rytm.

Cambridge - to raczej dla analityków niż dla lubiących muzykalne podanie repertuaru.

Rotel - owszem, dynamiczny, nadaje się do rocka.

Yamaha - dość uniwersalna, na pewno nie jest pierwszym kandydatem do grania rocka.

Z klocków które dotychczas pojawiły się w watku największe nadzieje wiązałbym z Rotelem, ale pewnie można lepiej.

Dzieki za ciekawe uwagi,no tak mozna lepiej dobrac wzmak cos z Roksan,Exposure czy Musical Fidelity,moze w ta strone kierowac poszukiwania?

Witam.

Posiadam te same głośniki i miałem niedawno ten sam problem.

Te głośniczki grają inaczej niż większość modeli Dynaudio, dlatego łączenie ich z Yamaha czy Rotelem to naprawdę nie jest najlepszy pomysł..

Pewnie będzie dynamicznie, ale o jakiejkolwiek muzykalności możesz zapomnieć.

U mnie fajnie się to zgrało ze starym Roksanem Caspianem MK1, dlatego jak najbardziej polecam właśnie Caspiana do odsłuchu.

Jest dynamicznie i przejrzyście ale jednocześnie muzykalnie z łagodną, ale szczegółową góra i swietną plastyczną średnicą.

Jedynie czasem dokucza zbyt potężny bas (raczej w elektronice czy popie niż w rocku), ale to już raczej kwestia mojego niewielkiego pomieszczenia.

Także słucham dużo niezależnego rocka i jak najbardziej polecam zainteresowanie się Caspianem.

Z Musical Fidelity też powinno być fajnie, ale nie słyszałem tego zestawienia.

W ogóle raczej bym poszedł w używki, bo te Excite, wbrew zapewnieniom marketingowców, żeby zagrać, chyba potrzebują nieco lepszej elektroniki, a z twoim budżetem to może być nie tak łatwo.

Ups..

Nie doczytałem pierwszego wpisu i jak widzę bierzesz pod uwagę jak najbardziej używkę.

Ja słuchałem kilku nowych wzmaków do 4 tys z tymi kolumnami i jako tako podobało mi się tylko Z Micromegą IA 100.

Ponoć świetnie te kolumny zgrywają się z Music Hallem a25.2/a35.2

Widze Aster ze mamy zblizone wymaganie co do odbioru muzyki,wlasnie ten Roksan chodzil mi po glowie jakis czas temu-jak by mi sie go udalo odsluchac bylo by dobrze aczkolwiek pewno z tym moze byc problem.U mnie gralo by to na 16m2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.