Skocz do zawartości
IGNORED

High End i kolumny podstawkowe

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie i porady w sprawie wysokiej klasy kolumn podstawkowych. Zamierzam nabyć topowe monitory i rozpoczynam rozeznanie rynku. Mam komplet Krella, słucham głównie jazzu, klasyki w tym muzyki operowej, trochę elektroniki oraz muzyki świata. Słuchałem już małych Harbethów, Dynaudio C1, B&W 805 (stara wersja bez diamentowej kopułki). Na razie nic mnie nie urzekło. Cały czas podoba mi się kultura brzmienia i muzykalność starych Dynaudio 50...zamierzam wydać max. kilkanaście tysięcy PLN, ma to być zakup na lata. Ważna sprawa to wielkość kolumn, nie mogą być wyższe niż 40 cm i głębsze niż 35 cm...Pokój ma 17 m2 i jest umeblowany. Nie mam w nim problemów z akustyką.

POzdrawiam i czekam na opinie...oraz oferty sprzedaży jeśli ktoś ma jakąś perełkę;-)...oferty na priva poproszę

https://www.audiostereo.pl/topic/82423-high-end-i-kolumny-podstawkowe/
  • Użytkownicy+

Chłopaki z klubu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pewnie by Ci sporo podpowiedzieli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość intenser

(Konto usunięte)

spróbuj Dynaudio Special 25, zjawiskowe monitory. Brzmienie, wygląd, wykonanie. Do Krella, z tego co o nim mówią, to w sam raz.

co kto lubi :D

mnie się znudziły po miesiącu , choć szczerze przyznać trzeba , iż są niegłupie i całkiem ciekawsze niż dobrze mi znane C1

kłopotliwe dość masz wymagania względem wymiarów więc odpadają najlepsze harbethy i spendory

głośnik na lata, a co tam powiem więcej - dożywotni (o wymiarach nieprzekraczających podanych) to Harbeth Monitor 30

poświęć mu więcej czasu i uwagi niż kilkunastominutowy odsłuch w salonie a są duże szanse , iż się w nim bez pamięci rozkochasz

ps. cholerka - sprawdziłem wymiary 30-tki - 46cm wysokości - może upchasz?

Witam

Też powoli zaczynam się rozglądać za wysokiej klasy monitorami, które zastąpiłyby moje Totem Model 1. Na razie pomęczyłem trochę WLM-y Aura. Póżniej opiszę moje refleksje.

Chciałbym poprosić Was o trochę więcej refleksji na temat Harbethów, bo też chodzi mi po głowie ich spróbowanie.

Pozdrawiam Stempur

Monitor Audio PL100

Ayon Gecko

Słuchałem i podobały mi się. Choć zapewne jestem niedosłuchany ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>Moreno

Jeśli nadal masz Krella 400 to najpierw jego wymień, nawet na nową 300. Inaczej zabawa w bardzo dobre monitory nie ma sensu bo to mezalians.

Rozwalają mnie takie posty. Gość szuka topowych monitorów bo akurat chce wymienić właśnie głośniki a jemu już zaczynają doradzać wymianę Krella... A dobrze że szuka monitorów, bo to właśnie głośniki IMHO w największym stopniu determinują brzmienie. Nic nie stoi na przeszkodzie aby po zakupie topowych głośników po pewnym czasie szukać topowej elektroniki, lepszej od posiadanej.

Niepokoją mnie ich wymiary graniczne. Czy Ty zamierzasz postawić je może na półce lub regale ?

Właśnie,też nie zauważyłem tych wymiarów.Na półce to raczej Mini Utopia się nie zmieści...może Micro Utopia.

Rozwalają mnie takie posty. Gość szuka topowych monitorów bo akurat chce wymienić właśnie głośniki a jemu już zaczynają doradzać wymianę Krella... A dobrze że szuka monitorów, bo to właśnie głośniki IMHO w największym stopniu determinują brzmienie. Nic nie stoi na przeszkodzie aby po zakupie topowych głośników po pewnym czasie szukać topowej elektroniki, lepszej od posiadanej.

Całe szczęście,że nikt nie doradza mu wymiany żony...na nowszy model,no i ze względu na brzmienie też.

Dzięki za rady i porady, ustosunkuję się do kilku uwag:

- Nie zamierzam wymieniać posiadanej elektroniki, jestem z niej zadowolony pod względem muzycznym jak i wizualnym

- Kolumny postawię na standach, których używam od wielu lat. Żadne półki nie wchodzą w grę w tym przypadku.

- Podane wymiary kolumn warunkują wygląd pomieszczenia, nie jestem maniakiem, więc oprócz słuchania muzyki to pomieszczenie służy do życia. Nie lubię zagracać wnętrz jednym dominującym elementem.

- Od żony wolę na razie dziewczynę, ją łatwiej wymienić niż żonę...

- Wierzę że high end i monitor to może zaistnieć razem, zależy od tego jakie kto ma preferencje i czego słucha oraz co jest najważniejsze. Dla mnie przestrzenność, wokal, detaliczność...

A teraz kilka pytań:

- Czy ktoś słuchał nowych B&W 805 Diamond? Jakie wrażenia?

- Czy ktoś podłączał kiedyś Krella do monitorów Sonus Faber

- Poproszę o opis wrażeń z gry Monitor Audio 100.

- Czekam na kolejne opinie i porady

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Monitor Audio 100 to po prostu żart!

SF?

Extrema z Krelem - SUPER!!!

Electa Amator I - także ekstra.

Pojęcie Hi End mówi o liniowym przenoszeniu częstotliwości poniżej 50 Hz.

Hi End i kolumny podstawkowe to pojęcie ABSTRAKCYJNE!!!

PMC IB2I. Pewnie kicha, bo podstawkowe, nie może być hi end :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PMC IB2I. Pewnie kicha, bo podstawkowe, nie może być hi end :)

Nie kicha a tylko abstrakcja.To różnica jest...znaczna.

Monitory SF z Krelem,to tylko Extrema wszystkie nowsze modele są za suche.

Jednak Mini Utopia to dobry monitor i należałoby go poważnie rozważyć ale nie wiem jak z Krelem.

Moim zdaniem to i tak bez poważnego odsłuchu się nie obędzie.Powinien być decydujący.

Nie wiedziałem,że Monitor Audio to HiEnd i do tego TOP.

moreno chce kupic topowe monitory wiec czepianie sie po raz setny definicji hiendu jest bezcelowe

duza dziure maja stare harpie :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Masz ARCi? Chętnie dowiem się więcej szczegółów o nich...

miałem i gorąco polecam, naprawdę super kolumny,

słuchałem na nich w 16m2 pokoju ale ponieważ się przeprowadziłem i mam teraz 27m2 zmieniłem na trochę większe kolumny,

warto wybrać się do HiFi Clubu i posłuchać i na pewno nie będzie większego problemu z wypożyczeniem na odsłuch

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Najlepsze som duże harpie z dziurom też wielkom))

Wtedy basisko będzie hulało wszendzie!!

Przyjacielu:)

Pitolisz , jak zwykle!!!

Jak Hi End może być bez basu?

Obojętne co ale bez basu to raczej - PÓŁ END?

Tak merytorycznie to na czym polega przewaga podstawki nad basem???

miałem i gorąco polecam, naprawdę super kolumny,

słuchałem na nich w 16m2 pokoju ale ponieważ się przeprowadziłem i mam teraz 27m2 zmieniłem na trochę większe kolumny,

warto wybrać się do HiFi Clubu i posłuchać i na pewno nie będzie większego problemu z wypożyczeniem na odsłuch

A może coś więcej na ich temat? Wokale? Detaliczność? Jakieś braki? A na co wymieniłeś? Inne WB?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.