Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD - Garść pytań i problemów.

nuriel

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zastaw to ampli AVR-3802 oraz głośniki Tannoy mercury F-2. Przyszedł czas na odtwarzacz CD. Budżet na odtważacz to do 300pln.

1. Czy dobrym pomysłem jest zakup najtańszego sensownego odtwarzacza CD lub DVD z wyjściem cyfrowym i odtwarzanie muzyki za pośrednictwem przetworników w 3802? Czy jakość takiego zestawu będzie wyraźnie gorsza (słyszalna na Tannoyach i podobnych klasą głośnikach) od starych odtwarzaczy za 200-300pln? Jeśłi tak chciałbym mw. dowiedzieć się z czym porównalibyście jakość dźwięku przy takim rozwiązaniu? Jakie odtwarzacze (klasa cena) dawały by podobny dźwięk do tego z przetworników 3802? To pytanie jest ważne bo decyduje o całym moim planie.

2. Jeśli pomysł z punktu 1 jest go szczętu zły, to w jakie odtwarzacze celować aby były adekwatne do pozostałych elementów zestawu (nie odstępowały zbytnio od pozostałych elementów), oczywiście nie muszą to być koniecznie konkretne modele, wystarczy mi choćby przedział cenowy/klasa (mogą to być również konstrukcje z początku lat 90' choć szczerze wądpie czy tak stare przetworniki mogą konkurować z nowymi). Nie ukrywam że chciałbym zostać przy denonie ze względów estetycznych, choć nie upieram się przy tym, dźwięk jest ważniejszy.

Zatem niech będzie inaczej: nie jakość przetwornika decyduje w najbardziej znaczącym stopniu o jakości dźwięku a jakość jego aplikacji.

A nie jest przypadkiem jedno i drugie równie ważne?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A nie jest przypadkiem jedno i drugie równie ważne?

Napisane jest wyraźnie: odtwarzacz CD. Nie SACD i nie DVD-Audio zatem odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: NIE. Jest mnóstwo znakomitych 16-bitowych konstrukcji (niektórzy DIY-owcy do dziś robią przetworniki na PCM 56) i równie dużo kiepskich na delta-sigma i innych współczesnych konstrukcjach. Choć przyznaję że spotkałem wielokrotnie opinię że najlepszym DAC do CD był opatentowany mniej więcej 20 lat temu PCM 63 w wersji PK. Konstrukcje które słyszałem zdają się potwierdzać to zdanie. Prywatnie odrzucam konstrukcje 14-bitowe z początku lat 80-tych. Wydaje mi się że brakuje im rozdzielczości.

Zatem niech będzie inaczej: nie jakość przetwornika decyduje w najbardziej znaczącym stopniu o jakości dźwięku a jakość jego aplikacji.

Bzdet sezonu. Jakość przetwornika jest KLUCZOWA. Z gówna bata nie ukręcisz. Aplikacja też jest bardzo istotna. Bo nawet wybitny przetwornik da się zarżnąć słabą aplikacją, ale w drugą stronę to nie działa, wybitna aplikacja z gównianego przetwornika nie zrobi cudu.

Należy jednak dodać że "stare" przetworniki nie muszą być złe z definicji. Przykładem niech będzie TDA1541, jeden z najstarszych przetworników, a mimo upływu ćwierci wieku od jego powstania wciąż jest otoczony kultem i przez wielu uznawany za najlepszy przetwornik wszech czasów.

Z kolei znaczna część współczesnych przetworników została zaprojektowana wyłącznie z myślą o cięciu kosztów i o jak najłatwiejszej aplikacji. Co z tego że przyjmują 24 bity i 192kHz skoro nie sposób z nich uzyskać przyzwoitego dźwięku? Dlatego wolę stare i dobre przetworniki niż współczesną masówkę.

Oczywiście współcześnie produkuje się również wartościowe, wysokiej klasy przetworniki (np. Burr-Brown PCM1798, PCM1794) i te również lubię wykorzystywać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bzdet sezonu. Jakość przetwornika jest KLUCZOWA. Z gówna bata nie ukręcisz.

Odniosłem się raczej do tego iż autor wątku pisał o starych przetwornikach jako kiepskich. A sam wiesz że tak nie jest. Zapytam zatem które - Twoim zdaniem - stare kości są "gówniane"? Z wyjątkiem tych 14-bitowych.

McGyver, podaj jakiś przykład gównianego przetwornika. Pomijamy karty dźwiękowe i sprzęt przenośny tak dla uproszczenia sprawy. Wszyscy się jarają wielobitowcami, a ja najlepsze źródła cyfrowe słyszałem z delta-sigma na pokładzie, ale jaja. Użyte przetworniki to były CS4397, AD1955 i TDA1547. Jak czytam preferencje forumowe co do chipów, to widzę, że za najlepsze uchodzą te, które wymagają minimum wysiłku układowego wokół siebie. TDA1547 się wybitnie nie nadaje do klecenia urządzeń w garażu, bo musi mieć do współpracy SAA7350, a stopień analogowy zbudowany po bożemu jest dość skomplikowany i zawiera nawet dławiki. Za hi-endowy DAC chip tutaj najczęściej uchodzi to, do czego można dostawić DIR, a z drugiej strony rezystor, i już gra.

Z tym co masz to szału i tak nie będzie.

Jak Ci się uda w tej kwocie to szukaj Marantza CD52MKIISE

Albo MKII

Możesz też popatrzeć za CD40 , ale ten będzie grał bez ruszania gorzej od w/w

Można też popatrzeć za Philipsem CD614 lu podobnymi .

Ale to nie będzie Marantz.

Z miesiąc temu sprzedawałem za 220zł praktycznie w nowym stanie CD614 , tak więc idzie coś wyrwać.

Polecam te odtwarzacze ze względu na bezawaryjność i brzmienie.

Zwłaszcza 52MKIISE .

Twój sprzęt nie wykorzysta możliwości tych odtwarzaczy , ale to będzie inwestycja na przyszłość jak będziesz chciał coś zmienić.

Natomiast jak będziesz chciał zostać z tym co masz to może lepiej kup Blu Raya LG BD550 którego widziałem już gdzieś za nawet 260zł.

Ja co bym nie podłączał do swojego KD i podobnej klasy ( w o mnie ) to i tak nie dało się tego słuchać.

Bardzo przyzwoity dźwięk, szczególnie z wyjścia cyfrowego, ma Samsung DVD-C550. Czyta mp3 i wma, a jedyną wadą jest trudność korzystania z niego bez podglądu na telewizor lub monitor. Wydaje mi się, że nie jeden stary klamot wyrwany z "okazyjnej" aukcji zagra po prostu gorzej, nawet taki w wyraźnie wyższej cenie. Do tego rzetelnie nakarmi DACa bitami. Mój stary Technics SL-PS840 przebił tego Samsunga w roli transportu dopiero po dodaniu wyjścia coax i głębszej przeróbce zasilania.

I to jest właśnie problem - obsługa DVD

Też szukałem dobrego napedu do nagrywarki żeby robić jak najwierniejsze kopie I zostałem przy Marantzu CD52MKIISE

A jako bonus - naprawdę fajne brzmienie.

... A pomyśleć że miałem takiego można powiedzieć od nowości w latach 1996-2004 ;)

No i jak dotąd nie są " kultowe " a cena to mniej niż połowa SL-PS840

Można kupić najtańszy telewizor przenośny i postawić na takim DVD w roli wyświetlacza. Kabelek composite jest w komplecie DVD. Myślałem nawet tak zrobić, ale jak mnie naszło na nadajnik coax, to Technics górą, plus inne ficzery, których Samsung nie ma, np. cyfrowe ściszanie sygnału S/PDIF i bezgłośny mechanizm magnetyczny soczewki.

Bzdet sezonu. Jakość przetwornika jest KLUCZOWA. Z gówna bata nie ukręcisz. Aplikacja też jest bardzo istotna. Bo nawet wybitny przetwornik da się zarżnąć słabą aplikacją, ale w drugą stronę to nie działa, wybitna aplikacja z gównianego przetwornika nie zrobi cudu.

Należy jednak dodać że "stare" przetworniki nie muszą być złe z definicji. Przykładem niech będzie TDA1541, jeden z najstarszych przetworników, a mimo upływu ćwierci wieku od jego powstania wciąż jest otoczony kultem i przez wielu uznawany za najlepszy przetwornik wszech czasów.

Z kolei znaczna część współczesnych przetworników została zaprojektowana wyłącznie z myślą o cięciu kosztów i o jak najłatwiejszej aplikacji. Co z tego że przyjmują 24 bity i 192kHz skoro nie sposób z nich uzyskać przyzwoitego dźwięku? Dlatego wolę stare i dobre przetworniki niż współczesną masówkę.

Oczywiście współcześnie produkuje się również wartościowe, wysokiej klasy przetworniki (np. Burr-Brown PCM1798, PCM1794) i te również lubię wykorzystywać.

Faktycznie obecne przetworniki typu 192khz i tym podobne to jakies nie porozumienie ! Miałem jeden taki CD, drogi i markowy, nie bede pisał jaki model bo szanuję tą firmę za dobre wzmaki, ale ten CD grał okrutnie !!!!!!!!!!!!! stary naim cd3 go zjadał pod każdym względem

Odniosłem się raczej do tego iż autor wątku pisał o starych przetwornikach jako kiepskich. A sam wiesz że tak nie jest. Zapytam zatem które - Twoim zdaniem - stare kości są "gówniane"? Z wyjątkiem tych 14-bitowych.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Ja się odnosiłem do JAKOŚCI przetworników, a nie do ich "starości". Ale niech Ci będzie. Ze starych przetworników to ja bym się nie tykał PCM53 na przykład. A z takich staruchów jak TDA1541, PCM63, PCM1700, PCM1701, TDA1547 da się dużo wycisnąć. TDA1543 też ma swoich zwolenników, choć ja osobiście nie przepadam.

Moim ulubionym staruchem pozostaje AD1865.

Nigdy nie spotkałem jakoś sensownie grających aplikacji PCM1710, PCM1716, a PCM1732 też nie lubię.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 6 Maja 2011 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 6 Maja 2011 - trolling

zapomniales napisac "łżesz" :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Ja się odnosiłem do JAKOŚCI przetworników, a nie do ich "starości". Ale niech Ci będzie. Ze starych przetworników to ja bym się nie tykał PCM53 na przykład. A z takich staruchów jak TDA1541, PCM63, PCM1700, PCM1701, TDA1547 da się dużo wycisnąć. TDA1543 też ma swoich zwolenników, choć ja osobiście nie przepadam.

Moim ulubionym staruchem pozostaje AD1865.

Nigdy nie spotkałem jakoś sensownie grających aplikacji PCM1710, PCM1716, a PCM1732 też nie lubię.

PCM 53 - zgoda. Ale to bardzo stara kość. Choć nie wiem czy nie na nim była słynna Audiotechnica adamhiend'a. Zauważ że kości które wymieniłeś jako słabe w ostatniej linijce są jednymi z nowszych.

Proszę mi nie imputować rzeczy o których nawet nie pomyślałem. Przetworniki mogą być nowe lub stare, mam to gdzieś. Mnie interesuje jakość. Z nowych przetworników bardzo dobre są na przykład AD1955, PCM1794 i PCM1798. Nie wszystko co nowe jest badziewne i nie wszystko co stare jest wybitne.

Wszystko to ściema...dobre przetworniWski to żyjące latami - z odpowiednią aplikacją... nie te, z których można coś wycisnąć! NAD 514 na przetworniku MASH Technicsa - tanie źródło, według mnie super - kłaniajcie się Wolfsony , BURBROWNYY , TDA -jakieś tam sredea:) Co mnie obchodzi jakieś tam wyciskanie z przetworników lub ich pochodzenie, ma to grać, choćby na Crystalu. Jak ktoś lubi wyciskać, to na siłownie, albo zapoda sobie wyżymaczkę:)

?

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 7 Maja 2011 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 7 Maja 2011 - trolling

McG, napisz "łżesz!" proszeeee!!! :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Proszę mi nie imputować rzeczy o których nawet nie pomyślałem. Przetworniki mogą być nowe lub stare, mam to gdzieś. Mnie interesuje jakość. Z nowych przetworników bardzo dobre są na przykład AD1955, PCM1794 i PCM1798. Nie wszystko co nowe jest badziewne i nie wszystko co stare jest wybitne.

Nie rozumiem po co te nerwy.

Wszystko to ściema...dobre przetworniWski to żyjące latami - z odpowiednią aplikacją... nie te, z których można coś wycisnąć! NAD 514 na przetworniku MASH Technicsa - tanie źródło, według mnie super - kłaniajcie się Wolfsony , BURBROWNYY , TDA -jakieś tam sredea:)

Na tego typu przetworniku były też chyba Yamahy CDX 1030/1050/1060.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.