Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 8200CDQ

naro

Rekomendowane odpowiedzi

A kliknąłeś w prawym dolnym rogu na pasku taki zielony trójkącik ? Tam trzeba przełączyć drivery. Jest to opisane w instrukcji. Inaczej lapotp gra, a na wyjściu USB sygnału brak - dokładnie tak jak u ciebie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Undziak,

Nic konkretnego nie polecam, bo jeszcze specjalnie nie szukałem. Określiłem sobie podstawowe parametry docelowego urządzenia na: wbudowany wyświetlacz, dysk SSD, wyjścia cyfrowe oraz rozsądna cena jak i nie może być komputerem (w sensie gabarytowym jak i niepotrzebnej wielofunkcjonalności). Nie jestem pewien czy kombinacja tych cech jest do odszukania w jakimkolwiek urządzeniu. Niby to wszystko dla wygody, ale im bardziej o tym myślę tym bardziej odnajduję potrzebną prostotę w płytach.

• 2 tygodnie później...

8200CDQ w what hifi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Udalo mi sie pobieznie posluchac nowego CDQ oraz ponownie, podstawowego CD, w sumie zadnych roznic pomiedzy oboma modelami nie wylowilem, czy tez nic tu sie nie rzuca w uszy jako oczywista roznica

Dałem się ponieść fali entuzjazmu w słynnym wątku dot. wspólnego zakupu 8200CD i był u mnie przez kilka dni. Niestety (na szczeście!) sprzęt był ferelny bo nie odtwarzał CD i go zwróciłem.

Moim zdaniem Sabre jest zdecydowanie przereklamowany. Wg mnie lepiej brzmi Wolfson, którego słuchałem w aplikacji Audio GD na WM8741.

A, w porównaniu z tymi dwoma, najlepiej brzmi DAC na PCM1704UK, np. Lite Audio DAC-83. Z tym, że nie ma usb, wzmacniacza słuchawkowego i preampa - coś za coś, w tym wypadku brzmienie za funkcjonalność.

• 1 miesiąc później...

Cześć

Mam pytanie do tych, którzy słuchali tego sprzętu:

Jaka będzie różnica w brzmieniu między dwoma zestawami - Audiolab 8200CD + 8200A vs. 8200CDQ + końcówka 8200P ?

Ja takiego rabatu, jak koledzy ze znanego wątku nie dostanę, ale na 20% mogę liczyć i pierwszy zestaw mogę mieć za 5500 pln, drugi do ustalenia, ale pewnie coś około 6400 pln ( i nie mam gdzie go posłuchać :( ).

Lubię mieć cd i wzmaka z tej samej linii (no i warunek żony - muszą do siebie pasować ;) )

Co byłoby lepszym wyborem ?

Z góry dzieki za odpowiedzi tych, co słyszeli to brzmienie.

P.S. Jak brzmi dziurka słuchawkowca w CDQ ?

Naprawdę nie trzeba np. klona Lehmanna ?

pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• 11 miesięcy później...

hej

trochę czasu upłynęło od premiery CDQ,

może ktoś kto miał możliwość dobrze odsłuchać te cd i opisze jego charakter i napisze czy faktycznie jest to jedno z lepszych cd na rynku w kwocie do 6 tyś.

Audiolaba CDQ 8200 mam od ponad pół roku (starsza wersja, nie V12E). Gra codziennie minimum 2 godziny, więc można powiedzieć, że już jest "wygrzany". Porównać go mogę jedynie do wcześniejszych moich playerów NAD'a 541i i CEC'a 3300R. Od NAD'a jest lepszy we wszystkich aspektach, więc nie ma co go z nim porównywać ;) Natomiast jeśli chodzi o porównanie z CEC'em to mam mieszane uczucia. Dla mnie bardzo istotną rzeczą jest przestrzeń w odtwarzanej muzyce i w tym aspekcie CEC wydaje się lepszy (scena jest sporo szersza), natomiast przegrywa z audiolabem w jakości górnych i dolnych dźwięków (bas schodzi słyszalnie niżej).

Dodam, że ostatnio napęd CD zaczął się dziwnie zachowywać. Po włączeniu zasilania zaczyna kręcić napędem przez kilkanaście sekund, pomimo że w środku nie ma płyty. Jak na razie nie ma problemów z odczytywaniem płyt i mam nadzieję że z napędem nie będzie się dziać nic złego.

Dla mnie bardzo istotną rzeczą jest przestrzeń w odtwarzanej muzyce i w tym aspekcie CEC wydaje się lepszy (scena jest sporo szersza)

a jak z sceną w głąb i separacją instrumentów oraz ich lokalizacją na scenie?

a czy ogólny charakter tego cd jest wyrównany czy raczej gra bardziej którymś pasmem, z tego co wyczytałem to podobno bardzo analityczny

v12e to model czy jakieś nowe oprogramowanie?

• 2 tygodnie później...

Trudno wskazać wybijające się pasmo, na pewno nie ma cykającej góry (czego nie znoszę), bas schodzi nisko ale nie jest przytłaczający. Jak dla mnie to audiolab gra całym zakresem.

Słucham głównie rocka i jeśli chodzi o lokalizację i separację źródeł to jest dobra, spokojnie można sobie wyobrazić ustawienie na scenie. Niestety nie wiem jak sprawa by wyglądała w utworach symfonicznych, gdzie jest duża ilość instrumentów, czy potrafiłbym wskazać rząd i miejsce od lewej danego muzyka ;)

• 1 rok później...

Dołączam do grona entuzjastów tego Audiolaba. Właśnie nabyłem drogą kupna CDQ 8200 V12E. Jeszcze musi się wygrzać, ale już teraz słyszę jego potencjał. Oprócz równowagi tonalnej, charakteryzuje się umiejętnością wyciskania potencjału z płyt, których w życiu nie posądzałem o jakiekolwiek fajerwerki.

Spiąłem go z większym Phastem (PP 6L6) i stwierdziłem, że jest pozamiatane . Aż strach spinać go z mniejszym (SE na 6v6).

Poczekam jeszcze aż się wygrzeje i wówczas je skojarzę. Ale będzie uczta!

Fajne są też filtry - to tak, jakby w ciągu 1sek zmieniać interconnect. Ciekawe.

Muzyka: filmowa, symfonika i lekki jazz.

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.