Skocz do zawartości
IGNORED

PR3-czuję się jak kopnięte w d... g....

fubb

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem temat wielokrotnie pojawiał się na forum ,jednak dla mnie PR3 był na tyle ważny ,że postanowiłem założyć nowy wątek.Nie zdzierżyłem.To co się obecnie tam wyprawia jest dla mnie kompletnym przegięciem.Chciałbym od razu pozdrowić trójkowych twardogłowych, którym ten temat i tak wisi.Wystarczy włączyć radio i można stwierdzić ,że trójka goni inne rozgłośnie komercyjne swoim poziomem..Młodsi forumowicze pewnie zastanawiają się dlaczego tak niezdrowo się podniecam, otóż już wyjaśniam.Trójka [była] rozgłośnią ,która reprezentowała naprawdę wysoki pozim ,potrafiła zmusić słuchacza do myślenia jej audycje to naprawdę radioy majstersztyk no i muza ,każda po trochu ale każda ważna słuchacz mógł wybierać,próbować zawsze znalazł coś dla siebie.Tam można było usłyszeć rzadkie płyty w całości.dziś idziesz do sklepu i proszę ,kiedyś winyl kosztował majątek i zostawało tylko radio ,a tam proszę bitle,stonsi ,zeppy,flojdzi, sabaci i wiele, wiele,wiele innych grup,w normalnych godzinach,a dziś żeby usłyszeć to co się lubi trzeba czekać nocy jak nietoperz(i co ,i jajco) albo mieć swoją kolekcję płyt.Chciałeś nieznany kanon rocka proszę bardzo J.Janiszewski puszczał muze w piątki przed południem,nie to niemożliwe a jednak Aunt Mary,Tear Gas,Steell Mill.Soundgarden.Pearl Jam leciał w latach 90 w niedziele koło południa tak nie naćpałem się p.Wiernik.Radiomann potem Manniak Niedzielny ,którego wydmuchali (przepraszam p.Wojtku)i po kilku miesiącach dali audycje w nocy.Bielszy Odcień Bluesa skrócili i oczywiście też dali w nocnej porze, bo kto słucha tak gównianej muzyki.Noc Muzycznych Pejzaży , pewnie nie ma to jak słuchać w nocy od 2.00.pan J.Kosińskiz stonsami, dorsami,v. Morissonem,ccr i całą tą resztą klsyki wylądował o jakieś niebotycznej godz. nocnej w środku tygodnia.Kaczor próbował uruchomić audycje pół perfekcyjnej płyty i co –inna koncepcja programowa audycja poszła na grzyby.Idąc rano do pracy człowiek mógł o 5rano usłyszeć Yes,G.Moora ,AC/DC,C.Steavensa, a dziś co –śmiech.O innych gat.muz. nie pisze- wyparowały.Trójka pod księżycem- temat rzeka- ciekawe co zrobiono z płytoteką T .Besińskiego ,pewnie wyrzucili bo na taki „ szajs” nie da się naciągnąć nowych słuchaczy.Już słyszę tera trza puszczać muzę klubową,rap hity jednego sezonu.Nie mówię nie (chociaż NIE)ale sznujmy się Trójka była czymś więcej żeby teraz 90 % repertuaru stanowiły przeboiki pop.(tu ciekawostka –codziennie te same utwory ,to było kiedyś nie do pomyślenia.)Zaraz będzie ależ my puszczamy muze o której piszesz .Kaczor,Kydryński z kilkoma godz. w tygodniu wiosny nie czyni , a w międzyczasie jakieś pieprzone chilouty, piosenki na życzenie te wszystkie dżingle –rzygać się chce.przepraszam.Nie wspomniałem audycji pozamuzycznych ech... Tyle tematów kłębi się pod czaszką ,że krew się gotuje.po prostu się odechciewa .Skróciłem temat bo nie chcę by mi pikawa stanęła.Dodam jeszcze ,że wielu znajomych postawiło krzyżyk na T. już jakiś czas temu,ale ja słaby duchem słuchacz włączam radio żeby sprawdzić co się zmieniło i nistety ja to sobie mogę. Były słuchacz.

p.s

1.wielu redakt.i ich audycji nie wymieniłem ,ale wszystkich pozdr.

2.rozbraja mnie sytuacja w której 20 latek robi wielkie oczy bo usłyszał aftermah,albo słuchając ten years after zadaje pytanie co to za nowa płyta dżemu.co rok słyszę tekst oto nowy następca Henia albo Beatles-ów -więcej pokory.Powtórzę wszystkiego idzie posłuchać , ale w odpowiedniej proporcji.Trójka ją kiedyś znała , dziś ma to w pompie.Spokojnie ja mam czego słuchać do końca swoich dni ,bez radia się obejdę zwłaszcza takiego,ale warto młodym pokazać ,że dresy plastik i tworzywa sztuczne to nie wszystko.

3.był taki slogan radio uczy i wychowuje – ciekawe

4.jeśli Trójka nadal będzie prowadzić taką politykę programową to jej dalsza przyszłość będzie bardziej problematyczna niż , ,,nocny lot na nocniku do Hiszpani i z powrotem”. Życzę powodzenia.

5.jeśli kogoś obraża tytół wątku to niech wie, że zaczerpnąłem go z książki czytanej w połowie lat 80 w PR3.Jest to motto O.Yeates’a.

Dopóki Trójka różniła się od wszystkich tych rozgłośni komercyjnych dla nastolatków, to miała jeszcze swoich wiernych starych słuchaczy. Może było ich mniej, niż by sobie tego życzyli Trójkowi szefowie, ale przynajmniej ludzie ci mieli jakiś powód, żeby słuchać właśnie tej rozgłośni. Powód taki, że ta rozgłośnia RÓŻNIŁA SIĘ od całego tego chłamu, który jest w (prawie) każdej innej stacji radiowej.

Teraz, kiedy już Trójka niczym się nie różni od całej reszty, jej starzy słuchacze już nie mają powodu, żeby jej słuchać. A inni słuchacze - ci, którzy słuchali wszelakich rozgłośni komercyjnych - też nie mają powodu, żeby zmienić stację i nagle zacząć słuchać Trójki, skoro mają tam to samo, co w swoich dotychczas słuchanych rozgłośniach.

Tak więc Trójka po trochu pozbywa się starych słuchaczy, ale czy zdobywa nowych... Ja mam wątpliwości.

Janusz z Torunia

Podpisuje sie pod wszystkimi głosami :)))

Dla zainteresowanych polecam odwiedzić strone TAJNIAKA - internetowy protest wielbicieli programu trzeciego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dowiecie sie wielu nieznanych opinii publicznej faktów - np. w jaki sposób przekonywano prowadzących audycje do używania zwrotu "trójka" zamiast "program III Polskiego Radia" Gorąco polecam - zdarzają sie szokujące informacje :(

Ukryta Zawartość

Hehehe ?

[obrazekLUKASZ-120332_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eee

[obrazekLUKASZ-120333_1.jpg] [obrazekLUKASZ-120333_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1883-100005161 1170256386_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i włączyłem. Bo dawno nie słuchałem. Miesiące? Lata chyba choć radia słucham często. A kiedyś to głóownie tego słuchałem. Starzy słuchali jedynki a ja trójki. Sporów nie było. W Wawie - a może tylko w tym jednym radioodbiorniku - zakres trójki pokrywał się z jedynka. Wystarczyło nacisnąć D lub U. I była jedynka lub trójka. Niektórzy słuchali też Rozgłośni Harcerskiej. Ponoć fajne rzeczy tam były ale ze wzgledu na zakłócenia u mnie się tego słuchać nie dało.

A teraz. Radio Klasyka. RMF Classic. Gust się zmienił (choć , to zniknęło chyba pierwsze - w trójce była też muzyka poważna). Te gadane oczywiście (RMF, Zetka, Tok FM - o gadaniu pisze nie o muzyce). A jak mam ochotę to i Radio Pogoda. Wcale nie tak rzadko. I całkiem często trafiam na Manna. Więc klimat sobie przypominam. A dzisiejsza trójka? Posłucham i dam znać jak to odbieram.

Jest jeszcze powtórka z rozrywki?

fubb, co do śp. T. Beksinskiego to masz akurat trochę racji

niestety, albo i stety, muzyka przez niego promowana trąci obecnie myszką,

a nawet czasem lekkim obciachem

świat idzie do przodu

(i akurat Beksinski nie chcial z "żywymi naprzód iść", jego sprawa...)

inna kwestia, że ortodoksyjnie staroświecka trujka była(by) i tak lepsza niż to "coś" co teraz

(hehe, a nazwa "trójka" nabrała nowego symbolicznego znaczenia - stacja goniąca dwójkę liderów słuchalności -RMF i Zet-bzdet)

Kiedyś PR3 słuchałem od rana do wieczora.

Można było znaleźć informację i jakąś muzykę do słuchania.

Dzisiaj "bida z nędzą". Trochę żal, ale już nie jesteśmy pokoleniem

podatnym na reklamy. Trzeba szukać innego słuchacza i temu służy

zmiana profilu.

Może, gdybyśmy płacili abonament RTV ze wskazaniem konkretnej stacji

mielibyśmy większy wpływ na program.

no nie tak do końca, Parsec

zapotrzebowanie słuchaczy na takie a nie inne radio stało się niestety stosunkowo malo ważne w tym "biznesie"

musiałbyś przede wszystkim przekonać reklamodawców, że ta grupa słuchaczy stanowi jakiś jednolity, przepraszam za wyrażenie, target

paranoja....

Niestety gospodarka wolnorynkowa nie zna sentymentow. Jedyne przyzwoite stacje w mojej okolicy to stacje uniwersyteckie. Jest tez niekomercyjne National Public Radio, ale muzycznie nie jest atrakcyjne. Jesli chce posluchac dobrego radia to, pozostaje jedynie internet.

Parsec

W jednym z Twoich wpiśów, wspomnialeś o tym, że są lepsze sposoby, niż kolce pod kolumnami (sprzętem?).

Byłbym bardzo wdzięczny, za uchylenie rąbka tajemnicy (jesli mozna - oczywiście) :-)

Jeśli sposób ten, nie jest zbyt kosztowny (i skomplikowany), chętnie wypróbuję.

Pozdrawiam serdecznie

----------------------------------

Mam duży sentyment do "starej trójki".

Teraz nie słucham, nie mam tunera :-(

Pozdrawiam słuchaczy Programu Trzeciego :-)

I mnie szkoda starego, dobrego PR3. Takie fajne audycje mieli, że wieczorami słuchałem prawie wyłącznie ich. Co dzień inny program: Ptaszyn, Bielszy Odcień Bluesa, Lubię Szum Starej Płyty, Weber... Powieści w odcinkach, słuchowiska, wieczór reportażu... Sporo tego było. Teraz to szlag trafił, albo dają w porze, w której śpię albo jestem w robocie. Muzyczka: pisaliście już. I te dżingle! Aż mnie skręca. Wiadomości ekonomiczne: kpina po prostu. Piętnaście minut, z tego połowa to dżingle i jakiś chłam-wypełniacz, a komentarz - po pół zdania. Kompromitacja.

Eeee... Długo by mówić i żale wylewać. To już gówno. Może odrobinę lepsze ciągle niż inne, ale gówno. Szkoda. Teraz słucham muzyki z płyt.

Tak pisalem? : o) Osobiscie mam kolumny na kolcach. Sprzet mam na dosc solidnej DIY polce i na gumopodobnych (?) podkladkach. Kiedys pisalem by nie stawiac sprzetu na szklanych polkach.

Mielismy tez kiedys spotkanie i porownywalismy rozne konstrukcje. Najlepiej wypadly stillpoints

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz drewniana platforma skladajaca sie z detki i oparta na kulkach od lozyska (taka mniej wiecej konstrukcja - nie pamietam firmy). Platforma ta jest potencajalnie latwa do wykonania.

Ukryta Zawartość

Ja naleze do mlodego pokolenia 81', ale jak pamietam rowniez jak u Anlu - trojka leciala u mnie w domu od rana do wieczora. Glownie dzieki tacie ktory nie rzadko wylaczal mi magnetofon i kazal sluchac radia. Chwale to sobie, zawsze juz pozniej w pogotowiu czekal magnetofon z czysta kasetą, czy to pol perf. plyty, mini max, noc muzycznych pejzazy, audycja z muzyka elektroniczna pana Stelmacha itd. zawsze cos ciekawego bylo. Kiedy jednak zaczely sie kilka lat temu te roszady w skladzie i programie... odechcialo sie stacji wszystkim domownikom. Zmiany pory nadawania, czasu trwania itd itd itd. Dzis jak bywam kilka razy do roku w domu to najczesciej leci plyta, ojciec kilka lat temu juz skwitowal dosadnie to co sie tam dzieje. Takze na trojce wydaje mi sie postawil juz krzyzyk. Szkoda tej stacji...

Ze "starych trójkowiczów" - ogladam, rozmowy przeprowadzane przez pana Grzegorza Miecugowa w TVN24.

Podoba mi się sposób prowadzenia tychże.

A, że rozmówcy bywają ciekawi, jest co poogladać i posłuchać:-)

Stara, dobra szkoła!

Pozdrawiam

No proszę,dzięki za odzew,nie jestem sam(i to by było tyle tej radośći w temacie)Pozwole dodać sobi coś oczywiście bez bicia piany.jeszcze 10 lat temu za złe słowo o3 byłem wstanie wyrwać chwasta dziś się z tego smieje.wiecie nie przemawia do mnie stwierdzenie ze czasy się zmieniaja albo wyłącz radio jak się nie podoba.Płacę abonament bez ociągania to chyba mogę czegoś wymagać.Niech zmienią nazwę i nie kalają całej historii.Zaczynam łapać że większość redaktorstwa jest młodza odemnie i nie wszystko kumam.jeśli się myle to na pewno nie wychowywali się na 3.albo stawiają sobie motto ;co by tu jeszcz spieprzyć;>inżynier >mi się nie chciało tego wszystkigo wypisywać ale prz teatrzyku zielone oko to odpadałem  sobota 22.10czytam cie bardzo długo szacuneczek. Ale co do Beksy muza trąci myszką zależy od miejsca patrzenia.nie wd. Mnie ,te audycje były jakby początkiem.Za nic nie oddam tych chwil gdy o4 rano ze znajomymi słuchałem Type o Negative albo july morning U.Heep Poza tym panowie może i my mamy tysiące płyt ale pamiętam jak w latach 80 jechałem z p-ń ia do w-wy żeby sobie nagrać debiut Queen.wydaje mi się że trzeba myślec o młodych bo skąd mają wiedzieć że był taki muzyk jak J.Jcale jak pod ręką mają Wiśniwskiego,albo za 20 lat polegniemy w czasie konfrontacji muzycznej z 20letnim dresiarzem.Pozdr.

Trojki sluchalem przez pol podstawowki, liceum, studia i kawalek doroslego zycia. W czasach, kiedy radio bylo najwazniejszym zrodlem muzyki, Trojka wrecz decydowala o ukladzie mojego dnia. Sobotnie popoludnie to byl zawsze Kaczor, potem Niedzwiedz i jego lista przebojow. Kordowicz, Mann, Wiernik i wielu innych... Audycje literackie, reportaze, Powtorka z rozrywki, ech.... A czy ktos pamieta piatki, 18.30 i 'Rarytasy Beatlesow' Manna i Piotra Metza? Oczywiscie cos tam ocalalo, i w samej Trojce i na falach Dwojki, ale nie stanowi to juz tej niepowtarzalnej CALOSCI. Teraz jest kupa: 'zabawni' prezenterzy, dowcipy, reklamy, mizdrzenie sie, dzingle. A najbardziej wk***ia mnie to, ze wcale nie musialo sie tak stac, bo Trojka to radio publiczne, ktore przeciez wcale nie musialo zarabiac!

Pierwszy atak na naszą trójkę nastąpił już dość dawno temu. Najlepsze określenie stanu 3 po tej akcji podała, w telefonie do redakcji radiowej, pewna słuchaczka - "Naszą Trójkę opanowała banda z Jedynki".

Jedynka to była mocno propagandowa audycja nadawana w I programie PR.

To co obecnie dzieje się jest raczej związane z prymitywnym marketingiem, dla którego jedynym wyznacznikiem jest tzw. >>słuchalność>odzew

lubie radiostacje, mimo że słucham innej muzyki. moim zdaniem radiostacja ładnie się pozbierała i nadaje coraz lepiej - ma swój styl. widać, że selekcjonuje utwory. niestety na plejliscie (o zgrozo!) jest też miejsce dla kiblowych dźwięków zaczerpnietych z eski, zetki, rybki, pipki itd.

pozdro

A pamiętacie telefony słuchaczy? Panią Babcię, Dzwonnika? Różne dyskusje i poglądy "zwykłych" słuchaczy puszczane na antenie? Wszystko to umarło. Teraz można zadzwonić pod 0-700-... albo wysłać płatnego SMSa. Mogą mnie w dupę pocałować. Radio to medium w zasadzie jednokierunkowe, ale kiedyś miało jednak ambicję bycia ze swoimi słuchaczami. Teraz tylko szmal. Misja? Jaka misja?? Może to radio (jeszcze?) nie jest prywatne, ale publiczne juz też nie. Słuchacze teraz to chyba tylko synonim "masy odbiorczej" w sensie statystycznym, a nie ludzie mający jakieś poglądy i coś do przekazania, choćby dowcip.

Ech. Szkoda słów. Chyba bym wolał, żeby to się rozpadło, zbankrutowało, zniknęło, a została tylko legenda "prawdziwej" Trójki.

"Trujka" - bo tak powinno się teraz pisać nazwę tej rozgłośni jest ofiarą chorych ambicji zarządu PR. Tam panowie pomylili misję przyświecającą rozgłośni publicznej z komercyjną działalnością prywatnych stacji.

Reacepta na "sukces" jest prosta - aby zr ównać się z poziomem innych stacji komercyjnych trzeba daną rozgłośnię wykastrować - z jej charakteru, audycji autorskich, niebanalnej muzyki, dobrego reportażu i słowa mówionego. Broń Boże żadnych indywidualności (pamiętacie jak o PR3 kiedyś się mówiło? - radio indywidualności).

Nie rozumiem zachwytu kolegi Sonciaka - Radiostacja to teraz chłam niewiele różniący się od Zetki, czy RMF'u. Najwyraźniej nie słuchałeś starej dobrej Radiostacji z czasów Pawła Sito, gdy o sile tej amatorskiej rozgłośni decydowały indywidualności i autorskie programy. Kto pamięta dziś "Kolonie francuskie", "Podwodną Amerykę", "Windą na szafę", "Radio NRD" i wiele innych. To była jazda. To było świeże, z jajem i dobrą muzyką. A teraz? Co godzinę ten sam numer. Jak nie hip-hopolo, to jakieś kiepskie techno-disco. I tak w kółko. Rzygać się chce. Brak pomysłu, brak autorów, brak ambicji. Jest za to więcej pieniędzy (w końcu zetka "zainwestowała") i pościg za miejscami na liście słuchalności. Obrzydlistwo.

>inżynier>A pamiętacie telefony słuchaczy? Panią Babcię, Dzwonnika?

Pamiętamy, pamiętamy:( Kilka lat temu, jak jeszcze "3" nie miała RDS, wydrukowałem sobie listę częstotliwośći w całej Polsce, żeby ułatwić sobie wyszukiwanie podczas podróży. Wtedy nie potrzebowałem kaset ani płyt w samochodzie, wystarczała Trójka. Teraz w aucie słucham w zasadzie tylko płyt, radio włączam tylko na wiadomości.

Parę tygodni temu miałem okazję wysłuchać nocnych pejzaży Janusza Kosińskiego. 2-ga w nocy, a facetowi łamie sie głos, bo właśnie rozpoczyna swoją jubileszową 200-tną audycję. Pan Janusz był tak wzruszony, że realizator musiał puścić ogłos kanonady sztucznych ogni, niby na wiwat, żeby dać JK dojść do siebie.

Też mnie ścisnęło za gardło. A potem przyszła złość na cały ten syf. Taka audycja, gość autentyczny i kochający "swoją" muzykę. Pasja i wiedza. No i mamy k... jubileusz o 2-giej w nocy, którego słucha świadomie 20 osób w Polsce, bo reszta normalnie nie może sobie na to pozwolić.

Maniak po ciemku? Prawie to samo, tylko pan Wojtek chyba mocniej po ziemi stąpa i jakoś mi go tak nie szkoda, bo pewnie sobie poradzi.

To długa lista.

Co w zamian?

Kostrzewa, który chce być naszym oknem na świat, z monopolem na fajność w okowach komerchy ?

Niedzielne rozmowy o cierpieniu ?

Pani z Radiostacji, która puszcza o 18.00 zgrane kawałki z tego roku ?

Kiedyś popołudnia i wieczory muzycznie prowadził codziennie ktoś inny. Ktoś kto się znał na wiodącym temacie. Miał wiedzę, doświadczenie. To byli nierzadko muzycy, indywidualności.

Szkoda gadać. Dobrze, że jest radio jazz.

Jeszcze przykładzik jak Trójka była ważna przed laty. U nas w liceum mówiło się na język polski Trzy kwadranse jazzu.

Pozdrawiam

Wychowałem się na Trójce. Była to jedyna stacja jakiej słuchałem. Nie będę powtarzał tego co napisali moi poprzednicy, ale to były piękne chwile i wspaniałe muzyczne przeżycia. Od kilku lat właściwie nie słucham Trójki, a jeśli już to przez przypadek. Po kilku minutach mam już dość, szkoda gadać...

• Redaktorzy

Hi

Ja trz jestem wychowany na 3-ce. Ale odkąd zaczęła się komercjalizować zrezygnowałem. Jej miejsce zajęło radio WaWa, ale to stare - rockowe, a nie to plastikowe gówno jakim jest teraz. Wtedy Z Rock 50-ty razem z Killenem prowadził Hołdys. Potem radyjko poszło "do żyda" o skończyły się "rockowe zaduszki" i tego typu audycje, W chwili obecnej słucham radia 94, do którego z Radiostacji ( też dla mnie RIP) przeszedł Makak. Teraz to chyba jedyna stacja gdzie każdy może powiedzieć co myśli.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.