Skocz do zawartości
IGNORED

PLAZMA PANASONIC

zurek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie do posiadaczy plazmy Panasionica. Jak to jest z wypalaniem powidoków przy filmach panoramicznych tych z czarnym paskiem u góry i u dołu. Czy podczas docierania plazm można w ogóle oglądać takie filmy?

To się nie nazywa , to następny głupi wymysł i wszyscy zaczynają docierać, to tak jakbyś świetlówkę docierał - nonsens.

Podobno nawet producent zaleca coś takiego. Tak gdzieś przeczytałem. Pewnie twoja wypowiedź jest czymś uzasadniona. Mógłbyś wytłumaczyć czym?

Podobno nawet producent zaleca coś takiego. Tak gdzieś przeczytałem. Pewnie twoja wypowiedź jest czymś uzasadniona. Mógłbyś wytłumaczyć czym?

jeżeli nie ma nic w instrukcji to nie zaleca,

gdzie go kupiłeś możesz dać linka?

Focal + Naim

jeżeli nie ma nic w instrukcji to nie zaleca,

gdzie go kupiłeś możesz dać linka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Później znalazłem ten sklep w Polsce.

Ukryta Zawartość

Ile w tej chwili kosztuje Euro?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewiem kto i kiedy wprowadził tą plotkę do internetu, (producent o niczym takim nie pisze) wielu posiadaczy tych telewizorów są przekonani że docieranie panelu zapewnia większą żywotność - niestety to nie jest prawda.

Luminofor ma pewną żywotność i wypala się z czasem powodując obniżenie jasności świecenia panelu, producent chcąc przeciwdziałać temu zjawisku tak napisał soft aby po pewnym czasie procesor zwiększył napięcie panelu, tym samym będzie on świecił jaśniej. Sytuacja powtarza wielokrotnie aż do całkowitego wypalenia , a zatem docieranie tak jak pisałem jest bzdurą.

Kłania się instrukcja każdej plazmy.

Producent informuje że długie pozostawienie stałego obrazu na ekranie może spowodować - powidok na ekranie.

Docieranie oczywiście nie przedłuża żywotności.

trzymam kciuki i czekam na recke

Wysyłka kosztowała tylko 15 Euro to pewnie trzeba się uzbroić w cierpliwość. Dali mi linka gdzie można obserwować stan wysyłki ale piszą takim szyfrem że trudno się zorientować o co w tym wszystkim chodzi. Mam nadzieję że dostanę w tym tygodniu.

Wysyłka kosztowała tylko 15 Euro to pewnie trzeba się uzbroić w cierpliwość. Dali mi linka gdzie można obserwować stan wysyłki ale piszą takim szyfrem że trudno się zorientować o co w tym wszystkim chodzi. Mam nadzieję że dostanę w tym tygodniu.

to nie dużo za wysyłkę sporej paczki

Focal + Naim

to nie dużo za wysyłkę sporej paczki

Dlatego muszę się uzbroić w cierpliwość. Magazyn jest mniej więcej 200 km ode mmnie. Podejrzewam że zbierają więcej zamówień w jednym kierunku. Mają do mnie zadzwonić kiedy ma nastąpić dostawa. Jeżeli do piątku nic się nie będzie działo to prawdopodobnie muszę sam zadzwonić.

42cale do jakiego pokoju tzn ile będziesz od niej metrów siedział?

tak z ciekawości bo sam się przymierzam do 42cali odległość 3m

i nie wiem czy to nie mała przekątna :)

Focal + Naim

to zależy co masz zamiar oglądać w większości

do SD - 3m może być optymalne ale mógłby być i 46', 50' też choć tu im większy tym gorzej dla jakości

do HD - za mały (tu optymalnie 50', minimum 46'), podobnie do gier (tu optymalnie nawet >50')

bazuję na tym co oglądam, czyli 46' z 2,5-2,7m, po drodze jeszcze przesiadałem się z 21' na 37', teraz chcę 50' z tym że zwykłą tv mało co oglądam, priorytet to filmy hd, czasem konsola :)

tak jak pisałem wyżej - wszystko zależy od sygnału i do jakiego tv jesteś przyzwyczajony

u mojej siostry ostatnio oglądałem 42' plazmę LG z mniej więcej takiej odległości (ciut ponad 2m) i szczerze mówiąc wolałbym widzieć te pare cali więcej (sygnał SD)

ona miała 20' przed tym LG i o takim dużym tv nie chciała słyszeć, potem przyznała mi jednak rację (namówiłem ją), że wcale 42' nie jest za duży :)

Wczoraj byłem u znajomych. Naoglądałem się trochę filmów z urlopu w full HD na Samsungu LCD. Coraz bardziej jestem utwierdzony w przekonaniu że Plazma to był dobry wybór. Wszystko by mi pasowało w tym telewizorze gdyby nie to że z rzeczywistością obraz miał niewiele wspólnego. Niemiłosiernie cukierkowe kolory. Może gdyby skalibrować byłoby lepiej. Poza tym dzwonili do mnie z firmy spedycyjnej. Telewizor dostanę w poniedziałek.

Taka ciekawostka, niedługo mają się pojawić ponoć Ogromne telewizory (w tym laserowe) Mitsubishi w dosyć niskich cenach jak na takie przekątne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może gdyby skalibrować byłoby lepiej.

Gdyby po prostu zmniejszyć nasycenie to przesycenie by zniknęło. Kalibracja to za wiele powiedziane.

ps. "może"? ... jeśli ktoś uważa że kalibracja nie zmienia nic w wyświetlaniu rozjechanego wyświetlacza to dla niego "może"

Taka ciekawostka, niedługo mają się pojawić ponoć Ogromne telewizory (w tym laserowe) Mitsubishi w dosyć niskich cenach jak na takie przekątne :

Ukryta Zawartość

Widziałem TV z projekcją tylną i obraz był wyblakły (przy przeciętnym oświetleniu). Je chyba trzeba oglądać w zaciemnieniu (coś jak przy typowym projektorze) by było OK.

Ukryta Zawartość

Gdyby po prostu zmniejszyć nasycenie to przesycenie by zniknęło. Kalibracja to za wiele powiedziane.

ps. "może"? ... jeśli ktoś uważa że kalibracja nie zmienia nic w wyświetlaniu rozjechanego wyświetlacza to dla niego "może"

Widziałem TV z projekcją tylną i obraz był wyblakły (przy przeciętnym oświetleniu). Je chyba trzeba oglądać w zaciemnieniu (coś jak przy typowym projektorze) by było OK.

nasycenie kalibracja ale pewne cechy matrycy zostają i nie ma co usprawiedliwiać ,

projekcyjne faktycznie troszkę mdławe są dla mnie w odbiorze

laserowe w sumie może być ciekawa technologia i te przekątne w tej cenie , szok :)

może być niezłe zawirowanie na rynku cenowe, poczekam z zakupem plazmy do końca roku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ale tu raczej chodziło o to że kolory nie były przesycone chociaż może trochę tak. Były przede wszystkim nienaturalne. Dziwne bo biały był faktycznie biały. Niebo miało nienaturalną farbę. Podobnie z trawą. Do tego cienie były nienaturalnie czarne a najjaśniejsze partie obrazu waliły po oczach. Podejrzewam że to nie tylko kolory ale i kontrast a może gama.

...laserowe w sumie może być ciekawa technologia i te przekątne w tej cenie , szok :)

może być niezłe zawirowanie na rynku cenowe, poczekam z zakupem plazmy do końca roku :)

Ukryta Zawartość

A tak coś właśnie przeczuwałem że za niedługo przyjdzie jeszcze tańsza technologia, a tak właściwie to już od jakiegoś czasu pojawiały się przecieki z różnych laboratoriów różnych producentów, że nowe technologie będą coraz tańsze. Tak czy inaczej zawsze najgorzej wychodzą na tym ci którzy składają nie wiadomo ile czasu na wymarzony TV który ''już jest'' według nich wykonany w takiej technologii że jeszcze długo nic lepszego za tą cenę nie będzie/nie wymyślą, he he ;). Tylko czy faktycznie te nowe Mitsubishi będą znowu takie lepsze ?.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.