Skocz do zawartości
IGNORED

PLAZMA PANASONIC

zurek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się dobrze zastanowić to samo można powiedzieć o fanach LCD. Kropka w kropkę Chyba nie zaprzeczysz :)

Zaprzeczę. 99% wojenek jest prowokowanych przez zwolenników PDP, którzy w misjonarskim zapędzie próbują nawracać wszystkich na plazmę. Dowodem może być mój wątek, w którym prosiłem o rady i pomoc w wyborze nowego telewizora. Już we wstępie zastrzegłem, że chodzi wyłącznie o LCD i proszę o niesugerowanie mi plazmy, której nie lubię. Na próżno. Zaczęło się to, co zawsze przy okazji rozmowy o telewizorach: no tak, ALE PLAZMA..., dlaczego nie chcesz PDP? Wytłumacz. Co Ci się w nim nie podoba? Uzasadnij. Gdy pisałem - każdy mój argument był podważany jako wydumany, sztuczny i nieprawdziwy. Do rzeczywistych ułomności LCD (których nikt że zwolenników nie neguje) dopisywana jest cała lista innych, wziętych z sufitu albo z kapelusza.

Zaprzeczę. 99% wojenek jest prowokowanych przez zwolenników PDP, którzy w misjonarskim zapędzie próbują nawracać wszystkich na plazmę. Dowodem może być mój wątek, w którym prosiłem o rady i pomoc w wyborze nowego telewizora. Już we wstępie zastrzegłem, że chodzi wyłącznie o LCD i proszę o niesugerowanie mi plazmy, której nie lubię. Na próżno. Zaczęło się to, co zawsze przy okazji rozmowy o telewizorach: no tak, ALE PLAZMA..., dlaczego nie chcesz PDP? Wytłumacz. Co Ci się w nim nie podoba? Uzasadnij. Gdy pisałem - każdy mój argument był podważany jako wydumany, sztuczny i nieprawdziwy. Do rzeczywistych ułomności LCD (których nikt że zwolenników nie neguje) dopisywana jest cała lista innych, wziętych z sufitu albo z kapelusza.

Powiedz jak tak możesz pisać, jeszcze dwie godziny temu pisałeś mi na PW całkiem co innego, więc jak to powiedz jest? robisz ze mnie wała czy co.

wy prowokujecie wojenki, być może nie świadomie, bo jak się pisze o czymś o czym ma się blade pojęcie (bez obrazy, ale np kimś takim jesteś z pewnością Ty ze swoją wiedzą i doświadczeniami plazmowymi) to tak to się właśnie rozwija... sam często dałem się sprowokować do głupich dyskusji przez takie rzeczy bo denerwowało mnie jak ktoś, kto nie ma w domu plazmy, wypisuje różne naprawdę prozaiczne wady na jej temat i robi z tego wielkie halo

najlepsze tego typu argumenty przeciw plaźmie, są dla posiadacza takiego tv wręcz śmieszne (o czym sam się przekonałem) i zastanawia się on, o czym do cholery ci goście na forum bredzą ? i zaczyna się dyskusja, no ale laicy wiedzą lepiej, żadne argumenty do nich nie trafią, w końcu oni widzą swoje w sklepie przez chwilę, albo przez chwilę na testach albo nie widzą wcale tylko gdzieś wyczytali no i mają przez to duże doświadczenie w temacie...

kupując kiedyś tv plazmowy, naczytałem się tyle złego o tej technologii, całe szczęście że zaryzykowałem i jak się okazało, te wydumane problemy opisywane na forach to są błahostki (możemy sobie popolemizować nt temat tylko po co ? jak wam napiszę że coś w praktyce jest marginalnym problemem to uznacie że nie mam racji bo ja tylko 3 lata oglądałem plzmę i się nie znam, a wy widzicie i wiecie i tak lepiej)

wg mnie wybór plazma-LCD to tak jak z wyborem sprzętu audio, bardziej efektowny na początku dźwięk jest dla nas lepszy, na dłuższym dystansie nie zawsze jednak przyjemniej się go słucha, ale zależy to od gustów (są tacy co na okrągło "mogą" ;))

wg mnie wybór plazma-LCD to tak jak z wyborem sprzętu audio, bardziej efektowny na początku dźwięk jest dla nas lepszy, na dłuższym dystansie nie zawsze jednak przyjemniej się go słucha, ale zależy to od gustów (są tacy co na okrągło "mogą" ;))

To jak z wyborem: wzmacniacz tranzystorowy z włączonym loudness (którego nie wyłączysz bo ... ?) kontra wzmacniacz lampowy bez loudness. I oczywiście wybierasz lampę bo jest niby bardziej naturalna x-P (i przy takim ustawieniu nawet masz rację)

wy prowokujecie wojenki, być może nie świadomie, bo jak się pisze o czymś o czym ma się blade pojęcie (bez obrazy, ale np kimś takim jesteś z pewnością Ty ze swoją wiedzą i doświadczeniami plazmowymi)

Nie sposób się z Tobą zgodzić. Przyjęliście pewnik, aksjomat wstępny: plazma JEST lepsza. O aksjomatach się nie dyskutuje, trzeba je przyjąć do wiadomości. A my próbujemy tylko powiedzieć, że każda technologia ma swoje wady. LCD również i zdajemy sobie z nich sprawę. Tyle że się z nimi godzimy, gdyż zalety LCD są w naszych oczach istotniejsze. To raczej wskazanie Wam, miłośnikom PDP, (bezdyskusyjnych) wad plazmy jest natychmiast podważane, a każda próba podważenia jej prymatu traktowana jako wzniecanie wojenek.

Nie wiem co nazywasz brakiem doświadczenia odnośnie PDP. Chodzi się pod sklepach, ogląda. To może mało. Spora część mojej rodziny i znajomych ma plazmy. Tam się ogląda dokładnie, bawiąc się pilotem. Zarzut więc, że nie mam pojęcia o czym piszę jest bezpodstawny.

Nie wiem co nazywasz brakiem doświadczenia odnośnie PDP. Chodzi się pod sklepach, ogląda. To może mało. Spora część mojej rodziny i znajomych ma plazmy. Tam się ogląda dokładnie, bawiąc się pilotem. Zarzut więc, że nie mam pojęcia o czym piszę jest bezpodstawny.

Ale jak nie masz rachunku, to nic nie widziałeś i g...o wiesz - to chcieli po prostu powiedzieć "plazmaniacy" ;)

Nie sposób się z Tobą zgodzić. Przyjęliście pewnik, aksjomat wstępny: plazma JEST lepsza. O aksjomatach się nie dyskutuje, trzeba je przyjąć do wiadomości. A my próbujemy tylko powiedzieć, że każda technologia ma swoje wady. LCD również i zdajemy sobie z nich sprawę. Tyle że się z nimi godzimy, gdyż zalety LCD są w naszych oczach istotniejsze. To raczej wskazanie Wam, miłośnikom PDP, (bezdyskusyjnych) wad plazmy jest natychmiast podważane, a każda próba podważenia jej prymatu traktowana jako wzniecanie wojenek.

nic nie przyjąłem, to tylko Ty przyjąłeś, że my uważamy że plazmy są z założenia lepsze... zresztą - kupiłem LCD więc chyba to dowód, że nie jestem maniakiem tej technologii, po prostu interesował mnie jak najlepszy obraz

z "bezdyskusyjnymi" wadami plazmy właśnie chętnie bym podyskutował, bo też gdy chciałem kupić 3 lata temu telewizor to "fachowcy" uczulali mnie na te wszystkie pseudo-wady (takie szukanie dziury w całym), całe szczęście że ich nie posłuchałem i mogłem się cieszyć świetnym tv przez ten czas (jakość LCD, nawet droższych w tamtym czasie była tragiczna w porównaniu do mojego Panasonica)

nie będę się powtarzał, nie miałeś dobrej plazmy u siebie w domu dłużej, więc nie będziesz wiedział o czym mówię bo jest inna percepcja oglądać na spokojnie u siebie w domu a inna u kogoś

fakt, że zraziłeś się "jakąś tam" plazmą u znajomego o niczym nie świadczy

nikogo nie przekonuję do wyboru plazmy, ma wady jednak wy je niestety demonizujecie (powidoki-wypalenia, migotanie, kiepska biel, ostrość)

> Don111

Sorry ale znów trudno mi się z Tobą zgodzić. Bardziej sobie cenię sytuację, że coś mi się podoba od razu, niż jeśli muszę się żmudnie przygotowywać i po miesiącach procesu myślowego dochodzę do wniosku że dana rzecz nie jest w końcu taka zła. Szukając porównań z innych dziedzin życia można spytać czy zauroczenie od pierwszego wejrzenia czy też może małżeństwo z rozsądku. Ja zdecydowanie wolę tę pierwszą opcję. Z Twojej wypowiedzi konstatuję, że Ty drugą.

Pierwsze LCD faktycznie przedstawiały sobą bardzo wiele do życzenia, a lista ich ułomności była długa. Pod względem jakości obrazu pozostawały daleko w tyle za plazmą. Jednak technologia LCD dokonała gigantycznego kroku naprzód, wszystkie słabe strony zostały jeśli nie rozwiązane w całości to znakomicie zminimalizowane. Dlatego moim zdaniem obecna jakość obrazu oferowana przez LCD góruje nad plazmową. A technologia PDP praktycznie stanęła w miejscu przy nieustannym akompaniamencie chóru apologetów.

Faktycznie szkoda się denerwować. To nie ma sensu.

Dlatego moim zdaniem obecna jakość obrazu oferowana przez LCD góruje nad plazmową. A technologia PDP praktycznie stanęła w miejscu przy nieustannym akompaniamencie chóru apologetów.

Z pierwszym zdaniem zgodzę się w jednym przypadku. Bedzie miało to miejsce gdy znajdziemy się w bardzo jasnym pomieszczeniu i gdy do LCD zostanie dostarczony sygnał full HD z BD. Wówczas obraz w LCD potrafi być efektowny i przykuć uwagę na dłużej. Jednakże pisanie że technologia pdp stanęła w miejscu to już spora przesada.

@ Kyle.

Z Bobcatem można jeszcze pogadać, chłop ma wiedzę, umie ja sprzedać, potrafi się ciekawie wysławiać i za argumentować. Ty raczej sobie daruj.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

> Don111

Sorry ale znów trudno mi się z Tobą zgodzić. Bardziej sobie cenię sytuację, że coś mi się podoba od razu, niż jeśli muszę się żmudnie przygotowywać i po miesiącach procesu myślowego dochodzę do wniosku że dana rzecz nie jest w końcu taka zła. Szukając porównań z innych dziedzin życia można spytać czy zauroczenie od pierwszego wejrzenia czy też może małżeństwo z rozsądku. Ja zdecydowanie wolę tę pierwszą opcję. Z Twojej wypowiedzi konstatuję, że Ty drugą.

Pierwsze LCD faktycznie przedstawiały sobą bardzo wiele do życzenia, a lista ich ułomności była długa. Pod względem jakości obrazu pozostawały daleko w tyle za plazmą. Jednak technologia LCD dokonała gigantycznego kroku naprzód, wszystkie słabe strony zostały jeśli nie rozwiązane w całości to znakomicie zminimalizowane. Dlatego moim zdaniem obecna jakość obrazu oferowana przez LCD góruje nad plazmową. A technologia PDP praktycznie stanęła w miejscu przy nieustannym akompaniamencie chóru apologetów.

a moim zdaniem odwrotnie, jakość obrazu i wierność odwzorowania kolorów jest znacznie lepsza w pdp.

Focal + Naim

masz problemy z czytaniem???

napisałem:

"a moim zdaniem odwrotnie, jakość obrazu i wierność odwzorowania kolorów jest znacznie lepsza w pdp."

i gdzie tu jest ton kategoryczny? taki sam jak Twój.

Focal + Naim

Moim skromnym zdaniem jakość obrazu i wierność odwzorowania kolorów jest znacznie lepsza w PDP (bajeczny obraz kinowy).

Samochody z napędem 4x4 są lepsze od tych napędzanych na tył i tych napędzanych na przód. Nie zmienia to faktu, że każdy rodzaj napędu ma swoje wady i zalety oraz swoich zagorzałych zwolenników.

Dziwią mnie fanatycy głoszący prawdę objawioną ("zabicie niewiernego to nie grzech... to droga do raju" - krucjaty), że LCD....., a LED......, a PDP to.....!

Prawda jest tylko jedna.... LENISTWO "NIEWIERNEGO TOMASZA" ;) !

Udaję się do sklepu i ustalam warunki zakupu ze sprzedawcą. Wybieram wymarzony telewizor LCD (przewaga obrazu generowanego w sklepie: ustawienia obrazu + oświetlenie) i jadę do domu testować go w warunkach domowych na różnych źródłach. Odpowiada mi obraz to wracam do sklepu po fakturę lub wymieniam telewizor na inny, np. PDP. Proste prawda?

W ten sposób można wybrać NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE DLA SIEBIE. Ja nie musiałam tak robić, bo technologia LCD już w sklepie była nie do przyjęcia - DLA MNIE.

To co jest dobre dla mnie nie musi być dobre dla ciebie.... dlatego KOCHANI TESTUJCIE SAMI I NIE POLEGAJCIE ŚLEPO NA OPINIACH NIKOGO INNEGO, BO TO WY BĘDZIECIE SIEDZIELI W SKÓRZANYCH KANAPACH PRZED TELEWIZORAMI I OGLĄDALI OBRAZ GENEROWANY PRZEZ ODBIORNIK A NIE WASI DORADCY!

Życzę tylko dobrych wyborów :-)

Pozdrawiam,

Beata

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

teraz dopatrzyłem że są te same matryce w vt30 i gt30

faktycznie warto dopłacić do vt30?

nie miałem przyjemności tych 2 modeli porównywać jeszcze

czy faktycznie wg opisów oba mają usb i czytają mkv 720p???

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

mają obydwa usb i czytają mkv 720p ale raczej nastawiałbym się na zakup osobnego playera

czy warto dopłacać do vt30, zależy od ceny

różnica w obrazie jest raczej minimalna, VT30 ma odrobinę głębszą czerń, identyczną płynność i likwidację szumów, nie wiem jednak jak z tymi okularami 3d, czy są na wyposażeniu czy nie

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

w sumie raz miałem okazję porównać plazmę lg i nie pamiętam modelu

posiada ktoś pdp lge?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Tuningowałem go więc nie jest to fabryczne i dziewicze LG, nie da rady zrobić odcienie szarości idealne aby w światłach i cieniach było super, zawsze na jakiejś "kratce testowej" koloruje, panel jest przyklejony na całej powierzchni dwustronnym i na dodatek kremowym płótnem zamiast czarnej i przez to czerń gorsza, w wyższych modelach ta tkanina jest już ciemniejsza no model od razu droższy i o klasę "idzie" w górę, a tak poza tym dla przeciętnego kowalskiego całkiem niezły TV.

No właśnie, rozszczelnił się i gaz uciekł, nie pozostało mi nic innego jak napełnić a że miałem akurat pod ręką tylko gaz do zapalniczek, pomyslałem gaz to gaz, napełnianie przebiegło bez zakłóceń ale gdy włączyłem prąd trochę się zdziwiłem bo jak "SOPŁO",(napewno widziałeś nieraz bajki Disney'a) ducha żadnego nie było ale przez moment myślałem ze ja sam jestem duchem.

pewnie przez przypadek włączyłeś filtr grzebieniowy dlatego taki wyczesany efekt i filtr teatru, nie potrzebnie też zwiększyłeś ciśnienie na matrycy przez pompowanie białego bo licznik szybciej zawirował tylko.

Focal + Naim

sorki za jakość

vt30 zdobyło znowu wyróżnienie za jakość obrazu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.