Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy wyborze z kilku konkretnych modeli

janciownik

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałem powitać wszystkich :)

Mam okazje wymienić swoje kino domowe LG HT762PZ na coś lepszego. Z obecnego kina jeśli chodzi o oglądanie filmów jestem w miarę zadowolony, a do słuchania muzyki mam nieśmiertelnego Radmora 5102 i Tonsile ZG40.

Mam możliwość zakupienia w bardzo dobrej cenie kilku zestawów, i tu troszkę się pogubiłem...

Nie chcę kupować kolejnego plastikowego zestawu, myślę że nawet tańszy zestaw Amplituner+kolumny+odtwarzacz DVD zagra lepiej niż tego typu "gotowce" (chyba że się mylę)

Zastosowanie to głównie filmy, czasem koncerty (muza typu Pink Floyd, JMR, Dream Theater, Nightwish), no i ewentualnie muza z mp3 jak jest impreza :)

Do wyboru mam:

Amplitunery:

ONKYO TX-SR577S

ONKYO HT-R538B

ONKYO TX-SR309B

ONKYO TX-SR578B

ONKYO TX-NR509B

Denon AVR-1311B

PIONEER VSX-420V-K

PIONEER VSX-520V-K

PIONEER VSX-820K

PIONEER VSX-920K

Kolumny:

Zestaw Głosników M-AUDIO TREND 700 Calvados

Zestaw Głośników Quadral Quintas 5000 Black

Zestaw Głośników 5.0 M-Audio HRS-85 Piano Black

Zestaw Głośników 5.0 M-Audio HRS-75Espresso

"gotowe" zestawy:

PIONEER VSX420+DV420K+KODA AV707

PIONEER VSX520+DV420+JAMO S426

Denon AVR1311+Crystal III

Denon AVR1311B+Universe

Mój wybór padł na M-Audio HRS-85 + Pioneer VSX-820K

Kiedyś w planie jakiś sub.

Innych propozycji proszę nie dawać - te konkretne modele mogę okazyjnie mieć.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

P.S. temat dość pilny ;)

Osobiście wybrałbym 920-kę Pionka, oraz Quadrale. A tak przy okazji jaka to ta atrakcyjna cena? Generalnie teraz wszyscy pozbywają się tych modeli, ponieważ wchodzą następcy ;)

To co najbardziej mnie interesuje mogę kupić:

ONKYO TX-NR509B za około 800 pln brutto,

PIONEER VSX-820K za jakies 600 pln brutto,

głośniki M-audio HRS-85 za około 900-1000 pln,

Generalnie ceny na to mam od 50 do 70% w dół, chcę zastąpić plasticzane LG :)

a M-Audio w stosunku do wyglądu/parametrów wydaja mi się najatrakcyjniejsze,

P.S. - systemy 7.x nie są dla mnie istotne przy wyborze ampli.

Pozdrawiam i dzięki za odp,

ale ceny to nie z naszej strefy :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za taką różnicę kasy to kupuj jak najdroższe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam ponownie - pojeździłem, posłuchałem - żona popatrzyła - padło na M-Audio HRS-85 + Onkyo 509, do tego jakiś odtwarzacz, a z czasem sub. Wszystko co posłuchałem grało o niebo lepiej niż plastikowy LG ht762pz.

P.S. - co do cen - nie wiem co rozumiesz przez strefę, ale to ceny z polski, zrobione indywidualne,

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie - jeszcze kilka pytań jeśli można...

doszły mi do wyboru:

Klipsch F1/C10/S1 Black

Quadral Quintas 6000 Black

Amplituner już mam - jest to Onkyo 509,a po przejściach dodatkowych z małżonką padło na M-Audio HRS-85 + Sub 850 też M-Audio,

Quadrale wydaje mi się że grają lepiej, jednak "klasyczny" wygląd trochę je dyskwalifikuje, a dodatkowo bardzo za M-Audio przemawiają płytkie surroundy. Na tym zestawie jak pisałem wyżej posłuchałem koncertów Pink Floydów, Metallici i Nightwish i na moje ucho jest super (testy bez suba)

Moje pytanko, do wybory doszły mi jeszcze te Klipschy - są akceptowalne pod względem wyglądu, zastanawiam się tylko czy warto dopłacać, czy usłyszę z tym ampli jakieś powalające różnice na takiej muzie,co mogę zyskać w porównaniu do tych M-Aduio?, Czy może jednak poawanturować się i nalegać na quadrale? Dodatkowych warunkiem jest możliwość dokupienia Suba który kolorystyką i wyglądem będzie nawiązywał do reszty głośników.

Całość będzie współpracować z TV Philips 46PFL7605H/12 i odtwarzaczem Philips BDP7600/12

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Janciownik

pozostaje tylko odsłuchać

ja bym wybierał pomiędzy Klipsh a M-Audio ( te są tańsze i mają suba w komplecie )

Klipsh mają większą skuteczność przez co mogą zagrać głośniej przy tej samej nastawie amplitunera , ale sub do kompletu to pewnie 1kzł trzeba będzie dodać

swoją drogą o ile 509-tka ma podobne ustawienia parametrów co 609-tka Onkyo to można ustawić tak że z kolumn frontowych konkretnie zagrzmi w kinie domowym , kosztem ich obciążenia oczywiście

Dzięki za odpowiedź, no właśnie z Klipschami mogę mieć problem z odsłucham...

Mam jeszcze jedno pytanie - kolumny będą stały dość blisko TV, ale bardzo blisko szafki z DVD, ampli itp, i praktycznie będą dosunięte tyłem do ściany, i wychodzi mi że w przypadku M-Audio głośniki niskotonowe które są z boku będą praktycznie w jednej kolumnie grały wprost w szafkę, a BR prosto w ścianę...

Czy przy takim ustawieniu powinienem szukać kolumn mających głośniki z przodu i dziurę od BR także z przodu ??

Pozdrawiam

Janciownik

Czy przy takim ustawieniu powinienem szukać kolumn mających głośniki z przodu i dziurę od BR także z przodu ??

Pozdrawiam

Janciownik

wg mnie tak , sam mam też takie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.