Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki 2.0 + Xonar do komputera

motul

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałbym się przywitać :)

A teraz do rzeczy, mam zamiar kupić nowe głośniki do komputera. Po przeczytaniu wielu opinii i artykułów doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem będzie dla mnie zestaw 2.0 ponieważ słucham dużo muzyki ( głównie rock i metal, okazyjnie jakiś rap czy techno ). Myślałem nad jakimiś Microlab'ami soloXc lub Genius'ami 1800A, co o tym myślicie? Do tego Asus Xonar D1/XD.

Zdaje się na waszą opinię ponieważ jestem zielony w tym temacie.

Budżet na głośniki wynosi 300zł, kartę kupię oddzielnie, ale tak do 200zł.

Jeszcze jedno, obecnie posiadam Creative Inspire P5800 5.1 . Czy po ewentualnej zmianie różnica w dźwięku będzie duża?

Do metalu Microlaby sie nie nadaja. Srednie tony, ktorych wiele w tym gatunku muzycznym, zlewaja sie w papke. Odradzam. Mimo to, roznica jaka bys uzyskal, jest taka jak miedzy kajakiem a promem kosmicznym.

Sam takze przesiadalem sie z Creative P380 na Microlab SOLO 3C (+ EMU 0202).

Genius 1800A - do muzyki? Pozostawie to bez komentarza.

Wydaje sie, ze budzet masz za maly. Przy takich pieniadzach bedzie cieniutko. Doloz wiecej i przewertuj tematy sasiadujace.

Przejrzałem i znalazłem tą stronę >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) < kolega napisał również, że kupił głośniki Reloop i jest zadowolony. Może uda mi się skombinować na nie kasę, ale chciałbym się dowiedzieć czy na tej stronie jest coś tańszego i równie dobrego.

I jeszcze jedno pytanie, czy xonar ma jakąś konkurencję w swojej klasie cenowej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stronka rzetelna, kiedyś brałem od nich Mixer. Generalnie w tym budżecie ciężko będzie, może te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Też nad nimi myślę, tylko czy jakość dźwięku dużo odbiega od tych Reloop'ów? I czy opłaca się do nich dokładać 150zł względem tych tańszych?

I co z tym xonarem?

Wiem, że zadaje dużo pytań, ale chciałbym kupić raz a dobrze. :)

Zawsze możesz kupić monitory pod USB i zapomnieć o karcie dźwiękowej(generalizując). Karta w swojej kwocie jest ok. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jednak zostanę przy opcji z kartą.

Które z tych do 400zł będą najlepsze? I czy do tych głośników, które mają potencjometry z tyłu jest dodawany jakiś pilot? I czy ogólnie zagrają lepiej niż takie Microlab'y Solo6c?

Te monitory, o których mówisz są monitorami studyjnymi więc w ich zestawie raczej trudno szukać pilota. Microlaby to strikte przy ich rozmiarach głośniki komputerowe i do nich dołączany jest pilot, którym możesz regulować wysokie i niskie tony ;)

Więc chyba zdecyduje się na te Edirol'ki >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) < ponieważ mają potencjometry z przodu, a to dla mnie dość ważne.

Dziś w sklepie miałem okazję posłuchać Creative Gigaworks T3 2.1 i powiem szczerze, że bardzo mi się podobało to jak grają. Czy głośniki które podałem wyżej są w stanie zagrać lepiej niż te Creative'y?

Jeśli tak to będę w 7 niebie :D

Ukryta Zawartość

a T3 to mimo wszystko niezła konstrukcja... jedna z najlepszych jeśli chodzi o zesatw 2.1... Chyba tylko bose tylko są wyżej (nie mówię o zesatwach za ciężką kasę). a za te 400zł to nie wiem czy jest sens brać coś innego niż solo6... jak masz na nie miejsce to jedna z najlepszych opcji...

a za te 400zł to nie wiem czy jest sens brać coś innego niż solo6... jak masz na nie miejsce to jedna z najlepszych opcji...

I jedna z najgroszych zarazem. Do metalu to one sie nie nadaja, no ale niech kupi. Pozniej napisze jakie to dziady jestesmy, ze tak mu doradzilismy.

czemu się nie nadają?? masz jakiekolwiek podstawy do twierdzenia że dobre 2.0 nie ma szans z metalem? czy po prostu lubisz łupania zamiast brzmienia i próbujesz te teorię wcisnąć innym? bo wybacz, ale w solo6 powinno brakować tylko trzęsącej się podłogi ;]

Te wydawają się być lepsze, mimo że to kupowanie w ciemno, bo pewnie nikt ich nie słuchał.

Ukryta Zawartość

a T3 to mimo wszystko niezła konstrukcja... jedna z najlepszych jeśli chodzi o zesatw 2.1... Chyba tylko bose tylko są wyżej (nie mówię o zesatwach za ciężką kasę). a za te 400zł to nie wiem czy jest sens brać coś innego niż solo6... jak masz na nie miejsce to jedna z najlepszych opcji...

Bose są z całą pewnością wyżej, do tego nie odrzucał bym tej konstrukcji(która wydaję się być lepsza niż T3):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kiedyś miałem okazje posłuchać Teufelów. Tylko, że w zestawie 5.1 z ogromnym subwooferem w połączeniu z kartą dźwiękową Creative SB 5.1 Surround i miały ogromnego kopniaka, aż strach co by było gdyby podłączyć jakiegoś lepszego DACa ;)

Bose są z całą pewnością wyżej, do tego nie odrzucał bym tej konstrukcji(która wydaję się być lepsza niż T3):

to 'chyba' jest nie tyle co do wyższości bose, bo to jest pewne, a co do tego czy coś poza nimi w ogóle ma jeszcze sens (z zestawów 2.1) :)

Te Teufele można sprawdzić. 149 Euro, plus przesyłką(10 Euro), dają cene podobną do Creative T3. Jakościowo to może być co najmniej ten sam poziom jak nie wyższy.

czemu się nie nadają?? masz jakiekolwiek podstawy do twierdzenia że dobre 2.0 nie ma szans z metalem? czy po prostu lubisz łupania zamiast brzmienia i próbujesz te teorię wcisnąć innym? bo wybacz, ale w solo6 powinno brakować tylko trzęsącej się podłogi ;]

Bo slyszalem te Microlaby w akcji. Przypadloscia ich wszystkich sa srednie tony. Przy predkiej muzyce jest sieka.

Niech kupi. Sam sie przekona.

1. źródło

2. ustawienie i pokój

3. ustawienia bass/trable

4. jakość nagrania

wszystko było jak należy? czy może coś jednak nie było jak trzeba. szczególnie dwa 1. pkt są ważne ;]

Wszystko.

Zreszta ten sam problem tyczy sie 7c i SOLO 3C. Srednica to najslabszy punkt, potem bas, gora jest ok.

Przy spokojnym rocku, Sting, Coldplay, sprzet sie broni, ale przy metalu? Deftones - piosenka Rickets - makabra. Nie da sie sluchac. Ale juz taki Depeche Mode - Told you so, pieknie.

P.S Zreszta, jak sie poszuka dobrze to mozna znalezc podobne komentarze do mojego.

owszem. można znaleźć. parę sam czytałem... a zaraz po nich pojawia się opieprz ludzi, którzy zauważyli ogromną różnicę przy zmianie dźwiękówki. solo7 odżywają z dobrą dźwiękówką i właśnie głównie na średnicy. wiec Twoje porównanie problemu do tego z solo7 utwierdza mnie w przekonaniu że pk1. nie został spełniony...

Słucham metalu, praktycznie stanowi 99% muzyki, którą zapuszczam. Posiadam Solo 6c podpięte pod Audiotrak Prodigy 7.1 Hi-Fi. Jakość dźwięku jest zankomita, nic się nie zlewa, gitary piłuja aż miło. Dlatego na podstawie własnych doświadczeń do metalu mogę je zdecydowanie polecić .

jak bym miał miejsce w pokoju to bym je już miał, ale u mnie po prostu nie ma jak. muszę się zadowolić małymi pchełkami - modecom HF24. a i tak grają bardzo porządnie, nawet w metalu. tylko beat słabo wychodzi. wiec jak one dają radę, to solo6 miały by nie dawać?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.