Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

to jest forum audiostereo i nikt zegarków raczej tutaj za nimi się nie ogląda... ze sprzetem jest porażka,tak mi się wydaje

misie wydaje to bieedne misie są - ani rozumku ani doświadczenia

Co kupię? przykład z życia wzięty zegarek Seiko 5 - u nas w salonie 400-450zł na ebayu w hong-kongu ile? 20$

20$ za zegarek Seiko z Hong Kongu? to zdzierstwo i szukanie frajera :-))))

Podobnie jak sly- można spokojnie kupić taniej ;-)

Spore zaskoczenie, baaardzo rzadki widok na alledrogo, dźwiękowo bez specjalnych rewelacji, ale w końcu to ten najwyższy...właściwie chyba tylko dla kolekcjonera. Skąd ten chandlarzyna go dorwał nie mam pojęcia ;) Ten CDik kosztował 2900DM w 93r :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

20$ za zegarek Seiko z Hong Kongu? to zdzierstwo i szukanie frajera :-))))

Podobnie jak sly- można spokojnie kupić taniej ;-)

Kolega oczywiście doskonale wie, że w Hong Kongu jest fabryka seiko? I to te same seiko kosztujące 20$ u nas w salonach kosztują 400-450zł?

Tylko w takim razie co w tym jest śmiesznego?

Chyba że kolega jest pospolitym wydajem misiem co to o niczym pojęcia nie ma a jak słyszy Hong Kong to od razu podróbka. W takim razie jest to śmieszne, czy raczej żałosne - ale dla mnie :)

Kolega nie ma pojęcia o dystrybucji rzeczy produkowanych w Azji, ale i na całym świecie! Jest kolega naiwny i ślepy jak dziecko we mgle. To stara gadka, która ma nakłonić naiwnych do kupowania podróbek. Opowiada się bzdury, że pracownicy produkują nocami w nadgodzinach dodatkowe sztuki, a potem po cichu przerzucają przez płot i ich rodziny sprzedają to taniej, ale są to takie same rzeczy jak w sklepach!....hehehe

Ciekawe, że iphony, ipady czy telewizory produkowane w okolicach Hong Kongu np w znacznie tańszym Shenzen jakoś nie można kupić ani centa taniej, a co dopiero za 20% wartości. Kolega zapewne nigdy nie był w Hong Kongu i żyje wiarą w dawne mity z lat komuny. Akurat byłem i też się zdziwiłem. Otóż Hong Kong jest droższy niż dowolne miasto w UE, duźo droższy niż USA czy Polska. Towary w sklepach są droższe niż w W-wie, Berlinie czy Londynie. Z pewnością zegarki Seiko ani żadne inne tańsze nie są. Dlatego też cała produkcja od Apple po Seiko i inne sprzęty odbywa się pod ścisłą kontrolą co do sztuk jak i ich dystrybucji. Wszystko co ma jakąkolwiek wadę jest natychmiast niszczone i żaden brat ani wnuczek kogoś miejscowego nie ma dostępu do tańszych oryginałów. Dalsza dystrybucja do hurtowników jak i detalistów jest obwarowana szczegółowymi umowami.

Ale w innych miejscach robi się teź podróbki które coraz trudniej odróżnić od oryginałów i głównie poprzez internet sprzedaje się naiwniakom np z Polski, którzy uważają się za cwaniaków i sadzą, że przechytrzyli innych i zrobili interes życia....hehehe

Może ma, może nie. Nie ma to znaczenia. Tak czy inaczej nie kupisz tam markowych rzeczy za 1/5 ceny. Tylko naiwniak sądzi, że tam takie cuda.

Kuźwa za jaką jedną piątą? Ty w ogóle kumasz o co chodzi? Seiko robi zegarki w Chinach - te zwykłe. Seiko 5 o którym tu piszę. Ten zegarek fabrycznie nowy na ebayu w Hong Kongu kosztuje 20$ - plus minus. I każdy ze tyle moze kupić. A te ch przepraszam polscy dystrybutorzy kupują je jeszcze taniej hurtem i sprzedają po 400zł O tym tu piszę. Z przykrością muszę Cię zaliczyć do misiów wydajów - kompletnie nie mieści Ci się w głowie że to Polak drze łacha z rodaka?

Krella też robią w Chinach i co z tego?

Mnie zastanawia inna sprawa. Mianowicie ocena domorosłych znawców z AS jakości kolumn po zastosowanych komponentach. To samo dotyczy wzmacniaczy itp itd. Należy sobie zdać sprawę że w cenę sklepową kolumn czy wzmacniaczy wliczone są wydatki które każdy producent ponieść musi: dystrybucja i reklama. Dobra sieć dystrybucyjna to majątek. Przekłada się to na odpowiednią wysokość sprzedaży i zarobek ale pochłania ogromne inwestycje.

Spore zaskoczenie, baaardzo rzadki widok na alledrogo, dźwiękowo bez specjalnych rewelacji, ale w końcu to ten najwyższy...właściwie chyba tylko dla kolekcjonera. Skąd ten chandlarzyna go dorwał nie mam pojęcia ;) Ten CDik kosztował 2900DM w 93r :)

Ukryta Zawartość

To jest znacznie wyższy poziom niż rDAC więc zastanawiam się w jakiej konfiguracji go słuchałeś. Obojętnie z Teddy Pardo czy bez.

Ukryta Zawartość

Kuźwa za jaką jedną piątą? Ty w ogóle kumasz o co chodzi? Seiko robi zegarki w Chinach - te zwykłe. Seiko 5 o którym tu piszę. Ten zegarek fabrycznie nowy na ebayu w Hong Kongu kosztuje 20$ - plus minus. I każdy ze tyle moze kupić. A te ch przepraszam polscy dystrybutorzy kupują je jeszcze taniej hurtem i sprzedają po 400zł O tym tu piszę. Z przykrością muszę Cię zaliczyć do misiów wydajów - kompletnie nie mieści Ci się w głowie że to Polak drze łacha z rodaka?

Patrzyłem teraz na ebay i jest kilka wersji tych Seiko 5 i ceny od ok 60-80$ a nie 20$. Dodając koszty przesyłki, cło i vat to cena będzie zbliżona do sklepowych. Ale kupuje za 20$….powodzenia…. :-)

Krella też robią w Chinach i co z tego?

Mnie zastanawia inna sprawa. Mianowicie ocena domorosłych znawców z AS jakości kolumn po zastosowanych komponentach. To samo dotyczy wzmacniaczy itp itd. Należy sobie zdać sprawę że w cenę sklepową kolumn czy wzmacniaczy wliczone są wydatki które każdy producent ponieść musi: dystrybucja i reklama. Dobra sieć dystrybucyjna to majątek. Przekłada się to na odpowiednią wysokość sprzedaży i zarobek ale pochłania ogromne inwestycje.

To jest znacznie wyższy poziom niż rDAC więc zastanawiam się w jakiej konfiguracji go słuchałeś. Obojętnie z Teddy Pardo czy bez.

Hę? a skąd to porównanie do rDACa czy ja coś piszę na ten temat? Ceny jakie osiąga ten Cdik na aukcja są chore w stosunku do tego co oferuje, ludzie się na niego rzucają bo to flagowy model w dodatku baaardzo rzadko spotykany, więc nagonka na ten sprzęt jest jeszcze większa. Niby taki super sprzęt, a ile można poczytać o tjuningach tego CDika, wystarczy użyć wyszukiwarki...czy Ty sam zresztą nie pisałeś w temacie "Topowy sprzęt z lat 90" o tym, że jest to Cdik co najwyżej poprawny? bo coś mi się przypomina. Gdybym chciał to ten Cdik byłby mój, ale po co? dla mnie źródło to laptop i DAC, oczywiście fajnie byłoby mieć komplecik, ale płacić tyle za samo patrzenie na niego, to chyba byłaby lekka przesada.

rDAC z Teddy Pardo jest co najwyżej poprawny i świetnie nadaje się do komputera. Robienie z niego high-endu było swego czasu pewnym osobom na rękę. Ewidentne braki w rozdzielczości to jego największy problem. CD-9009 jest jaki jest ale w dobrej konfiguracji potrafi zdecydowanie więcej niż rDAC.

Rdac hajendem... nie no trzymajcie mnie bo padnę :D Wiesz on zdobył pewnego rodzaju popularność był tani i grał całkiem przyzwoicie z tego co pamiętam to właśnie od niego zaczęło się to całe szaleństwo z przetwornikami DAC.

Edytowane przez zeta-j

"Kolego" - SEIKO ma fabryki w wielu krajach i miejscach. Z intonacji twojej wypowiedzi wynika, jakby tam była jedyna...

O ile zrozumiałem twoją bolączkę (brak znaków interpunkcyjnych skazuje mnie trochę ma domysły), to podnosisz problem złożoności kosztów transportu/cła/vat/reklamy/dystrybucji itp. Tak jest skonstruowany nasz Euroland; ze szczególnym uwzględnieniem Polski.

Sorry ale dostałeś mata - i nic tu czepianie poprawnej interpunkcji i branie w cudzysłów nie pomoże

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

W związku ze zgłoszeniem na panel, z tego co widzę zasadnym, uprasza się dysktutujących o nie zaśmiecanie wątku tematycznego, personalnym prowokacyjnym offtopem. I o nie zastępowanie dyskusji merytorycznej, dyskusją o przymiotach osób dyskutujących. W przeciwnym wypadku będziemy zmuszeni schłodzić atmosferę dyskusji metodami administracyjnymi. Przypominam, że nie jesteśmy w dziale Bocznica.

Posty najbardziej prowokujące do personalnej kłótni, lecą do śmietnika. A każde kolejne, spotkają się z odpowiednią "nagrodą".

Gostek chyba już czwarty rok je sprzedaje i z roku na rok są coraz droższe.

Zaczynał zdaje się od 3.200zł (swoją drogą polecam wizytę u psychiatry)

może sam je łyknę, odczekam z dziesięć lat i opchnę za dychę, hmm...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

może coraz droższe bo nowe linie sprzętu coraz gorsze

teraz może grają już lepiej niż nowe za 3200 (zdziwiłby się Kolega?) a a 10 lat będą grały lepiej niż oferowane w salonach za dychę (też możliwe)

Edytowane przez graaf

Dziwić to ja się zacznę dopiero wtedy jak ktoś je w końcu kupi nawet chociaż za te 2.000zł

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A tu gość robi chyba promocję za tak niską cenę ? sprzęt tak wysokiej klasy ? chyba zapomniał dodać ze dwa zera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może coraz droższe bo nowe linie sprzętu coraz gorsze

Może coraz droższe, bo sprzedawca jest po prostu j**nięty :)

Tutaj to samo dwa tysiące taniej i też jakoś nikt się nie rzuca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gostek chyba już czwarty rok je sprzedaje i z roku na rok są coraz droższe.

Zaczynał zdaje się od 3.200zł (swoją drogą polecam wizytę u psychiatry)

może sam je łyknę, odczekam z dziesięć lat i opchnę za dychę, hmm...

Ukryta Zawartość

Niech chandlarzyna płaci allegro kolejne prowizje od wystawienia przedmiotu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oo

jakby coś to mam 2 S2 do niego.

rDAC z Teddy Pardo jest co najwyżej poprawny i świetnie nadaje się do komputera. Robienie z niego high-endu było swego czasu pewnym osobom na rękę. Ewidentne braki w rozdzielczości to jego największy problem. CD-9009 jest jaki jest ale w dobrej konfiguracji potrafi zdecydowanie więcej niż rDAC.

Prawda. Nie tylko ten grunding gra lepiej, jest cała masa doskonale grających starych cd-ków, z modami lub bez. Bardzo wiele z nich po małym tuningu staje bardzo blisko prawdziwego high-endu, żeby stały sie high-endem potrzeba włożyć już trochę kasy na dobre elementy w torze i zasilaczu. Ale i tak jako baza sa znakomitym punktem wyjściowym.

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.