Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

interpolacja to dodawanie czegoś czego nie ma pierwotnie

Niezupełnie. Interpolacja to przewidywanie przebiegu funkcji z niepełnej informacji. A więc nie dodawanie czegoś czego nie ma ale odtworzenie czegoś z niepełnej informacji jaką niewątpliwie jest sygnał na płycie CD.

I w zasadzie jest to usuwanie a nie dodawanie czegoś a dokładniej to usuwanie szumu kwantyzacji.

A szum kwantyzacji to jest coś czego w sygnale oryginalnym nie ma.

a właśnie że tak.

interpolacja to dodawanie sztuczne czegoś czego niema.

brane są dwie sąsiednie próbki i pomiędzy nie wstawiane jest coś czego pierwotnie nie ma do cholery.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a właśnie że tak.

interpolacja to dodawanie sztuczne czegoś czego niema.

brane są dwie sąsiednie próbki i pomiędzy nie wstawiane jest coś czego pierwotnie nie ma do cholery.

A właśnie że nie interpolacja to odtwarzanie czegoś co tam pomiędzy było tylko zostało usunięte w wyniku kwantyzacji. A cały proces to nic innego jak filtracja cyfrowa a filtry w tym wypadku służą do usunięcia a nie do dodania czegoś.

A tym czymś usuwanym jest szum kwantyzacji.

Może inaczej bo nie rozumiesz. W wyniku kwantyzacji sygnału na sygnał nałożone są schodki których w tym sygnale nie było i które przy pomocy interpolacji są usuwane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Pod tym linkiem znalazłem tylko to:W Wikipedii nie ma jeszcze artykułu pod taką nazwą. Możesz wykonać jedną z poniższych czynności:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale zdajesz sobie sprawę że teraz dyskutujemy o oversamplingu a oversmpling służy do usuwania aliasingu. Czyli że oversampling usuwa coś a nie dodaje.

Ukryta Zawartość

Panowie - że już dzalanie np. skalera "obaliliście" = nie stanowi żadnego problemu.

(TV i tak nie wie że dział "nieprawidłowo")

---------------

Ciekawi mnie w tym wątku:

A teraz na poważnie. Posługiwanie się więcej niż jednym nickiem jest czynem zabronionym przez Regulamin Forum. Oraz (słusznie) tępionym przez Moderację. Posiłkując się więc językiem prawniczym pragnę zauważyć, że podejrzewanie nas o czyn niedozwolony jest pomówieniem.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Można podać:

- z jeden cytat prawnika

- paragraf (prawnik nie ma prawa "dywagować")?

(i proponuje zastanowić się 2x nad odpowiedzią)

Ukryta Zawartość

Cały czas coś cyzeluję. Dostałem od jednego z Forumowiczów tablice testowe, niezwykle przydatne, za co bardzo dziękuję. Zainteresowany wie o kim mowa. Ustawienia red. Kulpy to był punkt startowy. Od czegoś trzeba zacząć. Teraz już jestem od nich daleko. Między innymi dlatego, że lubię obraz żywszy, większą ostrość i kolory bardziej intensywne niż proponuje Redaktor.

Wow. Ameryke odkryles :) Wkoncu zrobiles cos sam, moze i przejdziesz na stereo z 5.1 jak sobie troche posluchasz, a nie tylko poczytasz w gazecie.

Ja ustawilem swoj TV jak wzmacnaicz. Wszystko na 0 :D

?👈

Wow. Ameryke odkryles :) Wkoncu zrobiles cos sam, moze i przejdziesz na stereo z 5.1 jak sobie troche posluchasz, a nie tylko poczytasz w gazecie.

Poniekąd masz rację. Odkrywam Amerykę. Przyznałem się od razu we wstępie, że w sprawach telewizorów jestem słaby. A to jest mój pierwszy z prawdziwego zdarzenia.

Ten TV stanowi zakończenie procesu wymiany mojego sprzętu na lepszy. Było 7.1, jest 5.1 (dlaczego: pisałem gdzie indziej, jeśli chcesz: mogę to powtórzyć na PRIV). Natomiast z 5.1 rezygnować i downgrade'ować się do stereo nie zamierzam, bo mi dwa kanały nie sprawiają przyjemności. I stwierdzam to na podstawie autopsji, nie lektury gazet.

Każdy słucha jak chce, przecież to jego gust, jego upododobania i jego kasa.

Ukryta Zawartość

Zauważyłem że moja przeglądarka (opera) usuwa końcowy nawias i dlatego nie można otworzć prawidłowej strony.

Ukryta Zawartość

Pytałem co to jest funkcja realne kino. W Instrukcji czytamy:

Sprawia, że filmy nakręcone kamerą wideo wyglądają bardziej naturalnie dzięki wyeliminowaniu efektu braku płynności. Użyj tej funkcji w czasie oglądania zawartości filmowej oryginalnie nagranej na taśmie filmowej.

Typowy niewiele mówiący wpis z Instrukcji. Udało mi się natomiast uzyskać dwie informacje na ten temat:

1. To jest tryb 1080p/24.

2. Niezupełnie. Tryb 1080p/24 telewizor tej klasy ma automatycznie. Natomiast odtwarzacz BD ma w Menu trybów Video ustawienia 1080p/24: Wyłączone, Włączone, Auto. Jeśli ustawi się w nim Auto i materiał filomowy jest 24, to odtwarzacz poprzez HDMI pyta TV: "to jest 24, potrafisz coś takiego odtworzyć?". TV odpowiada: "tak, potrafię". Wyłączenie Realnego kina spowoduje, że w/w "dialog urządzeń" się nie odbędzie.

Nie wiem która odpowiedź jest prawdziwa.

Ja to Cię czasem nie rozumie, dlaczego nie puścisz czegoś i sam nie zabserwujesz.

Zaobserwować samemu to jedno, a zrozumieć zasadę na jakiej to działa to drugie. Jedno nie wyklucza drugiego.

Pytałem czy podłączyć wszystko przez amplituner. Otóż stwierdzam, że nie wszystko.

BD tak, choćby dlatego że ma tylko jedno wyjście HDMI. Wtedy z amplitunera wychodzę z HDMI Out na TV wejście HDMI1, które w TV ustawiam tylko wyłącznie pod kątem wymogów BD:

* Gama kolorów: BT709 czyli zgodnie z normą obowiązującą na Blu-Disc.

* Realne kino: Auto

Pozatym mam zapewniony dźwięk z nowych formatów (Dolby TrueHD, DTS-HD MA), choć alternatywnie mógłbym go wypuścić po wiekokanałowym analogu.

Natomiast Sat sygnał Video idzie HDMI bezpośrednio na TV wejście HDMI2, które w TV ustawiam:

* Gama kolorów: Szeroka

* Realne kino: Wyłączone

Gdyby Sat wchodził przez HDMI na amplituner - wtedy wszystko szło by na TV wejście HDMI1, które przechodząc o oglądania BD na program satelitarny musiałby przeregulowywać (czytaj: wchodzić w Menu w telewizorze). Dźwięk z Sat idzie na amplituner przez S/PDIF co, jak wspominałem wystarczy, gdyż max co może przyjść z Sat to (zwykły) Dolby Digital 5.1. Pozatym takie podłączenie ma jeszcze ten dodatkowy plus, że oglądając satelity np. newsy z CNN mogę ich słuchać przez głośniki telewizora i nie konieczności włączania od razu amplitunera i całego 5.1. Amplituner wyłączony nie przepuszcza sygnału przez HDMI.

Przyznałem się od razu we wstępie, że w sprawach telewizorów jestem słaby.

Więc skąd wzięły się liczne eksperckie wypowiedzi? Z Internetu?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Miałem napisać trochę uwag, które zbieram w ramach zabawy moim nowym nabytkiem, więc oto one.

Ten model ma podświetlanie krawędziowe LED Plus 16 bloków. I zgadzam się z opiniami (także w testach w prasie tematycznej), że działa ono nadspodziewanie dobrze. Obejrzałem sobie właśnie przed chwilą na programie ARD HD (zwanym również Das Erste HD) coś, co chyba dobrze nadaje się do ocenienia tej funkcji: pokaz fajerwerków. Na zupełnie ciemnym niebie tylko kolorowe punkciki ogni sztucznych. Żadnych jaśniejszych obwódek, żednego zjawiska halo.

Straszyliście, że matryca IPS ma słaby kontrast. Na pomiarach wypada jak wypada, natomiast w oglądaniu nic takiego nie stwierdzam. Jest bardzo dobry. Rzeczy, które na ekranie mają być czarne - są takie. Nawet smolisto-czarne, jak trzeba. Więc o co chodziło ztym kontrastem?

Obraz można oglądać pod dużym kątem bez pogorszenia jakości. Wychodzi kolejna zaleta matryc IPS. Inne, którymi miałem okazję się bawić pod takim kątami już wyraźnie pogarszały obraz.

A teraz pytanie do znawcow emisji.

Programy HD z satelity przychodzą jako 1080i. Jakie? 1080i/50 czy 1080i/60?

A wiesz, ze podswietlanie krawedziowe to jest gorsza z metod?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Pelne podswietlenie LED pozwala telewizorowi wylaczac podswietlenie w niektorych miejscach ekranu, tam gdzie ma byc czarny kolor. Bo tradycyjne podswietlenie LCD podswietla caly ekran tv, dlatego czern jest jaka jest. Za pikselami zawsze swieci, nawet gdy sa wygaszone.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Też tak myślałem dopóki nie zobaczyłem swojego w akcji.

A gdy się już obudziłeś z pięknego snu to co zobaczyłeś? Znowu przykład cudownych przypadków posiadaczy LCD. Dziwne że technologia ta uważana jest za dalece za niedoskonałą nawet przez producentów LCD. Ale widzę, że u was wszystko jest zawsze różowe :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A ja zastanawiam się, co w ogóle Bobcat miał na myśli ? :))

może kręci jakieś filmiki i potem się zachwyca jak widzi swojego w akcji? :)))

A jak wiadomo LCD poprawia rzeczywistość, może stąd ta euforia:)

Generalnie to Bobcata pierwszy plaski tv, a juz wyglasza takie opinie, ze szokowa;)

Bobcat, pozyj troche z tym tv i sie wypowiadaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.