Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Pelne podswietlenie LED pozwala telewizorowi wylaczac podswietlenie w niektorych miejscach ekranu, tam gdzie ma byc czarny kolor. Bo tradycyjne podswietlenie LCD podswietla caly ekran tv, dlatego czern jest jaka jest. Za pikselami zawsze swieci, nawet gdy sa wygaszone.

Krawędziowy LED Plus to jest też pewna forma wygaszania lokalnego. Jest 16 bloków (stref), każda zarządzana oddzielnie. W pewnych miejscach ekranu podświetlanie może być wyłączane. Full LED z pełnym Local Dimming w ofercie rynkowej 2011 LG zarezerwował tylko dla swoich modeli z najwyższej półki, wszystkie takie są 3D i w Nanotechnology. Nie muszę chyba dodawać, że adekwatnie drogie. Niżej jest krawędziowy LED Plus, jeszcze niżej krawędziowy LED. Nie sprawdzałem dokładnie czy są jakieś modele CCFL, jesli nawet - to z najniższej półki.

A gdy się już obudziłeś z pięknego snu to co zobaczyłeś? Znowu przykład cudownych przypadków posiadaczy LCD. Dziwne że technologia ta uważana jest za dalece za niedoskonałą nawet przez producentów LCD. Ale widzę, że u was wszystko jest zawsze różowe :)

Z niczego się nie musiałem budzić, gdyż to co piszę istnieje na jawie. Zastanawiam się co chciałeś osiągnąć umieszczając tutaj tak akurat sformułowany wpis? I kto tu wszczyna bez przerwy wojenki? KrzysiekA (chwała mu za to) założył specjalny wątek aby zwolennicy PDP i zwolennicy LCD mogli się spotykać na pojedynkach na udeptanej ziemi, naparzać się do woli i żeby odciążyć od utarczek na ten temat inne wątki. W niniejszym rozmawiamy wyłącznie o telewizorach LCD, o co prosiłem we wstępie. Ale jak widać można prosić do woli. I tak zawsze znajdzie się jakiś zwolennik PDP, który zza węgła krzyknie "ale plazma jest najlepsza!", albo "LCD są do d...". Mały Dyzio pojawił się w salonie tylko po to, aby napluć gościom do kawy.

Generalnie to Bobcata pierwszy plaski tv, a juz wyglasza takie opinie, ze szokowa;)

Bobcat, pozyj troche z tym tv i sie wypowiadaj.

Wojtku: to nie jest mój pierwszy płaski TV. Napisałem tylko, że pierwszy z prawdziwego zdarzenia. Poprzedni to był LCD z 2005 roku, Samsung 20" kupiony z zamiarem służenia wyłącznie jako ekran do ustawiania reszty (ówczesnie posiadanego) sprzętu, jako że ten ostatni wymagał On-Screen Display, inaczej nie dało rady go ustawić. Ale zaraz potem stwierdziłem, że warto by czasem coś u siebie obejrzeć (gdy rodzina na głównym TV domowym w salonie ogląda co innego), więc dokupiłem doń tuner Sat i tak zostało aż do teraz. Obecnie wymieniłem wszystko, TV był ostatni.

Jakie szokujące opinie wygłaszam? Dzielę się pierwszymi spostrzeżeniami i tyle. Co tu jest szokujące? Że na LCD też można mieć dobry obraz? Jeśli tak Cię to irytuje to oszczędź sobie nerwów nie zaglądaj tutaj.

Ogolnie, pisales juz nawet o wyzszosci LCD nad PDP. Wiec o czym mowa?

Zrozumcie jeden kluczowy fakt, niewielu posiadaczy LCD mialo do czynienia z plazma, natomiast niemalze kazdy uzytkownik plazmy ma na co dzien do czynienia z technologia LCD. Wiec kto ma lepszy obraz sytuacji?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zrozumcie jeden kluczowy fakt, niewielu posiadaczy LCD mialo do czynienia z plazma, natomiast niemalze kazdy uzytkownik plazmy ma na co dzien do czynienia z technologia LCD. Wiec kto ma lepszy obraz sytuacji?

Nie wiem czy zauważyłeś ale miałem kilka dni w domu Panasonika TX-P42GT20E.

W sensie że mnie się LCD bardziej podoba. Innym też, czego dowodem statystyki światowej sprzedaży.

Skąd ta pewność? Jakieś badanie były przeprowadzane?

Jak się napisze, że widziałem, oglądałem plazmę, wielokrotnie bawiłem się nią w domowym zaciszu rodziny/znajomych - to zaraz usłyszę, że [a] źle oglądałem; w niewłaściwym miejscu; [c] na nieodpowiednim materiale BD; [d] plazma była wadliwe skalibrowana; [e] a zresztą właściciel rzeczonej plazmy jest starszy, siwy, z sumiastym wąsem i z tegoż to właśnie powodu moje oględziny nie mogą być uznane za miarodajne; [f]...; (niepotrzebne skreślić). Albowiem JEDYNĄ konkluzją może być, że PDP jest lepsze, nieprawdaż?

Wojtku powtarzam: to nie jest wątek o wyższości jednej bądź drugiej technologii. Tu rozmawiamy wyłącznie o LCD. Więć nie wekslujmy rozmowy stale w jednym i tym samym kierunku. Możemy na ten temat się spierać w watku KrzyśkaA.

NIe ulega watpliwosci, ze schodzi tez wiecej Volskwagenow niz Audi.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Bobcat, podaj mi prosze statysyyki sprzedazy telewizoro powyzej 42 cali, skoro juz o tym wspominasz. A najchetniej 50 cali, bo to jest przedzial ktory mnie najbardziej interesuje.

Bobcat, podaj mi prosze statysyyki sprzedazy telewizoro powyzej 42 cali, skoro juz o tym wspominasz. A najchetniej 50 cali, bo to jest przedzial ktory mnie najbardziej interesuje.

Jeżeli nadal będziesz z uporem godnym lepszej sprawy usiłował w tym wątku toczyć wojenkę LCD kontra PDP - to będzie przykro mi niepomiernie, ale dostaniesz bana. Każdy założyciel ma taką możliwość w swoim wątku, a założycielem tego jestem ja.

Smialo mozesz mnie zbanowac, w sumie to powinienem to zrobic juz dawno sam i nie dyskutowac z ignorantami.

Jedyną metodą w nieswoim wątku jest niezaglądanie tam i niezabieranie głosu. Sam się w czyimś wątku nie zbanujesz. Może to zrobić wyłączenie założyciel (i Moderacja).

Widzisz: podstawowa różnica między nami jest taka, że ja głosiciela poglądów odmiennych od moich nie obrzucam epitetami typu "ignorant". Ponieważ ja nie uważam, żebym pojadł wszystkie rozumy świata.

Pytałem co to jest funkcja realne kino. W Instrukcji czytamy:

Sprawia, że filmy nakręcone kamerą wideo wyglądają bardziej naturalnie dzięki wyeliminowaniu efektu braku płynności. Użyj tej funkcji w czasie oglądania zawartości filmowej oryginalnie nagranej na taśmie filmowej.

Typowy niewiele mówiący wpis z Instrukcji. Udało mi się natomiast uzyskać dwie informacje na ten temat:

1. To jest tryb 1080p/24.

2. Niezupełnie. Tryb 1080p/24 telewizor tej klasy ma automatycznie. Natomiast odtwarzacz BD ma w Menu trybów Video ustawienia 1080p/24: Wyłączone, Włączone, Auto. Jeśli ustawi się w nim Auto i materiał filomowy jest 24, to odtwarzacz poprzez HDMI pyta TV: "to jest 24, potrafisz coś takiego odtworzyć?". TV odpowiada: "tak, potrafię". Wyłączenie Realnego kina spowoduje, że w/w "dialog urządzeń" się nie odbędzie.

Nie wiem która odpowiedź jest prawdziwa.

sprawdzałem to u siebie

w odtwarzaczu 24p włączone/wyłączone - przy drugiej opcji nie można w tv ustawić "realnego kina" (wyłączone i pole wyboru nieaktywne), po włączeniu 24p w odtwarzaczu, w tv uaktywnia się realne kino, tylko nie wiem co tak naprawdę to daje bo płynność obrazu nie ulega żadnej zmianie (kombinowałem zarówno z ustawieniami true motion jak i bez)

sprawdzałem to u siebie

w odtwarzaczu 24p włączone/wyłączone - przy drugiej opcji nie można w tv ustawić "realnego kina" (wyłączone i pole wyboru nieaktywne), po włączeniu 24p w odtwarzaczu, w tv uaktywnia się realne kino, tylko nie wiem co tak naprawdę to daje bo płynność obrazu nie ulega żadnej zmianie (kombinowałem zarówno z ustawieniami true motion jak i bez)

U mnie w TV okienko trybu Realne kino jest stale aktywne. Mogę sobie ten tryb włączać i wyłączać zawsze. Nawet gdy oglądam naziemną telewizję analogową. Podobnie jak Ty nie wiem co to daje, bo nic w obrazie, czy trybie jego odtwarzania się nie zmienia. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie.

Don111 może Ty będziesz potrafił odpowiedzieć na postawione przeze mnie wcześniej pytanie, na które do chwili obecnej nie dostałem żadnej odpowiedzi: jak są emitowane programy Sat HD: 1080i/50 czy 1080i/60. Bo że "i" (a nie "p") wiem napewno, taka zresztą jest norma. Ale 50 czy 60 obrazów na sekundę?

Zauważam po ostatnich sugestiach, że jest to faktycznie wątek wyłącznie dla fanów LCD.

Temat brzmi : Jaki LCD 40" - 42"

Przyznam rację, nie jest to temat dla mnie i przepraszam, że się tu pojawiłem.

Do widzenia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A nie mówiłem że to realne kino to pic na wodę.

Po coś to dali. Tylko muszę rozgryżć po co.

Zauważam po ostatnich sugestiach, że jest to faktycznie wątek wyłącznie dla fanów LCD.

Temat brzmi : Jaki LCD 40" - 42"

Przyznam rację, nie jest to temat dla mnie i przepraszam, że się tu pojawiłem.

Do widzenia.

Ależ nkt Cię nie wyprasza. Jesteś tu bardzo mile widziany. Tylko weź proszę pod uwagę, że faktycznie jest to wątek dla fanów LCD. Dyskusja (a raczej nap...nka) co lepsze odbywa się gdzie indziej.

W Europie 50 obrazów / sek.

Dzięki serdeczne Wiatraku.

Dlaczego pytałem? Mój tuner Sat (Opticum HD X403p) ma możliwość, że nawet otrzymawszy z anteny 1080i/50 - mogę go zmusić, aby wypuścił 1080i/60. Rozumiem, że nie powinienem go zmuszać, gdyż będzie to zabieg sztuczny. Co zresztą potwierdza moje obserwacje: wydaje mi się, że obraz z włączonym na wyjściu 1080i/50 jest lepszy niż przy 1080i/60. Chciałem zrozumieć dlaczego tak się dzieje i dzięki Tobie zrozumiałem.

Ja sobie na początek wyrozumkowałem, że skoro TV jest 100 Hz (czyli podwaja ilość obrazów) - to gdy dostanie 50 wówczas robi sobie z tego 100, a jak dostanie 60 - zrobi sobie z tego 120. Ale widzę że "siłowa" konwersja 50-->60 wnosi więcej złego niż zwiększenie o 20% ilości obrazów na sekundę wnosi dobrego.

dali to po to aby robić kowalskiemu wodę z mózgu.

To może być tylko wyświetlenie (OSD)

Daj spokój z tym Kowalskim. Nie wydaje mi się aby to było tylko OSD.

A to nie jest tak, ze PAL ma poprostu 50 klatek a NTSC 60?

Dlatego jezeli mieszkasz w Europie gdzie nadaja w PALu nie ma sensu przelaczac w tryb NTSC. To to mialo miejsce w przypadku tv analogowej, dawno juz sie tym tematem nie interesuje, ale to chyba o to chodzi.

wydaje mi się, że obraz z włączonym na wyjściu 1080i/50 jest lepszy niż przy 1080i/60.

Ja sobie na początek wyrozumkowałem, że skoro TV jest 100 Hz (czyli podwaja ilość obrazów) - to gdy dostanie 50 wówczas robi sobie z tego 100, a jak dostanie 60 - zrobi sobie z tego 120. Ale widzę że "siłowa" konwersja 50-->60 wnosi więcej złego niż zwiększenie o 20% ilości obrazów na sekundę wnosi dobrego.

sprawdzałem co prawda nie na tunerze tv, ale płynniejszy obraz bez true motion jest w trybie 1080p/50 niż w 1080p/60, analogicznie powinno być w 1080i

Dzięki serdeczne Wiatraku.

Dlaczego pytałem? Mój tuner Sat (Opticum HD X403p) ma możliwość, że nawet otrzymawszy z anteny 1080i/50 - mogę go zmusić, aby wypuścił 1080i/60. Rozumiem, że nie powinienem go zmuszać, gdyż będzie to zabieg sztuczny. Co zresztą potwierdza moje obserwacje: wydaje mi się, że obraz z włączonym na wyjściu 1080i/50 jest lepszy niż przy 1080i/60. Chciałem zrozumieć dlaczego tak się dzieje i dzięki Tobie zrozumiałem.

Daj spokój z tym Kowalskim. Nie wydaje mi się aby to było tylko OSD.

U mnie też tak jest. Jak puszczam Video z urlopy które ma 30p i na wyjście odtwarzacza włączę 50p to przycina i na odwrót. Jak włączę video w PAL a na wyjściu 60p to też przycina. Jak 24p(format kinowy) to nie robi żadnej różnicy co jest ustawione na wyjściu.

o ile pamiętam, idea 24 kl/sek (tryb kinowy) pojawiła się podczas konwersji taśmy filmowej/kinowej (24/sek) na tv.

godzinny film kinowy (24) w tv (bez żadnych zabiegów) w tv (50 półobrazów na sek - 25 pełnych klatek) trwał 57 minut z hakiem. znaczy krócej.

o ile materiał źródłowy jest nagrany "kinowo" - odtwarzanie klasycznie powinno go skrócić.

dodatkowo każda obróbka 24<>50<>60 to aproksymacja na podstawie dostępnych danych - z efektem lepszym lub gorszym (zwłaszcza jak danych na wejściu jest mało, a chcemy dużo na wyjściu). i bardziej algorytmy konwersji są zaawansowane tym bardziej jakość rośnie. tyle, że prawdopodobnie zapotrzebowanie na moc obliczeniową rośnie szybciej niż jakość.

jak komuś zależy na jakości dopasowywałbym parametry sprzętu do parametrów źródła.

Instrukcja Użytkownika dla telewizorów LG (w tym mojego) jest jedna dla 13 modeli. Przyjmując, że różne wielkości ekranów ale dalej oznaczenie takie same - to ten sam model. Bowiem gdyby jeszcze rozróżniać wielkości - to tych modeli jest 33. A tak naprawdę jeszcze więcej, gdyż są dodatkowo warianty, przykładowo LV5500 z wbudwanym tunerem satelitarnym nazywa się LV570S. Dlatego aż roi się tam od gwiazdek, odsyłaczy i wyjątków: nie dotyczy modeli...., dotyczy wyłącznie modeli... .

Rozumiem chęć oszczędności i uproszczenia procesu wydawniczego, ale jeden Podręcznik na całą ofertę rynkową w danym roku - to już chyba jest przegięcie pały.

A to nie jest tak, ze PAL ma poprostu 50 klatek a NTSC 60?

Dlatego jezeli mieszkasz w Europie gdzie nadaja w PALu nie ma sensu przelaczac w tryb NTSC. To to mialo miejsce w przypadku tv analogowej, dawno juz sie tym tematem nie interesuje, ale to chyba o to chodzi.

z definicji wygląda to tak

PAL - odświeżanie 50Hz - 25kl/s 625 lini (576 widocznych)

NTSC - odświeżanie 59,94Hz (60)- 29,97 kl/s (30) 525 lini (480 widocznych)

czyli jaki sygnał źródłowy, tak ustawić sprzęt... lub w sprzęcie ustawić HDMI Auto, a tv i tak przeskaluje obraz na cały ekran.

Rozumiem chęć oszczędności i uproszczenia procesu wydawniczego, ale jeden Podręcznik na całą ofertę rynkową w danym roku - to już chyba jest przegięcie pały.

może i tak, ale skoro obsługa tych wszystkich modeli nie różni się... tzn menu takie same + kilka dodatkowych opcji - update do nowych modeli więc stąd te gwiazdki.

LG to gigant (tv to jedna z 1001 rzeczy jakie produkuje) i skupianie się na instrukcji do danego modelu/serii mogło by więcej pomyłek wnieść np. gdyby ktoś w fabryce instrukcje pomylił i nie do tego pudła powrzucał :) nie mówiąc o opracowaniu i pomyłce w danych itp...

Z drugiej strony, jeżeli ktoś zanim kupi, przeczyta instrukcję - te wszystkie odnośniki/funkcje (posiadane przez wyższe modele) może skusi się na wyższy/TOP model :)

ps.

ale zawsze można ściągnąć instrukcję w pdf... edytować po swojemu i wydrukować :)

123... test

Oświećcie mnie proszę czym się rózni funkcja Podświetlenie od Jasność. Zawsze mi się wydawło, że to jest to samo. Jak zmniejszę Podświetlenie i zwiększę Jasność (lub odwrotnie) to końcowy efekt powinien być taki, jak gdybym nic nie robił. Dobrze to sobie wyrozumkowałem?

Oświećcie mnie proszę czym się rózni funkcja Podświetlenie od Jasność. Zawsze mi się wydawło, że to jest to samo. Jak zmniejszę Podświetlenie i zwiększę Jasność (lub odwrotnie) to końcowy efekt powinien być taki, jak gdybym nic nie robił. Dobrze to sobie wyrozumkowałem?

Jasność ustawiana jest na matrycy i jest to wartość jak jasno ustawiony jest najciemniejszy element na obrazie. Można powiedzieć też że jest to ustawienie poziomu czarnego. Podświetlenie to jasność świecenia podświetlenia matrycy.

Już raz pisałem jak się powinno to ustawiać. Najpier ustawiasz kontrast na tablicy kontrolnej tak żeby ci nie przepalało świateł na dużej jasności podświetlenia. Następnie ustawiasz optymalną jasność podświetlenia a na końcu ustawiasz według tablicy kontrolnej jasność tak żeby w cieniach nie gubiło szczegółów. Tablice kontrolne też już wklejałem ale po aferze z prawami autorskimi jaką zrobił maczaj na wszelki wypadek nić już nie wklejam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.