Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Oświećcie mnie proszę czym się rózni funkcja Podświetlenie od Jasność.

W TV SONY regulacja podświetlenia rozjaśnia lub przyciemnia lampy podświetlające. "Jasność" natomiast zmienia wysterowanie matrycy (przy nieumiejętnym ustawianiu można sobie wprowadzić banding, zbijanie detali w cieniach, przepalenie jasnych barw zapewne też).

Już raz pisałem jak się powinno to ustawiać. Najpier ustawiasz kontrast na tablicy kontrolnej tak żeby ci nie przepalało świateł na dużej jasności podświetlenia. Następnie ustawiasz optymalną jasność podświetlenia a na końcu ustawiasz według tablicy kontrolnej jasność tak żeby w cieniach nie gubiło szczegółów. Tablice kontrolne też już wklejałem ale po aferze z prawami autorskimi jaką zrobił maczaj na wszelki wypadek nić już nie wklejam.

Powinno się ustawić jasność tak by mieć maksymalną gradacje (najlepiej wyświetlając gradient bez ditheringu 256 kolejnych odcieni szarego).

Następnie dobrać moc świecenia lamp tak by było wygodnie.

Powinno się ustawić jasność tak by mieć maksymalną gradacje (najlepiej wyświetlając gradient bez ditheringu 256 kolejnych odcieni szarego).

Następnie dobrać moc świecenia lamp tak by było wygodnie.

Można też i tak.

Jasność to ustawienie poziomu czerni. A kontrast to ustawienie wzmocnienia. Jasność powinna być ustawiona tak żeby czarny był jak najczarniejszy ale żeby poziom 5 odróżniał się od poziomu 0 w skali od 0 do 255 a kontrast należy ustawić tak żeby 255 odróżniał się od 250. Jeżeli się zlewają 0 z 5 to znaczy że jasność jest ustawiona za nisko a jeżeli 250 z 255 to znaczy że kontrast jest ustawiony za wysoko. Takie ustawienie gwarantuje pełen zakres skali szarości matrycy. Ewentualnie można później lekko skorygować do danego filmu jak jest za jasno lub za ciemno. Poza tym takie ustawienie gwarantuje najniższe zużycie prądu. Później gdy zmienia się jasność oświetlenia w pomieszczeniu powinno się regulować jedynie podświetlenie matrycy.

Już wiem co to jest Realne Kino, o które pytałem:

Makes video clips recorded in film look more natural by eliminating judder effect.

DVD and Blu-ray movies are filmed at 24 frames per second (fps). With LG Real Cinema, every frame is consistently processed 5 times in 1/24 of a second producing 120 fps with TruMotion or 2 times in 1/24 of a second producing 48 fps without TruMotion, thus totally eliminating the judder effect.

3D bez okularów możliwe, że jeszcze w tym roku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale pewnie to "kaczka".

Na marginesie nie na temat, jutro w 7 wspaniały film S. Spielberg-a "Imperium Słońca" - polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale pewnie to "kaczka".

Na marginesie nie na temat, jutro w 7 wspaniały film S. Spielberg-a "Imperium Słońca" - polecam.

Oglądałem kilka razy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Kaczki" wykluczyć nie można, szczególnie uwzględniając fakt iż Toshiba co chwila wyskakuje z jakimiś rewelacjami, które następnie pogrążają się w nicości. Obietnica 3D bez okularów to też odgrzewany kotlet.

Informacja w załączonym linku jest oszukańcza. To ma być 2160 linii - nie mamy więc do czynienia z 4K, a jedynie z 2K. Pytanie skąd sygnał, skoro przychodzi 1080? Dorozumiewam się, że z matematycznej obróbki i sztucznym podwajaniu linii drogą (zaawansowanych) algorytmów interpolacyjnych. Coś jak upskalowanie DVD 576i do 1080p.

Prawdziwe 4K zostało przeze mnie przypopmniane przy innej okazji: testowe emisje japońskiej TV publicznej NHK w Tokio, odbierane na kilku testowych odbiornikach. To jest prawdziwe 4096 linii które od razu wychodzi z anteny, żadne interpolacje.

Ukryta Zawartość

"Kaczki" wykluczyć nie można, szczególnie uwzględniając fakt iż Toshiba co chwila wyskakuje z jakimiś rewelacjami, które następnie pogrążają się w nicości. Obietnica 3D bez okularów to też odgrzewany kotlet.

Informacja w załączonym linku jest oszukańcza. To ma być 2160 linii - nie mamy więc do czynienia z 4K, a jedynie z 2K. Pytanie skąd sygnał, skoro przychodzi 1080? Dorozumiewam się, że z matematycznej obróbki i sztucznym podwajaniu linii drogą (zaawansowanych) algorytmów interpolacyjnych. Coś jak upskalowanie DVD 576i do 1080p.

Prawdziwe 4K zostało przeze mnie przypopmniane przy innej okazji: testowe emisje japońskiej TV publicznej NHK w Tokio, odbierane na kilku testowych odbiornikach. To jest prawdziwe 4096 linii które od razu wychodzi z anteny, żadne interpolacje.

Bobcat 4k x 2k (orientacyjna rozdzielczość w pionie i poziomie (1920x2/1080x2). To pisze we wstępie. Są to pewnie bardzo niedoskonałe pierwsze "koty za płoty" (od czegoś trzeba zacząć inaczej nie będzie postępu).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Bobcat 4k x 2k (orientacyjna rozdzielczość w pionie i poziomie (1920x2/1080x2). To pisze we wstępie. Są to pewnie bardzo niedoskonałe pierwsze "koty za płoty" (od czegoś trzeba zacząć inaczej nie będzie postępu).

Taka zabawa liczbami. Tu 1920x2 tam 1080x2, każde dziecko wiem, że 2x2=4, więc będziemy robili ludziom wodę z mózgu i powiemy, że to 4K. Nieprawda. Przyjęło się, że liniowość pozioma wyznacza ile to K. Stąd 4K to podany preze mnie przykład z Japonii: 4096.

Ponawiam pytanie: skąd Toshiba dostaje sygnał 2160? Nikt tak nie nadaje. A więc z upskalowania 1080.

Taka zabawa liczbami. Tu 1920x2 tam 1080x2, każde dziecko wiem, że 2x2=4, więc będziemy robili ludziom wodę z mózgu i powiemy, że to 4K. Nieprawda. Przyjęło się, że liniowość pozioma wyznacza ile to K. Stąd 4K to podany preze mnie przykład z Japonii: 4096.

Ponawiam pytanie: skąd Toshiba dostaje sygnał 2160? Nikt tak nie nadaje. A więc z upskalowania 1080.

Bobcat to są najprawdopodobniej dwa obrazy 1920x1080, ale o szczegółach dowiemy się jak TV znajdzie się na rynku.

Bobcat to są najprawdopodobniej dwa obrazy 1920x1080, ale o szczegółach dowiemy się jak TV znajdzie się na rynku.

Podejrzewam i zaznaczam tylko że są to wyłącznie moje podejrzenia że telewizor musi wyświetlić jednocześnie dwie klatki czyli prawą i lewą a nie jak to miało miejsce do tej pory czyli raz prawą raz lewą. Jeżeli teraz ma być zachowana rozdzielczość Full HD dla obrazu 3D To matryca musi w takim wypadku mieć podwójną rozdzielczość. I stąd taka a nie inna rozdzielczość matrycy.

Podejrzewam i zaznaczam tylko że są to wyłącznie moje podejrzenia że telewizor musi wyświetlić jednocześnie dwie klatki czyli prawą i lewą a nie jak to miało miejsce do tej pory czyli raz prawą raz lewą. Jeżeli teraz ma być zachowana rozdzielczość Full HD dla obrazu 3D To matryca musi w takim wypadku mieć podwójną rozdzielczość. I stąd taka a nie inna rozdzielczość matrycy.

Nie są to dwa obrazy 1920x1080, gdyż nie ma takiej możliwości. Norma emisji HD była opracowywana i zatwierdzana gdy jeszcze nie było 3D i przewiduje tylko jeden obraz 1920x1080 (w dodatku jest to 1080i). Dlatego przy nadawaniu 3D robi się "cuda na kiju" czyli puszcza dwa obrazy 960x1080i. Nadawanie takie jak piszesz wymagałoby całkowitej zmiany wszystkiego, całej infrastruktury. Pójdzie ktoś na to, w sytuacji gdy mamy 4K ante portas? Dlatego jestem pewien, że te 3840x2160 to są matematyczne zabawy z interpolacją, podwajanie sygnału wejściowego na dwóch obrazach połówkowych 960x1080i. Taka "przejściówka".

Japońskie eksperymentalne 4K polega na tym, że jest zupełnie inny nadajnik i zupełnie inne telewizory. Zapomniałem dodać, że to ma być 4096p.

Nadawanie takie jak piszesz wymagałoby całkowitej zmiany wszystkiego, całej infrastruktury.

Wystarczy zmienić jeden program konwertujący u nadawcy i dodać odpowiedni program u odbiorcy - tyle ... i można nadawać to co się podoba byle procesor telewizora wyrobił.

Wystarczy zmienić jeden program konwertujący u nadawcy i dodać odpowiedni program u odbiorcy - tyle ... i można nadawać to co się podoba byle procesor telewizora wyrobił.

Skoro to takie proste - dlaczego nikt na to nie wpadł i wszycy bawią się w dwa obrazy połówkowe?

Chyba nie masz racji. Nadawcy (chcąc - niechcąc) muszą się zmieścić w obowiązującej normie.

Skoro to takie proste - dlaczego nikt na to nie wpadł i wszycy bawią się w dwa obrazy połówkowe?

Chyba nie masz racji. Nadawcy (chcąc - niechcąc) muszą się zmieścić w obowiązującej normie.

Jedyne w czym nadawcy/producenci muszą się zmieścić to pasmo. Film 1080p 60 FPS (3D 30+30FPS) będzie zajmował na płycie ~2x więcej miejsca od wersji 30 FPS (3D w postaci dwóch obrazów w jednej klatce)

Tak samo nie nadają 50-60 FPS 1080p (z czego połowa klatek jest dla lewego, druga dla prawego oka) - bo wymagane jest ~2x szersze pasmo od 25-30 FPS (z czego pół klatki jest dla lewego, drugie pół dla prawego).

I nawzajem.

Buahaha - teraz mnie rozbawiłeś. Ale tak to jet jak malkontent nie widzi związku pomiędzy rozdzielczością, FPS i wymaganym pasmem. W ogóle kleisz temat kontenerów AV lub multipleksowania strumieni video na transponderze? WYJDŹ

Buahaha - teraz mnie rozbawiłeś. Ale tak to jet jak malkontent nie widzi związku pomiędzy rozdzielczością, FPS i wymaganym pasmem. W ogóle kleisz temat kontenerów AV lub multipleksowania strumieni video na transponderze? WYJDŹ

A gdzie ja napisałem że nie widzę? Czytaj ze zrozumieniem.

Wymagane pasmo jest funkcją kilku zmiennych: w tym rozdzielczości i FPS.

natomiast rozdzielczość to nie to samo co FPS.

Od wypraszania mnie z Forum jest Moderacja. Albo założyciel wątku (który jak każdy założyciel ma takie uprawnienia). Nie uzurpuj więc sobie uprawnień nienależnych. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale założycielem tego akurat wątku jestem przypadkiem ja. Więc nawet bez zawracania głowy Moderacji mogę Cię tu zbanować. Co bym uczynił z największą niechęcią bo nie lubię tego robić.

A gdzie ja napisałem że nie widzę? Czytaj ze zrozumieniem.

Wymagane pasmo jest funkcją kilku zmiennych: w tym rozdzielczości i FPS.

natomiast rozdzielczość to nie to samo co FPS.

Od wypraszania mnie z Forum jest Moderacja. Albo założyciel wątku (który jak każdy założyciel ma takie uprawnienia). Nie uzurpuj więc sobie uprawnień nienależnych. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale założycielem tego akurat wątku jestem przypadkiem ja. Więc nawet bez zawracania głowy Moderacji mogę Cię tu zbanować. Co bym uczynił z największą niechęcią bo nie lubię tego robić.

Normalnie aż mnie strach obleciał. Zbanuj że chłopie a nie zwracaj gitary.

Obecne moje zabawki są pierwszymi z wejściami/wyjściami HDMI. Stąd mam czasem jakieś pytanie, na poprzednie już uzyskałem od Państwa odpowiedzi, dziękuję. Mam kolejne.

HDMI 1.4 ma funkcję ARC (Audio Return Channel - zwrotny kanał audio). Umożliwia on przy oglądaniu naziemnej telewizji puszczenie na amplituner sygnału audio tym samym kabelkiem, przez który idzie normalnie sygnał z amplitunera (i podłączonych doń innych klocków) na telewizor.

Mój sprzęt opisałem w "O Mnie". Telewizor ma HDMI 1.4, ARC jest na HDMI1. Amplituner ma wszystkie HDMI 1.3c, więc z ARC na jednym kabelku nie można skorzystać. Pytanie moje brzmi:

Czy jeżeli podłączę kabelek na HDMI1 w telewizorze i któreś w z HDMI IN w amplitunerze to będę miał audio z TV czy nie? Powtarzam, że byłoby to wykorzystane tylko do puszczenia sygnału audio przy oglądania TV naziemnej. Tuner Sat jest podłączony na HDMI2 w telewizorze, a sygnał audio z niego S/PDIF bezpośrednio na amplituner. Sam amplituner podłączyłbym z jego HDMI OUT na HDMI3 w telewizorze aby móc oglądać BD (który jest włączony do amplitunera) i mieć OSD z tegoż amplitunera.

Powiecie Państwo: podłącz sam i zobacz. Otóż mam obawy. Próbowałem (jak to się ładnie mówi) "zasięgnąć języka" i dostałem trzy wzajemnie wykluczające się odpowiedzi:

1. Oczywiście, że możesz tak zrobić i będziesz miał audio w TV naziemnej na amplitunerze.

2. To nic nie da, żadnego audio w takim przypadku nie będziesz miał.

3. Ani się waż tak podłączać, spalisz/zniszczysz coś-tam i w telewizorze i w amplitunerze.

Stąd moje obawy.

Co Państwo radzą?

Pozdrowienia.

Żarty sobie robisz? - przecież sam jesteś specem od telewizorów, a w szczególności w LCD.

....daj sobie spokój z "elemetarzem"(do piszącego temat)

Byś wiedział o co chodzi - siedziałem kilkanaście godzin nad sprzętem ozn. :HDMI1,4 i....poległem.

(co ciekawe....poległem jako 4ty "fachowiec" - nawet nie wiem , czy właściciel sprzęt reklamował)

Podłącz - napisz, przyda się innym.

Owszem. A dlaczego to pytanie zadałem? Można audio wypuścić z TV po Toslinku. Tyle, że są już stacje (np. cyfrowa TVP1), które nadają z dźwiękiem DD+. A Toslink max co może przepuścić to DD, jedyne po czym pójdzie DD+ to HDMI. Więc tak sobie wykombinowałem jak w moim pytaniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.