Skocz do zawartości
IGNORED

KODA 5500 T ... Pierwsze wrażenia.

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

No wiesz najlepiej z tym co do czego porównywał Violet? Paniał?:)

Myśle ze uskutecznianie złośliwości w stosunku do mojej osoby nie ma sensu.

Przemyślał bym na twoim miejscu jednak skróty moje i Violeta odnosnie takich wpisów i recenzji? do czego?

No właśnie myślę to do czego mam porównać TWOJE wpisy? bo violeta wiem lecz TY to KOSMOS.

Czy recenzja musi być od razu porównaniem lub konfrontacją? Przecież opisał swoje wrażenia, porównał też je do innych posiadanych kolumn tego producenta… Nie wiem czego jeszcze wymagać. Ja bardzo lubię recenzje Violeta, czytam je znacznie chętniej niż prasowe banialuki (Mam tu na myśli również „prasę” internetową). Nie wiem jaki byłby sens porównywać walory jednego produktu do innego - którego czytelnik i tak najprawdopodobniej nie zna… Trzeba być ociężałym umysłowo aby nie zrozumieć co autor miał na myśli.

Czy recenzja musi być od razu porównaniem lub konfrontacją? Przecież opisał swoje wrażenia, porównał też je do innych posiadanych kolumn tego producenta… Nie wiem czego jeszcze wymagać. Ja bardzo lubię recenzje Violeta, czytam je znacznie chętniej niż prasowe banialuki (Mam tu na myśli również „prasę” internetową). Nie wiem jaki byłby sens porównywać walory jednego produktu do innego - którego czytelnik i tak najprawdopodobniej nie zna… Trzeba być ociężałym umysłowo aby nie zrozumieć co autor miał na myśli.

jeżeli produkt jest ciekawy to wystarczy krótkie zdanie aby to wyrazić i to zrobił kolega violet,

zainteresowany nabyciem takiego monitora i tak musi przejść weryfikację odsłuchując go,

Focal + Naim

Pozwole się wtrącić ale możliwe że odniósł się do Vienny co jest przedstawiona na zdjęciach razem z tą Kodą.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Trollem mozesz nazwać sam siebie, ani ty ani Kolega Violet nie odniósł sie do choćby jednego z moich pytań, porównanie Kody do

czego? Kolego?

Ustonsuktowaleś się do choćby jednego z moich pytań? Trolku?

A od kiedy to istnieje obowiązek odnoszenia się do Twoich pytań Panie RYDZu? zmieniło się prawo w tym kraju czy jak?

Wprowadziłeś niemiłą atmosferę do wątku i kupę śmieci, co chciałeś przez to pokazać swoje ego?

Bardzo fajne kolumny te Kody ,mysle ze sa to produktydla mniej zamoznych audiomaniakow i nie tylko.

Sam sie zastanawiam czy ich nie posluchac i miec wlasne zdanie by pozniej polecac znajomym.

robix

Dziś podłączałem je do staruśkiego amplitunera SABA 9240 Electronic z 1979 roku. Kolumny wysterowane całkowicie i bezproblemowo. Dźwięk plastyczny - miły dla ucha, porozciągany z góry na dół. Malina.

Jutro rano czeka jeszcze Kody "eksperyment" z miniwieżą Yamaha PianoCraft E810.

Ogólnie mówiąc o 5500T, za rozsądne pieniądze można otrzymać niezłej jakości produkt pod względem dźwięku/brzmienia, ale za to skromny/prosty jeśli chodzi o elementy wykończenia i budowy (uwaga ta nie dotyczy to zastosowanych głosników). Owszem, brakuje tu finezji i tych mini, mini - wybrzmień oraz "smaczków" znanych z wyższych/droższych konstrukcji, ale są to naprawdę całościowo udane głośniki, czerpiące garściami z dobrych konstukcji w cenie o wiele wyższej. W sam raz na początek przygody z prawdziwym hi-fi w klasie budżetowej. Produkt chiński, ale bez żadnych kompleksów nawiązujący dźwiękiem do sporo droższych kolumn.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

i do tego chińska mała lampka :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zestaw wyglądał by pociesznie mała lampka i duże monitory a brzmieniowo mogło by być sympatycznie bo to w sumie dosyć ciekawie grająca lampka jest

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Tak A propo chinskiej malej lampki:

Ukryta Zawartość

Sorry za OT.

Ukryta Zawartość

Less is More

redakcja dała jej wyróżnienie roku :)

Ukryta Zawartość

osobiście miałem tę lampkę i chyba jednak jeszcze raz ją zamówię.

bo naprawdę grała w tej cenie bardzo sympatycznie.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Panowie, co wy z tą ceną! Albo coś gra fajnie, albo nie. Ja te uwagi o cenie czytam tak: no jakoś to gra, ale warto kupić coś droższego, NA PEWNO zagra lepiej. Czyli w sumie nie oplaca się kupować.

Panowie, co wy z tą ceną! Albo coś gra fajnie, albo nie. Ja te uwagi o cenie czytam tak: no jakoś to gra, ale warto kupić coś droższego, NA PEWNO zagra lepiej. Czyli w sumie nie oplaca się kupować.

mówisz o tej lampce?

Focal + Naim

mówisz o tej lampce?

Mówię ogólnie, w kontekście kolumn Kody. Kiedy przegląda się rankingi sprzętu w "gazetach" audio kategoriom jakościowym odpowiadają kategorie cenowe. To musi dać do myślenia i przychodzi refleksja, że recenzenci to część machiny marketingowej promującej marki i produkty, co z rzeczywistą jakością niewiele ma wspólnego.

• 2 tygodnie później...

W czerwcowym Hi-Fi Choice dość obszerna recenzja głośników Koda Harmony K-5500T - tu fragment:

Firma ta jest znana z przystępnych cenowo produktów i nie ma się co dziwić, że taka polityka cenowa doprowadziła do dużej popularności marki. Budżetowe produkty Kody cieszą się uznaniem ze względu na całkiem zaawansowane rozwiązania technologiczne i wysoką jakość wykonania. Dowodzą tego chociażby testowane tu K-5500T. Te dwudrożne okazałe monitory posiadają spory i rzadko spotykany w tego typu kolumnach głośnik nisko-średniotonowy o średnicy ponad 20cm. Również rozmiary skrzynki i tunel bas-refleksu sugerują, że mamy do czynienia z konstrukcją sporego kalibru. Warto podkreślić, że cena jest okazyjna, bo nawet jeśli te kolumny kosztowałyby dwa razy więcej, nadal byłby postrzegane jako tani i niezwykle atrakcyjny produkt

Ukryta Zawartość

Spostrzeżenia redaktora opisującego te kolumny prawie w całości pokrywają się z moimi.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Zainteresowanych bardziej szczegółowym opisem monitorów Koda Harmony K-5500T zapraszam na strony Stereo Underground:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Chciałbym odświeżyć wątek i prosiłbym o zamieszczanie kolejnych wpisów i opisów brzmienia nowych posiadaczy tych monitorów.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Na 1 stronie kolega ajacz65 wspomina o porównaniu ale do rx-2. Popytaj jego, wiem, że ma na stanie kilka paczek, więc może akurat porównywał.

Osobiście słuchałem ich jakieś 2 tygodnie temu i wywarły na mnie baaardzo duże wrażenie, zwłaszcza piękną sceną i kapitalną średnicą. Wokale zabrzmiały rewelacyjnie. Były za to dużo szczuplejsze na dole.. oczywiście w porównaniu do moich obecnych Heybrooków.

Luxmany i winyle 

• 1 miesiąc później...

Opis monitorów Koda Harmony K-5500T umieściłem na swoim audio-blogu "Stereo i Kolorowo":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.