Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego typu artykuł o akustyce chciałbyś przeczytać?

L3VY

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego typu artykuł o akustyce chciałbyś przeczytać?

• Opis parametrów i ich wpływ na brzmienie
    • Opis ustrojów różnego typu i ich wpływ na brzmienie
    • Przedstawienie wykonania kompleksowej adaptacji akustycznej z opisem kolenych kroków
    • Wybór umiejscowienia kolumn i miejsca odsłuchowego
    • Inny: [podaj]
      0
  2. 2. Gdzie chciałbyś go przeczytać?

• Hi-Fi i Muzyka
    • High Fidelity Online
    • audiostereo
    • Inny: [podaj]

Rekomendowane odpowiedzi

Na przełomie czerwca i lipca mam chęć do napisania i opublikowania artykułu od akustyce. Rok temu było to na łamach Hi-Fi i Muzyka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym roku zwracam się do was o wybór tematu i miejsca publikacji.

Pytanie 1:

Odp. 1 - Byłby to dość szczegółowy opis parametrów, ale bez wchodzenia w wyższą matematykę tak aby każdy mógł rozumieć o co chodzi i jak wpływa to na brzmienie.

Odp. 2 - Rozszerzenie poprzedniego artykułu o nowe ustroje i ich wpływ na brzmienie.

Odp. 3 - Opis poszczególnych etapów adaptacji akustycznej - coś na styl wątku Elberotha czy Darka D. Całość w kilku/kilkunastu odsłonach.

Odp. 4 - Opis rożnych szkół ustawiania kolumn i miejsca odsłuchowego.

Odp. 5 - Jeśli masz inny temat o którym z chęcią byś poczytał - opisz go.

Pytanie 2:

Skoro pytam o to na tym forum to odpowiedź może być jasna, chyba że wolicie wersję drukowaną + dyskusja na forum.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Świetny pomysł.

Zagłosowałem za wersją drukowaną, bo taką łatwiej w domu postawić sobie gdzieś na półce, a kopię artykułu można wciąż umieścić na Audiostereo. Oczywiście wyłącznie wersja online będzie również bardzo przydatna.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

A co za problem zrobić to w postaci PDF ?

I ci co chcą na ekranie mogą poczytać, a jak ktoś chce wersję drukowaną - to sobie wydrukuje.

Słucham tylko muzyki.

Na przełomie czerwca i lipca mam chęć do napisania i opublikowania artykułu od akustyce. Rok temu było to na łamach Hi-Fi i Muzyka:

Ukryta Zawartość

W tym roku zwracam się do was o wybór tematu i miejsca publikacji.

Pytanie 1:

Odp. 1 - Byłby to dość szczegółowy opis parametrów, ale bez wchodzenia w wyższą matematykę tak aby każdy mógł rozumieć o co chodzi i jak wpływa to na brzmienie.

Odp. 2 - Rozszerzenie poprzedniego artykułu o nowe ustroje i ich wpływ na brzmienie.

Odp. 3 - Opis poszczególnych etapów adaptacji akustycznej - coś na styl wątku Elberotha czy Darka D. Całość w kilku/kilkunastu odsłonach.

Odp. 4 - Opis rożnych szkół ustawiania kolumn i miejsca odsłuchowego.

Odp. 5 - Jeśli masz inny temat o którym z chęcią byś poczytał - opisz go.

Pytanie 2:

Skoro pytam o to na tym forum to odpowiedź może być jasna, chyba że wolicie wersję drukowaną + dyskusja na forum.

Ale opis jakich parametrów? Chodzi np. o to co dokładnie znaczą wartości i parametry podawane przy okazji ustrojów? Co znaczy wspólczynnik tłumienie lub odbicia?

Ukryta Zawartość

Witam. Dla mnie opis ustrojów zakres działania, umiejscowienie w pomieszczeniu, przykładowe ustroje wraz z obliczeniami(możliwość obejżenia wykresu przed i po zastosowaniu) byłoby świetnym kompendium wiedzy.

Pozdrawiam

PS. Jak dla mnie mogłoby znależć się na portalu Audiostereo ponieważ jest tu możliwość dyskusji.

ganzz - Dzięki za uwagę. Rzeczywiście napisałem zbyt dużym skrótem myślowym.

Pytanie 1:

Odp. 1 - Byłby to dość szczegółowy opis parametrów charakteryzujących akustykę pomieszczenia, ale bez wchodzenia w wyższą matematykę tak aby każdy mógł rozumieć o co chodzi i jak wpływa to na brzmienie.

mike1973 - Czyli prawie odp. 3

Możliwość dyskusji jest plusem, ale sam artykuł byłby w osobnym dziale/temacie z brakiem opcji pisania. Może nawet jako sam plik pdf, bo formatowanie tekstu się wysypuje podczas publikacji na forum.

Opis parametrów i ich wpływ na brzmienie (2 głosów [8.70%] - Zobacz) Procent z głosów: 8.70%

Opis ustrojów różnego typu i ich wpływ na brzmienie (4 głosów [17.39%] - Zobacz) Procent z głosów: 17.39%

Przedstawienie wykonania kompleksowej adaptacji akustycznej z opisem kolenych kroków (14 głosów [60.87%] - Zobacz) Procent z głosów: 60.87%

Wybór umiejscowienia kolumn i miejsca odsłuchowego (3 głosów [13.04%] - Zobacz)

Szkoda, że w tych powyższych pytaniach można zaznaczyć tylko jedną odpowiedź, bo w zasadzie w wszystkie tematy są na dobrą sprawę ciekawe i ważne.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Świetny pomysł, powiedz tylko jak napisać w ankiecie inne miejsce zamieszczenia artykułu.

Zaznaczając inne i pisząc posta poniżej.

L3VY,

Ja bym zaczął od wyjaśnienia wagi i znaczenia warunków akustycznych dla poprawnej reprodukcji dźwięku w domu, zwłaszcza w kontekście całej sprzętowej inwestycji, a później zajął się wszystkimi kolejnymi szczegółami.

Głównym problemem związanym z akustyką nie jest już nawet jak , ale po co i dlaczego warto?

Inaczej ludzi nadal będą wierzyć , że najbardziej opłacalną inwestycja poprawiającą brzmienie są np. kabelki za X zł.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

L3VY,

Ja bym zaczął od wyjaśnienia wagi i znaczenia warunków akustycznych dla poprawnej reprodukcji dźwięku w domu, zwłaszcza w kontekście całej sprzętowej inwestycji, a później zajął się wszystkimi kolejnymi szczegółami.

Głównym problemem związanym z akustyką nie jest już nawet jak , ale po co i dlaczego warto?

Inaczej ludzi nadal będą wierzyć , że najbardziej opłacalną inwestycja poprawiającą brzmienie są np. kabelki za X zł.

No,no,no tak -najlepsze to som harmonixy!!!

Głupota się panoszy jak jakaś zaraza-bo masz wszystko dobre i dobrane-masz dżwięk super,a ustroje,bądż adaptacja pomieszczenia do celow audio nie pomoże nawet za 30000 pln-jesli masz słabe elementy toru.

Gorąco i parno jest stąd takie nieprzemyslane wypowiedzi czesto czytam.

Myślę, że każda informacja, która podana w jak najbardziej przystępny sposób i dająca się jednocześnie przełożyć na praktyczne zastosowanie, będzie bezcenną informacją dla nas wszystkich. Wiadomo, są osoby pożądające szczegółowej wiedzy ale i jest też spora, jeżeli nie NAJwiększa grupa osób, które zadowolą się poznaniem i zrozumieniem tych najpotrzebniejszych podstawowych reguł i powiązanych z nimi działań, jakie muszą wykonać aby nie zepsuć zbytnio sobie dźwięku we własnych warunkach z powodu raczkowania w tematyce. Następnie rozwijanie w szczegóły poszczególnych aspektów w dalszej kolejności mile widziane. Powstałoby w ten sposób racjonalne kompedium (VADEMECUM raczej) wiedzy stosowanej zamiast jakiegoś stricte teoretycznego bełkotu oderwanego od rzeczywistości czy praktycznych przykładów :). Gdzie miałoby się ukazać? Gdziekolwiek, aby tylko powstało! :).

Edit:

Ponieważ zajrzałem wpierw na wyniki zanim zagłosowałem, to głosują zgodnie z większością :)

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

No,no,no tak -najlepsze to som harmonixy!!!

Głupota się panoszy jak jakaś zaraza-bo masz wszystko dobre i dobrane-masz dżwięk super,a ustroje,bądż adaptacja pomieszczenia do celow audio nie pomoże nawet za 30000 pln-jesli masz słabe elementy toru.

Gorąco i parno jest stąd takie nieprzemyslane wypowiedzi czesto czytam.

L3VY,

O tym właśnie mówię. Ewentualna polemika ze Starym może być dla Ciebie dobrą wskazówką, co jest największym problemem w temacie akustyki.

Stary,

Choć "stary" już jesteś, to wiele jeszcze audiofilskiej radości przed Tobą, aż Ci zazdroszczę.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

L3VY,

O tym właśnie mówię. Ewentualna polemika ze Starym może być dla Ciebie dobrą wskazówką, co jest największym problemem w temacie akustyki.

Stary,

Choć "stary" już jesteś, to wiele jeszcze audiofilskiej radości przed Tobą, aż Ci zazdroszczę.

Ty zazdrosniku!!

Aby zagrało h-endowo potrzeba-aby element systemu tzn.wzmacniacz,cd,pre-miały cenę az sześciocyfrową??

Wydaje mi się,że taki model audiofilizmu ostatnio zdecydowanie rozpowszechniasz.....czyżbym sie mylił?

Ostatnio idol sprzedaje dartzeela-bo pewno za tani był-tylko ponad 90000-mój 300B tylko 9000 i dartzeela nie pęka...brak odzewu!!

Potrzeba duzych mocy aby słuchac z wielką przyjemnościa?........na pewno nie.

Myslę,że nie należy słuchać poprzez pryzmat portfela-to nie jest żadna wykładnia dobrego grania.

Twoje szwajkerty potrzebuja przestrzeni-czyli minimum 80-100 metrów...tak własnie jest i kazdy ma swoje indywidualne doświadczenia w postaci

ilości odsłuchów w różnych pomieszczeniach.

Zobacz prezentacje na AUDIO-SHOW w małych,i w dużych pomieszczeniach-jak wszystko wygląda i brzmi-gdzie zazwyczaj jest piękny sound,a gdzie go brak.

Wszyscy zaczynacie widzę jak te papugi szukac swojej Nirvanki...daleka droga czeka,a celu nie widać.Szkoda gadać-też mógłbym mieć za cenę powyższą

-tylko po co.Musiałbym postawić dom z pokojem odsłuchowym około 80-100 metrów-tylko mi sie juz nie chce.

Śmiechu warte.

Zastanawia mnie od dawna fakt dlaczego pakujecie do pokoików tak mocne wzmacniacze-jesli z niewiedzy to wspanialomyslnie wybaczam.

Natomiast jesli ku temu sa inne powody-to tylko należy współczuć,bo podsmiewanie się z nieborakow nirvanowców nie przystoi...tylko płacz wskazany))

globtroter1,

Dziękuję za cenne uwagi i wskazówki. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że zamiast przekonywać przekonanych lepiej uświadamiać tych co inwestują tysiące w kable pomijając akustykę. Według mnie najlepszym sposobem na przekonanie takiej osoby jest możliwość usłyszenia efektów adaptacji i żadne teksty tego nie zastąpią.

Do starego audiofila pisuję na PW, ale widocznie ma wiele innych wiadomości bo nie mogę się doczekać odpowiedzi.

...

Aby zagrało h-endowo potrzeba-aby element systemu tzn.wzmacniacz,cd,pre-miały cenę az sześciocyfrową??

Wydaje mi się,że taki model audiofilizmu ostatnio zdecydowanie rozpowszechniasz.....czyżbym sie mylił?

...

Moje zapatrywania z pewnością znasz i wiesz, że i wg mnie nie zawsze potrzeba 4 czy 5 zer, a tym bardziej na kable, choć tu wyznajesz chyba zgoła odmienną opinię.

Potrzeba natomiast, jak wszędzie, przede wszystkim maksymalnie dużo rozsądku. Otwarcia na wiedzę i dystansu do przyzwyczajeń.

Na marginesie: Fakt, że mogę czasem spokojnie posłuchać różnych, czasem bardzo drogich sprzętów i podzielić się publicznie swoimi uwagami nie oznacza nic poza tym właśnie.

P.S.

Przy okazji wpadnij do mnie zobaczyć te Harmonixy, bo widzę, że od dawna nie dają Ci spokoju - może mam gdzieś jakiś katalog.

Widząc wszystkie moje kabelki szybko też sobie obliczysz, że kosztują pewnie mniej niż 10 centymetrów jednego z Twoich:)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

L3VY

Chciał bym się dowiedzieć z artykułu jakie parametry powinno spełniać pomieszczenie do odtwarzania muzyki.

Cały czas jest rozmowa o ustrojach, pomiarach, przestrzeni, głębi i takich tam innych ale nikt nie napisał JAK MA BYĆ.

Pisałem to wielokrotnie- kluczem do dobrego dźwięku jest akustyka.

Określ proszę jaka ma być.

Do czego dążyć.

Zdecydowanie popieram "przedmówcę" ;-)

Próbuję nawet rozpocząć dyskusję na ten temat w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale póki co zero odzewu ;-(

Widzę, że wygrywa wariant "Przedstawienie wykonania kompleksowej adaptacji akustycznej z opisem kolejnych kroków" ...

Jeśli sklecisz materiał na ten temat z pominięciem szczegółowego opisu parametrów oraz opisu ustrojów (czyli podstaw do wykonania adaptacji), to obawiam się, że powstanie artykuł ogólny, bez oparcia w podstawach, czyli wytłumaczenia "skąd się to wzięło" oraz "dlaczego tak, a nie inaczej". Wywołasz dyskusje na forum, niezorientowani nadal będą mieli mętlik w głowie, stwierdzą, że akustyka to nie dla nich i wyruszą na poszukiwanie nowych kabelków ;-)

Dlatego, skoro masz taki ambitny plan edukacyjny - proponuję podejście kompleksowe i stworzenie cyklu/serii. Dokładnie w takiej kolejności, jak to rozpisałeś.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za udział w ankiecie.

Moim celem nie jest przekonywanie przekonanych tylko docieranie do co raz większego grona audiofilii i ich uświadamianie jak ważnym elementem systemu audio jest akustyka. Dlatego nie napiszę wszystkich artykułów, tylko jeden o czym pisałem od pierwszego wpisu.

Tym co piszą do mnie na PW odpowiadam, że nie napisze książki/tutoriala z opisem krok po kroku jak wykonać projekt adaptacji akustycznej, zaprojektować ustroje i je wykonać, bo wiedza którą posiadam kosztowała mnie dużo czasu i pieniędzy. Sugerowanie napisania podręcznika jest lekko mówiąc niegrzeczne.

Zgodnie z wynikami ankiety napisze artykuł przedstawiający wykonanie kompleksowej adaptacji akustycznej z opisem w kilku krokach.

@ Imacman - ze względu na charakter tematu obiecuje więcej zdjęć.

Tekst zostanie opublikowany na tym forum.

Już dzisiaj dostałem pierwsze pytania czy artykuł jest już gotowy. Proszę o nie zadawanie takich pytań. Jak będzie gotowy to będziecie go mogli przeczytać w odpowiednim dziale - mniej więcej za miesiąc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.