Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki w suficie

nefczibaku

Rekomendowane odpowiedzi

witam, przeglądam forum od paru godzin ale takiego wątku nie znalazłem. Chciałbym mieć miło brzmiące kd w salonie ale nie bardzo mam miejsce na głośniki, stąd pojawił się pomysł żeby być może umieścic je w suficie, który będzie podwieszony - a więc samo wykonanie proste ale czy zda egzamin? nie jestem jakimś audiofilem ale czasem miło jest obejrzeć jakiś filmik czy mecz w 5.1. Jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę podzielcie się proszę - jeśli tak się nie da/nie warto to rozważę inne opcje choć trudno będzie mi przekonać małżonkę...- w takiej sytuacji będzie trzeba pomyśleć o jak najmniejszych głośnikach - jakie głośniki mogłyby mieć najmniejsze gabaryty i jednocześnie spełniać swoją rolę?

Po drugiej stronie powieszę rzutnik - jakie kable powinno się/warto wyprowadzić do rzutnika? Pewnie hdmi, rgb ale czy coś jeszcze?

Wybaczcie proszę ten lamerski wątek ale tak na co dzień nie od wielu lat nie śledzę możliwości, stąd liczę na pomoc życzliwych ludzi

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/83444-g%C5%82o%C5%9Bniki-w-suficie/

wg mnie głośniki w suficie to nie za dobry pomysł , zamiast coś zagrać z tyłu i przodu to zagra z "sufitu" to jasne jak tam je zamontujesz

już lepiej zainwestować w małe tylne głośniki ,a przednie to już wg uznania , ale małe to tylko do kina się nadadzą

fajne zestawy robi Bose , ale cena wymiata

jeden z tańszych zestawów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jednak to gwarancja dobrego dźwięku z malutkich głośniczków

napisz ile chcesz wydać na zestaw

Harman Kardon też robi małe zestawy z dużym / mocnym subem podobnie jak i Kef

Ukryta Zawartość

Głośniki w suficie są pewnym kompromisem. Nie zgra to tak dobrze jak z tylnych kolumienek ale nie będzie też tragedii. Ładne i zapewniające dobrą jakość dźwięku są głośniki firmy Focal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Miałem kiedyś okazję być na prezentacji u znajomego, gdzie miał zastosowane tylne głośniki montowane w suficie. Grało to całkiem poprawnie i dosyć przestrzennie.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

dziękuję za tak szybkie odpowiedzi! teraz niczego nie będę kupował - chodzi o przygotowanie okablowania i rozwikłanie zagadki jak te kable układać, na zakupy przyjdzie czas... Karol, niestety strona audioarena się teraz nie otwiera ale będę do niej zaglądał.

w między czasie doczytałem, że do rzutnika warto mieć szerokie korytko przez które przeciągnie się odpowiednie okablowanie.

dziękuję, pozdrawiam

Jeżeli zamierzasz wmurować kabel HDMI to kup jak najlepszy. Bo w razie uszkodzenia kabla masz dużo kucia :) Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kable z dożywotnią gwarancją i obsługują rozdzielczość 4K. Więc przez bardzo długi czas nie będziesz musiał go zmieniać, nawet w przypadku jak zmieni się znowu numerek HDMI :)

Ukryta Zawartość

Aktualnie wiele osób decyduje się na instalację kina domowego z zastosowanie głośników do zabudowy. Fakt, nie jest to rozwiązanie tak precyzyjne jak głośniki wolnostojące, lecz wszystko da się skalibrować i jesteśmy w stanie uzyskać bardzo dobry efekt, a przy tym zaoszczędzić znacznie na wolnym miejscu w salonie, tudzież w pomieszczeniu dedykowanym pod małą salkę kinową. Co do marek z zakresu głośników, wszystko zależy od złożoności systemu i co tak naprawdę chcemy uzyskać. Jak wyżej wspomniał kolega głośniki marki Focal przedkładają bardzo dobrą jakość. Nie należy jednak zapominać o firmach takich jak Paradigm oraz Monitor Audio.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Aktualnie wiele osób decyduje się na instalację kina domowego z zastosowanie głośników do zabudowy. Fakt, nie jest to rozwiązanie tak precyzyjne jak głośniki wolnostojące, lecz wszystko da się skalibrować i jesteśmy w stanie uzyskać bardzo dobry efekt, a przy tym zaoszczędzić znacznie na wolnym miejscu w salonie, tudzież w pomieszczeniu dedykowanym pod małą salkę kinową. Co do marek z zakresu głośników, wszystko zależy od złożoności systemu i co tak naprawdę chcemy uzyskać. Jak wyżej wspomniał kolega głośniki marki Focal przedkładają bardzo dobrą jakość. Nie należy jednak zapominać o firmach takich jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Poza tym Paradigm ma w ofercie głośniki sufitowe pochylone pod kątem 30 stopni,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki czemu, głośnik nie gra "w podłogę" a pod kątem, więc słuchamy mimo wszystko dźwięku bezpośredniego, a nie odbitego, ale jak ktoś już wcześniej napisał, jest to kompromis między jakością a funkcjonalnością. Może mógłbyś zainstalować chociaż głośniki przednie (front + central) w ścianie, głośniki ścienne zazwyczaj są wyższej jakości, niż głośniki sufitowe.

Głośniki surround w suficie to zazwyczaj jest bardzo dobre rozwiązanie - chyba jedyne słuszne dla ludzi, którzy nie mogą zastosować głośników standardowych.

A co do kabli do projektora, to moim zdaniem warto też pociągnąć ze dwie skrętki komputerowe (Cat6 lub 7), zawsze można jakieś konwertery na skrętkę dokupić, a czasami może się okazać, że będzie to tańsze, niż koszt wymiany kabla.

Na dzień dzisiejszy do projektora wystarczy raczej tylko HDMI, komputer i tak podłączysz do amplitunera przez HDMI, chyba, że masz starszy komputer i nie planujesz go w najbliższym czasie zmieniać, wtedy pociągnij też kabel VGA (HD15).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki sufitowe Canton mają regulowane głośniki wysokotonowe, które również pozwalają w znacznym stopniu na skierowanie dźwięku w stronę słuchacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

witam ponownie, chciałbym odświeżyć temat bo jestem teraz na etapie podwieszania sufitów. Poprzednio uzyskałem od Was mnóstwo ciekawych wskazówek więc liczę, że tym razem podpowiecie mi jak wybrać głośniki sufitowe... przejrzałem kilkanaście ofert ale nie wiem na co mam zwrócić uwagę, dla takiego amatora jak ja jest tu za dużo danych (moc, przenoszenie, moc wzmacniacza, impedancja itd) - co tu jest najważniejsze?

nie jestem maniakiem audio, chciałbym po prostu czasem obejrzeć film z fajnym dźwiękiem, kolumny przednie, wofer i centralny mogą być wolnostojące natomiast już teraz muszę wybrać te do sufitu bo chłopaki muszą je mieć żeby móc zamontować. Rozpiętość cenowa jest spora 300 - 3000... najchętniej wydałbym mniej niż tysiąc, np polecane wyżej canton są za 600-700, możecie coś podpowiedzieć amatorowi?

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.