Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Krell SACD Standard

Jędrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiony z drugiej ręki Krell SACD Standard wyłącza zasilanie co kilka minut. Pozostawiony w pozycji stand by grzeje się. Usterka ta pojawiła się po wymianie napędu. Czy ktoś mógłby mi udzielić konstruktywnej porady?

https://www.audiostereo.pl/topic/83686-problem-z-krell-sacd-standard/

Znajomy miał taki CD z identycznym problemem. Po wymianie przez autoryzowany serwis Audio Klan kilku rzeczy (m.in. zasilacza impulsowego @ 2000zł) musiał go ostatecznie wysłać do Krella do stanów do naprawy.

Odtwarzacza nie miał 3 miesiące (cła warunkowe i temu podobna papierologia + Fedex który zgubił na miesiąc przesyłkę) i skończył z rachunkiem na 6000zł. Plus oczywiście 2000zł za zasilacz, który nie był zepsuty. Ale przynajmniej odtwarzacz działał.

Moja jedyna rada do właścicieli Krelli SACD standard (wersji mk I, II i III) - uciekać !!!

PS. Na stand by wszystkie Krelle się grzeją bo stopień wyjściowy jest pod prądem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie mniejsze ani nie większe niż inne odtwarzacze wyposażone w mechanikę SACD Philipsa z chipami MACE i FURORE na pokładzie - Audio Aero SACD Prestige, dCS 8Pi, dCS Verdi Encore, Musical Fidelity kW SACD, Trivista, Philips SACD 1000 itd.

Wszystkie wymienione wyżej odtwarzacze trzeba omijać szerokim łukiem. Pozostałe CD Krella są raczej bezawaryjne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Potwierdzam zdanie Elba, Aero SACD Prestige ma mój kumpel, prócz tego jeszcze ktoś ze znajomych ma Musical Fidelity kW SACD - oba lądowały w serwisie dwu-krotnie, a nie minął jeszcze rok.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

a CD/SACD za 1500-2000 raczej nie wykazują sie awaryjnością...

ps inne Krell chodza dobzre bo mają napędy TEAC/Esoteric

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Teraz już tak. Ale pamiętajmy, że Krell SACD Standard wszedł do produkcji w 2002 roku. Pierwsze odtwarzacze SACD Philipsa oparte na tym mechanizmie, a także np. DVD Yamahy DVD-S1700/2700, padały tak samo jak i Krell i wszystkie inne marki.

Bo problemem nie był Krell, tylko mechanizm Philipsa, który tam montowano. Philips próbował reanimować tę konstrukcję, wychodziły ciągle nowe wersje, trwało to ze dwa lata, ale nic to nie zmieniło i ostatecznie zarzucono produkcję. Co gorsza, zarzucono także support do tych mechanizmów, więc jeżeli dzisiaj padnie ci któryś tych dwóch feralnych chipów - MACE lub Furore - to będziesz miał drogi przycisk do papieru zamiast odtwarzacza. Pół biedy, jak padnie tylko silnik (szczotkowy !) i nie popali ci przy okazji servoboardu. Wtedy da się taki odtwarzacz odratować. Ale też tylko do czasu aż nie padnie sam chip (a padnie na pewno, bo wszystkie padają - tylko kwestia czasu).

Różne firmy zareagowały różnie na tą sytuację. dCS skupuje padnięte 8Pi i je po prostu złomuje, oferując w zamian rabat na zakup Pucciniego. Podobnie postępował MF - tam właściciele kW SACD i podobnych dostawali rabat 50% na zakup jakiegokolwiek odtwarzacza z bieżącej oferty MF, ale sprawa dotyczyła ZTCW tylko UK. Krell w bodajże 2006 roku machnął ręką na Philipsa (a było to dla nich trudne, bo współpracowali prawie 20 lat) i wstawił do Evo 505, a potem do SACD Standard mk III mechanizm DVD-Rom, jednocześnie oferując upgrade dla właścicieli SACD mk 1 i mk 2.

Audio Aero przeszło w późniejszych wersjach SACD Prestigena mechanikę Sony. Obecnie wszyscy ci producenci - Krell, AA i dCS - stosują mechanikę Teaca (Krell) bądź Esoterica (dCS, AA). Powód banalny - jako jedna z nielicznych się nie psuje i ma bardzo krótkie czasy wczytywania płyty.

Niezawodna jest podobno także mechanika Sony, którą stosuje m.in. Accuphase.

PHILIPS = EPIC FAIL

playback designs mps-5 ma mechanikę Esoterica, identyczną m.in. z dCS Puccini.

SACD Standar wersji Mk. I i II, o ile nie zostal przez fabryke upgrade'owany do wersji Mk. III, trzeba po prostu zawiezc do p. Kaluzy i orzeknie czy jest sens pakowac w niego pieniadze czy lepiej temat po prostu odpuscic i kupic inne CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jakby co to już jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 1 miesiąc później...

mam problem z KRELL SACD , byl w naprawie w czaasie gwarancji a teraz naped po prostu zaczal stukac , ja wiem najlepiej sie go pozbyc, ale czy jest jakies sensowne wyjscie , bo uszkodzonego i tak nikt nie kupi

Zadzwoń do Lecha Kałuży. Jeżeli stuka ale czyta płyty, to jest szansa go odratować. A potem czym prędzej sprzedaj.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 21 Lipca 2011 - zyzio chyba za dlugo nie pofunkcjonuje na forum
Ukryte przez Yamnick, 21 Lipca 2011 - zyzio chyba za dlugo nie pofunkcjonuje na forum

Zadzwoń do Lecha Kałuży. Jeżeli stuka ale czyta płyty, to jest szansa go odratować. A potem czym prędzej sprzedaj.

Odratować na chwilę, a potem wcisnąć komuś gniota....zachęcając idealnym stanem i pilotem w celofanie....

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 1 Września 2011 - zyzienku, wyluzuj
Ukryte przez Yamnick, 1 Września 2011 - zyzienku, wyluzuj

Odratować na chwilę, a potem wcisnąć komuś gniota....zachęcając idealnym stanem i pilotem w celofanie....

• 1 miesiąc później...

Dziekuje za porade , ale niestety nie mam namiarów jakichkolwiek do Pana Lecha Kałuzy. czy może mi ktos podpowiedziec??

dzieki serdeczne

Telefon do serwisu prowadzonego przez pana Kałużę to 22 7583432. Moim zdaniem nie ma sensu próbować gdzie indziej.

A co do sprzedaży - ja swojego nie sprzedałem i jestem z tego zadowolony. Za zmodyfikowanego Krella dostałbym grosze, a naprawiony naprawdę sprawuje się dobrze (nie jestem w stanie odróżnić dźwięku przed i po naprawie, choć zostało w nim dużo zmienione).

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 16 Września 2011 - reklama
Ukryte przez Yamnick, 16 Września 2011 - reklama

Witam wszystkich posiadaczy urządzeń KRELL SACD KSA FPB KAV KST KRC.......

Jak czytam niektóre wypociny na temat KRELL typu (nie da się naprawić, musisz wysłać do fabryki, nie da się przerobić napięcia ze 110 itp)to mi się scyzoryk sam otwiera w kieszeni.

Mniejsza z resztą z tym.

Ja zajmuje się naprawą tych zacnych urządzeń jak coś to telefon do mnie 602-217-140

• 4 miesiące później...

Mój kolega ma sacd III i nic się nie dzieje gra zajebiście 3 rok.A drugi ziom ma sacd II 2007 zakup naprawione nie u Kałuży(były serwisant audio klan) śmiga od 2 lat i nic .A sacd II był w audio klanie 3 razy ,to są paprochy lepiej niech pakują jedzenie w markecie .Wracał w takim stanie ,że powinienem nakręcić film o serwisie Audio Klan 85 dni w serwisie. Zrezygnowałem z naprawy gwarancyjnej i odpłatnie to zostało naprawione w 10 dniPolska to piękny kraj

Witam. Kupiony z drugiej ręki Krell SACD Standard wyłącza zasilanie co kilka minut. Pozostawiony w pozycji stand by grzeje się. Usterka ta pojawiła się po wymianie napędu. Czy ktoś mógłby mi udzielić konstruktywnej porady?

to zalezy czego oczekujesz. jezeli konstruktywnego działania to warto zaczac od lokalnego przedstawiciela marki tudziez serwisu. Maila do producenta wysylki do serwisu zagramanice ijuz. przerabialem podobny przypadek. pomogli.

Jezeli rad z piekla rodemi to dostaniesz ich bez liku,{ plus upgrade. wojskowe kondzioły , kable w rurkach z miedzi.. i kota baby jagi} będziesz miał nowy cd. marki fiku miku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.