Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 1800-warty 1150zł?A moze Y440?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na allegro do kupienia Danonka :) 1800 kurde nie znam sie na kinie i nie wiem czy nie lepiej za te pieniadze kupic 440 lub 450 Yamahy. Jak to wyglada pod wzgledem brzmieniowym? To tez ma na razie słuzyc do stereo...docelowo kolumny paradigmy monitory..prosze o odpowiedz.

Jezeli:

1. Mamy kolumny 5.1 i nie chcemy robic z pokoju salonu RTV.

2. Nieuprzestrzenniamy kiepskiego stereo z TVP (brak DPLII).

oraz

3. Lubimy dobry dzwiek.

4. Cena jest atrakcyjna.

ja bym bral. To co stanowi o jakosci dzwieku przypuszczam sie nie zmienilo. A programy DSP w stylu "Kino w Popielawach" mnie akurat nie interesuje.

". Lubimy dobry dzwiek."

a czy 450 ma tak bardzo gorszy dzwiek??

"programy DSP w stylu "Kino w Popielawach" mnie akurat nie interesuje."

to może takie DSP i marnej jakości mają ampy sony,panasa ale napewno nie yamahy,no ale jak sie nie słuchało to sie nie wie:)

POZDRO

A elfan tylko tą Yamaszkę i Yamaszkę. Człowieniu idź sobie posłuchać czegoś co naprawdę gra a nie udawaj, że świat kończy się na tej cholernej tandecie, która może się nadaje na radyjko dla dziecka na komunię ale bujdy o tym, że Yamaha gra to proszę na bok. Mieszkasz w mieście, czy masz daleko do sklepu żeby posłuchać czegoś porządnego? Jak czytam twoje wpisy to się zastanawiam dlaczego ci nie dali pracy w marketingu u Yamahy. A może ty pracujesz albo masz jakiś procent? Takie brednie to tylko w reklamach wypisują. Nawet moja 8 letnia siostra się by uśmiała. I zaznaczam, że nawet na komunię bym jej tego szajsu nie kupił. Jaki masz pokoik do słuchania? 10 czy 12 m2? Bo w normalnych pomiszczeniach to się nie da słuchać tej słabizny. A 450 nie odstaje w tej materii.

Co prawda to prawda.

Yamaha (akurat 440, nie wiem jak zinnymi modelami ale z wpisow na formu sadze ze jest podobnie) w konkurencji ze sprzetem podbnej klasy Denon, Onkyo, Pionner, Harman w stero jest na pewno najsłabsza. Natomiast jesli chodzi o kino domowe to jest zupełnie inaczej. Trzeba poprostu stwierdzic ze amplitunery a/v Yamahy sa przeznaczone do kina domowego i praktycznie tylko do kina domowego.

Ja muszę przyznać rację wookaszowi. Mam Y 440 i kolumny kody av 850, może nie jest to żadna rewelacja i zaraz ktoś napisze że z mój sprzęt się nie nadaje nawet jako zabawka dla dzieci, ale moje wrażenia są takie, że w stereo gra ok, ale żadna rewelacja, po prostu dobry sprzęt i nic więcej. Natomiast co do kina domowego - tu mi nikt nie powie że to dla dziecka jest, bo wystarczy odpalić na tym film dvd, i rzuca na kolana. Nawet muza w filmie jest odtwarzana o niebo lepiej niż w stereo. Szczególnie koncert S&M Metalliki. Pozdrawiam

norwidos ty pieniaczu,ja powiedziłem co bym wybrał z tych 3 modeli i nie obrarzaj sie że nie wybałem ampli tej firmy co ty masz,a co do odsłuchów to już ci mówiłem że słuchałem denona,i wiem jak gra,a gra super,no ale dla mnie yamaha grała lepiej,wiec nie wytykaj innym że chwalą swoje jak sam to koleś robisz,pewnie jak bym denona wymienił to być skakał uradowany,coś podobnie jak Avathar z H/K ;))) wiec jak dla Ciebie szajsem jest yamaha to dla mnie denon,czy tak nie może być??? ale oczywiście tak nie jest,bo denon szajsem nie jest tylko wedłóg mnie lepiej gra yamaha,ale jak wiadomo trzeba posłuchac i wtedy ocenić samemu,Mariusz napisał że woli Denona a ja yamahe bym wybrał wiec w czym problem?? napewno swiat nie konczy sie na yamaszce i denonie jak już to kiedyś mówiłeś że denon to wyższa półka......... :)))))

no ja z wookashem sie nie zgodze napewno,bo po 1. każdy ma inne swoje brzmienie 2. inny repertuar 3. sprzet towarzyszący 4. pioneera lepiej nie brac pod uwage jeśli chodzi o stereo,wiec prawda jest całkiem inna,a co do dzwieku w kinie domowym w danym przedziale cenowym to już kiedyś powiedziłem co dla mnie podkreslam dla mnie jest najlepsze jak do tej pory ,moze podpowiem,ta "zabawka dla dzieci ":)))) jak to skromnie ujoł norwidos :) POZDRO

Misiaczki DQN o czym Wy tu znowu p... !!! Temat, czytajcie temat!!! W temacie nie stoi ktora firma jest lepsza! Zadna nie jest lepsza bo Denon, H/K, Onkyo, Pioneer, Sony, Yamaha (Do kiboli: Kolejnosc alfabetyczna!!! Jak o czyms zapomnialem to niechcacy) obsluguja wszystkie podstawowe nisze rynkowe audio i ich produkty w poszczegolnych niszach sa porownywalne!!! Pytanie bylo czy Danone czy Jamochlon za 1150 i Xajas napisal ze Jamochlon bo lubi nowe i z bajerami, ja napisalem ze wole uzywke Danone z nieco wyzszej polki a Wy juz swoje! I blagam - dajcie sobie luzu...

Robert Gdansk,

Słuchaj 1150 PLN za denona mającego ok 4 lata to wydaje się dużo. Nie będę porównywał obu producentów, bo to chyba bezcelowe, ale wydaje mi się, że różnica 4 generacji przy amplitunerze jest na tyle znacząca, że bardziej warto kupić sprzęt o jedną półkę niższy ale nowy niż odwrotnie (zwłaszcza, że już są Y450).

Pozdrawiam

KL

PS W HC Choice Denona badali w maju 2000 r., co oznacza, że jest to konstrukcja prawdopodobnie z 1999. 5 lat przy tym sprzęcie, to ponoć przepaść.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

no cholera jakoś nie moge zrozumieć słowo "podobne" o co chodzi Ci z tym "podobne" czy ja tylko mam taki słuch że jak słuchałem denona potem H/K,sony,pioneera,onkyo,denona i każdy inaczej grał i mam to nazwac że gra podobnie?? Mariusz co całkiem inna marka,każdy producent inne brzmienie preferuje,a nie podparuje,i nie trzeba mówić od razu o Gryphonie żeby mówić że tam to jest różnica w porównaniu z Krellem,wiec nie rozumiem tej podobności w budżetówie,ale nie ważne,teraz odnośnie tematu:

"Mam na allegro do kupienia Danonka :) 1800 kurde nie znam sie na kinie i nie wiem czy nie lepiej za te pieniadze kupic 440 lub 450 Yamahy. Jak to wyglada pod wzgledem brzmieniowym? To tez ma na razie słuzyc do stereo...docelowo kolumny paradigmy monitory..prosze o odpowiedz."

wiec na to Mariusz:

"3. Lubimy dobry dzwiek.

4. Cena jest atrakcyjna'

wiec jak to można inaczej zrozumiec,jak to ze sugerujesz że lepszy dzwiek ma denon od najnowszego y450,wiec z tego wynika ze y450 ma słaby dzwiek w porównaniu do denona,czy nie tak??? no ale tak nie jest bo nie wieze zeby denon z 4 lat grał lepiej od najnowszej y450 a zwłaszcza z Paradigmami,dzwięk bedzie taki sam albo i moze być lepszy i na dodatek DTSES i dolby pr II EX,7.1 kanały,i nowy wiec........,no chyba że ktoś lubi kolekcjonerem starego sprzetu,ale to nie wzmak stereo tylko ampli do kina wiec nie sądze.POZDRO

Elfan - jak zwykle nic nie zrozumiales. Znudzilo mi sie juz tlumaczenie Ci czegokolwiek, po prostu nie nadajesz na tych samych falach.

A od Krzycha prosilbym o wyjasnienie 5-letniej przepasci w ampiltunerach ALE ZA DAC-ami prosze. Przedwzmacniacz i koncowka. Coz takiego tam jest w nowym sprzecie?

MariuszJ,

Oto stosowne urywki opinii (co do uzasadnienia teorii o przepaści pomiędzy dwoma amli różniącymi się o5 generacj polecam wszelkie dobre fora internetowe, ja znam i czytuję www.ecousctics.com /b.d.b./):

"AUDIO ANALYSIS

While Denon quotes 75W RMS as the power specification of the AVR-1800, we found the maximum output at the onset of clipping to be an impressive 89.7W RMS with 2.22 per cent THD (Total Harmonic Distribution). Using the HCC Fidelity Firewall, which assesses usable power before distortion, we clocked 73.7 RMS at 0.023 per cent THD. And no problems were unearthed by our multitude sweep."

"FOCUS

The Denon AVR-1800 might be well-specified and fun, but it lacks the warmth audiophiles will demand"

"Features : Dolby Pro-Logic, Dolby Digital, DTS; 75W/channel stereo (20Hz-20kHz onto 8(omega)), 5 x 65W; five DSP surround modes (Rock Arena, Jazz Club, Video Game, Matrix & Mono Movie); 5-channel Stereo; bass and treble tone controls; 40-preset FM/AM RDS tuner; remote control. 8 x analogue audio input pairs; 4 x pre-outputs (front L/R, centre, subwoofer); 5.1 external decoder inputs, 5 x composite video inputs, 3 x outputs; 3 x digital inputs, 2 x TOSlink optical, 1 x coaxial electrical S/P-DIF PCM/Dolby Digital/DTS; AM (spring-clip) & FM (75(omega) coaxial) antenna connections;

Dimensions : 434(w) x 171(h) x 416(d)mm

Weight : 11.4kg"

"Another Denon idiosyncrasy is the provision of line-level outputs for front L/R, centre and subwoofer channels only; the surrounds are omitted for some unknown reason. If your plan is to beef up a system with external amplification somewhere down the line, then the AVR-1800 won't fully allow this. "

" Under the hood I found what could be considered an above-average design, a clean layout with an adequate power supply providing 10,000 microfarahd of capacitance (which equates to power reserves) to each voltage rail."

"Sonically, since the Denons lost their tendency to be somewhat bass-shy, I've been suitably impressed, but that's not the case here. Two-channel music has a metallic edge, a trait that gives a slight artificial quality to instruments."When my time with the AVR-1800 came to an end, and I'd swapped loudspeakers for the tenth time, in an effort to introduce some warmth and eliminate the metallic treble, I returned to one of my own reference receivers, an older, but similarly priced Yamaha. Which leads me to conclude that while this £450 (approx) beast provides a visceral home cinema experience, it's not the most the sophisticated of offerings."

Pozdrawiam

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Krzych L> Ok. Jednoznacznie okazano w tej recenzji brak entuzjazmu dla tego Denona. W porzo, jak powiedzialby Elfan. Wiecej - sugeruje sie ze przegrywa z "an OLDER, but similarly priced Yamaha". No i w porzo do kwadratu. Jezeli wierzymy wiec tej recenzji, wyciagamy wniosek ze na tej polce nie byl to wtedy, i teraz najlepszy wybor. Ale gdzie tu jest cokolwiek co da nam odpowiedz na pytanie czy lepiej gra stary Denon czy nowa Yamaha z polki nizej?

Krzych - na pewno udalo Ci sie zniechecic Roberta do tego Denona. Teraz juz bedzie myslal jak to byloby ekstra miec wyposzczone pre-outem te surroundy. "Moglbym sobie je podlaczyc do swojego Ataca i pobawic sie po audiofilsku". Fajnie by jednakze bylo, zeby ktos powiedzial tez ze z ta nowa Yamaha to on tez Allaha nie zobaczy (sorry za zapozyczenie, ale bardzo mi sie ten zwrot podoba).

Elfan-

Po pewnym czasie można się do twoich opinii przyzwyczaić i powiem ci więcej, że nawet masz trochę racji w tym, że bronisz swego. Jeżeli tak szczerze podoba Ci się Yamaha to nie mam ochoty zmieniać twoich poglądów co i tak raczej byłoby niewykonalne. Więc chciałem odpuścić i zrezygnować z ciągłego spierania się bo ty jak i ja jesteśmy raczej zadowoleni z posiadanego sprzętu więc nie będę więcej już atakował urządzeń firmy Y.. A trzeba przyznać, że jest sporo osób które lubią brzmienie tej firmy, więc pozdrawiam cię elfan jak i wszystkich fanów firmy Y... Jeżeli chodzi o decyzję w sprawie wyboru między 1800 a y440 to ja bym raczej nie kupił 1800ki bo to już trochę przeżytek. Co do 440 to możliwe, że z odpowiednimi kolumnami będzie sercem ciekawego systemu, nie polecałbym jednak kolumn o suchym brzmieniu.

MariuszJ,

Allaha z pewnością nie zobaczy, ani nawet nie usłyszy. Nie ciągnijmy tego. Ja wyraźnie pisałem, że pięć generacji to "ponoć" jest przepaść. Sam nigdy nie porówywałem inaczej niż porównywanie modelu obecnego niż z modelem zeszłorocznym (vide: recenzja h/k 230 mojego autorstwa) - ale nawet przy takich porównaniach występują istotne różnice. Mogę powiedzieć jedynie tyle - naprawdę częstokroć czytywałem opinię o tym jak to kilka generacji zrónuje ze sobą nowy model budżetowy z znacznie droższym modelem kilka półek wyżej (oczywiście i tu nie może być cudów że np Y450 zagra lepiej niż powiedzmy najdroższa Y z przed 4 lat).

Pozdr

KL

PS Jescze w zeszłym roku 440 w ogóle nie miały pre-outs. To gwoli sprawiedliwości

Dzieki Panowie za konstruktywne opinie :-D

Co do tego Denona to rzeczywiscie skoro juz ma 5 lat...to jest lekko przestarzały. Nie twierdze iz ma dzwiek lepszy od 440 czy 450 ale podejzewam iz kwestia wieku dyskfalifikuje go z innych przyczyn. Niestety kino domowe rzadzi sie swoimi prawami i czasami człowiek sie bedzie zastanawiał czy dobrze zrobil kupujac "emeryta" bo u kolegi slychac wiecej itd...

Pomijam juz brak gwarancji i mozliwosc braku kompatyblnosci w przyszłosci z nowymi wynalazkami...jak juz sie bede mial decydowac to chyba na Y450...

Chcialem sie dowiedziec czy za te pieniadze to jest jakas okazja i czy sie oplaca go wziasc. Gdyby sprzedawca oferowal mi go za...800zł to oczywiscie bym go kupil ale w tej sytuacji rzeczywiscie 1100zł za sprzet ktory bardzo szybko sie starzeje to troche mało okazyjne.

Wiec dowiedzialem sie czego chcialem i wszystkim dziekuje za info....

Prosze tylko : nie bijcie sie przy byle okazji co jest lepsze..bo uwazam iz ciezko w tym segmencie rynku wskazac jednego faworyta...sa rozne modele, rozne ceny a do tego kazdy ma inny gust. Aha no i rzecz najwazniejsza - spasowanie z kolumnami...mozliwe iz Yamaha z B&W zagra o wiele lepiej niz porównywalny Denon np na Dali itd...

Pozdrawiam!

P.s kurde nie moge nigdzie opisu znalesc (chyba juz nie produkowany model) ale widzialem bardzo ciekawego suba KODA (oznaczenia nie pamientam ale cos z 10) ktory ma od frontu 18cm membrane pasywna, głosnik (na oko 25cm) lezy "twarza" w dół a całosc (skrzynia) nie stoi na nozkach bezposrednio na ziemi tylko jakby jeszcze była jedna scianka dopiero nozki i skrzynia...wiecie cos na ten temat?

Krzych L poraz kolejny wytłumaczył Mariuszowi że ampli czy tam wzmak stereo np sprzed 20 lat z najwyższej półki gra tak samo albo porównywalnie ze wzmacniaczem cz tez amplitunerem z obecnych czasów z nizszej półki,a co dopiero amplituner do kina,który jeszcze bardziej sie starzeje od wzmacniaczy stereo,przetworniki gorszej jakosci jak i sama technologia produkcji odpowiada za brzmienie,nie tylko koncówka mocy,dla przykładu tranzystorek sprzed 5 lat co kosztował wtedy jakieś 10$ teraz można kupić o wiele lepszy za 1$ i montuje sie go w budżetówce a kiedys w wyższej klasie,wiec jak myslisz Mariusz który bedzie lepszy??? to samo tyczy sie innych podzespołów,elektronika sie starzeje to nie głośnik.

norwidos-ciesze sie że sie uspokoiłeś i nie masz zamaru mi tłomaczyć ze denon to Hi-End:) i też pozdrawiam wszystkich entuzjastów denona:)

POZDRO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.