Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek o kablach w wydaniu cywilizowanym.

whitesnake

Rekomendowane odpowiedzi

O Stereovoxie słyszałem dużo dobrego, teraz to się chyba nazywa VESPA, tego drugiego nie znam.Przyjdzie czas i na takie wynalazki, na razie chciałbym trochę poeksplorować niższe półki.

Teraz to się nazywa Stereolab,Vespa to IC,bardzo dobry do lampy.Tutaj z metra materiał na eksperymenty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz to się nazywa Stereolab,Vespa to IC,bardzo dobry do lampy.Tutaj z metra materiał na eksperymenty:

Ukryta Zawartość

Dzięki! O to właśnie chodzi :)

Ukryta Zawartość

Tutaj dawcy na średniotonowca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;

Ukryta Zawartość

Na marginesie moje pytanie:czy ktoś zetknął się z kablami zasilającymi Oyaide i Acrolinka z metra?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja miałem Acrolinka PC4030 kupionego z metra i nie polecam dziadostwa..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Czy taki?

Ukryta Zawartość

Nie.

ten który ja miałem był kupowany w Japonii (NIE poprzez ebay) i był to model 6N-4030.

Taki jak zastosowany w tym kablu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O Stereovoxie słyszałem dużo dobrego, teraz to się chyba nazywa VESPA, tego drugiego nie znam.

Przyjdzie czas i na takie wynalazki, na razie chciałbym trochę poeksplorować niższe półki.

stereovox-vespa-1m-naste_756.jpg to właśnie vespa a ja miałem poprzednika(kolega ma do dzisiaj)nie jestem zwolennikiem takiego przekazu i myśle,ze jest wiele lepszych kabli.

Poprzednik nazywał sie HDSE.

A ja właśnie znalazłem tego mojego miedziaka.

Ukryta Zawartość

Przełożyłem go na wysokie tony, żeby zobaczyć co się stanie i zrobiło się całkiem przyjemnie.

Trochę wycisza i zaokrągla górę, więc całość zaczęła bardzo mocno grać średnicą - ciepłą, przyjemną średnicą.

W rozkrzyczanych systemach ten kabel z pewnością może bardzo pomóc, a przy tym całkiem niewiele się traci jak za tą cenę. Nie ma jakiejś wybitnej sceny, ale coś tam próbuje rysować dużymi plamami.

Do Pianocrafta, strzał w 10-tkę...

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 23 Czerwca 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 23 Czerwca 2011 - nie na temat

Acha,do Pianocrafta a do twojego systemu pewnie jeszcze daleko.

Nie wiem już sam co sie tutaj dzieje?...pogubiłem się,bo znaczy to że co?

pIANOCRAFT LEPSZY JEST!!!tak to zrozumiałem))

Acha,do Pianocrafta a do twojego systemu pewnie jeszcze daleko.

Barwowo nie jest źle, gorzej z przestrzenią i czytelnością kiedy robi się gęsto w nagraniu...

np: w Requiem, Tuba Mirum brzmi pięknie, ale Rex Tremendae jest już ścianą dźwięku.

Przy takich kawałkach wszystko się rysuje tylko w kategoriach lewo-prawo, o wieloplanowości można zapomnieć.

Niesamowite są jednak: homogeniczność, brak jakichkolwiek wyostrzeń i gładkość dźwięku.

Jeśli ktoś będzie szukał kabla do budżetowego systemu, można śmiało polecać.

No,no ale z budżetowym już tak kolorowo może nie być i pewnie nie będzie.Musisz pamiętać(tobie pewnie nie trzeba tego mówić),że gra system...cały.

No,no ale z budżetowym już tak kolorowo może nie być i pewnie nie będzie.Musisz pamiętać(tobie pewnie nie trzeba tego mówić),że gra system...cały.

Jak mi się znudzi to go przerzucę do Pianocafta i zobaczymy jak sobie poradzi :).

Pamiętajmy też, że tylko góra jest zasilana tym kablem, cały dół i średnica jedzie z Gabriel Gold.

Więc, powodów do euforii nie ma ...

to kable w wydaniu cywilizowanym, czy wątek?

(gubię się w kontekście kabli technicznych użytych na próby (szkoda czasu, tu trzeba mieć doświadczenie)

cokolwiek nie użyjesz w formie triwiringu będziesz miał problemy fazowe i czasowe - a co za tym idzie ucierpi artykulacja mikro i scena (lokalizacja bardziej)

jeśli mogę coś doradzić (bo i tak zakopiesz się w próbach i stracisz systematykę wniosków) - wpinaj sobie kabli ile chcesz równolegle, ale nie rozdzielonych na pasma (wszystkie spięte razem). ta metoda da ci ogląd, co faktycznie wnosi / zabiera dany dołączany właśnie kabel. sceny nie badaj na razie, bo w tej przypadkowej kombinacji to nie ma zwykle sensu, a kable muszą się zwykle wygrzać.

jeśli chodzi o sugerowane "gotowce" ogólnie:

na bas - dobry mocny szybki, niedrogi, dość podstawowy kabel - świetny tu jest XLO ultra 6 lub jeszcze lepiej - 12

na średnie - delikatna skrętka z kilkunastu żył multistranda miedzianego (kilkaset żyłek razem) - nawet coś taniego z dobrej, starej, przemysłowej miedzi - w szwecji jest fabryka, poszukaj :-)

na wysokie - jeśli nie masz zrównoważonego systemu, to czyste srebro może czasem sprawiać problemy, ale nic lepszego zwykle nie znajdziesz :-)

broń boże nie idź w średnice typu 0,3 i większe! im mniejsza tym lepiej i multiplikuj

gdy dojdziesz do wniosku, że brzmieniowo jesteś blisko - złącz przy zaciskach kolumn

jeśli natychmiastowo pojawi się lepsza lokalizacja - jesteś naprawdę blisko :-)

mam nadzieję, że mimo braku dużych liter - było wystarczająco cywilizowanie :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

to kable w wydaniu cywilizowanym, czy wątek?

(gubię się w kontekście kabli technicznych użytych na próby (szkoda czasu, tu trzeba mieć doświadczenie)

Kable jako wyrób cywilizacji tematem w końcu normalnej dyskusji. Brakuje mi tego. Mam nadzieję, że nie tylko ja mam dosyć lokalnego wrestlingu...

cokolwiek nie użyjesz w formie triwiringu będziesz miał problemy fazowe i czasowe - a co za tym idzie ucierpi artykulacja mikro i scena (lokalizacja bardziej)

Też tak myślałem. Przez lata byłem przeciwnikiem wszelkich bi-wiringów, itp, ale pierwsze efekty są obiecujące. Mam nadzieję, że da się to jakoś pogodzić.

W przyszłości chciałbym spróbować multiampingu z jakąś profesjonalną korekcją cyfrową - więc powiedzmy, ze to wprowadzenie do wielotorowości :)

gdy dojdziesz do wniosku, że brzmieniowo jesteś blisko - złącz przy zaciskach kolumn

jeśli natychmiastowo pojawi się lepsza lokalizacja - jesteś naprawdę blisko :-)

Tzn , że zamiast utrzymania tri wiringu proponujesz wsadzić to np. w jedne zaciski i zrobić z tych wszystkich kabli jedną wiązkę?

mam nadzieję, że mimo braku dużych liter - było wystarczająco cywilizowanie :-)

Było super! :)

Kiedyś byłem posiadaczem kolumn KEF ref3 z tri-wi,co ja się nacudowałem z kablami żeby to zagrało.Srebro,miedź,cienkie,grube,mieszane,zmiana zworek,nawet jubilera zaprzęgłem do wykonania srebrnych zwor...i nic.Zawsze było czegoś brak,jak nie scena rozjechana,to góra za ostra,jak góra świetna dół napompowany itd.itp.Aż któregoś dnia...sprzedałem je i dzisiaj mam Dynki

z pojedyńczymi zaciskami a jaki spokój...aż miło.Gra...jak trzeba.

To taka delikatna sugestia...tylko na swoim przykładzie.

Kiedyś byłem posiadaczem kolumn KEF ref3 z tri-wi,co ja się nacudowałem z kablami żeby to zagrało.Srebro,miedź,cienkie,grube,mieszane,zmiana zworek,nawet jubilera zaprzęgłem do wykonania srebrnych zwor...i nic.Zawsze było czegoś brak,jak nie scena rozjechana,to góra za ostra,jak góra świetna dół napompowany itd.itp.Aż któregoś dnia...sprzedałem je i dzisiaj mam Dynki

z pojedyńczymi zaciskami a jaki spokój...aż miło.Gra...jak trzeba.

To taka delikatna sugestia...tylko na swoim przykładzie.

Sugestia pewnie i dobra, ale temat za świeży na tak radykalne rozwiązania.

Jestem na razie w fazie poskramiania kolumn, dopiero jak mnie wkurzą pogadamy o dynkach :).

Na razie wiem, że nie wyciągnąłem z nich jeszcze wszystkiego i nie daje mi to spokoju.

Sugestia pewnie i dobra, ale temat za świeży na tak radykalne rozwiązania.

Jestem na razie w fazie poskramiania kolumn, dopiero jak mnie wkurzą pogadamy o dynkach :).

Na razie wiem, że nie wyciągnąłem z nich jeszcze wszystkiego i nie daje mi to spokoju.

to zmień zwrotnice

będzie ciekawiej niż kable

i lepiej - jeśli będą naprawdę dobre elementy

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Poszukuję kabli i zamierzam dość szeroko przejrzeć rynek pod tym kątem. Poszukiwania dotyczą mało standardowego produktu, więc chodzi mi po głowie nie tylko rynek audio.

Producent moich kolumn daje następujące wskazówki:

"Due to our inner-driver technology the woofers only work up to 150Hz. So, only cables with a bigger diameter should be used for the bass drivers just to insure to transmit the required currents without any problem. In the mid/high section wires with low inductance have always shown their benefits concerning liveness, transparency and spaciousness. There are many recommendable low-inductance cables on the market which themselves show different characters. We only use low-inductive cables by Clearwater to adjust all our speakers and these cables are also used for inner-wiring."

Nie znam kabli Clearwater. Trudno jest także znaleźć na rynku kable do tri-wiringu spełniające w/w założenia, a przynajmniej ja takich nie znam. Pozostaje więc, samemu coś sklecić.

Stąd kilka pytań laika, do bardziej osadzonych w temacie:

1. Jak znaleźć kabel " with low inductance" i co to w ogóle znaczy ?

2. Jeśli chodzi o "bigger diameter" to lepiej połączyć ze sobą dwa, tego samego typu kable o przekroju 3mm, czy kupić jeden grubszy o przekroju 6mm, czy może nie ma to żadnego znaczenia?

3. Kabel ma być izolowany? Z ekranem? Jakim? A może macie jakieś konkretne modele lub producentów?

3. Jaką przyjąć konstrukcję takiej instalacji? Plecionka? Osobne linie w dużym oddaleniu? Coś innego?

4. jaka konfekcja? gdzie znaleźć widełki i banany potrafiące pomieścić w sobie te wszystkie średnice?

W założeniu ma być to tani kabel do nietaniego sprzętu. Mam więc nadzieję, że mieści się w kontekście zakładki i zarazem przyda się tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z audio.

Czy da się tanio i dobrze? Zobaczymy... podchodzę to tego bez uprzedzeń i w odróżnieniu od kablowych sceptyków, z jakimś tam doświadczeniem w obcowaniu z bardzo drogimi kablami. Celem tej zabawy nie jest udowadnianie czegokolwiek. Celem jest znalezienie dobrego okablowania zaczynając poszukiwania od najniższej półki, a nawet DIY z wykorzystaniem kabli przemysłowych.

Chciałbym aby każdy kto ma jakieś doświadczenia w tym temacie, zechciał bez obaw podzielić się swoimi przemyśleniami. Mamy tu kilku kolegów produkujących kable - jeśli możecie się uaktywnić bez wchodzenia w wasze sekretne "patenty", to piszcie śmiało... Kable mają być niedrogie, więc jeśli ktoś nie widział dotychczas sensu w wydawaniu dużych pieniędzy... to wasza chwila. Obiecuję, że nie odpuszczę wszelkim Helukablom, czy Telefonikom.

O bezwzględne powstrzymywanie się od zabierania głosu proszę jedynie wszystkich niesłyszących różnic i tych, którzy chcą sobie potrolować. Jeśli ktoś będzie miał problemy z samooceną, dla spokoju pozostałych - obiecuje pomóc!

Punkty od 1 do 3 można technicznie wytłumaczyć. Bardzo ciekawe a jednak proste technicznie zasady teoretyczne i praktyczne konstrukcji kabli GOERTZ Flatwire da się również szczegółowo wytłumaczyć włącznie z zasadą działania układu antyrelaksacyjnego RC Zobla. Zasady samodzielnej budowy stosunkowo tanich ale naprawdę doskonałych głośnikowych kabli DIY niskoindukcyjnych i przeciwdziałających efektowi naskórkowości są znane i opisane, da się je szczegółowo wytłumaczyć i zrealizować. Jednak ostatnie zdanie w twoim poście jest, niestety, niczym innym, niż zwykłą obraźliwą obelgą, dlatego zdecydowanie lepiej będzie pozostać w kręgu pięknej kablowej poezji, intuicji, kosztownych prób i drogich testów na ślepo. Czyli zakresu działań i pojęć,które dla inżynierów (w przeciwieństwie do handlowców) Goertza, projektujących kable w oparciu o precyzyjne i suche zasady techniczne, stanowią stały przedmiot doskonałej rozrywki w trakcie lunchu. Powodzenia.

Jednak ostatnie zdanie w twoim poście jest, niestety, niczym innym, niż zwykłą obraźliwą obelgą,

Nie ma tam żadnych obelg. Jeśli Cię uraziłem, to przepraszam.

W tym wątku nie mam ochoty rozmawiać z trolami... i nie widzę w tym nic niestosownego.

Jeśli masz coś ciekawego do zaproponowania, to proponuj proszę,

a jeśli wpadłeś tylko po to żeby pokazać, że coś wiesz, ale nie powiesz - to nie wpadaj więcej.

To dopiero jaja...są!Obrażony inżynier co to wie a nie powie i znawca ślepych testów,pomimo prośby autora,próbujący jednak się wciąć.No bo jak to,ktoś na forum próbuje sobie spokojnie rozmawiać o kablach bez tych co to posiedli wiedze o czyimś słuchu z pominięciem zainteresowanego.To jakieś nowe perpetuum mobilandum jest!Wchodzą do głowy,przez uszy i krzyczą:Człowieku ty nic nie słyszysz!MY TO WIEMY...TYLKO!!! WIEDZĄ.To nie jest już nawet komedia,to żenada.

whitesnake,oni nic nie wiedzą a rolą ich,jest robić...zadymke.To jest buractwo?Czy tylko mi się wydaje?

...a tam, wiedza, nie wiedzą - szkoda na to czasu.

Wracając do tematu:

Niedługo będę miał okazję spróbować tego potwora. Na bas powinien być ok :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Whitesnake

Nie wiem czy czytałeś:

Ukryta Zawartość

Jest tam projekt Thorstena. Ogólnie ciekawe rzeczy.

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Whitesnake

Nie wiem czy czytałeś:

Ukryta Zawartość

Jest tam projekt Thorstena. Ogólnie ciekawe rzeczy.

K

Dzięki. Na pewno poczytam...

Ukryta Zawartość

Jeszcze coś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Miałem ten kabel u siebie w systemie...pozostał HMS ale nie był taki zły.Kwestia może systemu...właśnie.

Ten Analizujący...wcale taki znowu nie był.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.