Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek o kablach w wydaniu cywilizowanym.

whitesnake

Rekomendowane odpowiedzi

Samą barwę, da się regulować byle drutem, ale jeśli mówimy o scenie, jej czytelności, dynamice i różnicowaniu charakteru poszczególnych pozornych już nie jest tak łatwo.

jeśli kabel daje ci efekt "regulacji barwy" to on kiepski jest mocno

dlatego też są problemy z resztą wymienionych przez cię elementów

kabel, który wpływa na barwę (a ona jest efektem finalnym tych rzeczy) musi maskować, uśredniać, uogólniać wszystkie te elementy składowe

jeśli one są dobre i niezafałszowane - barwa "wychodzi sama"

ofc jeśli sprzęt pozwala

bo jest tak dużo hi-endu na świecie przez którego nic z prawdy nie poznasz. nigdy :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

jeśli kabel daje ci efekt "regulacji barwy" to on kiepski jest mocno

Po przesłuchaniu kilkunastu drutów (na podsumowanie przyjdzie czas pewnie w w-end) mogę już śmiało powiedzieć, że każdy kabel wprowadza zmiany.

Jeśli jakieś dwa różne druty zagraja Ci tak samo to znaczy, że jest w systemie element zniekształcający go bardziej niż sam kabel. Jeśli wszystkie zaczną Ci grać tak samo - to wogóle nie warto sobie zaprzątać głowy kablami. Choć osobiście w ten drugi scenariusz nie wierzę, część drutów (te które zmiesciły się w zworki) testowałem na PianoCrafcie i co prawda skala zmian jest mniejsza, ale równie łatwo stwierdzić ich istnienie.

Zalecam ostrożność w operowaniu pojęciem XLO.

Jakość przekazu, jaką mają do zaprezentowania te przewodniki, jest bardzo często dużo większa niż możliwości danego systemu, rozumiane jako jakość najsłabszego jego ogniwa.

Proszę pamiętać, że jakość danego ogniwa, to w podstawowym ujęciu, jakość drutu, którym nawinięty jest transformator zasilający.

Wątpię aby było tak, że jest to wyższa wartość wobec przewodnika w kablu XLO.

Ewentualne problemy czy niedostatki leżą najczęściej po stronie urządzeń współpracujących.

Przewodnik, ma wszelkie znamiona krótkiej kołdry.Nie ma idealnych przewodników.Ich właściwości degradują dźwięk.

Wie to każdy, kto zetknął się z różnymi jego rodzajami.

Jeśli to przyjmiemy, to pozostaje tylko kwestia harmonii.

Są sytuacje gdzie poradzono sobie poprawnie z tym zjawiskiem.

Van den Hul również zaliczyłbym do tego grona, razem z XLO, mimo że stosują zupełnie inny balans parametrów, to jednak nie odważyłbym się krytykować ich specyfikacji.

Ja nie namawiałem do mocowania końcówek przy kablu, tylko napisałem o konieczności dokonania właściwego zakończenia drutów.

To że drut się utlenia, cóż pech, są pewne półśrodki zaradcze mogące pomóc, nie mniej nie jest to problem jako taki generalnie.

Czysty nie utleniony drut posiada ogromną nieliniowość z powodu efektu naskórkowości, kiedy jest utleniony, wyższe częstotliwości nie mają już takiej przewagi nad elementami, które podróżują głębszą warstwą przewodnika, jeżeli w ogóle można pisać że tak jest, bo nikt tego nie wie na pewno.

Mam wątpliwość, czy elementy zjawiska przepływu prądu są jednoznacznie i do końca wyjaśnione, wiedza pochodząca z obserwacji może póki co być użyteczna.

Przy ewentualnym podziale kabla na grupy, nie doradzałbym sugerować się parametrami rezystancyjnymi, ani wyobrażeniami.

Potrzebne są te same parametry dynamiczne, oraz charakterystyczne w każdej gałęzi, aby jak to jest lubiane tu określać, uzyskać synergię w dźwięku.

Na koniec, uważam że przedstawiłem dość optymalne rozwiązanie, nie wyobrażam sobie sytuacji, aby tak przedstawione, przegrało jakiś test porównawczy z czymkolwiek w porównywalnej cenie.

Nikt nie lubi przegrywać testów porównawczych, wytłumaczenia stosowne, że coś z czymś nie pasuje, maja wtedy nieocenioną wartość, a faktycznie są tylko częścią problemu.Naprawdę jest tak, że są urządzenia robione na full i "cwaniackie", gdzie inteligencja twórcy, ma wyprzedzić inteligencję słuchacza.

Pozdrawiam.

część drutów (te które zmiesciły się w zworki) testowałem na PianoCrafcie i co prawda skala zmian jest mniejsza, ale równie łatwo stwierdzić ich istnienie.

sam sobie odpowiedziałeś...

jeśli (zakładam teoretycznie), system jest przezroczysty - to kabel ma dać maximum tego co jest na płycie - jeśli nie daje i wciąż słyszysz cechy kabla jako dominantę - to tak naprawdę winny jest i kabel i system, który pozwala sobą tak manipulować (kablem).

oczywiście, że im system lepszy tym wyraźniej wykazuje pewne cechy kabla - ale na dobrym systemie (przezroczystym) - dominantą w brzmieniu muszą być cechy płyty (atmosfera, klimat, przestrzeń, artykulacja, charakter dźwięku, dynamika, mikro itd) - a nie cechy kabla!

jeśli tak jest - że słyszysz podobny efekt na pianocrafcie i swoim systemie

to naprawdę sam sobie odpowiedziałeś....

:-)

w takiej sytuacji, (mając nieprzezroczysty system) - kwestia wyboru kabla jest w zasadzie dowolna :-) i z punktu widzenia teorii i logiki - bo jakikolwiek nie weźmiesz, będzie ci "sterował" dźwiękiem razem z systemem.

jest kwestią doboru i wyboru - jak bardzo i jaki rodzaj "uogólnionego dźwięku" ci odpowiada - i taki wówczas efekt osiągasz dodowolnie dobranymi kablami

tak robi większość "audiofili" - którzy dla mnie nie są audiofilami, tylko po prostu "lubią jakiś rodzaj dźwięku". I na ogół tylko taki tolerują (to się da zauważyć na wystawach głównie, kiedy wychodzą po minucie :-) ).

w mojej idei - kabel ma dać czystą informację o zawartości płyty i na żadne uogólnienia nie ma miejsca

podobno miał to być wątek w hi-end :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Nie przekręcaj moich słów, prosze.

nie mam takich intencji - staram się dociekać przyczyn i w miarę diagnozować sytuację

zdalnie nie jest to łatwe

wciąż mam nadzieję, że w wydaniu cywilizowanym poruszamy wątek o kablach (czyli jak najmniej wydać żeby dobrze grało) czy jakośtak

747 dobrze napisał - że niektóre XLO potrafią "przewyższyć system", i to dla nich system może być ograniczeniem

tu nie chodzi o faworyzowanie jakiegoś producenta czy łatwe recepty - ja ci napisałem co bym zrobił (i co zrobiłem: XLO ultra, cienka miedź i baardzo cienkie srebro w specjalnej geometrii, do tego srebro w zasilaniu lampy, cienkie srebro w interkonektach) - u mnie są receptą na niewydawanie "zilionów" na kable. I to działa. U mnie. I wiem, że każda płyta - ba, każde na niej nagranie, każdy moment, mikrosekunda ma/może mieć inny klimat, akustykę, dynamikę, zestaw "nagrywający"... to słychać...

słyszę, że AMJ nie zaśpiewała "drżą" - tylko wyszło jej "dżą", że niektórzy inni śpiewają, choć nie powinni.... :-), że prawdziwe perły wokalu i akustyki można znaleźć na "Back on the block" - Quincy Jonesa.

jak usłyszysz dobrze nagraną płytę z wokalem (ale nie Dianę Krall :-) ) - to naprawdę ciarki ci przejdą - tak działa realizm dynamiki makro i mikro, odpowiedź czasowa głośników itd. na miękkich kopułkach tekstylnych i węglowych 18tkach będziesz miał co najwyżej pulpę dźwiękową, na plastikach - plastik.

taki jest dźwięk - trzeba mu zapewnić sparowane warunki parametryczne elementów, zrównoważone i zapasowe zasilanie sekcji, naprawdę dobre lampy do obróbki mikrosygnałów po dacu i w pre - i wówczas możemy gdybać, czy nasze kable są już aby wystarczająco dobre :-)

Whitesnake,

Te sam bym sprawdził, duży światowy producent, raczej tanie i "renomowane inaczej", a jaki wybór:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dystrybucja w Polsce (ciekawe czy mają coś na stanie, czy tez trzeba zamawiać):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

tu nie chodzi o faworyzowanie jakiegoś producenta czy łatwe recepty - ja ci napisałem co bym zrobił (i co zrobiłem: XLO ultra, cienka miedź i baardzo cienkie srebro w specjalnej geometrii, do tego srebro w zasilaniu lampy, cienkie srebro w interkonektach) - u mnie są receptą na niewydawanie "zilionów" na kable. I to działa. U mnie. I wiem, że każda płyta - ba, każde na niej nagranie, każdy moment, mikrosekunda ma/może mieć inny klimat, akustykę, dynamikę, zestaw "nagrywający"... to słychać...

słyszę, że AMJ nie zaśpiewała "drżą" - tylko wyszło jej "dżą", że niektórzy inni śpiewają, choć nie powinni.... :-), że prawdziwe perły wokalu i akustyki można znaleźć na "Back on the block" - Quincy Jonesa.

jak usłyszysz dobrze nagraną płytę z wokalem (ale nie Dianę Krall :-) ) - to naprawdę ciarki ci przejdą - tak działa realizm dynamiki makro i mikro, odpowiedź czasowa głośników itd. na miękkich kopułkach tekstylnych i węglowych 18tkach będziesz miał co najwyżej pulpę dźwiękową, na plastikach - plastik.

Takich tam popierdółek to można sobie słuchać na czymkolwiek.

Zresztą chyba ogólnie mówimy o innym poziomie zmian. Gdyby mi kiedys kolumny zagrały "dżą" zamiast "drżą", albo odwrotnie to bym się ich pozbył razem z kablami.

Jeśli macie cudowną receptę na kable, to proproszę... posluchamy, zobaczymy, porozmawiamy. W odwrotnej kolejności to tylko lanie wody.

Whitesnake,

Te sam bym sprawdził, duży światowy producent, raczej tanie i "renomowane inaczej", a jaki wybór:

Masz jakieś konkretne na myśli?

Spróbuje się z nimi skontaktować.

Van den Hul również zaliczyłbym do tego grona, razem z XLO, mimo że stosują zupełnie inny balans parametrów, to jednak nie odważyłbym się krytykować ich specyfikacji.

XLO tak na prawdę to jedna z nielicznych firm obecnych na naszym rynku, której produktów nie miałem okazji dobrze poznać.

Możesz polecić jakis konkretny model?

Jesli szukasz w miare tanich kabli, wez pod uwage DH Labs Q-10 Signature SILVER SONIC. Kabel ten jest juz przystosowany do bi-wiringu, a wiec do 3-wire wystarcza 2 dlugosci.

Uzywalem go swego czasu i jak na swoja cene byl calkiem niezly. Partconnexion oferuje obescnie 20% rabatu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...audiograde ...dobrze pisze ...czasem mam wrazenie jakby czytal w moich myslach i uprzedzajac mnie pisal...

Arek - mamy te same "przejścia kablowe" za sobą

może podobnie wyciągamy wnioski z obserwacji rzeczywistości

mi się czasem smutno robi, kiedy (większość) jakieś tam ewidentne zafałszowania uważa za kanon i wzorzec

80 proc sprzętu (niezależnie od ceny) nie nadaje się do słuchania, nawet włączać szkoda czasu

połowa okrzyczanych rewelacji sezonu / dekady - to gnioty totalne

ale jak to wytłumaczysz ludziom?

80 proc sprzętu (niezależnie od ceny) nie nadaje się do słuchania, nawet włączać szkoda czasu

połowa okrzyczanych rewelacji sezonu / dekady - to gnioty totalne

ale jak to wytłumaczysz ludziom?

Bardzo proszę o konkrety. Takie pisanie między wierszami jest fajne w relacjach z panienkami.

Który element jest gniotem w tej układance i na jaki go wymienić, żeby było lepiej.

Jesli szukasz w miare tanich kabli, wez pod uwage DH Labs Q-10 Signature SILVER SONIC.

Dziękuję. Myślisz, że zrealizowaliby zamówienie zza oceanu, na kilka metrów?

Takich tam popierdółek to można sobie słuchać na czymkolwiek.

Zresztą chyba ogólnie mówimy o innym poziomie zmian. Gdyby mi kiedys kolumny zagrały "dżą" zamiast "drżą", albo odwrotnie to bym się ich pozbył razem z kablami.

kolumny mi grają to co dostają - to były tylko przykłady

jeśli nie słyszysz ewidentnych kiksów i zafałszowań na płytach (a jest tego trochę, nawet na wybitnych realizacjach, co daoje im smaczku ale drażni) - to co?

mam ci gratulować?

modrzew - no jest jak jest :-)

jeśli nie słyszysz ewidentnych kiksów i zafałszowań na płytach (a jest tego trochę, nawet na wybitnych realizacjach, co daoje im smaczku ale drażni) - to co?

mam ci gratulować?

A skąd wiesz co słyszę, a czego nie?

Bardzo proszę o konkrety. Takie pisanie między wierszami jest fajne w relacjach z panienkami.

Który element jest gniotem w tej układance i na jaki go wymienić, żeby było lepiej.

nie wiem - może wszystkie? :-)

to trzeba stwierdzić porównując - albo doznając szoku podczas słuchania wpinając coś w zamian :-)

poza tym - chciałeś wymieniać kable a nie sprzęt. obruszyłeś się na sugestię zmiany zwrotnicy - a to lepsze, tańsze i skuteczniejsze rozwiązanie niż zmiana cd czy co tam

pisałeś, że miałeś lepszy sprzęt i nie rozumiem czegoś - jeśli z przyczyn finansowych, czasowo itd - to trzeba było przejść tymczasowo na jamnika, i żyć z tym trochę do momentu zmiany/powrotu.

nie byłoby dyskomfortu totalnego a jakieś ciche bzyczenie niezobowiązujące w tle by było

ja nie mógłbym downgradować się i traktować to dalej poważnie - bo to zwyczajnie boli...

podobnie jak nie słucham na przenośnym i słuchawkach dousznych - to morduje muzykę

są tacy, którym to nie przeszkadza, ale ja tak nie chcę jej traktować....

A skąd wiesz co słyszę, a czego nie?

bo napisałeś, że wyrzuciłbyś kolumny, które ci to objawiają

nie wiem - może wszystkie? :-)

to trzeba stwierdzić porównując - albo doznając szoku podczas słuchania wpinając coś w zamian :-)

poza tym - chciałeś wymieniać kable a nie sprzęt. obruszyłeś się na sugestię zmiany zwrotnicy - a to lepsze, tańsze i skuteczniejsze rozwiązanie niż zmiana cd czy co tam

Nie obruszyłem się tylko uważam, że wymienianie czegokolwiek, czy choćby rozkręcanie kolumn za kilkadziesiąt tyś mija się z celem. Taki sprzęt staje się z automatu nieodsprzedawalny, a na to mnie nie stać.

Już nawet nie zapytam co byś chciał w nich zmienić, bo to bzdura....

pisałeś, że miałeś lepszy sprzęt i nie rozumiem czegoś - jeśli z przyczyn finansowych, czasowo itd - to trzeba było przejść tymczasowo na jamnika, i żyć z tym trochę do momentu zmiany/powrotu.

nie byłoby dyskomfortu totalnego a jakieś ciche bzyczenie niezobowiązujące w tle by było

ja nie mógłbym downgradować się i traktować to dalej poważnie - bo to zwyczajnie boli...

podobnie jak nie słucham na przenośnym i słuchawkach dousznych - to morduje muzykę

są tacy, którym to nie przeszkadza, ale ja tak nie chcę jej traktować....

Szczęśliwie ten downgrade skończył się na półce, na której nic nie brzęczy i sprzęt jak ma zagrać "dż" to gra "dż"

Czy mógłbyś ujawnić z jakiego systemu jesteś tak bardzo zadowolony?

Może też poszedłbym tą drogą?

A w ogóle skąd pomysł, że szukam kabli z powodu dyskomfortu?

bo napisałeś, że wyrzuciłbyś kolumny, które ci to objawiają

I tego się będę trzymał. Przy tym, że nie pisałem nic o wyrzucaniu...

Mimo wszystko jestem pewien, że gdyby sprzęt wyczyniał mi takie cuda.

To nie wytrzymałbym z nim tygodnia...

Jaki sens ma sprowadzanie kabli,których się nie zna a do tego nie ma pewności jak zachowają się w systemie?

Np. taki żeby je poznać :). Widać że nie zajrzałeś na tą stronę.. najdroższe kosztują 50USD/metr.

Chryste Panie, co za ludzie!

Zrozumcie wreszcie to, co zostało napisane w tytule wątku i wielkorotnie wyjaśnione przez autora.

On chce propozycje KABLI!

Nie interesują go wasze pomysły na wymianę zwrotnic, pokoju odsłuchowego, akustyki, wzmacniaczy. KABLE! ROZUMIECIE? K A B L E.

A jaki sens ma sprowadzanie kabli, których się nie zna?Modrzew! To genialnie proste! Ja się je sprowadzi i posłucha, to się je wtedy pozna! I powiem Ci w tajemnicy, że to chyba jedyna sposób na poznanie ich brzmienia: sprowadzić, wpiąc i posłuchać. No chyba że masz inna pomysł...

Zrozumcie wreszcie to, co zostało napisane w tytule wątku i wielkorotnie wyjaśnione przez autora.

Nie interesują go wasze pomysły na wymianę zwrotnic, pokoju odsłuchowego, akustyki, wzmacniaczy. KABLE! ROZUMIECIE? K A B L E.

Dzięki Stempur :). Lepiej bym tego nie ujął.

whitesnake,może mieszkanie byś dopasował do tych kolumn?Najlepiej takie ze trzysta metrowe się nada.Zacznij szukać.

50m otwartej przestrzeni w zupełności im wystarcza, one mają bardzo sprytny układ basu... ale myślę o czymś większym na przyszły rok.

to się trochę robi zbyt abstrakcyjne

chciałbym się tylko wytłumaczyć, że jeżeli pisze się na forum - to jest to pisanie dla wielu odbiorców

zakładam, że wątek czyta/może czytać kiedyś - wielu zainteresowanych, a początkujących osób i to co piszemy - jest może w większym stopniu dla nich niż dla autora wątku, który jest doświadczony i świadomy.

tyle tylko, że chce korzystać z porady innych (ale wybiórczej - tzn nie zależy mu na dźwięku jako takim - tylko na tym, żeby mu zagrało, tanio)

tanio i dobrze - się wzajemnie na ogół wyklucza - choć da się często coś z tym zrobić :-)

o czym wiedzą ci, którzy przeszli pewne ścieżki - niestety nie tanim kosztem czasu, pracy i pieniędzy...

anyway - nawet jeśli ktoś zna dobre rozwiązanie - to ono samo w sobie jest najprawdopodobniej zbyt wybiórczym i indywidualnym ruchem, nie pasującym do wszystkich dostępnych układanek.

i dlatego też liczenie na to, że jedno posunięcie załatwi sprawę - jest hmmmm....

zbyt optymistyczne

ale powodzenia życzę w poszukiwaniu synergii :-)

tyle tylko, że chce korzystać z porady innych (ale wybiórczej - tzn nie zależy mu na dźwięku jako takim - tylko na tym, żeby mu zagrało, tanio)

tanio i dobrze - się wzajemnie na ogół wyklucza - choć da się często coś z tym zrobić :-)

o czym wiedzą ci, którzy przeszli pewne ścieżki - niestety nie tanim kosztem czasu, pracy i pieniędzy...

Bierzesz to zbyt serio. To tylko zabawa w poszukiwanie ciekawego kabla z całkiem nieznanego mi obszaru cenowego... Ja mam na czym słuchać i nie jest to drut za 5 PLN.

Abstrakcji w tym nie ma. Ostatnio słyszałem system za grubo ponad 100KPLN, który grał na kablach za może 200PLN. Grało to tak, że każdemu życzę takiego dzwięku...

Sam niedowierzam w powodzenie tej akcji i mam podejrzenia, że w/w system na droższych zagrałby jeszcze lepiej (choć trudno to sobie wyobrazić), ale nie będę komuś grzebał w kablach.

Wolę to sprawdzić u siebie.

A korzystał z rad będę wybiórczo, bo nie wszystkie odpowiadają moim potrzebom. Skoro szukam taniego kabla i to jest celem, to polecanie mi czegoś z wyższej półki w niczym mi nie pomaga.

Znam większość interesujących kabli z obszaru 5tyś+, które są dystrybuowane w naszym kraju, a teraz chciałbym poznać te z obszaru +1tyś, choćby po to, by móc z czystym sumieniem twierdzić, że kable muszą być drogie żeby były dobre.

Bierzesz to zbyt serio. To tylko zabawa w poszukiwanie ciekawego kabla z całkiem nieznanego mi obszaru cenowego... Ja mam na czym słuchać i nie jest to drut za 5 PLN.

Abstrakcji w tym nie ma. Ostatnio słyszałem system za grubo ponad 100KPLN, który grał na kablach za może 200PLN. Grało to tak, że każdemu życzę takiego dzwięku...

synergia, traf, wyciąg - mam to samo,

tylko, że moje wtyczki są kilka razy droższe :-)

A korzystał z rad będę wybiórczo, bo nie wszystkie odpowiadają moim potrzebom. Skoro szukam taniego kabla i to jest celem, to polecanie mi czegoś z wyższej półki w niczym mi nie pomaga.

nic takiego nie miało miejsca...

Znam większość interesujących kabli z obszaru 5tyś+, które są dystrybuowane w naszym kraju, a teraz chciałbym poznać te z obszaru +1tyś, choćby po to, by móc z czystym sumieniem twierdzić, że kable muszą być drogie żeby były dobre.

ja ci to mówię - nie muszą :-)

... Ostatnio słyszałem system za grubo ponad 100KPLN, który grał na kablach za może 200PLN. Grało to tak, że każdemu życzę takiego dzwięku...

Zapytam nieskromnie?:) Czy mówisz może o moim systemie? Jeżeli tak (a nawet, jak nie), to później kwestię kabli u mnie rozwinę.:)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Zapytam nieskromnie?:) Czy mówisz może o moim systemie? Jeżeli tak (a nawet, jak nie), to później kwestię kabli u mnie rozwinę.:)

Niczym nieuzasadniona skromność :)

A może jednak szklanka wódki? :)

Ok. To subiektywnie parę słów o kablach (choć o nich będzie najmniej), w tym u mnie.

W moim strasznie kiepskim pomieszczeniu zrobiłem (zleciłem prof) najpierw pasywną (ustroje) adaptację akustyczną. Na tyle na ile się dało (względy praktyczne, estetyczne już mniej). Przy takich założeniach jasne było, że wszystkiego idealnie zrobić się pasywnie nie da. I tak, jak robi się to wszędzie, tzn. w racjonalnym świecie, dołożyłem do tego korekcję DSP. Celem była muzyka, a środkiem poprawny dźwięk, dlatego dopuszczałem i ewentualne, sprzętowe mezalianse, oraz rozwiązania całkowicie sprzeczne z moimi dotychczasowymi doświadczeniami i przyzwyczajeniami.

Następnie, ku mojemu zaskoczeniu i dość przypadkowo, choć po sugestiach profesjonalisty , drogą redukcji poszczególnych (z reguły drogich i b. drogich kabli dochodziłem do dalszej poprawności i "liniowości" brzmienia). Na chwilę obecną zostałem przy zwykłych fabrycznych sieciówkach, zwykłych IC i b. tanich kablach do kolumn, faktycznie nie do nich przeznaczonych. Zatoczyłem koło. Nie wykluczam, że są i że znajdę lepsze kable. Póki co wszystkie, których próbowałem (wiele znanych i markowych) uznałem za "gorsze", tzn. wg mnie nie grały poprawnie, a jedynie modelowały dźwięk w różnych kierunkach, czasem, - przyznam spektakularnie.

Powyższe doświadczenia skłaniają mnie do przyjęcia jako punktu odniesienia, pełnego setu "zwykłych" kabli i porównywaniu wszystkiego właśnie do nich. Taki kontrolny "reset" przydałby się pewnie często i w przypadku sprzętu. Inaczej ryzykujemy wiele zbędnych i drogich "zboczeń" na drodze naszych poszukiwań.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.