Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Denon pma 710AE

LeBsteR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały problem otóż mam denona 710 i 2 kolumny JBL ES 80. Problem polega na tym że cały czas miałem wrażenie jakby jedna z kolumn grała słabiej. Kable które idą od wzmacniacza do kolumn są tej samej długości czyli po 2m i są grube wiec różnica w długości kabli odpada a wiem że ma to znaczenie. Mam podłączony cyfrowy dekoder z vectry podwójnym chinchem do denona. Kiedy na jakimś kanale w TV sprawdzam pokrętłem "balance" jakość dzwieku to jedna zawsze gra słabiej zwłaszcza jeśli chodzi o wysokotonowe dźwieki ale co ciekawe kiedy zamieniam miejscami chinche we wzmacniaczu (czyli po prostu zamieniam miejscami biały i czerwony) to wtedy druga kolumna słabiej gra a ta która poprzednio grała słabiej gra prawidłowo dlatego myśle że to nie problem z kolumnami. Więc pomyślałem że to może te jedeno z wejść chinchowych we wzmacniaczu do których jak podpinałem kolumne to gorzej grała jest padniete. Więc z wejścia "line" wypiąłem chinche i wpiąłem je w wejście "cd" i jest dokładnie tak samo. Kable też zmieniałem ale bez rezultatu. To normalne że tak to gra? Dodam iż nie próbowałem podpinać żadnego odtwarzacza CD żeby sprawdzić na nim jakość na obu kolumnach. Nie wiem czy coś jest ze wzmacniaczem czy nie... Jak podłączam odtwarzacz mp3 kablem jack-chinch to dokładnie jest to samo czyli jedna gra jakby słabiej...

https://www.audiostereo.pl/topic/84215-problem-z-denon-pma-710ae/

Włącz funkcję omijania korekcji barwy dźwięku i sprawdź czy coś się zmieni. Jeśli tak, to ustaw balans. Kolega napisał, że testował odtwarzacz MP3, czyli wina nie leży po stronie źródła, a już na pewno nie po stronie kolumn i przewodów.

Skoro po zamianie kanałów kabelkami po stronie wzmaka ciszej grająca kolumna się zamienia (gra ciszej druga), i nie są to kable bo sprawdziłeś, to musi to być w takim wypadku wyjście źródła (sprawdź czy jest tam równy balans ... jeśli nie to może jest uwalone wyjście dekodera czy czego tam).

Mialem swego czasu inny problem ze starszym wzmakiem Sonego. Zachowania byly podobne z czasem doszlo treszczenie. Okazalo sie ze wzmacniacz byl stary i sie "zurzyl" zimne luty czy cos. Naprawa nie pomogla wiec sie go pozbylem. sprawdz to dokladnie bo poki masz go na gwarancji to ze wzmakiem cos zrobisz. Sprawdz wiec dekoder, kable, podlacz pod niego kompa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.