Skocz do zawartości
IGNORED

Xonar ST/DAC + Głośniki vs wzmacniacz/amplituner + kolumny

L S

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z wyborem sprzętu.

Mianowicie obecnie korzystam z zintegrowanej karty muzycznej(o ile można to nazwać kartą muzyczną...).

Słuchawki AKG GHS 1 na razie mi wystarczają(z tego co udało mi się odsłuchać to coś pokroju Xonar DX/D1 już dla nich wystarcza). Natomiast szukam jakiegoś zestawu do muzyki/filmów do niewielkiego pomieszczenia ok. 10 m2.

Problem jest następujący - lepiej zakupić kartę/DAC + głośniki czy wzmacniacz + jakieś kolumny (2.0)?

Jeśli chodzi o pierwsze rozwiązanie to rozważam następujące opcje:

1. Karta Xonar ST/STX lub Audinst HUD-mx1 USB DAC - do 700 zł

2. Głośniki MC-HF100(2.0), Corsair SP2500(2.1) lub Harman Kardon Soundsticks III(2.1)

Druga opcja:

Wzmacniacz ew. amplituner (do ok. 700 zł) + kolumny np. JBL Northridge E 30 (2.0)

Bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji ze względu na to, iż będzie potrzebowała mniej miejsca.

Proszę o info, co jeszcze ciekawego mogę dostać w tej cenie - 700 zł. Jeśli nie potrzebuję tej mobilności to, co lepiej wybrać - Xonar ST czy DAC(np. ten zaproponowany)?

Kolejne pytanie - czy w razie pójścia drugą drogą muszę zakupić kartę, czy "optyk" z mobo wystarczy?

Czy miał ktoś styczność z tymi głośnikami i czy warto któreś z nich zakupić ew. jakie inne zestawy?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

L S

hmmm... opcja wzmacniacz + kolumny i tak wymaga zastosowania lepszego DACa. Może spróbuj poszukac najpierw najlepszych możliwych kolumn, a dopiero potem zastanów się nad resztą. Jakkolwiek lepiej zagra lepsza kolumna z tańszą kartą niż dobra karta z przeciętnym głośnikiem. na początek niezłą opcją byłoby załadowanie Xonara DX. Zysk jakościowy w stosunku do karty zintegrowanej będzie odczuwalny. Resztę kasy lepiej rozdysponować na to co faktycznie gra.

.

kolumny do 10m2... ciekawie... jest na styk? i HF100? na prawdę ciekawie :P ja bym mimo wszystko celował w lepsze 2.1... ;/

hmm... a mi się wydaje, że sub w małym pokoju to gorszy pomysł, niż takie przykładowe MC-HF100

jak nie będzie wciśnięty w kąt, lub pod zabudowane biurko to zdecydowanie bezpieczniej brać 2.1... I wybacz, ale HF100 akurat są złym przykładem, bo optymalny odsłuch masz z 3m od głośników ;) A i tak, jeśli warunki dla suba są spełnione to brał bym 2.1. Ja np niestety nie mam i muszę mieć stereo... ;/ Miałem i sprzedałem na rzecz tańszych, ale nie wariujących głośników ;)

Z tego co ludzie piszą (sam nie słyszałem) to:

- jakieś edifier 2.1

- swans m10

- tanie monitorki studyjne (np. FOSTEX PM-0.4 Mk II)

Wszystko są to rzeczy bardzo chwalone. Którąś z dwóch ostatnich opcji sam niedługo chyba wybiorę - oba zestawy będę miał możliwość przesłuchać. Satelity w tych 2.1 to normalne dwudrożne głośniki a nie jakieś pierdziawki. Moim zdaniem 2.1 bardzo ułatwia ustawienie audio w małym pokoju. Mój ma powierzchnię 12m, kiedyś miałem nad 310 + tannoy m2 i ustawienie tego nie było proste (nigdy ich tak naprawdę dobrze nie ustawiłem, ale też słabo się znałem) - rezonanse na basie. Głośniki stereo muszą być oddalone od ścian (nie wiem na ile niweluje tą potrzebę przedni bassreflex), a wtedy w małym pomieszczeniu odległość między głośnikami robi się bardzo mała. A sub można postawić pomiędzy satelitami, daleko od ścian i jest gut!

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Nareszcie jakiś konkret.

Dodatkowe pytanie - z czym „sparować” np. Swans M10? Ten Audinst HUD-mx1 USB DAC da radę? Coś droższego to już chyba przerost formy nad treścią - karta/DAC droższa od głośników.

Ja kupiłem sobie takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Skok jakościowy w stosunku do realtec alc888 który mam na płycie bardzo duży, a ta wersja realtec to już nie tragedia. Jak chcesz większy wypiard to weź wersję 4xTDA1543:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tak piszą ludzie w necie. Cena jak widać nie zabija. A ten dac i xonar to na pewno za dobre. Wystarczą Xonar DX/D1 - nie słyszałem ale piszę na podstawie opinii ludzi na tym forum i innych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Przerobilem juz troche glosnikow w zyciu i musze powiedziec ze na razie nie ma dla mnie nic lepszego na rynku jak edifiery.

Sa naprawde bardzo dobrze skonstruowane,specyfikacje maja tez dobre a dzwiek jest fantastyczny, powiedzialbym nawet ze audiofilski.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Podepne sie pod temat. Stpoje wlasnie przed dylematem. DAC, czy Xonar Essence stx?

Pomysl kupna lepszej karty/dac wzial sie oczywiscie z ilosci flacow na dysku ;)

Mialo by to grac ze sprzetem z sygnatury. I wazna - DAC pownieni miec wyjscie sluchawkowe (stad pomysl na Asusa).

Tak obietywnie - warto zainwestowac w DAC (np Styleaudio TOPAZ lub tansze Audinst HUD-MX1 i Yulong U100) jesli dzwik i tak bedzie przechodzil przez pre-amp Atoll'a?

W przypadku ASUSA dochodzi jeszcze kupno 3 metrowego IC - tez mam prosbe o porade... Sprawa DAC wygladalaby nieco lepiej - mam jeszze jakies 50cm kable Audionovy i Profigolda... Moge poeksperymentowac.

Najawzniejsze pytanie dotyczy sensownosci ladowania pieniedzy w DAC za max 400$.

Z gory dziekuje za podpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.