Skocz do zawartości
IGNORED

Oświetlenie LED do akwarium

zephyr

Rekomendowane odpowiedzi

Aby zrobić dzieciom przyjemność zabrałem się za urządzenie akwarium a ponieważ bakcyl DIY jest wszechobecny wykonałem panel do oświetlenia zbiornika. Akwarium ma wymiary 120x50x50cm czyli klasyczna 300-etka. Po zaznajomieniu się z tematem, przekopaniu kilku forów internetowych dotyczących uprawy roślin akwariowych mój wybór padł na diody firmy Cree z serii XP-E w ilości 24 szt. Materiały zacząłem kompletować w zimę. Pierwotnie akwarium miało zostać uruchomione na gwiazdkę, ale wiadomo jak to jest z wolnym czasem. Po złożeniu wszystkiego w całość i uruchomieniu panela lekko mi kopara opadła. Nie spodziewałem się, że 24 diody o wielkości łebka od szpilki potrafią dać taką ilość światła i to już przy 330mA. Po zapodaniu 810mA bo taką wydajność mają drivery, które zakupiłem w pokoju o powierzchni 30m2 zrobiło się całkiem jasno, a to przecież tylko 60W poboru z gniazdka. Załączam poglądowe zdjęcia i pozdrawiam wszystkich akwarystów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8167-0-84156600-1308777461_thumb.jpg

post-8167-0-04652600-1308777464_thumb.jpg

post-8167-0-88847400-1308777465_thumb.jpg

post-8167-0-07929500-1308777468_thumb.jpg

post-8167-0-56999500-1308777469_thumb.jpg

post-8167-0-16666200-1308777471_thumb.jpg

post-8167-0-74490100-1308777472_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84335-o%C5%9Bwietlenie-led-do-akwarium/

Ostatnio ćwiczę tzw. "power-LED". Trochę się grzeją, ale z 3W (przy 12V) dają tyle światła że stosowanie tradycyjnych żarówek czy świetlówek przestaje mieć sens.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ostatnio ćwiczę tzw. "power-LED". Trochę się grzeją, ale z 3W (przy 12V) dają tyle światła że stosowanie tradycyjnych żarówek czy świetlówek przestaje mieć sens.

Dlaczego przy 12V a nie 230V? Power-LED to dopiero zaczyna być warto,szczególnie niektórych firm i bym nie rozróżniał na 12V czy 230V...3Waty to 3Waty a te dobre kosztują jednak słono.

Przy akwarium jednak ważne jest widmo i jakie to akwarium ma być.Holenderskiego-LED nie jest w stanie obsłużyć,oczywiście taki biotop z Pyszczakami lub Paletkami,jak najbardziej.

@witek_z

To tylko na zdjęciach tak wygląda. W rzeczywistości przy pełnej mocy raczej nie będzie wykorzystywany ten panel. Światła jest tyle, że aby rośliny mogły go wykorzystać trzeba by intensywnie je nawozić CO2. Inaczej przy tak intensywnym oświetleniu padną.

@mlb

Szczerze mówiąc myślałem, że będzie się to grzało bardziej. Zakupiłem nawet odpowiednie radiatory, ale po przeprowadzeniu obliczeń wyszło, że aluminiowy arkusz o wymiarach 975x475mm i gr. 4mm spokojnie wystarczy. I tak jest w rzeczywistości. Zastosowałem ceramiczne podkładki pod tranzystory, a diody przykleiłem najlepszym dostępnym klejem termoprzewodzącym i gra gitara. Poza tym źródło prądowe jest zasilane 32V dla 8 diod i przy takim napięciu ma sprawność ok. 98%. Resztę załatwia ogólnie znane prawo pewnego Niemca ;-)

@porlick

Widmo zostało dobrane pod rośliny wodne, ale i tak wszystko wyjdzie w praniu. W razie kłopotów dołożę jeszcze niebieskie i czerwone diody.

@modrzew47

Kto Ci powiedział, że LED'y nie są odpowiednie do oświetlania akwarium roślinnego? Polecam poprzeglądać zagraniczne fora internetowe. Nawet ze względów czysto estetycznych. W Polsce panuje jakaś fobia jeśli chodzi o oświetlenie akwariów roślinnych za pomocą elementów LED. Ludzie hodują rośliny akwariowe przy zastosowaniu tych źródeł światła ze znakomitymi efektami. Warunkiem jest stosowanie odpowiednich podzespołów uznanych producentów. Jeśli będziemy chcieli zrobić to tanio przy zakupie to niekoniecznie musi się to nam udać. Poza tym dowiedziałem się wczoraj, że firma Cree wypuściła na rynek specjalnie dedykowane diody do hodowli roślin wodnych. Szkoda tylko, że mój panel jest już uruchomiony. Zobaczymy jak będzie się sprawował. W razie czego wymienię diody na inne.

Mają odpowiednie widmo?Do roślin jest oświetlenie specjalne jak choćby Lumoflor firmy Narva.Bardzo możliwe jednak,że są i w tej kwestii postępy.Nie neguje a raczej wątpie.W akwariach Holenderskich chodzi o światło z odpowiednim widmem a celem jest życie roślin a nie glonów.

Prawde mówiąc nie wiem jak LED oddziaływuje na rośliny i glony.

Modrzew, aby nie było glonów w akwarium trzeba sie postarac aby nie było w wodzie zbyt dużo "pokarmu" dla zieleniny, i dlatego trzeba postarać się aby było dużo roślin w baniaku. (to jest najbardziej istotne a nie rodzaj swiatła)

często rośliny przy sztucznym oświetleniu słabo rosną lub obumierają,

jeżeli spektrum światła led jest zbliżone do słonecznego to ok,

i dlatego trzeba postarać sie aby były to diody RGB.

Wiesz co to jest za zjawisko fotosynteza?Nie pisz bzdur...pokarm dla zieleniny!Co to takiego?

Oj, chyba nie będziemy polemizować bo jesteś noga w akwarystyce.

Moje pierwsze akwarium miałem w 1965r. ale jakie to ma znaczenie?Dla wiedzy o fotosyntezie...żadne.Zajrzyj do wikipedii.

A żeby było ciekawiej,posiadałem biotop z Paletkami o pojemności 800L ale to też nie ma znaczenia...dla tematu wątku.

swiatło trezba dac takie aby było takie jak w warunkach naturalnych, okreslenie słoneczne nie zalatwia tematu bo sama woda działa jak filtr swietlny wiec ma byc takie jakie dociera do roslin w naturalnym srodowisku co zalezy najprosciej piszac od głebokosci

fotosynteza bez nawozu pójdzie ale rosliny szybko zdechna -stosowne doswiadczenia biologia na poziomie szkoły sredniej gdzie prowadzi sie hodowle na pozywkach pozbawionych konkretnych składników

ledy to kolejny wodotrysk w ktory nie mam zamiaru inwestowac a samorobki bez zabezpieczen mnie nie interesują

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Po co się produkować...tu jest wszystko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Po co się produkować...tu jest wszystko.

Ukryta Zawartość

Tu jest tak ogólnikowo napisane że nie powinieneś wogóle tych linków wklejać.

Najlepsza do oświetlenia jest zwykła żarówka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diody Cool White, które użyłem mają temperaturę barwową zbliżoną do światła słonecznego 6000 - 10000 oK i widmo w którym maksimum przypada na 450nm czyli akurat takie w którym następuje maksymalna fotosynteza. Brakuje natomiast zakresu 870nm w którym jest następny szczyt fotosyntezy, ale to już jest podczerwień. Pożyjemy - zobaczymy. Niedługo uruchamiam zbiornik więc się przekonam czy rośliny polubią światło, które im przygotowałem ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.