Skocz do zawartości
IGNORED

Myjka myjce nie równa ?

łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna zacząłem przygodę z winylami i mam pytanie odnośnie myjki do płyt znalazłem 2 pozycje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

w czym ta za 400 jest lepsza od tej pierwszej ??. Mam trochę starych płyt po ojcu / dziadku, jeszcze ciocia mi dowiezie sporą kolekcje, i zauważyłem, że te stare płyty mimo, że są praktycznie idealne potrafią strasznie strzelać.

Myślę, że wymagają bezwzględnego czyszczenia bo jakiś syf po prostu siedzi w rowkach.

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84590-myjka-myjce-nie-r%C3%B3wna/

Nie mam pojęcia w czym ta droższa myjka jest lepsza od tej z knosti ale mogę jedynie podzielić się doświadczeniem zakupionej nie tak dawno tej tańszej z conrada. Sprawdza się rewelacyjnie w połączeniu z forumową miksturą, o której można poczytać nawet na zagranicznych forach. Umyłem moją skromną kolekcję płyt w knosti i odkrywam płyty na nowo. Resztę pieniędzy którą wydałbyś na myjkę pro-jecta, zainwestuj w koperty oraz kolejne płyty winylowe. życzę miłych wrażeń.

Dzięki za odpowiedzi, poczytałem trochę o czyszczeniu płyt i sporo osób poleca wsadzanie płyt do nowych "kopert" w sumie mam sporo nowych płyt i tam koperty to zwykła papierowa koperta. szczerze to wypierdzielił bym je wszystkie i pozamieniał na coś z folią. W sumie w PF dark side of the moon jest PRO koperta, papierowa z wyścielana folią od środka. Gdzie można dostać takie koperty ??. Znalazłem takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z opisu wynika, że to koperta wyścielona folią od środka. Znalazłem jeszcze u tego samego gościa takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co możecie polecić w tej materii.

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi, poczytałem trochę o czyszczeniu płyt i sporo osób poleca wsadzanie płyt do nowych "kopert" w sumie mam sporo nowych płyt i tam koperty to zwykła papierowa koperta. szczerze to wypierdzielił bym je wszystkie i pozamieniał na coś z folią. W sumie w PF dark side of the moon jest PRO koperta, papierowa z wyścielana folią od środka. Gdzie można dostać takie koperty ??. Znalazłem takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z opisu wynika, że to koperta wyścielona folią od środka. Znalazłem jeszcze u tego samego gościa takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co możecie polecić w tej materii.

Polecam koperty od ramadusa:

Ukryta Zawartość

Próbowałem kopert z kilku źródeł i te najbardziej mi pasują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Właśnie przyszły koperty od tego Ramadusa :), całkiem sympatyczne, papier kredowy folia w środku, płyty łatwo bezszelestnie wchodzą i wychodzą z kopert :).

o te

Ukryta Zawartość

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

umyłem 1 starą płyte Leszka Windera ( kupioną okazyjnie na allegro ) płynem org i powiem wam że wg mnie kapitalnie wyczyścił płytę a trzaski cyknięcia wyeliminowane praktycznie w całosci no 90%, czasem coś cyknie ale rzadko, wcześniej 1-2 piosenka z każdej strony cykała najbardziej teraz jest praktycznie bez problemowo.

Aha no i te .... z tego conradu, nie dali w zestawie osuszacza, a w aukcji jest wyraźnie napisane, że jest w zestawie napisałem maila zobacze co mi odpiszą.

pzdr. Łukasz

umyłem 1 starą płyte Leszka Windera ( kupioną okazyjnie na allegro ) płynem org i powiem wam że wg mnie kapitalnie wyczyścił płytę a trzaski cyknięcia wyeliminowane praktycznie w całosci no 90%, czasem coś cyknie ale rzadko, wcześniej 1-2 piosenka z każdej strony cykała najbardziej teraz jest praktycznie bez problemowo.

Aha no i te .... z tego conradu, nie dali w zestawie osuszacza, a w aukcji jest wyraźnie napisane, że jest w zestawie napisałem maila zobacze co mi odpiszą.

pzdr. Łukasz

czy masz na mysli stojak do suszenia płyt? zbadaj dokładnie spód pojemnika (wanienki) w której kąpałeś płytę, jeśli się minimalnie rusza to wyciągnij :)

pozdrawiam

pzdr. Łukasz

To jaka myjke kolega kupil? Gdzie i za ile?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

kolaga wyżej napisał, że z Condrad.pl czyli o taką

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

haha rzeczywiście suszarkę się wyciąga od dołu i jest :) hahaha ale wstyd :), no więc cofam to co mówiłem suszarka jak najbardziej jest :)

hm nie pomyślałem o suszarce ze zmywarki też dobry pomysł :)

pzdr. Łukasz

Propo uszczelnienia, o którym pisały pewne osoby w innym temacie, otóż wymyśliłem jakże oryginalny tani i prosty patent :). mianowicie 2 oringi gumowe nakładane na kółka z obu stron płyty.

w prawdzie nie testowałem jeszcze ale wygląda to naprawdę obiecująco, oringi są ciut mniejsze i dość fajnie się naciągają. Cena 2zł za komplet w tym sa jeszcze 3 małe. To generalnie jakiś zestaw oringów od czegoś tam z motoryzacyjnego :).

fotki :),

Ukryta Zawartość

img9055y.th.jpg

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łukasz daj znać jaki to konkretnie model oringów, od czego konkretnie. Szukałem w motoryzacyjnym, to wysłali mnie do ciężarówek. Ja próbowałem z uszczelkami od okien, takimi samoprzylepnymi, ale to kicha bo są za grube i wadzą o plastykowe mocowanie szczotek.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

hmmm spróbuję, w tym sklepie pracuje moj kolega może on bedzie wiedział bo to sprzedawane było w woreczku foliowym na tym była tylko metka z ceną.

To zwykłe oringi nic sie nie nakleja siedzi ciasno :) dziś po pracy umyję ze 2 płyty zobaczę jaki efekt :). ale przewiduję ze będzie idealnie.

pzdr. Łukasz

dowiedziałem się, zestaw oringów skrzyni biegów mały fiat ( 126p ) :), ponoć nie aż tak łatwo to kupić, kazałem zamówić mu 5 zestawów na zapas, jakby miały kiedyś sparcieć od płynu czy coś :)

pzdr. Łukasz

Witam!

Czy do Okki - Nokki płyn forumowy będzie odpowiedni?

Z góry dzieki za info!

Pozdrawiam

Paweł

Koledze napisalem na priv ,ale chyba nic nie dostał.więc moje pytanie, gdzie kolega kupił okki nokki i za ile?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

hmm testowałem mycie i wcale AZ taka rewelacja z tymi gumkami to nie jest, 1 płytę zdjąłem od razu, no i widać było trochę mokrą etykietę, drugą zostawiłem z kółkiem i gumkami aż obeschnie, i w sumie było lepiej, w środku było zdecydowanie suszej niż na zewnątrz. Więc jest to jakieś rozwiązanie ale nie w 100% pewne, trzeba gumkę zdjąć pierw przed odkręceniem, może dlatego przy 1 płycie dostała się woda z mokrej gumki która tam wpadła, bo z drugiej już było znacznie lepiej. po testuję jeszcze ale to nie dziś i dam znać. Na pewno jest lepiej niż bez.

pzdr. Łukasz

hmm testowałem mycie i wcale AZ taka rewelacja z tymi gumkami to nie jest, 1 płytę zdjąłem od razu, no i widać było trochę mokrą etykietę, drugą zostawiłem z kółkiem i gumkami aż obeschnie, i w sumie było lepiej, w środku było zdecydowanie suszej niż na zewnątrz. Więc jest to jakieś rozwiązanie ale nie w 100% pewne, trzeba gumkę zdjąć pierw przed odkręceniem, może dlatego przy 1 płycie dostała się woda z mokrej gumki która tam wpadła, bo z drugiej już było znacznie lepiej. po testuję jeszcze ale to nie dziś i dam znać. Na pewno jest lepiej niż bez.

pzdr. Łukasz

Lukasz nie zdejmuj kółek od razu po umyciu płyty. Płyta musi posiedzieć w suszarce z 10 minut minimum zanim zdejmiesz te kółka, inaczej płyn ścieka po labelach.

no tak tak ale chciałem zobaczyć na szybko różnicę, po mokrej stronie i "suchej" w sumie 1 płytę skopałem bo odkręciłem kołka i gumki wpadły do środka mokre, z drugą zostawiłem aż przeschnie i w środku wyglądało w sumie wszystko oki, jeszcze zrobię test taki że odrazu położę płytę na płasko i zdejmę gumki i zobaczę odrazu różnicę.

PS. tak to chyba trzeba by kupić z 5 kółek, naraz i myć tak płyty i zostawiać na suszarce bo inaczej to płyn zdąży odparować :D

pzdr. Łukasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.