Skocz do zawartości
IGNORED

Music room na wynajem

Młody25

Rekomendowane odpowiedzi

cześć

Ostatnio chciałem sobie posłuchać głośniej muzyki w domu, lecz z racji tego, że było po 22 (a mieszkam w bloku) musiałem zaniechać.

Pomyślałem zatem o pomieszczeniu gdzie za opłatą mógłbym posłuchać wybranej przez siebie muzyki na sprzęcie najwyższej jakości bez bania się o poziom volume 24 godziny na dobę.

Czy uważacie, że taki interes miałby prawo wypalić ?

podrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/84918-music-room-na-wynajem/

Jest rozwiązanie tego problemu. Może nie w 100% takie jak to sobie wyobrażasz, ale może tobie się spodoba. Od wielu lat funkcjonują tak zwane sale prób, służące głównie zespołom tak amatorskim , jak profesjonalnym. Nierzadko przy takich salach funkcjonują studia nagraniowe. Zazwyczaj są to dobrze wytłumione i akustycznie izolowane pomieszczenia. Napewno można liczyć na setki a nawet tysiące wat realnej ciągłej mocy RMS. Co do jakości, to można trafić na złom, ale można też znależć całkiem przyzwoite profesjonalne kolumny dużej mocy, ładnie grające nawet przy umiarkowanej głośności (JBL i inne marki). Subwoofery, jeśli to lubisz, wyprują kiszki. Reżyserka może posiadać monitory całkiem słusznej mocy i studyjnej jakości(TANOY i t.d.). Subjektywna ocena jakości dźwięku może wypaść bardzo pozytywnie. Najważniejsze, że take sale funkcjonują nawet w godzinach nocnych i możesz nieskrępowanie używać ogromnej mocy. Koszt w Warszawie zaczyna się od 20 zł. za godzinę. Można znaleźć i znacznie taniej albo i 20 razy drożej, rozejżyj sie w okolicy, obejżyj i odsłuchaj. To że nie potrzebujesz wzmacniaczy gitarowych, perkusji i t.d. wykorzystaj do negocjacji ceny. Powodzenia:-)

Dzięki Gatto1 za odpowiedź. Bardzo mi pomogła.

Jednakże w moim pytaniu chodziło mi o to, że sam bym chciał takie miejsce otworzyć dla normalnych ludzi, nie dla zespołów. Działałoby to tak, że dana osoba określała by co by chciała słuchać, przychodziłaby by i w komfortowych warunkach dokonywałaby odsłuchu. Miejsce byłoby nieduże może ze 20 m2 max. Miała by do dyspozycji barek, sklepik, może coś jeszcze. Co Ty na to ?

pozdrawiam

Ciekawy pomysł. Ja swego czasu rozpatrywałem pomysłu Hotelu w którym to część pokoi była by różna(również ciekawie i interesująco urządzone) i oczywiście stał by tam pasujący do ich klimatu sprzęt AUDIO. Oczywiście pokoje były by odpowiednio wytłumione. Jednak na taki plan to trzeba mieć spoooore środki pieniężne(dotacja z Unii tego nie załatwi), odpowiednich ludzi(obsługa na wysokim poziomie i o wysokim zaangażowaniu), trafić z położeniem i jeszcze parę innych. Nisza na rynku na pewno jest.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ale ile osób takie studio mogłoby przyjąć na odsłuch ? Nie za dużo - dajmy na to chcesz odsłuchiwać 2 godziny i zapłacić 40 zł. A studio jest jedno i kupiło drogi sprzęt audio. Nie wyjdą na swoje. Cena za odsłuch musiała by być wysoka co automatycznie zamykałoby drzwi dla biedniejszych.

Były kiedyś domy kultury (chyba instytucje non profit, , które utrzymywało Państwo). Tam odbywały się próby zespołów muzycznych (DK miał własny sprzęt). Nie dam głowy,że i odsłuchy płyt tam się nie odbywały. Przypomniała mi się scena ze starego "Szpitala na peryferiach" kiedy lekarze (chyba z jakiejś organizacji młodzieżowej) z nabożeństwem słuchali muzyki z vinyli (muzyka poważna). :)

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

DawidM,

Trochę sródków mam + dotacja więc może by jakos poszło.

Lord Rayden,

szczerze mówiąc to myślałem o jednej osobie, ale Twój komentarz dał mi do myślenia. Faktycznie przy jednej osobie mogłoby sie nie opłacac więc myślę, że na początek do 3 osób. Szukałem w necie czegoś takiego, ale wszędzie promują się tylko studia muzyczne do wynajęcia dla zespołów. Nisza więc jest.

pozdrawiam

Przede wszystkim trzeba zrobić biznesplan. Wybrać miejscowość takiego interesu, miejsce w danej miejscowości, określić target..bla bla bla itd.

Z jednym pokojem może nie do końca wyjść, najlepiej zacząć od 3, wstawić tam sprzęt z różnego pułapu cenowego, który i tak będzie robił wrażenie bo pomieszczenia będą akustycznie zaadaptowane, oraz gustownie i ciekawie przyrządzone. Niemniej trzymam kciuki. To była by kolejna dobra usługa na rynku.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Redaktorzy

Pomysł ciekawy. Warto rozważyć wynajem jakiejś niedużej sali konferencyjnej np. w hotelu. Nie dość, że taki pokój może stanowić atrakcję dla hotelowych gości, to przynajmniej częściowo odpada problem adaptacji akustycznej, klimatyzacji i dostępności.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wynajem w Hotelu to raczej dopiero wtedy gdy firma będzie miała już jakiś większy kapitał, hotele życzą sobie więcej(zarabiają na tego typu usłudze dość znacznie..). Choć tego typu atrakcja miała by duże szanse powodzenia w turystyce biznesowej, kongresowej. Akurat z tego typu tematów tydzień temu się obroniłem, więc coś niecoś wiem w tym segmencie rynku usług. ;)

Nisza więc jest.

tylko cieniutka linia dzieli niszę od braku zapotrzebowania.

problem w tym ,że więcej pomysłów napotyka na brak zapotrzebowania niż na niszę

zobacz na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o taki biznes co chodzi ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

Nie do końca Bartek79, bo tam jest odsłuch tylko wzmacniaczy, mój business dawałby wszystko od kawki po wygodny fotel plus głosniki wzmacniacze i super wystrój

mam takie dziwne przeczucie ,że tam razem ze wzmacniaczami można posłuchać głośników a nawet kabli.

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.