Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobry wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach po holdegronie

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Nie wnikajmy. Może niepotrzebnie się czepiam tych rezystorów. Sorki.

Co do wyciągniętych BC550 i BC560. Wydaje mi się (niech mnie ktoś poprawi, jeżeli nie mam racji) że w czasie normalnej pracy wzmacniacza BC550 i BC560 przewodzą, ustalając punkt pracy BD... Większość prądu płynie przez feta, rezystor 47 Ohm i BC. Jeżeli wyciągniesz te trany, to cały prąd popłynie do bazy BD, co spowoduje, że przez złącze C-E popłynie dużo większy prąd niż z wlutowanymi BC.

Co zrobić z C27 i NICHICON MUSE ES 10uf/25V?

Byłoby fajnie, jakby ktoś podpowiedziałby co należy dodatkowo dokupić, aby wzmacniacz wreszcie zagrał. Trudno coś znaleźć z powodu ograniczonego miejsca na płytce.

Zapomniałem jeszcze dodać, że OPA2228 lubi mieć lokalnie odsprzęganie zasilania między + i -, czyli pojedynczym kondziem. Można dać 10uF elektrolit bipolarny lub nie i kilkaset nF foliowiec. (...)

str. 2

(...)

C24,25 potrzebujemy aż 2200uF? To chyba kondy w zasilaniu WO wiec 1000uF powinno być az z zapasem a przesadzać z pojemnością też czasem niedobrze, w tym miejscu fajnie sprawdzały mi sie Nippony LXY, do ZL jakoś nie jestem przekonany ale nie widzę też nigdzie odpowiednich LXY...

C27, nie wiem skąd sie tam wzięło 470uF? To elektrolit odsprzegajacy zasilanie na OPA2228 i Majkel w to miejsce zalecał bipolara 10uF, ja proponuje konkretnie Nichicona Muse ES 10uf z allegro.

Pamiętać należy jednak zastosowanie C27 to raczej opcja i nie każdemu może to odpowiadać sonicznie.

str. 1 Zamówienie do BCL

(...)

- lutujemy resztę elementów prócz C27 z przesyłki, który jest do wymiany, a pod BC550/560, BF245 i kondensatory C23-C29 lutujemy piny precyzyjne, OPA2228 nie wstawiamy

(...)

str. 13

Odpaliłem wzmaka, rezystory 47k dolutowane bezpośrednio do wtyczki wejść. Rezystory R19-R26 nie grzeją się zbytnio tak jak i pozostałe elementy. Po krótkim teście na HD380 jestem całkiem zadowolony, jedynie średnica wydaje się nieco sucha. Odpalajcie śmiało zważając na sugestie zawarte wyżej. Czy ktoś odpalił zabezpieczenie ?

A masz coś innego do porównania? Może to słuchawki ;).

W tej chwili nie. Na pożyczonych od kolegi HD380, przynajmniej w Dire Straits, odniosłem takie wrażenie szorstkiej, radyjkowej średnicy, ale po wstępnym, krótkim odsłuchu nie jest to wiążące. Pierwsze wrażenie zrobił dobre, bardzo fajny bas i detal.

Te rezystory lepiej dolutować do odpowiednich nóżek opampa i pcb.

To chyba nie ma znaczenia, jak komu wygodnie.

Można prosić BB84 o fotki?

Niestety mam od pewnego czasu problem z dodawaniem załączników. Właściwie nie ma co pokazywać, to samo macie u siebie. Odpalałem na C24, C25 470u LXV, a między zasilaniem opampa nie mam kondków. Trany i staby bez podkładek, na paście.

Mój klon kompletny w 80%. Zostały mi tranzystory, ale już dzisiaj nie skończę. Pewnie po świętach go odpalę, ale od razu spytam... Jak dobierać tranzystory?

550/560 na hfe, a BF245 wg prądu spoczynkowego i offsetu?

Te 2200u przy opampie to stanowczo za dużo. Proponuję raczej 100-470u. W tej chwili gra u mnie Elna BP 4u7 + 1u WIMA między zasilaniem, na zasilaniu 100u ZL. Talerze perkusji zabijają ;)

Jakieś propozycje co do tych elementów ?

Pewnie, że za dużo. Szkoda, że dopiero teraz takie babole wychodzą, a wcześniej nikt nie zwrócił na to uwagi ;)

Tak jak napisałeś, 100-470u do dobrania.

Podobnie te cztery Wimy są do zmiany. 22-470n powinno być OK, ale raczej ROE i Epcos niż Wima.

Wszystko jeszcze przed nami ;)

Zaraz po świętach odpalę swojego BCL, ale fajnie jakby ktoś do tego czasu już coś ogarnął.

Te 2200u przy opampie to stanowczo za dużo. Proponuję raczej 100-470u. W tej chwili gra u mnie Elna BP 4u7 + 1u WIMA między zasilaniem, na zasilaniu 100u ZL. Talerze perkusji zabijają ;)

Jakieś propozycje co do tych elementów ?

A basu jest odpowiednio przy tych ZL?

Pewnie, że za dużo. Szkoda, że dopiero teraz takie babole wychodzą, a wcześniej nikt nie zwrócił na to uwagi ;)

już o tym pisałem - jak się pracuje na schemacie bez wartości elementów to są takie kwiatki :(

A tak na marginesie może kolega BB84 umieści poprawiony schemat działający, z wartościami elementów i wszystkimi poprawkami - nawet wpisanymi ręcznie - żeby baboli nie wychwytywać czytając 3 strony wykrywania errorów :)

Ja zwracałem jeszcze na etapie kompletowania części ale moja uwaga nie została uwzględniona w finalnym zamówieniu, tak samo jak trany od Farchilda nie zastąpiły tych od ST.

Trzeba było sprawdzać na etapie kompletowania części przez kolegę Demasked, gdy nie miałem czasu by na to spojrzeć i o to prosiłem. Teraz wszyscy mają pretensje, wcześniej milczeli.

r1212

Jeśli jest Ci to koniecznie potrzebne to wykaż odrobinę własnej inicjatywy i nanieś wartości na schemacie w PDFie uwględniając to, co zostało napisane na dwóch, trzech ostatnich stronach. Czytać za Was nikt nie będzie.

Teraz wszyscy mają pretensje, wcześniej milczeli.

I tylko może z 6 osób zaglądało do zestawienia części na exelgogle,

....zamówieniu, tak samo jak trany od Farchilda nie zastąpiły tych od ST.

więc mądraliński mac`u 1 gdzie można kupić BF`y firmy ST? Marudzisz, sam "pociągnij" zamówienie.

Kupowałem to co było dostępne, tak to byśmy sobie czekali i czekali.

Zresztą same pliki exel można było edytować, zmieniać i tylko jedna osoba z 23 dokonała zmiany.

Przyznałem się do błędu z rezystorami 20R 0,6W ale nikt tego z Was nie poprawił.

....zamówieniu, tak samo jak trany od Farchilda nie zastąpiły tych od ST.

więc mądraliński mac`u 1 gdzie można kupić BF`y firmy ST? Marudzisz, sam "pociągnij" zamówienie.

Kupowałem to co było dostępne, tak to byśmy sobie czekali i czekali.

Mądraliński Demaskedzie75 po pierwsze cały czas pisałem o BCkach od Farchilda a nie BFach, po drugie podawałem ich źródło, po trzecie nie marudzę i nie mam do Ciebie pretensji ale widzę ze ty chyba do mnie masz.

Aby nie być gołosłownym i nie prawiono mi zarzutów podam linki do postów o których mowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zresztą same pliki exel można było edytować, zmieniać i tylko jedna osoba z 23 dokonała zmiany.

Oczwiście ze można było edytować pliki, ale wyobrażasz sobie co by sie działo gdyby 23 osoby edytowało listę po swojemu i zmieniało elementy na takie jakie danej osobie odpowiadają?

Dlatego też większość użytkowników zgłaszała uwagi w odpowiednim wątku, aby pewne rzeczy przedyskutować i decyzje podjąć wspólnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy co lubisz, najlepiej postaraj się o odsłuchy, jak Beyery to dozbieraj do Premium 250/600 Ohm.

A lubię detal i wyrównane pasmo bez braków w dolnych rejestrach i naddatków na górze. Muzyka głównie rock. Raczej myślałem o tych DT990 PRO na początek ?

zamiast pretensji może coś konstruktywnego. Schemat z uwzględnieniem już rozpoznanych problemów.

Toś pojechał z tym copyright, przywłaszczyłeś sobie mój schemat ;)

ups, przepraszam - picasa dokłada - zaraz poprawimy :))

PS. chociaż pisanina długopisem moja - ale nie zastrzeżona

no to nie poprawię bo znowu zapomniałem jak usunąć załączniki :) - HELP

a jednak dałem radę :)

Ukryta Zawartość

post-30447-0-07522800-1324683635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R1-R4 3,3ohm/3W

Czy potrzeba tam aż tak dużych rezystorów? W wykazie elementów klona Lovely Cube widzę 1/4 W.

Wg. prostych obliczeń tak, ale przy prądzie 1,9A :)).

Jeżeli prąd spoczynkowy jest 50mA to oba kanały biorą 100mA + zabezpieczenie - niech będzie 200mA - moc wydzielana na tych 2 rezystorach to 0,066W - wiec nic dziwnego że 1/4W wystarcza z nadmiarem.

Wg. prostych obliczeń tak, ale przy prądzie 1,9A :)).

Jeżeli prąd spoczynkowy jest 50mA to oba kanały biorą 100mA + zabezpieczenie - niech będzie 200mA - moc wydzielana na tych 2 rezystorach to 0,066W - wiec nic dziwnego że 1/4W wystarcza z nadmiarem.

Kolejne niedopatrzenie, choć nie tak istotne.

Panowie, co robimy z transformatorami ? są chętni na toroida 50VA ? skromnie stwierdzę, że warto w niego zainwestować bo wzmacniacz gra na bardzo wysokim poziomie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.