Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobry wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach po holdegronie

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Te R-core mają takie same parametry ? nie widzę 2x15v + 2x12V. Toroidy.pl to bardzo dobre wykonanie w podobnej cenie.

Edit

Są po 28$ ale prądy nie takie jak chcemy.

mój klonik blc zakończył następny etap,teraz już tylko zostało zrobić obudowę ,więc chyba czas na małe podsumowanie:)

Po pierwsze i najważniejsze projekt wypalił i zakończył się (jak dla mnie ) pełnym sukcesem.

Schemat,wiadomo,nie miał prawa zrobić przykrych niespodzianek,płytka tez wyszła niczego sobie:)Układ zagrał od kopa,w słuchawkach bez sygnału cisza jak makiem zasiał,niezależnie jakbym nie kręcił płytką,przewodami czy transformatorem.

Myślę,że będzie wielu nowych chętnych i doczekamy drugiej edycji,więc kilka uwag,co według mnie warto poprawić:

-na płytce brak punktów testowych,wyprowadzone w wygodne miejsca bardzo ułatwiłyby regulacje

-mały zonk z radiatorami,jakby rozsunąć trochę ścieżki i z tyłu tranzystorów zrobić otwór do mocowania radiatorów śrubą do pcb(mają taką możliwość) to by ułatwiło montaż i podniesienie radiatora o 2mm nie stanowiłoby problemu

-niby to klon ale DIY,wielu chętnie poeksperymentowałoby z elementami,płytka niby solidna,ale jedną ścieżkę udało mi sie

upalić:( do dobierania BF też przydałby się jakiś patent bo wlutowanie tych tranzystorów w pcb jest raczej ostateczne

-jeśli chodzi o elementy to zamówienie grupowe przebiegło sprawnie jak rzadko:).Mam tylko taką uwagę,że niektórych części możnaby kupić kilka rodzajów i każdy by wlutował co chce.Jak każdy dostanie kilka elementów więcej to koszt jest minimalny(wiadomo przy zakupie najdrożej wychodzi przesyłka a nie części)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Co konkretnie nie odpowiada Ci w dźwięku BCLa ?

Ewidentnie, wygrzewanie robi swoje. Ale dalej ciężko mi przesądzać wady i zalety wzmacniacza, bo równie wrażliwy jest na zmianę komponentów. Obecnie mam w zasilaniu OPA2228 Elna Silmic II 220u i foliowy 22nF do masy oraz 2x Nichicon Muse 10u (w sumie 5u - bipolar), Wima 100n i ERO 5,6pF.

Tu polecam nie rozkładać się na płytce, tylko dać całość jak najbliżej nóżek WO. Albo coś wcześniej nie docisnąłem, albo OPA jest na to bardzo czuły.

Nie jest to jeszcze ostateczna konfiguracja, bo czuję tu duże pole do konfiguracji.

Od ostatniego razu czuję konkretne zmiany, ale dalej nie z wszystkiego jestem zadowolony. Np na DT 990 Pro bas zrobił się pudełkowy, a przy tym mulisty. Natomiast na SHP5401, go w ogóle nie czuję. Poza tym brakuję mi szczegółowości i przestrzeni. Dla mnie trochę za chudo.

Niestety odsłuchy na iRiverze E10. Nie jest to odpowiednie tutaj źródło, ale coś mi szaleje DAC na PCM2702 (@MsFalcon) i lata dosyć wysoko z offsetem. Nie wiem, czy to zasługa nowej kostki 2xAD797BR od Chińczyka, ale dopiero to ogarnę na tygodniu. Niestety mój referencyjny CD753 rozłożony czeka na przeszczep. Mam nadzieję, że przetestuję BCLa następnym razem.

Ogólnie coś cisza w wątku ostatnimi czasy...

Niestety odsłuchy na iRiverze E10. Nie jest to odpowiednie tutaj źródło

ja też pierwsze odsłuchy robiłem na iriver(bez potencjometru,więc głośność regulowałem na odtwarzaczu) i było żle,kłuło w uszy.Potem dołączyłem potencjometr podłączyłem pod CD ,pozmieniałem troche elementy i jest całkiem inaczej.Obecnie mam 220u silmic i 100n MKT na zasilaniu OPA a między +/- została ta wima 1u i silver mica 220p.Ale nawet bez zmiany elementów na CD było całkiem inaczej niz na odtwarzaczu mp3

Ja może odpalę swojego w niedziele. Na razie mam offset stabilny 1,5mV oraz -1,8mV. Więcej nie będę kombinował. Ale pady na płytce liche niestety.

Oj krz i Ty się dziwisz, że gra jak gra ;) ten wzmak musi mieć bardzo dobre źródło, w przeciwnym razie nie zagra na miarę swoich możliwości. U mnie gra z PCM1794 + Spencer i nawet w podstawowej konfiguracji z zamówienia zagrał z badziewnymi plantronicsami całkiem znośnie. Aż strach pomyśleć co zrobi z dobrymi słuchami ;)

Co do padów, pisałem, żeby wlutować precyzyjne gniazda goldpin. Swoją drogą nie wiem czym lutujecie, mi się jeszcze nic nie urwało z regulowaną grzałką i plecionką do odsysania. Z tym trzeba jak z kobietą ;)

A ciul puściłem przez kabelki od zasilacza na szybko. Słuchy grado 325i. Przestrzeń kapitalna basu jak nigdy na tych słuchawkach. Trochę świszczy i ledwo brumi ale to może wina kabli i niewygrzania. Opa bez odsprzęgania.

Ogólnie coś cisza w wątku ostatnimi czasy...

Bo dzisiaj święto "Tszech Kruli". Pewnie wszyscy lutują, i nikt nie ma czasu pisać. Ja np. skończyłem zabezpieczenie i jutro mam zamiar odpalać.

Co do padów, pisałem, żeby wlutować precyzyjne gniazda goldpin.

Święta racja. Nawet nie próbowałem lutować BF'ów - od razu dałem piny.

Ponieważ - być może - będzie jutro odpalanie to 1 pytanie dla tych co już uruchomili. Po osiągnięciu stabilnej temperatury jaki macie prąd spoczynkowy wzmacniacza, bo o ofsecie dużo, a o prądzie spoczynkowym tylko niektórzy coś nieśmiało wspomnieli :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30447-0-60824000-1325891098_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo dzisiaj święto "Tszech Kruli". Pewnie wszyscy lutują, i nikt nie ma czasu pisać. Ja np. skończyłem zabezpieczenie i jutro mam zamiar odpalać.

Święta racja. Nawet nie próbowałem lutować BF'ów - od razu dałem piny.

Ponieważ - być może - będzie jutro odpalanie to 1 pytanie dla tych co już uruchomili. Po osiągnięciu stabilnej temperatury jaki macie prąd spoczynkowy wzmacniacza, bo o ofsecie dużo, a o prądzie spoczynkowym tylko niektórzy coś nieśmiało wspomnieli :)

dobiera sie BF by uzyskać jak najwiekszy prąd i jak najmniejszy offset,poczytaj dokładnie wcześniej.Wychodzi koło 40mA(400mV na rezystorach emiterowych)

Wywaliłem w końcu te 1u Wimy, zamiast nich dałem Silmic 2u2, elektrolity 470u LXV, Elna BP 4u7 i K40Y-9 6800p. Całość się wygładziła i uspokoiła zachowując detal i dynamikę. Zaskakuje mnie co ten wzmak z dobrym źródłem potrafi zrobić z badziewnymi słuchawkami :)

Uruchomiłem zabezpieczenie. Działa bez zarzutu - wyłącza słuchawki już przy 40mV stałego. Oczywiście trwa to chwilkę.

Przy napięciach w okolicy 1.5V działa praktycznie natychmiastowo.

Uruchomiłem zabezpieczenie. Działa bez zarzutu - wyłącza słuchawki już przy 40mV stałego. Oczywiście trwa to chwilkę.

Przy napięciach w okolicy 1.5V działa praktycznie natychmiastowo.

Czas zadziałania:

dla 30mV - ok.8 sekund

dla 50mV - ok.4 sekund

dla 100mV - ok.2 sekund

dla 200mV - ok.1 sekunda

Uruchamiałeś z osobnego uzwojenia ?

Czas zadziałania:

dla 30mV - ok.8 sekund

dla 50mV - ok.4 sekund

dla 100mV - ok.2 sekund

dla 200mV - ok.1 sekunda

Uruchamiałeś z osobnego uzwojenia ?

Uruchamiałem z 2x12V z trafa testowego.

Lista na transformatory BCL TS50VA toroidy.pl

PRI: 230V SEC: 2x15 VAC 2x 1,5A 2x12 VAC 2x 0,2A

Chciałem zapytać po co do tego projektu takie ogromne trafo.

Z tego co napisano prąd spoczynkowy ok. 50mA na kanał, to daje ok. 100mA 2x 15V + zabezpieczenie ok. 20mA z uzwojenia 2x12VA. To daje razem ok. 3.5W. Dlaczego potrzebne trafo 15x większe.

Chyba, że wkradł się błąd i prąd spoczynkowy jest nie 50mA tylko 500mA to wtedy nie mam pytań, poza jednym - jaką temperaturę mają radiatory na BD, bo obawiam się że znaczną - 7W ciepła na takie maleństwa to trochę dużo

Uważasz, że Lehmann dał takie dla picu ? ;)

Jaką ilość zamawiamy wspólnie ? te 3 szt. wystarczą ? cena się chyba tak czy tak nie zmieni ...

Uważasz, że Lehmann dał takie dla picu ? ;)

Jaką ilość zamawiamy wspólnie ? te 3 szt. wystarczą ? cena się chyba tak czy tak nie zmieni ...

Szukam uzasadnienia, na razie nie znajduję. Skoro dał 50VA to czemu nie 100VA. Interesuje mnie zasadność używania 15x przewymiarowanego transformatora. Stosując ten tok myślenia, ze lepiej więcej niż mniej, w swoim klonie naima bym miał trafo 5kVA.

Dlatego szukam odpowiedzi - jakie jest uzasadnienie poza tym, że ktoś takiego użył, bo takie wyjaśnienie mnie nie satysfakcjonuje. na tej zasadzie ja użyje 100VA i powiem, ze gra lepiej niż 50VA. To nie jest argument.

PS. Po prostu lubię wiedzieć :)

Zawsze warto mieć zapas. Im większy transformator tym stabilniejsze warunki pracy, choć od pewnej wielkości różnice stają się niezauważalne.

Chciałem zapytać po co do tego projektu takie ogromne trafo.

też nie wiem,ale wiem,że próbowałem trafo ok 20-30W z jakiegoś dawcy i toroid 60W i na 60W było wyraźnie lepiej

Zastanówcie się Panowie nad trafem z toroidów. Oczywiście nic im nie można zarzucić w kwestii wykonania, jednak cena jest trochę wysoka. Ja mam trafko 50W 2x12 + 2x15 z firmy, która robiła trafa w zamówieniu do Naima. Naprawdę nie ma co mu zarzucić. Wymiary 84x45mm. Więc całkiem całkiem.

Wczoraj poparowałem sobie BC i BD. Zacząłem się bawić BF... i... cholera jasna.. zamiast BD140 wstawiłem 139. Efekt... ponad 1A przez R16:) A w zamówieniu były tylko 4 sztuki. Oczywiście BC też poszedł. Dzisiaj już dokupiłem 47R i jutro będę bardziej ostrożny.

Trafko ma jest zalane żywicą i ma ekran zewnętrzny. Odnośnie ekranu między uzwojeniami nic mi nie wiadomo:-) A cena... niemal dwa razy mniej niż w toroidach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-33724-0-67497700-1326144504_thumb.jpg

Tak tylko wtrąciłem się:-) Jeżeli mieszam w Waszych planach to sorki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie nie wiem. O ile pamiętam, to w zamówieniu do Naima, także nie było to ujawniane. Może jest jakiś powód:) Po prostu nie chcę wychodzić przed szereg.

Witam.

Trafko o którym pisałem jest produkcji firmy Cyfrotex. Jak przeszukacie net to znajdziecie nr telefonu. Najlepiej tak się kontaktować z gościem.

Edit:

Polutowałem dzisiaj do końca BCLa. Udało mi się zejść z offsetem do około 1mV w obydwu kanałach. Nie będę więcej kombinował. Po kilkunastu minutach bez obciążenie temperatura na każdym z BD 40°C. BC i BF gorzej zmierzyć, ale jest około 36°C. Jeszcze powoli rośnie, ale na pewno nie będzie niespodzianek.

Edit 2:

Jeszcze tak bardzo lubiana kwestia. Przy OPA siedzą dwie Elny 100uF. Dodatkowo między zasilaniem jakiś bipolar 10uF równolegle z 10nF Vishay ERO MKP1837. Może jeszcze coś dorzucę. Będę słuchał na jeszcze nie wygrzanych HD 650.

A macie jakieś propozycje na obudowę do tego wzmacniacza? Ja jakoś nie mogę znaleźć sensownej. Może ktoś podpowie?

Do mnie (tak właściwie to nie do mnie :)) idzie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko całe czarne i od innego sprzedawcy (mój ma urlop do 2 lutego ale obudowa podobno wysłana) jak dojdzie napiszę czy warto było :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.