Skocz do zawartości
IGNORED

Nowości na winylu

Rekomendowane odpowiedzi

30 GBP, gruuubo :).

Bardzo.

Przy tej kasie mogli sobie darować ostrzeżenie:

"Please Note - Only 2 Copies Allowed Per Order"

Szturmu chyba nie będzie

Edytowane przez mrb

The Neil Cowley Trio – Touch And Flee

Label: Naim Jazz ‎– NAIMLP207

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ps

Może być analogowo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Od 5.12.2014 będzie w sprzedaży, ale juz można sobie zamówić:

Zaz (Isabelle Geffroy): Paris

Gdzie można zamówić? Możesz dać linka?

Proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od wczoraj jest do kupienia "Memoirs Of A Madman" Ozziego

0888750156211.jpg

Stany, zachodnia Europa cena 35$, 23 euro. W Polsce 300 pln (empik, allegro)

Z czego to wynika?

Edytowane przez Świetlicki

Z czego to wynika?

z tego, że jesteśmy Europejczykami !!!

Z czego to wynika?

Jest po 210 w merlinie, ale to i tak dużo

Ludzie. To zamawiajcie np. Niemczech. Z wysyłką do Polski wychodzi jakieś 110 zł.

Kolejne nowości, niestety czekają w kolejce:

Decapitated - blood mantra

Down - IV part II

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z czego to wynika?

Wynika to z tego, że w takich sklepach jak Merlin czy Empik nikt nie wrzuca każdej płyty na sklep ręcznie. Oprogramowanie sklepu automatycznie pobiera dane o produkcie z baz danych dystrybutorów. I jeśli danego produktu nie ma oficjalnie w polskiej dystrybucji to czasem wrzucany jest jako towar zagraniczny na który chyba automatycznie są doliczane jakieś dziwne marże. Wiec albo poczekać, aż cenę zaktualizują, albo kupić sobie w Niemczech.

Poza tym, kto w ogóle kupuje w takich Empikach i Merlinach?... IMO wolę dołożyć czasem ale kupić w małym specjalistycznym distro. Krakowski Music Corner ma też sporo winyli ostatnio, jest to chyba ostatni ocalały sklep z płytami tutaj, który ma sporo ciekawej muzyki na fizycznych nośnikach (winyle, klasyka, jazz...). Takich trzeba wspierać, a nie kuźwa Empik....

Wynika to z tego, że w takich sklepach jak Merlin czy Empik nikt nie wrzuca każdej płyty na sklep ręcznie. Oprogramowanie sklepu automatycznie pobiera dane o produkcie z baz danych dystrybutorów. I jeśli danego produktu nie ma oficjalnie w polskiej dystrybucji to czasem wrzucany jest jako towar zagraniczny na który chyba automatycznie są doliczane jakieś dziwne marże. Wiec albo poczekać, aż cenę zaktualizują, albo kupić sobie w Niemczech.

Poza tym, kto w ogóle kupuje w takich Empikach i Merlinach?... IMO wolę dołożyć czasem ale kupić w małym specjalistycznym distro. Krakowski Music Corner ma też sporo winyli ostatnio, jest to chyba ostatni ocalały sklep z płytami tutaj, który ma sporo ciekawej muzyki na fizycznych nośnikach (winyle, klasyka, jazz...). Takich trzeba wspierać, a nie kuźwa Empik....

Każdy kupuje tam gdzie taniej, a w sklepie Music Corner praktycznie ma obniżek na winyle, a ceny są wysokie, w innych przytoczonych przez Ciebie sklepach zdarzają się promocje do -30%

Edytowane przez Davis

I koło się zamyka – sami się „wykańczamy” – tak jak z record store day – idea była piękna, pomóc małym niezależnym sklepom, a skończyło się, tak jak to jest w dobie globalizacji, małe sklepy, w których mogłeś porozmawiać ze sprzedawcą o muzyce jak upadały, tak upadają, a na RSD zarabia amazon.

Globalizacja, globalizacja,

Zostaje kupować płyty używane 

Akurat nikt wyżej nie wymienił żadnego małego sklepu, a tylko empik i merlin z ich polityką sprzedaży. W Niemczech w małym sklepie kupuje się płyty nowe za ok 3 € więcej niz w sklepach internetowych. Jeśli masz sklepik, gdzie dostaniesz nowego Ozziego za powiedzmy 140 zł to jest OK, ale jeśli jest tak, że jak pisze kolega Świetlicki te płyty chodzą za około 300 zł u wielkich sprzedawców to pewnie mali będą mieli jeszcze drożej. A odnośnie RSD to znam jednego właściciela małego sklepu, który to sobie bardzo chwali. Robi w tym dniu obrót jak za miesiąc i sprzedaje prawie 100% płyt zamówionych właśnie w tym celu.

Jak kupujesz płytę w fizycznym sklepie to możesz sobie ją obejrzeć, upewnić się że nie ma pogniecionej czy poprzecinanej okładki. Taki bonus za to że kosztuje to czasem więcej. Nie płacisz też za wysyłkę... ja jestem bardzo za tym aby małe sklepy z płytami funkcjonowały jak najdłużej i jak najlepiej. Oczywiście IMO każdy fizyczny sklep powinien posiadać swoją stronę i najlepiej sklep internetowy, teraz bez tego się nie da. Ale możliwość fizycznego odbioru, przeglądania płyt jest bezcenna.

W moim przypadku jest niestety tak, że większość płyt muszę kupować w internecie zagranicą (discogs, strony wytwórni, różne sklepy internetowe) z uwagi na to, że moich płyt najczęściej się nie da kupić w Polsce. No i wychodzi czasem tak że kupując płytę płacę drugie tyle za wysyłkę. Takie uroki bycia fanem muzyki niszowej.

No i wychodzi czasem tak że kupując płytę płacę drugie tyle za wysyłkę.

A teraz dzięki ebay global shipping program koszty wysyłki z us jeszcze wzrosły, a usługa dostarczenia towaru się wydłużyła.

Zostaje tylko kupić 2-3-5 płyt jednocześnie aby się „opłacało” :)

Illusion "Opowieści" 2LP 45RPM

Limitowane do 300 egzemplarzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Illusion "Opowieści" 2LP 45RPM

Limitowane do 300 egzemplarzy.

Do kupienia tylko przez oficjalną stronę zespołu? Ale wysyłka gratis ;-) Jak to gra?

Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ja nie sprawdzę jak gra bo to nie moja muzyka, ale niewątpliwie ciekawe wydanie warte odnotowania.

A ja właśnie rozpakowałem i słucham

bonamassa_black-vinyl.jpg?w=640&h=480

Brzmi super. Super muzyka. Niestety trochę miseczkowo wytłoczona.

P.S.

Kupione w prawdziwym sklepie z ludźmi za ladą - całkiem ładna pani :-)

A u mnie Maria Callas "Remastered". Reedycja z analogowych taśm-matek dokonana w londyńskim Abbey Road Studio. Piękna edycja, choć produkt bardzo mocno niszowy.

Zainteresowanych zapraszam tu:

Ukryta Zawartość

post-17176-0-53017100-1413487434_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A ja właśnie rozpakowałem i słucham

bonamassa_black-vinyl.jpg?w=640&h=480

Brzmi super. Super muzyka. Niestety trochę miseczkowo wytłoczona.

P.S.

Kupione w prawdziwym sklepie z ludźmi za ladą - całkiem ładna pani :-)

Oho było w dobrej cenie w merlinie za 57 zeta z wąsem :-) Może nadal jest?

Ja jutro odbieram w Małpce Express za całe 26,24 pln 2x180g LP gatefold Bill Evans "Vans Joint" :-) Mój pierwszy zakup w merlinie, wiec jak będzie cacy to chyba wrócę, bo fajne mają winyle.

Vans-Joint-180g-Edition_Bill-Evans,images_product,15,BHM10381L.jpg

Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Oho było w dobrej cenie w merlinie za 57 zeta z wąsem :-) Może nadal jest?

Ja jutro odbieram w Małpce Express za całe 26,24 pln 2x180g LP gatefold Bill Evans "Vans Joint" :-) Mój pierwszy zakup w merlinie, wiec jak będzie cacy to chyba wrócę, bo fajne mają winyle.

Vans-Joint-180g-Edition_Bill-Evans,images_product,15,BHM10381L.jpg

Konieczne daj znać jak z jakością i brzmieniem......

Konieczne daj znać jak z jakością i brzmieniem......

No właśnie trochę w strachu kupowałem ale 23 zeta przeboleje jak będzie coś nie teges :-) 2x taniej od cd :-D

Mam już info, że leży i czeka w Małpce, więc jutro z rańca po drodze do roboty odbiorę, żeby tylko koło kaloryferka nie czekało na mnie, bo będę miał 2 ładne miski jazzowe na owoce :-)

Edytowane przez thrak

• Pokaż nowe odpowiedzi