Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioneer PD-S504 poprawa parametrów

-Mądrala-

Rekomendowane odpowiedzi

Mam odtwarzacz jak w temacie i chciałem go nieco zmodyfikować tyle ze coś zle kombinuje bo wywala bezpiecznik półprzewodnikowy. A teraz do rzeczy postanowiłem dodac dodatkowe trafo do zasilania części analogowej audio. Problem w tym że po podłaczeniu w "odpowiednie" miejsca drugiego trafo cos jest nie prawidłowo . Drugie trafo to takie samo trafo z innego (mocno zdezelowanego PD-S504). Ja podłaczyłem to trafo do punktów tam gdzie idzie napiecie V+B V-B czyli Unreg i w trafo do którego podłączyłem nowe trafo przerwałem scieżki Unreg tak aby napiecie szlo tylko z nowego trafo . Podłaczyłem to tak jak widac na zdjeciach i wywala bezpicznik ICP-N10 dlaczego?

PS. jesli do wyjasnienia sprawy potrzeba dodatkowych rys to je dołącze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20893-0-95264200-1311424008_thumb.jpg

post-20893-0-15000000-1311424026_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam odtwarzacz jak w temacie i chciałem go nieco zmodyfikować tyle ze coś zle kombinuje bo wywala bezpiecznik półprzewodnikowy. A teraz do rzeczy postanowiłem dodac dodatkowe trafo do zasilania części analogowej audio. Problem w tym że po podłaczeniu w "odpowiednie" miejsca drugiego trafo cos jest nie prawidłowo . Drugie trafo to takie samo trafo z innego (mocno zdezelowanego PD-S504). Ja podłaczyłem to trafo do punktów tam gdzie idzie napiecie V+B V-B czyli Unreg i w trafo do którego podłączyłem nowe trafo przerwałem scieżki Unreg tak aby napiecie szlo tylko z nowego trafo . Podłaczyłem to tak jak widac na zdjeciach i wywala bezpicznik ICP-N10 dlaczego?

PS. jesli do wyjasnienia sprawy potrzeba dodatkowych rys to je dołącze

Tu jeszcze sposób podłączenia drugiego transformatora do obecnego potrzebne były małe modyfikacje tak jak na rysunku (tyle że tak podłączone okazuje się niepoprawne) . Nie wiem zupełnie jak połaczyć masę bo sa 2 masy bo 2 transformatory

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tym dołączonym (dodatkowym) i wydaje mi sie ze to może mieć związek z masą. Ja te masy połączyłem ze sobą w obu transformatorach tzn "masę z kondensatorów zasilających 3300uf" oddzielnie a "pozostałą masę trafo" oddzielnie. Masa wynikowa idzie dalej z normalnie wg schematu. Na dołączonym w poprzednim poście schemacie nie widać stabilizatora IC20 podstawowego trafo ale on jest nieruszany.

Tu jest poprawiony schemat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W obu trafo są prostowniki . W podstawowym są przerwane scieżki a w dodatkowym wykorzystuję tylko odczepy wychodzące na napiecia V+B,V-B. jak widac to dodatkowe trafo jest ucięte (nie mieściło się) tak że trzeba było połączyć masy.

Ale za diodami D11, D12, D13, d14 jest już stały, a za L14 l15 są odczepy z których pobieram prąd. Tak to robię i jezeli nie wyrazam sie jasno to przepraszam - jestem hobbysta - nie elektronikiem

dokładnie to za dioda L15 jest ICP-N10 i za tym bezpiecznikiem jest p-kt który łączę z analogicznym miejscem na podstawowym transformatorze dlatego przepala sie bezpiecznik a nie (mam nadzieję) układ zasilania audio

Według schematu PDS504 wynika, że masę masz na L13 i po nim musisz połaczyć z masą CD. Taki układ niestety da Ci niestabilizowane zasilanie WO. Warto by zrobić jakąś stabilizację choćby na 7812 i 7912 (da to +- 12V) lub lm317/337

Z diodą L13 jest dość dziwnie bo wstawiona ona jest już w płytkę główną (wygląda to wiesniacko bo fabrycznie przeniesiona masa jest realizowana tak że do jednej części układu masa idzie przez diodę a do pozostałej cz. układu jest wpięty sam kabelek bez diody widac to zreszta na moich zdjeciach).

Na pewno warto zrobić coś więcej ale musi najpierw dobrze działać w najbardziej prostej wersji przy czym założeniem moim jest ze ma być 2 transformator podłączony jako zasilanie sekcji analogowej CD-ka

A jaką rolę pełnią dławiki ? Bo to może jest powód ze jak połączyłem masę jednego transformatora z taką samą masą drugiego to wynikowa masa potrzebuje większego dławika. Nie wiem za mocny to ja tu nie jestem ale chciałbym to naprawić, dlatego proszę o jakieś konkretne rady.

To chyba jest tak ze aby nie przepalało to trzeba odczepić część przeniesionej masy z podstawowego transformatora i wpiąć w to miejsce masę 2 transformatora ale tylko tam gdzie jest zasilanie OPA (na schemacie IC405). A nie tak jak ja zrobiłem że połączyłem masy oby transformatorów do kupy. W każdym razie dzięki za wszystkie uwagi spróbujemy poprawić.

A próbowałeś połączyć ściężki i uruchomić na nowo??może przypadkiem coś po drodze padła. jak bym od tego zaczął.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

dobry pomysł tyle że mam obawę przed lutowaniem kilka razy tych samych punktów, bo wiem z pewnego doświadczenia po przegrzaniu ścieżek nie będę miał żadnego zysku ze stabilniejszej pracy 2 transformatorów tylko dziwny spadek ogólnej dynamiki (coś takiego miałem przy "poprawianiu" Diora WS 504).

Daruję sobie dalsze starania fajnie byłoby odświeżyć duszę tego Pioneer'a ale bardziej zależy mi na tym aby dalej ładnie działał bo po wymianie kondów gra bardzo ładnie i o wiele dynamiczniej. Nie slyszałem zresztą żadnego pozytywnego poparcia do tej modyfikacji. Pomysł był stąd:

Ukryta Zawartość

ale nie wiadomo jak to ostatecznie wyszło więc spróbowałem to reaktywować. W tej chwili powrócilem do fabrycznej konfiguracji (połaczyłem przerwane ścieżki na srebrzankę) mojego Pioneer'a i jestem zadowolony.

PS. W każdym razie bezpiecznik spełnił swoja funkcję i nic sie nie rozpieprzyło

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.