Skocz do zawartości
IGNORED

Tagowanie ścieżki audio

Faun

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

znajomy zgrał z płyty utwory i nie ma informacji odnośnie tych ścieżek. Szukałem w internecie i wiem, że zawartość płyty uzupełnić można przy pomocy odpowiednich programów, które automatycznie otagują ścieżki. Problem polega na tym, że znajomy już zgrał a dostępu do płytki nie ma. Czy istnieje możliwość otagowania utworu, który już jest zgrany na dysk komputera?

https://www.audiostereo.pl/topic/85270-tagowanie-%C5%9Bcie%C5%BCki-audio/

foobar2000

mp3tag

Trzeba zaznaczyć wszystkie utwory z jednej płyty i dopiero wtedy pobrać wszystkie informacje z freedb (w przypadku foobara) czy innych baz danych (w przypadku mp3tag).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Bez problemu otagujesz kazdą CD za pomocą np foobara2000.

Z tym, że pliki muszą być w formacie .flac - wav sie nie da

Wczytujesz folder do foobara, zaznaczasz wszystkie utwory i sprawdzasz w za pomocą komendy tagging/get tags from feedback.

Jesli znajdzie plytke a w przypadku obecnie wydawanych CD ma to miejsce w 99% ( ostatnio wpadla mi w rece "Pamiątka I Komunii Św. - bylem zaskoczony jak sie sama otahgowała) to dajesz polecenie update files

I juz masz otagowane. Z tym ze na razie nazwy plikow nie ulegna zmiane w folderze na dysku.

Mozna je zmienic na nowe za pomoca komendy file operation / Rename to.

Po zaakceptowaniu nazw w dotychczasowym katalogu zmienine zostana tak jak sobie wczesniej ustalisz. Mozna zalozyc sobie swoje szbalony nadawania nazw, np

nr utw, tytul, wykonawca, tytul CD, lub

nr utw, tytu itd

Po wczytaniu folderu w którym jest kilkadziesiąt CD tagowac trzeba CD kolejno CD po CD, a zmieniac nazwy na nowe mozna juz hurtem, wszystkie naraz.

Przydatne to jest dla uzytkownków odtwarzaczy strumnieniowych, gdyz po otagowaniu serwer upnp potrafi taka plytke umiescic w swojej bazie i przy odtwarzaniu potrafi ją znaleźć.

Jesli natomiast jest to jakas egzotyka której nie ma w bazach, wowczas podswietlasz Properties dla wszsytkich utworkow z danej CD wypelniasz wspolne rubryki razem dla wszystkich utworów Tytul CD wykonawce, rok, genre itd, po czym tytuly utworow juz pojedynczo i masz otagowane. Pozniej rename i masz w folderze zmienione nazwy na takie jak trzeba. Zdarzylo mie przywozic ze Świata" egzotyki orientalne z ktorymi tak trzeba bylo zrobic.

Tagowanie wykorzystac mozna równiez do swoich celow np tworzac playlisty których w Serwerach upnp nie ma.

Jesli wczytasz CD i w rubryce genre dodasz oprocz tego co tam jest swoją np "bestofme", zrobisz to dla ilus swoich ulubionych CD - to pozniej odtwarzając na streamerze kategorię "bestofme" bedziesz mial czytane tylko te plytki którewlasnie tak otagowales bez szukania. Niezla zabawa, polecam.

A nie wiem czy przypadkiem w NERO nie nagrywał mi ładnie CD TEXT'u przy nagrywaniu CD-Audio z nazwy plików wav.

CD teXT a tagi to co innego

Jak w eac nadasz sam nazwy z nr tytulem itd to tez nie sa tagi.

Ale w eac'u mozna tez otagowac CD przed zgraniem - jak jest w bazie.

A foobar taguje pliki z płyt juz zgranych wczesniej do folderów i nieotagowanych.

CD teXT a tagi to co innego

Jak w eac nadasz sam nazwy z nr tytulem itd to tez nie sa tagi.

Ale w eac'u mozna tez otagowac CD przed zgraniem - jak jest w bazie.

A foobar taguje pliki z płyt juz zgranych wczesniej do folderów i nieotagowanych.

W temacie jest ścieżki audio ... od razu skojarzyłem z nagrywaniem CD-AUDIO (tak by na odtwarzacza wyświetlała się nazwa utworu)... a tu chodziło po prostu o PLIKI AUDIO. Swoją drogą już był o tym temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.