Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jeśli IC i sieciowe Sulki gubią szczegóły to ja jestem 130 kilowa baletnica :D

Moim skromnym zdaniem te kable ożywiają ciemne systemy a nie zamulaja jazgotliwe...

U mnie były inspiracją do pozbycia sie wszystkich TA z systemu.

Ale zaznaczam, że gram na 18W lampie i być może dlatego u mnie wypadły lepiej od TA.

Edytowane przez masza1968

Łowcy Jeleni

Wygłupiasz się Pan. Z racji podobnego wieku i doświadczeń w audio jest to słabe. Brak wiedzy i błędne wnioski nie upoważniają do deprecjonowania drugiego (bliźniego).
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

żeby zechcieli zwracać większą uwagę na dokładność kabla,

Dokładność w sensie wrażeń odsłuchowych, czy też czystość zastosowanego przewodnika? Obawiam się, że to drugie może być niereferencyjne, Kramer po odejściu z NBS moim zdaniem nie ma dostępu do najlepszej technologii. Heavens Gate zrobił niejako siłą rozpędu, natomiast Silencable za bardzo chciał uczynić "megawybitnymi", to znaczy rzucającymi na kolana podczas pierwszych chwil odsłuchu. W tym przypadku nie megadynamiką a właśnie spokojem. Na dłuższą metę odnosi się wrażenie, że jednak przetłumił brzmienie kabla. To chyba wynika z budowy, tam są dwie żyły prowadzone w osobnych izolacjach i całkiem osobnych koszulkach. Rafaell mi tłumaczył, że za dużo izolatora będzie dawać takie właśnie efekty.

SA nie miał możliwości obiektywnej oceny - powtórzę to raz jeszcze.

Miał do dyspozycji tylko kable "prawe" i żadnego "lewego". W ten sposób nie można ocenić sieciówek Sulek. Przecież jego elektronika może chcieć grać zarówno po lewej, jak i po prawej stronie. Nieobjektywne.

Tu Pan mówi o fazie,

albo szkoła serocka albo szkoła otwocka

A jak jest z interkonektami?

Też są dwa lewy i prawy

Czyżby nastąpił finał zabawy?

Proszę teraz Panie Jafi

Pokazać co Pan potrafi

Kończę zabawę..........bo miałem dwa kable prawe.

Oczy mam już mocno śpiące

jeden kabel to dwa tysiące?

Edytowane przez stary audiofil
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Miał do dyspozycji tylko kable "prawe" i żadnego "lewego". W ten sposób nie można ocenić sieciówek Sulek.

Kiedyś pisałem o podobnym zjawisku w kablach XLR Kimbera z serii Select, ale pojawiło się parę prześmiewczych głosów, więc przestałem;-) Podobnie jest choćby z absorberami G-FLEX choć tam oczywiście prąd nie płynie, lewo czy prawoskrętne ułożenie blaszek też słychać. Audio jest pełne niespodzianek...

W ten sposób nie można ocenić sieciówek Sulek

Proszę nie rozumieć moich słów wprost jako krytyki przewodów Pana Sułka, w rozmowie tu na forum dałem dowody szacunku dla tego Pana i pisałem ,że jest możliwe, że te kable mogą być lepsze od fabrycznych konstrukcji, lecz proszę zrozumieć, że było to przedstawione jako potencjalna możliwość, gdyż wiem co robią w firmach i mam świadomość możliwości uczynienia wydajniejszych konstrukcji.

Problem był tylko jeden i nazywał się - materiał przewodnika, żeby wykonać topowy kabel, potrzebny jest topowy przewodnik, sprawa była prosta, albo Pan Sułek posiada takowy i wtedy ma szansę na nawiązanie kontaktu z czołówką, albo nie, tego nie mogłem wcześniej być świadomy, skoro opis jest taki jak nam tu przedstawił Kolega Stary Audiofil, to wszystko na to wskazuje, że i tym razem może mieć miejsce trudność z pozyskaniem fantastycznego przewodnika, oczywiście upraszczam, gdyż jeszcze są i inne elementy, izolatory, złącza, lecz działając w dobrej wierze traktuje te elementy jako użyte optymalnie.

Czyżby nastąpił finał zabawy?

Zabawa trwa i trwać będzie Panie.

Zamień Pan interkonekt lewy z prawym i donieś tutaj coś Pan usłyszał. Jeśli nie będzie zmiany to cóż - jesteś Pan głuchy.

Wygłupiasz się Pan. Z racji podobnego wieku i doświadczeń w audio jest to słabe. Brak wiedzy i błędne wnioski nie upoważniają do deprecjonowania drugiego (bliźniego).

O Jezuniu kochany a może z tych kabli co słuchałem żaden był niewygrzany?

W TEJ DESPERACJI ZAPOMNIAŁEM O MOŻLIWEJ DEPRECJACJI.

dobranoc-ale fajne forum.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

żeby wykonać topowy kabel, potrzebny jest topowy przewodnik

Oraz świetna, przemyślana, przeliczona i przetestowana kostrukcja. Jak chodzi o przewodnik to przez lata najlepszą miedź robiła Furukawa, a teraz to już nie wiem... Ktoś ją kupił (Mitsubishi??).

Panowie, coś Wam powiem : Pan Sułek to przy tym wysiada :)))

Prawy, lewy, odzysk, pasmo przenoszenia sieciówki itp itd

Auć i jeszcze za dużo izolatora :)

Edytowane przez sparton

Zabawa trwa i trwać będzie Panie.

Zamień Pan interkonekt lewy z prawym i donieś tutaj coś Pan usłyszał. Jeśli nie będzie zmiany to cóż - jesteś Pan głuchy.

Proszę przestać być alfa i omegą i w dodatku panuj Pan nad swoja klawiaturą.

Pan Jafi tym wpisem sie wreszcie odkrył i pokazuje nam co potrafi.

Pytałem o system Pana.............czekam na odpowiedż.

O pańskie cechy nawet nie pytam,ale sądząc po odpowiedziach normalnie...........SZAMAN)

skoro opis jest taki jak nam tu przedstawił Kolega Stary Audiofil

Nie ma powodu, by ocenę SA traktować poważnie. Daje na to liczne dowody tu i w innych wpisach.

Wybór przewodnika nie był spontaniczny i zajął dużo czasu. Nie straconego czasu. Niestety, o czym pisałem powyżej trzeba znać preferencje sprzętu do którego podłączamy sieciówkę. Sprawa nie jest oczywista i należy to uczynić empirycznie. Lewy, czy prawy - o to jest pytanie! Bez tego ni rusz. Proszę o podanie przykładu producenta, który w ten sposób podchodzi do problemu?

Rafaell mi tłumaczył, że za dużo izolatora będzie dawać takie właśnie efekty.

Temat izolatorów to temat rzeka, izolatory bardziej degradują dźwięk niż przewodniki, mało tego im subtelniejszy czyli wyższej klasy jest przewodnik, tym łatwiej całą tą pożądaną jakość niejako zlikwidować nieodpowiednim izolatorem, po prostu postęp musi obejmować zarówno druty, jak i izolatory równolegle.

Firmy mają swoje całościowe koncepcje na pracę kabla i stosują ku tym celom politykę, osobiście nie polecam nikomu żadnych kabli, które nie dają przewodom oddychać powietrzem, oraz są izolowane czymś innym niż teflon, do tego najlepiej jeśli jest perforowany.

Przewody 6N uważam za przestarzałe, 7N za nie dość dobre, 8N za podstawowe, ledwo spełniające potrzebne w hi end warunki, oczywiście sama czystość bezwzględna nie musi jeszcze oznaczać dobrego dźwięku, jest jednak pewną barierą.

Uzyskanie w kawałku drutu ułożenia dźwięku, który na obrazie muzycznym stworzy rzeczywisty realizm jest skrajnie trudne, tylko z takiego typu materiału można zbudować przewód, nawiązujący do światowej referencji, natomiast jest to i tak za mało aby ją pokonać.

Żeby to miało miejsce, należy znaleźć jakieś fizyczne strukturalne zniekształcenie i usunąć je opracowaną metodą, która posiada taką skuteczność, że przewód nie objęty działaniem takiej techniki wyda się gorszy pod każdym względem, dokładnie tak jak to opisał Kolega Stary Audiofil.

Temat izolatorów to temat rzeka, izolatory bardziej degradują dźwięk niż przewodniki, mało tego im subtelniejszy czyli wyższej klasy jest przewodnik, tym łatwiej całą tą pożądaną jakość niejako zlikwidować nieodpowiednim izolatorem, po prostu postęp musi obejmować zarówno druty, jak i izolatory równolegle.

Pełna zgoda!
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Auć i jeszcze za dużo izolatora :)

Sparton, poczytaj powyższy bardzo rzeczowy wpis 747. Trudno nie przyznać mu racji...

Otóż to...

osobiście nie polecam nikomu żadnych kabli, które nie dają przewodom oddychać powietrzem

Tara Labs wymyśliła i chyba nawet opatentowała celem zastosowania w serii Gold dielektryk w postaci próżni. Michael Fremer w Stereophile zachwycał się tym patentem, pisząc mniej więcej tak: "autentyczny przełom, nigdy wcześniej nie słyszałem niczego takiego". Ale to było dość dawno temu, a opinie innych recenzentów jak i zwykłych audiofili są bardzo zróżnicowane. Ja słuchałem próżniowej Tary i faktycznie wrażenie na mnie zrobiła ogromne. Ale to było dość dawno, od tamtej pory słyszałem wiele różnych wybitnych kabli, więc nie podejmuję się oceniać jaka to klasa referencji.

Wybór przewodnika nie był spontaniczny i zajął dużo czasu. Nie straconego czasu

Proszę mnie nie posądzać o naiwność, mając spontanicznie wybrany przewodnik, można w następstwie mieć tylko takie efekty, lecz proszę zrozumieć, że nie jest łatwo pozyskać przewodnik, którym można zaskoczyć pozytywnie słuchacza, kiedy w oparciu o niego zbuduje się kabel.

W topowych firmach to wiedzą, dlatego budują relatywnie prymitywne konstrukcje, lecz starają się je wykonywać z coraz doskonalszych materiałów, tu jest akcent w wyścigu, dlatego pisałem do Sly30, że Pan Sulek ma szansę pokonania konkurencji, jednak rezerwowałem sobie przestrzeń nieświadomości materiałów jakimi się posługuje, sprawa dotyczyła możliwości, a one są, istnieją dla każdego kto dość odważnie i twórczo podejdzie do tematu, ..przecież to tylko kable..

starają się je wykonywać z coraz doskonalszych materiałów, tu jest akcent w wyścigu

Wyścig nie polega na tym, kto znajdzie doskonalszy materiał, ale co z tym materiałem zrobi....

próżniowej Tary

Tak, próżnia może być bezcenna, jednak trzeba zwrócić uwagę na to, z czym ona sąsiaduje, czy jej własności nie degraduje jakiś czynnik.

Właśnie tego typu konstrukcje muszą być niezwykle konsekwentnie budowane, gdyż próżnia da spektakularne właściwości powodujące element wyróżniający taki kabel, jeśli jednak odnajdą się w nim jakieś niedopracowane czy pominięte ważne aspekty czy elementy, wtedy będziemy mieli do czynienia z zagadką, jak potraktować całość.

Dlatego słowem kluczem jest harmonia, ostateczny cel, wartość, która powinna być silnie przekonująca, że właśnie tak a nie inaczej ma pracować dany kabel.

Spałem,śnię i zachodzę w głowę......

Czy to przewody sa kierunkowe?

Prawy z lewym pomylone,czy żle wpięte

A rozmowy coraz bardziej nadete

W takim tumulcie szamaństwa

Widzę mnóstwo oszukaństwa

Prawda powinna zostać objawiona

Czy Eliza to była Pana Sułka żona?

Furukawa,

To była tzw obiegowa opinia, nie wierzę, że przysłowiowy Kowalski, ma szansę zakupu najlepszych surowców danych wytwórców, to też pasuje do obrazu jaki usłyszał Kolega Stary Audiofil.

Wyścig nie polega na tym, kto znajdzie doskonalszy materiał, ale co z tym materiałem zrobi....

Najlepiej jak go skręca w kuchni,bo Sułki to takie pokrętne kable

Gdzie zrobi?Na pałę czy na chybił-trafił,jakieś laboratorium Pan Sulek posiada?

Świat oszalał i temu szaleństwu się bezwzględnie sprzeciwiam.

Wyścig

Wszystko jest jednym i tym samym, przykład z Formuły 1 pokazuje że nie ma miejsca w wyścigu na tolerowanie jakiegokolwiek słabszego elementu.

To była tzw obiegowa opinia, nie wierzę, że przysłowiowy Kowalski, ma szansę zakupu najlepszych surowców danych wytwórców, to też pasuje do obrazu jaki usłyszał Kolega Stary Audiofil.

Kto wie ile kosztuje 5 kilo miedzi w taśmie do wytworzenia kondensatorów np.takich duelundów?

Zaznaczę,że wiem................czekam na odpowiedzi.w/s miedzi)

A ile kosztuje miedż do kabli Sulek i skąd jest..........na pewno przebicie na tym jest iście szamańskie,bo zasilajacy Sulek kosztuje 6000 pln.

Lada dzień dowiem się skąd jest brana miedz do Sulków i ile kosztuje-to będzie dopiero hicior.

Pan Jafi bajerować nam tu dobrze potrafi.

Biorę kabel lewy i prawy, testuję, zostawiam właściwy. Potem trzy życiowe sytuacje:

a/ oddaję sprzęt do naprawy i kończy się to otrzymaniem nowego egzemplarza,

b/ kupuję inny sprzęt z myślą o sięganiu po lepsze,

c/ instaluję zestaw w innym pomieszczeniu.

I ile kabli zasilających tyle mam kłopotów. A ponadto...

Zmiana biegunowości w którymkolwiek urządzeniu w łańcuchu wpływa na końcowy dźwięk, więc dobranie tego jedynego (sprawdzenie L-P) może przez przepięcie innych (odwrócenie biegunowości) być zniweczone.

Tak też mogło się zdarzyć przy teście w dwóch różnych systemach (przez 2 osoby), które pozostałe przewody miały inaczej wpięte. I wtedy wnioski co do jakości są różne.

Edytowane przez Wuelem
Gość

(Konto usunięte)

W sumie to chyba tak;-)

W ogóle mało jest na forum osób, których nie lubię...

s

Ja Was wszystkich lubię ... za dostarczanie mi przedniej rozrywki...kabaret i Sejm w jednym..dzięki... :-) ... Uwielbiam te handlowe przepychanki i kuksańce ;-)

Pzdr serdecznie...

p457737834-4.jpgp142655363-4.jpg

Czego to ludzie nie wymyślą..żeby tylko lepiej grało..

Lada dzień dowiem się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podzwonię po znajomych..

Tu są dane tylko dla czystości 4N.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma się tak, że ten sam kabel z lepszym zasilaniem zagra tak, że braknie słów, by to opisać, a na kiepskim prądzie reakcja słuchacza będzie mniej entuzjastyczna.

Pozdrawiam

Pygar

• Pokaż nowe odpowiedzi