Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieść fotografię wnętrza Twoim zdaniem wybitnie pracującej konstrukcji końcówki mocy tranzystorowej.

Być może poniżej, choć mówią, że sterylnie, ostro... i ponoć jasno??? Ktoś, kto zna te wzmacniacze i ich słuchał, ma zupełnie przeciwstawne zdanie.

525x525px-LL-1f79f9aa_vbattach149025.jpegno-33h-5-mark-levinson.jpg

no-33-2-mark-levinson.jpg

Parker's Mood

Kto tu manipuluje

To moja osoba pisała tu na forum, że urządzenia z rynku to ledwo bazy do tunningu, jak w takich okolicznościach mam przywoływać ich nazwy jako przykład poprawnej konstrukcji wzmacniacza, nie tylko 1000W..?

sterylnie

O wilku mowa.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nie wyskakuj z rynkiem, nikłej miary jest przyczynowo-skutkowa zależność wiedzy na temat zjawisk w wnętrzach urządzeń, w korelacji z jego stanem.

Masz rację ;)

Podobno są na ziemi "naukowcy" którzy znów mogą dowieść, że Ziemia jest płaska.

Nie mają jednak ochoty tego pokazać :)

To moja osoba pisała tu na forum, że urządzenia z rynku to ledwo bazy do tunningu, jak w takich okolicznościach mam przywoływać ich nazwy jako przykład poprawnej konstrukcji wzmacniacza, nie tylko 1000W..?

O wilku mowa.

A kulega słyszał kiedykolwiek takie urządzenie, czy fantazjuje na podstawie zdjęcia ?

Wzmacniacz sporej mocy, może posiadać rozdzielne człony zasilania, sekcyjne aby poszczególne tranzystory mocy nie sumowały swoich pojemności pasożytniczych baza-kolektor, będzie wtedy szybki i wydajny.

A kulega słyszał

Nie walcz ze mną Jello.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak coś od razu nie gra przynajmniej poprawnie,to ciężko z upływem czasu oczekiwać rewelacji,nawet po zmianie fazy na kondycjonerze.

Włączenie czegoś w nowy tor i natychmiastowe ferowanie werdyktów to jest absolutna partyzantka, żeby nie użyć słowa audiofilska zbrodnia;-)

Wiesz nie ma mozliwości w swym zyciu posłuchać wszystkiego ze sprzetu

Domyślam się, też mi się nie udało. Przesłuchałem około 1/3 dostępnego na rynku okablowania i to tylko z wysokiej półki, jest dużo egzotycznych marek, a także małych brandów z USA, do których nie ma dostępu. Tym bardziej jak tylko cokolwiek wpadnie mi w łapy staram się poddać to formalnej procedurze testowej, żeby uniknąć błędu zbyt szybkiej cenzurki.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

AZ absolute transparent,to dla mnie dwa rózne swiaty.

Jak coś od razu nie gra przynajmniej poprawnie,to ciężko z upływem czasu oczekiwać rewelacji,nawet po zmianie fazy na kondycjonerze.

Wiesz nie ma mozliwości w swym zyciu posłuchać wszystkiego ze sprzetu i tym bardziej z płyt

Przecież masz dzisiaj ślub ...idź się napić z synem;))

Transparent i AZ to zupełnie inna bajka ...dlatego Transparent słabo się nadaje do Amplifona GM ...tak jak wiele innych kabli ...

U mnie tymczasem borem lasem AZ Absolute nie ma konkurencji ...gra wybitnie ..

Też wtyczki sobie sam wymieniłem , żeby nie było że coś naganiam ....

Ślub masz !!!,

Edytowane przez Diogenes
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Transparent słabo się nadaje do Amplifona GM

Transparent jest zbyt jasny do takiego wzmacniacza jak Amplifon, zwłaszcza na grafitowych lampach. Jeśli Stary używa MPW, które z natury są bardziej gęste i to na miedzianych lampach to faktycznie Transparent z jego rozświergotaną górą może być lepszy. Ale ja znam lepsze niż TA sieciówki do takich pieców jak MPW; choćby Nordost Valhalla czy NBS Monitor Zero.

Edytowane przez tomkly
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czekamy na następne wersety sieciówkowej poezji :)

Sparton, nie ironizuj. Podrzucę Ci AZ Absolute, Electrę Epiphany X.3, NBS Monitor Zero, Nordosta Valhallę, Shunyatę Anacondę CX oraz Silencable Symphony i dostaniesz zadanie bojowe a mianowicie przesłuchać i opisać brzmienie w miarę ludzkim językiem... Wchodzisz w to? ;-)

Sparton, nie ironizuj. Podrzucę Ci AZ Absolute, Electrę Epiphany X.3, NBS Monitor Zero, Nordosta Valhallę, Shunyatę Anacondę CX oraz Silencable Symphony i dostaniesz zadanie bojowe a mianowicie przesłuchać i opisać brzmienie w miarę ludzkim językiem... Wchodzisz w to? ;-)

Odpowiedź będzie następująca:

Ustosunkowałem się do testów amperomierzami; wyniki dla poszczególnych kabli są następujące ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A ja myślę, że śmiertelnie wystraszyłem kolegą Spartona wizją odsłuchu sześciu topowych sieciówek;-) A szkoda, bo taka okazja nie trafia się często. Ja bym nie odmówił...

Ustosunkowałem się do testów amperomierzami; wyniki dla poszczególnych kabli są następujące ;)

Teraz ja sprawdzam - Rafael podeślij ten swój kabelek "odzyskujący" 5% mocy z gniazdka przetestuję go analizatorem FLK 435-II.

Jak twoja poezja się potwierdzi to zgłaszam Ciebie do nagrody Nobla.

Transparent jest zbyt jasny do takiego wzmacniacza jak Amplifon, zwłaszcza na grafitowych lampach. Jeśli Stary używa MPW, które z natury są bardziej gęste i to na miedzianych lampach to faktycznie Transparent z jego rozświergotaną górą może być lepszy. Ale ja znam lepsze niż TA sieciówki do takich pieców jak MPW; choćby Nordost Valhalla czy NBS Monitor Zero.

Ojejku jaki znachorek się znalazł)

Transparent i rozświergotana góra?...........kurde ale ze mnie cep na Harpiach to jest pewnik przeca!!

Skąd wiesz,że Valhalla i NBS pasują do moich MPW?

Monobloki które posiadam to ich nie słyszałeś,a widziałeś to może na zdjęciu.

Tomaszu moje MPW zasadniczo się różnią i w budowie i w graniu od Gm-70 Amplifona-to jest fakt niezaprzeczalny.

Poza tym w zadnych monoblokach MPW i w ogóle w zadnych-tak przypuszczam nie ma tak zmumifikowanego trafa wyjściowego jak u mnie.

Rożnica w graniu polega na tym,ze dżwięk z Mpw jest umiejscowiony za kolumnami i grają praktycznie sciany-jarzysz?

Natomiast gm-70 Amplifona gra całkiem inaczej dżwiek jest wypchniety do przodu i jest zlokalizowany między kolumnami.

Granie takie jak mpw mi odpowiada ,a gra tak dlatego,bo monobloki sa zrobione w torze sygnałowym punkt-punkt-wiesz co to?

Natomiast zastosowanie takich sieciowek do mpw jakie polecasz jest przestepstwem a nawet powinno być karalne))

Wzmacniacze na gm-70 to tylko lampę mocy maja wspólną,natomiast każdy gra inaczej.

Topologia układu i lampy uzyte w w/w wzmakach sa różne -to daje do myslenia,nie może być inaczej.

A słuchałem tych wzmacniaczy naprawdę sporo róznych i różnistych.

Ostatnio nawet takie gm-70 gdzie gm-ka sterowala gm-ką,a trafa zasilajace to izraelskie czerwone Burany o wadze 15 kilo jeden.

Ten wzmak jest malo wrazliwy na sieciówki bo trafo daje prądu aż nadto.

Pojedz sobie w lutym do Las vegas.zobaczysz jakie kable ogólnie sie licza w świecie audio.

Nie muszę kablami w swoich systemach nic poprawiać-dlatego stosuje transparenta.

Mogę być w tej materii inne zdania-niech będą.

Przestalem szukać juz jakichkolwiek kabli bo mi się nie chce i boje się spaprać przekaz,bo dbam o transmisje,bo kable to transmisja jest.

Teraz ja sprawdzam - Rafael podeślij ten swój kabelek "odzyskujący" 5% mocy z gniazdka przetestuję go analizatorem FLK 435-II.

TERA JA GO MAM ODZYSKALEM 6.5 PROCENT MOCY...........CZYLI WARKA STRONG))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Skąd wiesz,że Valhalla i NBS pasują do moich MPW?

Bo miałem u siebie dwa komplety MPW i do obu pasowały znakomicie... Robiły porządek z dźwiękiem, który był nazbyt ciepły i zaokrąglony. Zwłaszcza z miedzianych lamp. Twoich MPW nie znam, ale nie sądzę żeby wykazywały istotną przewagę nad tymi które tu miałem u siebie... Kiedyś przymierzałem się na poważnie do ich zakupu, ale dźwiękowo mnie rozczarowały. Ale wracając do sieciówek Transparent jest do monobloków niezły, w grę wchodziłby jeszcze Fadel Coherence III, z tych produktów powiedzmy mainstreamowych.

Edytowane przez tomkly

Poszło na PW, czekam na zaproszenie.

Tomkly jest pewien malutki problemik w Twojej ofercie. Ja nie pretenduje to miana internetowego auudiofilskiego poety :)

Mógłbym nie daj Boże nie usłyszeć czegoś istotnego z racji np. wieku albo o zgrozo z racji absolutnego braku doświadczenia w tej materii.

Jako że może i słusznie zarzucasz mi ironię śmiem zauważyć że niektóre poruszane tu problemy jak pasmo przenoszenia sieciówki albo odzysk 5% na końcu SuperDominatora na nic innego nie zasługują poza ironią.

Teraz odwracając beczkę do góry dnem czy kota ogonem ja mam dla Ciebie propozycję. Jako że parafrazując naszego trzycyfrowego kolegę ja raczej zajmuję się amatorsko i praktycznie problemami strukturalnymi po tej drugiej stronie gniazdka IEC mam jednak swoje własne sieciówki i nawet dedykowną linię do nich. Może ja podobnie jak pan Sułek wykonam dwie sieciówki bazując na własnych pomysłach i to ja Tobie je wyślę do profesjonalnej oceny ? Wchodzisz w to ? Postaram się to zrobić w krótkim czasie. Z góry jednak zaznaczam że w tym pomyśle nie ma żadnego komercyjnego podtekstu. Po prostu uważam że dedykowana linia i pewne minimum jeżeli chodzi o sieciówki czyli odpowiedni przekrój drutu mam u siebie na wystarczającym poziomie rozwiązującym moje problemy po tej drugiej stronie gniazdka IEC :)

Będzie w tych moich sieciówkach pewien „myk” który Ci zdradzę na koniec o ile coś z tego wyjdzie :)

przypuszczam nie ma tak zmumifikowanego trafa wyjściowego jak u mnie.

TERA JA GO MAM ODZYSKALEM 6.5 PROCENT MOCY...........CZYLI WARKA STRONG))

To Warką mumifikujesz te swoje trafa; musi być ciekawie

Mógłbyś coś więcej napisać o tej mumifikacji traf widać że bardzo ciekawe a nie opisywane na forach zagadnienie.

Ja nie pretenduje to miana internetowego auudiofilskiego poety :)

A do czego pretendujesz sadząc po tych Twoich wpisach?

Rafael może gwoli przypomnienia zacytuję sam siebie :

" OK teraz popraw mnie jeżeli mi się somethink pojebałos. Biorę standardową sieciówkę 3 x 2,5mm i dwa skalibrowane amperomierze z odpowiednio grubymi próbnikami. Podłączam klocek audio który dla ułatwienia pobiera z sieci 100mA AC. Teraz daję jeden amperomierz przed moją sieciówką a drugi za nią przed klockiem. Na obu amperomierzach mam odczyt 100mA AC. Tak ???

Teraz wypinam swoją sieciówkę a wpinam Twoją i mam na pierwszym amperomierzu 95mA a na drugim 100mA AC. TAK ???

Czyli odzyskuję te 5% ??? Jeżeli tak nie będzie to dyplomatycznie na to opuszczę zasłonę milczenia ... "

Jako że może i słusznie zarzucasz mi ironię śmiem zauważyć że niektóre poruszane tu problemy jak pasmo przenoszenia sieciówki albo odzysk 5% na końcu SuperDominatora na nic innego nie zasługują poza ironią.

PO pierwsze jak coś piszesz to nie dezinformuj !!!

Dominator to sieciówka opisana na forum w zakładce opinie a ta prototypowa sieciówka to zupełnie inna para kaloszy

Gdzie Rzym a gdzie Krym !

Kolejna sprawa, jak nie masz z czymś do czynienia to się trochę z krytyką pohamuj bo z informacjami na ten temat jesteś w bardzo ciemnym miejscu domyśl się którym!

Będzie w tych moich sieciówkach pewien „myk” który Ci zdradzę na koniec o ile coś z tego wyjdzie :)

O kolega się czaił innych opluwa a tu kolejna branża nam po cichu rośnie.

Samo opluwanie to chwyt poniżej pasa tak ze proponuję jednak przystopować.

Natomiast gm-70 Amplifona gra całkiem inaczej dżwiek jest wypchniety do przodu i jest zlokalizowany między kolumnami.

Widzisz Piotr, sam kiedyś mi mówiłeś, że ustawiałaś całość swojego systemu pod MPW przez 4 lata (dobór kolumn, kabli, akustyki, itp.). Pisząc, że Amplifon gra wypchniętym dźwiękiem do przodu, pomiędzy kolumnami, to kompletnie jest to spieprzona konfiguracja, tz. kolumny, kable są albo są źle dobrane, albo coś jest spier… w zasilaniu, że tak Amplifon gra u Ciebie. Amplifon gra dźwiękiem za kolumnami i z „hektarami” przestrzeni do tyłu i na boki (dokładnie jak opisujesz MPW) i nie tylko na moich kolumnach i Grześka (które są powiedźmy to „niestandardowe”, tz inne niż tradycyjne kupowane w sklepie). Dlatego widzę, że nie masz pojęcia jak potrafi zagrać Amplifon pisząc takie opinie.

Ja już kiedyś o tym opisałem, że wiem jak podpiąć MPW do systemu, aby kompletnie go zamulić i aby było płasko i pomiędzy kolumnami. W dopieszczonym systemie zagra wybitnie, a w przypadkowym, tragicznie.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

wiem jak podpiąć MPW do systemu, aby kompletnie go zamulić i aby było płasko i pomiędzy kolumnami

No właśnie, pamiętam jak nam się to wspólnie udało przy pierwszym podłączeniu... Dopiero aplikacji srebrnych AQ K2, zmiana zasilania i bodajże jeszcze podłączenie srebrnych Kimberów spowodowało transformację dźwięku.

Dopiero aplikacji srebrnych AQ K2, zmiana zasilania i bodajże jeszcze podłączenie srebrnych Kimberów spowodowało transformację dźwięku

plus odpowiednie pre, itd.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Poszło PW, czekam na wycenę kaucji.

Pomiar tylko w mojej obecności z racji na jeszcze nie chronioną patentem technologię, mogę podjechać.

plus odpowiednie pre, itd.

To ile dokładnie trzeba było kasy ekstra utopić żeby MPM zagrały z tą głębią?

Trochę to odstraszające dla potencjalnych nabywców.

• Pokaż nowe odpowiedzi