Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

A moze zamiast wyszukanych kabli, splotow, technologii 'pseudo tunelowej' wygrzewaniu kabli, ultra czystych przewodnikow itp wielkich sciem, pojsc po rozum do glowy i zastosowac cos takiego:

Cena promocyjna tylko 600USD a wiec przy waszych kabelkach ultra tania :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie oszukujcie sie, te wasze wyszukane kabelki sieciowe to nic innego jak filtry, no wiec czemu nie zastosowac takich ultra mocnych filtrujacych konstrukcji? Ten filtr jest w technologii Tempest, czyli w normach na tyle mocnych ze ZADNA aparatura pomiarowa nie jest w stanie zarejestrowac jakichkolwiek zaklocen czy tez szumow w jedna czy tez druga strone;) To tym bardziej i ulomne ludzkie ucho rowniez ;)

Ale wiem wiem ja sie nie znam :D :D :D panowie audiofile wiedza lepiej :D :D :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop

jaki efekt u sibie zaobserwowales z tym filtrem?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

jaki efekt u sibie zaobserwowales z tym filtrem?

Nie probowalel tego, zrobilem swoj jeszcze mocniejszy na lepszych czesciach, z lepszym rdzeniami kablem litza ( audiofilska niedosyto/nerwoza)

Efekty drastyczne, klasa jakosciowa sprzetu mnozy sie lekko razy dwa aby nie przesadzac, ale jesli powiem razy 4 tez raczej nie bede mijal sie z prawda.

Ale jakie konkretne efekty slyszalne? Poprawa w jakich aspektach? I jak to podlaczasz?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Oczywiście masz rację . U mnie jest podobnie i właśnie zmieniłem sieciówki na tańsze bo jest zdecydowanie lepiej.

Nic w tym nie ma dziwnego.

mi tez sie tak zdarzyło tylko ze po dłuzszym odsłuchu jednak wracałem do drozszej, słuch najpierw wyszukuje nowych niuansów lecz po dłuzszym odsłuchu wychwyci tez braki w stosunku do tego co było wczesniej. Z tego co wyczytałem mysle ze ten bazodrut raczej dociąza system, cos w stylu HG. raczej do korekcji. Zdziwił bym sie jakby był był przy tym transparentny na poziomie wysokich acrolinków lecz nie słuchałem... Powiem krótko jak sie okaze lepszy od moich ansei supreme to sam kupie te killery:)) lecz odsłuch godzinny i stwierdzenie ze jest lepiej kupuje odpada, minimum kilka dni w systemie

Ciemność, ciemność totalna. Obraz mu wyłączyło.

No dokladnie takie filtry stosuje sie n.p. w ambasadach, wojskowosci, czy tez panowie z rzadow moga sobie tam wewnatrz pogadac pouzywac elektroniki itp.... Montuje sie taki pokoj ze stali niklowej w srodku i tam ida zasilania poprzez takie wlasnie filtry aby nie moc podsluchac jakiejkolwiek transmisji, no wiec widza ciemnosc tylko ciemnosc widza i tez slysza. :D Jak by tak Belka rozmawial z Sienkiewiczem w takiej komnacie to mosci panujace PO by nam jeszcze dlugo rzadzilo z PSL-em a tu klops bedzie...;) A mowia ze to profesjonalisci ten podsluch zamontowali,,,heheh ale scieme wala, ze to moze nawet Ruscy hehehe, amatorka i tyle.

Ale jakie konkretne efekty slyszalne? Poprawa w jakich aspektach? I jak to podlaczasz?

No to co audiofile lubia najbardziej ma sie rozumiec, blask na gorze gladkosc gleboki brzmiacy bas zwieksza sie rozdzielczosc wszystko pieknieje chce sie sluchac, czyli jak zwykle tylko za mala kaske ;)

Podlacza sie normalnie z jednej stronu do gniazdka z drugiej do sprzetu, obudowe filtra grubym kablem na zewnatrz do ogrodka wkopac z metr lopata- lepiej zagra ;)

Tez mam takie uziemienie w listwie;)

Pokaz jakies zdjecia tego Twojego filtra. Moga byc tez rozbierane.

<br />Podlacza sie normalnie z jednej stronu do gniazdka z drugiej do sprzetu, obudowe filtra grubym kablem na zewnatrz do ogrodka wkopac z metr lopata- lepiej zagra ;) <br />

Póżniej najlepiej nasikać po zupie piwnej na to wkopane żeby lepsza przewodność była.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Odnośnie Killerów to mnie nie zabiły:-) Przy czym po raz pierwszy Wiesiek zrobił sieciówki pod tranzystor, przynajmniej tak ja je odbieram. Słodkie, pastelowe, miękkie. Są też w komplecie XLRy i głośnikowe.

Edytowane przez tomkly

Póżniej najlepiej nasikać po zupie piwnej na to wkopane żeby lepsza przewodność była.

Dobra mysl, tylko co uwazasz ze tak codziennie trzeba nawadniac? Robilscie takie eksperymenty i badania na AGH, jakie byly naukowe wnioski? Chetnie sie zapoznam z literatura naukowa. Moze jakies linki co?

Pokaz jakies zdjecia tego Twojego filtra. Moga byc tez rozbierane.

odp na priv

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak chodzi o uziemienie to na pewno poprawia brzmienie. Z kolei filtr tego typu będzie łagodził transjenty. To się może podobać w systemach zbyt ostro grających, ale neutralne to raczej nie jest.

<br />Dobra mysl, tylko co uwazasz ze tak codziennie trzeba nawadniac?<br />

No co Ty! Tak można wpaść w alkoholizm.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Z tego co wyczytałem mysle ze ten bazodrut raczej dociąza system, cos w stylu HG. raczej do korekcji. Zdziwił bym sie jakby był był przy tym transparentny na poziomie wysokich acrolinków lecz nie słuchałem... Powiem krótko jak sie okaze lepszy od moich ansei supreme to sam kupie te killery:))

To jest zupełnie inne granie niż Heavens Gate, raczej w stylu właśnie Gargantui. Ciężkie, nasycone, plastyczne, relatywnie wolne. HG Ultra Silence w porównaniu do Killera jest wulkanem energii. Co do transparentności, to Mexcel 9500 też nie jest jej wzorcem... Jak już szukamy takowego to np Nordost Odin, Valhalla, Electraglide Ultra Khan Mk I, NBS Black Label i kilka innych lepszych pod tym względem niż Acrolink. Mexcel 9500 jest wzorcem jak chodzi o prezentację basu, natomiast resztę w odniesieniu do swojej ceny ma dość przeciętną. Aczkolwiek mimo wszystko dziwię się; bo mimo powyższych uwag; Acrolink jest jednak istotnie lepszym niż Killer kablem. Killer to powiedzmy klasa dźwięku topowych Velumów (widać podobieństwa charakteru) czy Enerrów (przeciwieństwo).

Edytowane przez tomkly

to ciekawe co piszesz, słuchałem co prawda HG red rocket mk2 o ile dobrze pamietam z koncówkami electro, densenami, i zawsze dociazały strasznie, bez konturu granie, całe zycie i radość grania gdzies zanikała, Z twojego opisu wynika ze bazodrut gra własnie podobnie. Chetnie bym go porównał z harmonixem m2r

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

to ciekawe co piszesz, słuchałem co prawda HG red rocket mk2 o ile dobrze pamietam z koncówkami electro, densenami, i zawsze dociazały strasznie, bez konturu granie, całe zycie i radość grania gdzies zanikała, Z twojego opisu wynika ze bazodrut gra własnie podobnie. Chetnie bym go porównał z harmonixem m2r

Nie znam nowej serii Heavens Gate, to co piszę dotyczy pierwszej. Do dziś używam na preampie Ultra Silence w wersji na Furutechu i jest to najlepsza na rynku sieciówka jak chodzi o relację jakość/cena. Red Rocket Mk I brzmi podobnie do Ultra Silence tylko trochę słabiej, natomiast zachowuje sygnaturę dźwięku US. Inaczej gra Silver Signature, to jest typowa szkoła grania NBS w typie Monitor Zero czy Signature, nawet nazwa do ostatniego zbliżona. Z tego co piszesz wynika, że seria Mk II nie jest specjalnie udana. Te kable nie były zresztą w ogóle oferowane w Polsce w żadnej dystrybucji, więc ich dostępność jest znikoma.

Poza tym to właśnie końcówki Electrocompanieta i Densena grają w taki jak opisujesz sposób. Więc może po prostu HG wiernie oddało ich charakter? Z Densena to miałem tylko integrę DM10, więc nie chcę przesądzać, natomiast co do EC to niestety, ale ciężko jest ruszyć je czymkolwiek, może poza NBS Monitor Zero czy Nordostem Valhallą.

Wracając do porównania Killera i Acrolinka to zastanawiam się nad przelicznikiem zamiany Mexcela na Bazodruty. Na moje oko wychodzi na to, że PC9500 został zamieniony na trzy Killery:-) To mi przypomina kawał o bacy, który zamienił psa za milion na dwa koty po 500 tys.:-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

mi tez sie tak zdarzyło tylko ze po dłuzszym odsłuchu jednak wracałem do drozszej, słuch najpierw wyszukuje nowych niuansów lecz po dłuzszym odsłuchu wychwyci tez braki w stosunku do tego co było wczesniej. Z tego co wyczytałem mysle ze ten bazodrut raczej dociąza system, cos w stylu HG. raczej do korekcji. Zdziwił bym sie jakby był był przy tym transparentny na poziomie wysokich acrolinków lecz nie słuchałem... Powiem krótko jak sie okaze lepszy od moich ansei supreme to sam kupie te killery:)) lecz odsłuch godzinny i stwierdzenie ze jest lepiej kupuje odpada, minimum kilka dni w systemie

Ale ja nie napisałem o Bazodrucie tylko o innym producencie.

I żadnego powrotu nie przewiduję. Z resztą nie tylko ja bo i inni są podobnego zdania.

Czasami ( zdarzyło mi się to już wielokrotnie) droższe nie oznacza automatycznie lepsze.

Jak chodzi o uziemienie to na pewno poprawia brzmienie. Z kolei filtr tego typu będzie łagodził transjenty. To się może podobać w systemach zbyt ostro grających, ale neutralne to raczej nie jest.

Te transjenty to sa roznego typu wysokoczestotliwosciowe zaklocenia nim nich mniej tych dzwiek bardziej zmierzajacy do natury

ten filtr nie zbija Ci dynamiki na wzmacniaczu?

A jak moze zbijac, przeciez to jest filtr seciowy ktory nie operuje w pasmie akustycznym przepuszcza wszystko z czym pracuje transformatortzn 50 Hz ;)

A jesli chodzi o tzw pozorna dynamike odsluchowa, to ta dynamika z tym filtrem bardzo wlasnie rosnie, wszystko staje sie duzo bardziej dynamiczne!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Te transjenty to sa roznego typu wysokoczestotliwosciowe zaklocenia nim nich mniej tych dzwiek bardziej zmierzajacy do natury

Stasiu, ja kiedyś próbowałem używać w sekcji zasilającej wysokiej klasy transformatora o dużej mocy, który pełnił funkcję niejako kondycjonera. Rzeczywiście poprawiała się barwa, nasycenie, kultura, ale niestety obcinało wysokie tony i łagodziło przekaz. Prawdopodobnie wycinało wyższe harmoniczne i jednak było to wyraźnie słyszalne.

Stasiu, ja kiedyś próbowałem używać w sekcji zasilającej wysokiej klasy transformatora o dużej mocy, który pełnił funkcję niejako kondycjonera. Rzeczywiście poprawiała się barwa, nasycenie, kultura, ale niestety obcinało wysokie tony i łagodziło przekaz. Prawdopodobnie wycinało wyższe harmoniczne i jednak było to wyraźnie słyszalne

Robilo dobrze - bo musialo. Poprostu miales gdzies mocno zmulony system ;) I wyciagnales bledne wnioski.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Robilo dobrze - bo musialo. Poprostu miales gdzies mocno zmulony system ;) I wyciagnales bledne wnioski.

Możliwe. Faktycznie system był na lampach EL 84 i nie był demonem szybkości. Jakby to był np Mark Levinson to pewnie oceniłbym wpływ trafo jako pozytywny. Transformator poległ z innego powodu, był olbrzymi, we wściekle niebieskiej obudowie;-) Jak go zobaczyła moja żona to zrobiła się autentycznie fioletowa;-)

Stasiu, ja kiedyś próbowałem używać w sekcji zasilającej wysokiej klasy transformatora o dużej mocy, który pełnił funkcję niejako kondycjonera. Rzeczywiście poprawiała się barwa, nasycenie, kultura, ale niestety obcinało wysokie tony i łagodziło przekaz. Prawdopodobnie wycinało wyższe harmoniczne i jednak było to wyraźnie słyszalne.

Ale prawde mowiac to podobnie robia niektore kable i to nawet te drogie, tna gore i z krzykliwymi tranami jest to odbierane jako pozytywny wplyw.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czyli bardziej gęsta i nasycona niż transformator? To chyba dobrze?… :-)

Mina żony bezcenna:-)

Ale prawde mowiac to podobnie robia niektore kable i to nawet te drogie, tna gore i z krzykliwymi tranami jest to odbierane jako pozytywny wplyw.

Tak, choćby Kubala Sosna Elation. Przy czym to jest osiągane za pomocą geometrii a nie elementów elektrycznych. Ale skutek zbliżony. Jak chodzi o zasilanie to ja skłaniam się do jak największej czystości przewodnika w kablu a nie dodatkowych elementów korekcyjnych. Tak jak w przypadku Valhalli czy AZ Absolute, ewidentnie słychać klasę zastosowanych materiałów.

Edytowane przez tomkly
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak, choćby Kubala Sosna Elation.

Nie za bardzo zrozumiałem.

Wg. Twojej opinii Kubala Sosna Elation zamula dżwięk i w najlepszym wypadku nadaje się ew. do tranzystora?

To chciałeś przekazać czytającym?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie za bardzo zrozumiałem.

Wg. Twojej opinii Kubala Sosna Elation zamula dżwięk i w najlepszym wypadku nadaje się ew. do tranzystora?

To chciałeś przekazać czytającym?

Nie wiem czy zamula, to każdy zainteresowany niech sam oceni. U mnie łagodziła wysokie tony i grała bardzo milutko i słodko. W niektórych systemach to się sprawdzi, w innych niekoniecznie. Podobnie można ocenić brzmienie choćby Acoustic Zen Gargantua II, przy czym Kubala jest lepsza, bardziej wysmakowana. Nadaje się świetnie do tranzystorów, a jak chodzi o lampy to do GM70 na graficie, ale już np do EL34 czy 84 na pewno nie.

Edytowane przez tomkly
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie wiem czy zamula, to każdy zainteresowany niech sam oceni. U mnie łagodziła wysokie tony i grała bardzo milutko i słodko.

Tak się składa ,że miałem/mam te kable i testowałem je w różnych zestawieniach wzmacniaczy i kolumn z lampą i tranzystorem i ABSOLUTNIE sieciówka Kubala Sosna Elation nic nie zamulała, cięła , walcowała czy miażdżyła.

Ten kabel jest jednym z najbardziej neutralnych i liniowych w brzmieniu kabli AC jakie miałem w swoich rękach.

Gęstym , lekko zmulonym dżwiękiem to gra np.Anaconda albo Purist a nie ten kabel.

A system nie ma tutaj nic do tego. Jasny kabel zawsze będzie rozjaśniał dźwięk a ciemny kabel będzie przyciemniał dźwięk. Cudów nie ma i odwrotnie nigdy nie będzie.

Podobne spostrzeżenia mają inne osoby , które ten kabel miały i testowały u siebie w systemie.

Nie wiem skąd u Ciebie znowu jakieś dziwne wnioski, które nijak się mają do tego jak jest w rzeczywistości?

Na jakich kolumnach i wzmacniaczu testujesz bo masz dość często dziwne wnioski?

• Pokaż nowe odpowiedzi