Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta testowa ale taka do ustawień położenia kolumn!

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu za darmo można sobie ściągnąć nagranie i sprawdzić akustykę .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena też niezgorsza...

witam tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta plyta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest prawie za darmo ??? oraz wiele innych dobrych plyt :):)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta plyta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest prawie za darmo ??? oraz wiele innych dobrych plyt :):)

No milusio, milusio :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 lata później...

Witam odświeżę wątek.

Proszę podajcie mi jakąś płytę (nagranie) do ustawienia kolumn. Nie chodzi mi o barwę, ilość basu, wysokich etc. Tylko o materiał np. wokal gdzie będę wiedział że został tak nagrany, że głos jest na linii głośników, albo że jest 2 metry za linią głośników. Pokój który urządzam jest jest na tyle duży (choć zawsze może być większy)że mogę trochę odstawić kolumny od ścian. W jednym ustawieniu wokal jest w linii kolumn a w drugim 2 metry za głośnikami. No i które ustawienie jest poprawne ? skoro nie wiem jak to zostało nagrane.

Liczę na Waszą (merytoryczną) pomoc.

Ciekawi mnie to jak osoby które mają duże pokoje ponad 50m2 ustawiają kolumny. Jaką mają odległość od ścian tylnych, bocznych, jak szeroka baza stereo, i w jakiej odległości jest fotel odsłuchowy o tylnej ściany. I czy przy dużych odległościach od ścian powiedzmy>3m jest uzasadnienie dla adaptacji akustycznej ? Np pochłanianie / rozpraszanie pierwszych odbić?

W moich czasach takim abecadłem był "Sampler & audiophile test compact disc" vol I wytwórni Chesky Records. Jest tam powiedziałbym fundamentalistyczny, wzorcowo nagrany test głębokości ( z zapowiedzią dystansu ) sceny ale też jej szerokości mocno wykraczający poza geometryczną pozycję głośników. Można tu właśnie ocenić wpływ odbić, dyfrakcji na krawędziach mebli itd. Jeśli test wypada dobrze; zgodnie z opisem prowadzącego, to można być pewnym, że to, co usłyszysz na innych płytach zostało tak nagrane. Mogę też dodac - niestety, bo wychodzenie na boki sceny zdarza się naprawdę rzadko.

Natomiast na płycie vol II są ciekawostki dotyczące jakości kabli, naturalności dynamiki itp. A są to wszystko dodatki do wzorowo nagranej na obu płytach treści muzycznej; bez ingerencji różnych "wynalazków" poprawiających scenę czy brzmienie akustycznie nagranych wokalistów czy instrumentów. Polecam, o ile są jeszcze na rynku, bo tego nie wiem...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

Mam tę płytę - faktycznie fajna sprawa.

W moich czasach takim abecadłem był "Sampler & audiophile test compact disc" vol I wytwórni Chesky Records.

Wczoraj zamówiłem tę płytę (vol 1) na amzonie plus jeszcze jeden sampler naima i jeden cheskiego chyba. Nie tylko dla testowania ale dla utworów w dobrej jakości. A że często jest to jazz i klasyka to tym bardziej miło.

Ciekawi mnie to jak osoby które mają duże pokoje ponad 50m2 ustawiają kolumny. Jaką mają odległość od ścian tylnych, bocznych, jak szeroka baza stereo, i w jakiej odległości jest fotel odsłuchowy o tylnej ściany. I czy przy dużych odległościach od ścian powiedzmy>3m jest uzasadnienie dla adaptacji akustycznej ? Np pochłanianie / rozpraszanie pierwszych odbić?

Kolego, pewnie że jest sens adaptacji. Owszem, wyzwania są inne, ale jeśli wstawisz takie stereo do dużego pokoju w 'nowoczesnym' stylu = puchy, płaskie zimne powierzchnie etc. to pierwszym problemem będzie echo i wielokrotne odbicia od płaskich, równoległych poweirzchni. To zaburza scenę i cały przekaz, etc.

Ukryta Zawartość

Kolego, pewnie że jest sens adaptacji. Owszem, wyzwania są inne, ale jeśli wstawisz takie stereo do dużego pokoju w 'nowoczesnym' stylu = puchy, płaskie zimne powierzchnie etc. to pierwszym problemem będzie echo i wielokrotne odbicia od płaskich, równoległych powierzchni. To zaburza scenę i cały przekaz, etc.

Piszesz że wyzwania są inne... jakie ?. Mam pokój około 35m2 ze skosami pusty. Zrobiłem sobie 4 absorbery z wełny PT80 i pobiegałem trochę po pokoju. Mówiąc szczerze efekt jeśli w ogóle, to bardzo niewielki. Nie wiem czy pakować się w profesjonalne ustroje, czy zagracić go "naturalnie" półki na książki, szafki z płytami etc. Mam trochę jeszcze przed sobą m.in. kable sieciowe , IC i głośnikowe, lampy w pre.....masakra.

Najpierw zagrać go naturalnie, zobacz co będzie. Gdyby była "kicha z wodą" wtedy dopiero kolejne ruchy. Mogę tylko ostrzec przed ostrymi krawędziami mebli w korytarzu szerszym ok 1,5 m od widoku kolumn z miejsca odsłuchu. Potrafią nieźle przewalić obraz dźwiękowy. Poza tym może się okazać, że zupełny brak pogłosu nie będzie "tym, co tygrysy lubią najbardziej" i bardziej będzie się podobał ten z niewielkim echem niż ten w pewnym sensie martwy, pozbawiony zupełnie odbić. Sieciówka to raczej już "wisienka" na torcie. Dla mnie zresztą ważniejsza jest barwa i naturalność dźwięku niż niuanse sceny...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Piszesz że wyzwania są inne... jakie ?. Mam pokój około 35m2 ze skosami pusty. Zrobiłem sobie 4 absorbery z wełny PT80 i pobiegałem trochę po pokoju. Mówiąc szczerze efekt jeśli w ogóle, to bardzo niewielki. Nie wiem czy pakować się w profesjonalne ustroje, czy zagracić go "naturalnie" półki na książki, szafki z płytami etc. Mam trochę jeszcze przed sobą m.in. kable sieciowe , IC i głośnikowe, lampy w pre.....masakra.

Nie ma przeciwskazań przeciwko naturalnemu zagraceniu.

Zrobiłeś 4 absorbery w pokoju 35m2 i kubaturze pewnie coś koło 80m3. Wydaje mi się, że to trochę mało. I teraz na tej podstawie zdajesz się sugerować, że adaptacja nie ma sensu. Pewnie - można i takie wnioski wyciągać.

Ja w 16,5 m2 zrobiłem znacznie więcej tłumienia niż Ty, + rozpraszanie. Efekt był b. znaczny. A teraz kto jakie wnioski wyciągnie to już jego sprawa. Natomiast pozwolę sobie napisać, że śmieszy mnie dyskusja o doborze kabli głośnikowych, czy sieciówki w sytuacji gdy akustycznie dane pomieszczenie jest w ogóle nie ruszone i nie załatwione. Ale to osobista opinia - każdy robi jak chce. Można wierzyć, że to czego akustyką/fizyką (mierzalną!) nie dało się załatwić osiągnie się poprzez metafizykę (bo kabli jakoś nikt dotychczas nie pomierzył, ale wiadomo, że grają).

Panowie dzięki za odpowiedzi.

Zrobiłeś 4 absorbery w pokoju 35m2 i kubaturze pewnie coś koło 80m3. Wydaje mi się, że to trochę mało. I teraz na tej podstawie zdajesz się sugerować, że adaptacja nie ma sensu.

Nie sugeruję że adaptacja nie ma sensu. Jedynie stwierdzam fakt że 4 sztuki niewiele dały. Moją intencją było żeby sprowokować dyskusję czy jeszcze iść w kierunku dorobienia absorberów , czy porobić półki na CD i książki zobaczyć (posłuchać ) co to da i potem jeszcze ewentualnie dołożyć absorberów.

Ja w 16,5 m2 zrobiłem znacznie więcej tłumienia niż Ty, + rozpraszanie. Efekt był b. znaczny. A teraz kto jakie wnioski wyciągnie to już jego sprawa.

Napisz proszę ile absorberów pojawiło się w Twoim pokoju przy takim pokoju.

Natomiast pozwolę sobie napisać, że śmieszy mnie dyskusja o doborze kabli głośnikowych, czy sieciówki w sytuacji gdy akustycznie dane pomieszczenie jest w ogóle nie ruszone i nie załatwione.

Pozwól sobie !!! Dzięki za konstruktywną krytykę. W bardzo delikatny sposób dałeś mi do zrozumienia że zabieranie się za kable w tym momencie jest chorym pomysłem. I oto chodzi.

No i jeszcze pytania......

Wytłumiać (czy też wieszać półki z książkami i CD)za kolumnami czy za punktem odsłuchu. Czy może na ścianach bocznych?. Zdjęcie pokoju w wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj zamówiłem tę płytę (vol 1) na amzonie plus jeszcze jeden sampler naima i jeden cheskiego chyba. Nie tylko dla testowania ale dla utworów w dobrej jakości. A że często jest to jazz i klasyka to tym bardziej miło.

Kolego, pewnie że jest sens adaptacji. Owszem, wyzwania są inne, ale jeśli wstawisz takie stereo do dużego pokoju w 'nowoczesnym' stylu = puchy, płaskie zimne powierzchnie etc. to pierwszym problemem będzie echo i wielokrotne odbicia od płaskich, równoległych poweirzchni. To zaburza scenę i cały przekaz, etc.

Jeżeli lubisz jazz to polecam Ci tę płytę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Połączenie znakomitej realizacji ze świetną muzyką. Polecam też to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z niepowtarzalnym Kurtem Ellingiem - co prawda tylko w dwóch utworach ale sam Hobgood to też wielka klasa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli lubisz jazz to polecam Ci tę płytę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Połączenie znakomitej realizacji ze świetną muzyką. Polecam też to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z niepowtarzalnym Kurtem Ellingiem - co prawda tylko w dwóch utworach ale sam Hobgood to też wielka klasa

Dzięki, właśnie odsłuchuję sample. Brzmi przyjemnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Doszła do mnie na razie:

Ultimate Demonstration Disc Vol. 2 .. [Hybrid SACD, Import] Chesky records

Ukryta Zawartość

Mogę polecić - bardzo fajna, dobra muza i dobre nagrania.

Chociaż taka refleksja: to nagrywanie jednym mikrofonem ma duże znaczenie dla reprodukcji wielkości instrumentów i sceny - fajnie to wszystko słychać. Mam jednak wrażenie, że odbywa się to kosztem oddania mikrodynamiki poszczeólnych instrumentów i może szczegółów. Płytę wysłuchałem na razie pobierznie, ale np. takich subtelności jak praca pedałów fortepianiu nie usłyszałem (choć słuchałem dość cicho i na szybko - może się jeszcze pojawi).

Pozostałe aspekty jak scena, transparentność super.

I muzyka tez fajna.

Ogólnie można spokojnie polecić.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Odebrałem kolejny sampler Cheskiego "The Ultimate Demonstration Disc". Bardzo fajny, jakość doskonała.

Nagranie perkusji pokazujące dynamikę doskonałe. W ogóle fajny edukacyjny dysk do zrozumienia słowniczka audiofilskiego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.