Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze "ciepło grające" kable na świecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tenora możesz dostać pomalowanego nawet w pszczółki albo misie więc nie ma problemu z drewnem , które mnie osobiście również nie leży.

Jakie to jeszcze inne powody są , dla których ten sprzęt Ciebie zupełnie nie interesuje nie wiem i mogę się tylko domyślać.

Zrobisz jak uważasz.

Już nie będę Tobie truł na ten temat ;)

pozdr.

Nie ma o co się kłócić.

Jednemu pasuje,drugiemu nie :).

Ale my sie nie kłócimy. Odniosłeś takie wrażenie? ;)

"Niezbadane są drogi do osiągnięcia nirvany ..."

Pamiętam jak 2 lata temu testowałem końcówkę stereo Vitusa, która może grać jako integra mimo, że nie ma preampa i grała rewelacyjnie. A monobloki plus preamp wg mnie zagrały gorzej, lekko przygaszonym dźwiękiem i wtedy wybrałem Burmestera, który wypadł dużo lepiej. Może jest tak, że preamp Vitusa za bardzo łagodzi brzmienie i finalnie system daje wrażenie przymulenia. Ja takie wrażenie miałem. Do tego Vitus daje swoje kable Andromeda. Teraz u mnie grają same monobloki ale z preampem Burmestera i na Acrolinkach i jest rewelacyjnie. Przypuszczam, że trzeba uważać z preampem Vitusa. I być może dlatego i Staszek i Jarek mieli odczucie mniejszej rozdzielczości takiego wzmocnienia.

A ja domyslam sie ze ta 'rozdzielczosc' to moze nienaturalnie powodowac twoj dac Gryphona, zle filtrowane Sabre potrafia ukazywac 'ultra duza rozdzielczosc' Vitus to przestarzala szkola dzwieku, jak ktos kupi bedzie zalowal za kilka lat jak wejda lepsze zrodla i lepsze glosniki. Osobiscie odradzam, juz lepiej kupic jakas lampe. Vitus to dzwiek dobry ale z minusem z duzym minusem, wlasnie z uwagi na mala rozdzielczosc i zmulenie. Oczywiscie czasami niektore systemy wymagaja takiego zmulenia, ale czy to sa naprawde dobre systemy? Mnie ZAWSZE ten dzwiek rozczarowywal chociaz widzialem jego jakby mocne cechy za ktorymi szaleja fani Vitusa. Te cechy to sztucznosc, latwo sie nabrac, dobra lampa ma wiecej juz do powiedzenia.

Zreszta od strony konstrukcyjnej Vitus to kit, szkoda gadac...

Edytowane przez Stasiop

Odniosłeś takie wrażenie? ;)

Czasem tak ;).

Zbyt często się obrażamy,że komuś może nie pasować co my mamy.

Ktoś nie lubi Reimyo,pies go trącał,ważne,że mi się podoba :).

Nie przepadam z Focalami,ale nie piszę,że to dziadostwo ;).

W końcu tak naprawdę "gramy" chyba w jednej drużynie,może poza kilkoma wyjątkami ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Stasiu, daj już spokój. To jest wątek o kablach.

I zadnymi kablami Vitusa juz sie nie odmuli, nawet takimi z betoniarki. ;) Bo to w koncu watek o kablach ;) ale wiele kabelkow moze byc wtedy 'najbardziej cieplo grajacych na swiecie' zeby nawiazac do tematu watku :D I bynajmniej nie jest to zart ale tak to faktycznie widze. ;)

Hehehe.... Vitus i lampowy dźwięk. Schabowy o smaku langusty ;)

Dokladnie! :) To taki schabowy tylko z mielonego marnej jakosci miesa i z duza iloscia chleba, czyli zmielony pies razem z buda ale podany na porcelanie i ze srebrna zastawa ma sie rozumiec ;) Chociaz trzeba przyznac Vitus potrafi dodac do smaku ciekawe przyprawy i efekt JEST! ;) Jarek ma racje, lampa to zupelnie co innego. Vitus udaje tylko lampowke, latwo sie nabrac ze tak powtorze, udaje i robi to marnie.

Dla mnie Vitus,poczynając od stereofonicznej końcówki,po monobloki to ścisła czołówka jeśli chodzi tranzystory.

Znam te urządzenia bardzo dobrze,z co najmniej dwóch świetnych konfiguracji,które mam od czasu do czasu okazję posłuchać w domowych warunkach.

Jeśli chciałbym wzmocnienie tranzystorowe,to Vitus plus dwie,może trzy firmy brałbym pod uwagę,to wszystko.

To dziwne ze tak sadzisz, chociaz oczywiscie szanuje to co piszesz. Nie sadzisz ze to jednak udawana lampowosc tych sprzetow? Nie wolisz juz lampy w miejsce Vitusa? Co ludzie widza w Vitusie czemu juz nie wybiora dobrej lampy, o co tu chodzi, o moc? Bo nie wierze ze powiesz ze Vitus ma tak piekne barwy jak niektore lampowki, nie wierze!

Edytowane przez Stasiop

Vitus ma lepsze, głębsze i pełniejsze barwy od większości lamp jakie słyszałem. Czy od wszystkich to nie wiem ale od większości na pewno. I to lampy kolorują brzmienie a Vitus podaje to w naturalny sposób. Ale to nie jest wątek na temat Vitusa.

Ale to nie jest wątek na temat Vitusa

W taki razie już kończę :)

Vitus ma lepsze, głębsze i pełniejsze barwy od większości lamp jakie słyszałem.

Takie też i moje zdanie :).

Co ludzie widza w Vitusie

Ludzie,którzy kupili Vitusa,Ci których znam,przesłuchali wiele urządzeń,także tych za duże pieniądze,i prawie wszystko co było dostępne do przesłuchania.

Mogli kupić co tylko chcieli,ale wybrali właśnie Vitusa,i akurat ja im się nie dziwię.

Słuchają muzyki,a nie dźwięków,a tą Vitus "podaje" znakomicie.

To jest wątek o kablach

No własnie :).

Pogadajmy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

À propos tych kabelków to jest też tutaj trochę infa o nich:

Ukryta Zawartość

Znasz je ze swojego systemu może?

Ukryta Zawartość

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

À propos tych kabelków to jest też tutaj trochę infa o nich:

Ukryta Zawartość

Znasz je ze swojego systemu może?

Nie zauważyłem :).

Jeszcze nie słyszałem tych kabelków.

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

Sluchalem dlugo, rozdzielczy to dzwiek nie jest na 1000% Ale skoro tak uwazasz, oczywiscie szanuje....:D Vitus i rozdzielczy dzwiek... nie zabijaj mnie smiechem Sly :D

Kurczę ja slucham i faktycznie nie jest rozdzielczy.....

Sly się nie znasz....:)))

Czy Creative to rozdziecze głośniki ...????

Bo jak tak to ten Vitus jest do du......

Jeśli choć trochę z tego co piszą w niektórych recenzjach o tych kablach jest prawdą to będzie ciekawie... kiedyś były modne Tary Labs, a teraz to czyżby nikt się nimi nie interesował, nawet topowymi modelami za prawie 1/3 ceny w wyprzedaży Audio Systemu?

Tara Labs - The Zero Gold 1 m XLR

Cena: 59.600 zł Okazja: 21.000 zł!!!

interkonekt XLR, 1 m

Gość cybant

(Konto usunięte)

A poważnie , wyrokowanie na tym poziomie grania świadczy o kompletnym dyletanctwie....

Stasio coś złyszał i wydaje wyroki..

Jaki był system , jakie pomieszczenie....gdzie słuchał w jakich warunkach..???

Spartacusów jeszcze nie włączyłem, więc tego jeszcze nie wiem, dowiem się jutro.

Ale odpowiadając na twoje pytanie czy Vitus gra jak 90% lampowych sprzętów, to w sumie muszę się z tobą zgodzić bo faktycznie tak nie gra.....gdyż, ponieważ, albowiem, dlatego że....gra znacznie lepiej! Jedyne co może stanąć do walki ze sprzętów lampowych to przyszłe monobloki Amplifona, Thrax Spartacus i Kondo Kagura.

Zapomnialeś o moich monoblokach na gm-70-dlaczego?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A te Magnumy od Ciebie to te co wybuchła puszka , czy wymienili wtyk????

Magnumy w ramach gwarancji wymienili mi na zupełnie nowe.

Te co kupiłeś to nie były te wymienione, tamte sprzedałem rok temu. W ogóle wszystkie MITy posprzedawałem. Teraz jadę na TA a Stary mi wczoraj gwałtem odebrał jedną parkę Reference i mi teraz system kuleje z jakąś Tarą między DAC a pre...

Na szczęście tor analogowy jest na transparentach więc nie mam wyjścia i słucham z winyla :)

Ty się szykuj bo będzie gorąco - Waldkowe GMy po ostatnim upgreade są naprawdę dobre :)

Edytowane przez masza1968

A poważnie , wyrokowanie na tym poziomie grania świadczy o kompletnym dyletanctwie....

A moze o pewnej wiedzy ktora jest dla Ciebie tak sadze obca? ;)

Kurczę ja slucham i faktycznie nie jest rozdzielczy.....

Sly się nie znasz....:)))

Czy Creative to rozdziecze głośniki ...????

Bo jak tak to ten Vitus jest do du......

Tak sie sklada ze sluchalem tego systemu w Monachium dosc dlugo na swoich plytach wiec cos moge powiedziec... brak rozdzielczosci...ale i tak musze powiedziec ze bylo w Monachium duzo systemow dla ktorych Vitus to i tak jakosc.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stasiu, nie przesadzaj... Zarówno integra jak i monobloki Vitusa są to bardzo dobre urządzenia. Jedne z najlepszych dostępnych tranzystorów na rynku, piszę to z całą odpowiedzialnością, jako że miałem okazje do dłuższych odsłuchów. To co nazywasz brakiem rozdzielczości to jest typowa sygnatura brzmienia tranzystora. Jemu brakuje, jak każdemu tranzystorowi tego miliona różnych odcieni, detali o charakterze barwowym. Ale tego nie uzyskasz z żadnego tranzystora a jedynie z lampy. W tym kontekście, jeśli nowy Vitus idzie krok wprzód w dziedzinie oddania barwy niż stary to będzie urządzeniem wybitnym. Ja się mogę wypowiedzieć jedynie odnośnie brzmienia poprzednich urządzeń, które do lampowego nie było w jakikolwiek sposób podobne.

Edytowane przez tomkly

A co ma dla ciebie dobrą rozdzielczość? Ciekaw jestem.

TAD i MBL jako calosciowe systemy. I wiele wiele innych pojedynczych klockow.

Stasiu, nie przesadzaj... Zarówno integra jak i monobloki Vitusa są to bardzo dobre urządzenia.

No idzmy na kompromis i dajmy mu mocna czworke z uwagi ze to tranzystor. I powiedzmy ze jest dobry, tylko dobry.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

MBL ale nie seria Corona. TAD jest na pewno lepszy, ale czy lepszy od Vitusa? Może ciut cieplejszy niż stara seria Olego. Nowej nie znam, ale wierzę Sylwkowi, jak pisze że jest wybitna. No może, biorąc poprawkę odnośnie tej lepszej niż z lamp barwy;-)

No cóż. Trudno mi teraz porównać do topowego MBL czy TAD ale od MBL Corona czy TAD M2500 to te nowe Vitusy są nie mniej rozdzielcze ale za to duźo bardziej muzykalne, gęste, soczyste i barwne. Wszystkie z nich są bardzo dobre ale te Vitusy idą dalej w prezentacji muzyki i przyjemności z jej słuchania, mają w sobie taką organiczność.

A z jakiej to lampy te barwy są wg ciebie lepsze?

Edytowane przez sly30
Gość cybant

(Konto usunięte)

A moze o pewnej wiedzy ktora jest dla Ciebie tak sadze obca? ;)

W istocie tak może być, niemniej wiem , że na ocenę składa się tak wiele składowych , źe ma podstawie przypadkowego odsłuchu można wyciągnąć bardzo mylne wnioski...

Dlaczego Sly ma odmienne od Twoich wnioski?

Odsłuchy w swoim systemie to zupełnie coś innego ....

Problem rozdzielczości to nie jest taka oczywista sprawa ponieważ kwestia ta w audio wbrew pozorom nie jest jednoznacznie zdefiniowana. Dla większości osób z którymi o tym rozmawiałem jest to zdolność do jak najdokładniejszego pokazania każdego szczegółu i wybrzmienia. Ale dla innych tym samym jest selektywność. Vitus nie cyzeluje każdego szczegółu. On płynnie podaje całą muzykę jednocześnie dając w nią głęboki wgląd. Są inne wzmacniacze, które bardziej podkreślają każdy detal ale kosztem muzykalnosci. Póki co nowe Vitusy SM-011 są dla mnie dużym, pozytywnym zaskoczeniem, a wcale nie jestem fanem tej marki. Jutro wędrują do innego systemu i zobaczymy co będzie na innych kolumnach i innym pre. To są prototypy, te które grały w Monachium tyle, że w tym roku Vitusy grały na kilku różnych prezentacjach w różnych pokojach. Za 2-3 tyg.mam dostać wersję produkcyjną i wtedy porównam do Amplifona Limited, Spartacusów i może do....Kondo Kagura....pierwszy raz w Polsce. Czynię starania by pojawiły się na tournee gościnne.

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi