Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze "ciepło grające" kable na świecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno mi się spierać o barwę bo chyba każdy postrzega ją inaczej. Być może, a raczej na pewno jest tak, że pewne inne cechy nachodzą się wzajemnie i trudno wtedy określić tylko jeden aspekt. Dla mnie brzmienie soczyste, ciemniejsze i lekko zaokrąglone na średnicy daje wrażenie głębszej barwy. A znów prezentację na systemie, który jest twardy i suchy odbieram jako bezbarwny, tzn swoje barwy ma ale dla mnie są jałowe, bez wypełnienia, bez gęstości.

Edytowane przez sly30

Teoria, że zawsze lampa ma te cechy mocniejsze to bzdura

To taka sama teoria,jak ta,że każdy gramofon zagra lepiej od dowolnego CD playera.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dla mnie brzmienie soczyste, ciemniejsze i lekko zaokrąglone na średnicy daje wrażenie głębszej barwy

Taką właśnie manipulacją barwową posługuje się większość A-klasowych tranzystorów:-) To nie ma nic wspólnego z dźwiękiem lamp, który jest z definicji doświetlony, wręcz perlisty na górze o pełnej wybrzmień średnicy, o której nie da się powiedzieć że jest zaokrąglona. Tak grają właśnie najlepsze lampy 300B, 845, GM 70. Słychać całą masę subtelnych wybrzmień, odcieni, które większość tranzystorów uśrednia, czyli tak jak to nazywasz zaokrągla.

Należałoby w ogóle wprowadzić pewną systematykę w używane przez nas pojęcia. Ja zazwyczaj opisując dźwięk używam następujących definicji w zakresie barwy:

1. neutralność

2. nasycenie

3. temperatura

4. gładkość

5. naturalność

Pojęciem, które można użyć do opisu zarówno barwy jak i sposobu konstrukcji przestrzeni jest rozdzielczość.

Tak grają właśnie najlepsze lampy

Tu jest sedno ;).

Najlepsze,co nie znaczy,że wszystkie.

Trudno mi się spierać o barwę bo chyba każdy postrzega ją inaczej. Być może, a raczej na pewno jest tak, że pewne inne cechy nachodzą się wzajemnie i trudno wtedy określić tylko jeden aspekt. Dla mnie brzmienie soczyste, ciemniejsze i lekko zaokrąglone na średnicy daje wrażenie głębszej barwy. A znów prezentację na systemie, który jest twardy i suchy odbieram jako bezbarwny, tzn swoje barwy ma ale dla mnie są jałowe, bez wypełnienia, bez gęstości.

Coś w tym niby jest ale czary mary zaczynają się na płytce. Akurat słucham "Back in town" Johna Portera jest wszystko ok z barwą poza wokalem, piszę o 8 utworze "lighting there". Wokal jest jałowy,suchy bez wypełnienia bez gęstości; to co? MR Jekyl i Mr Hyde w jednym; dwa systemy w jednym :)

Skoro mój nie do końca High Endowy tranzystorowy system tak potrafi różnicować nagranie to po co ładować tyle kasy w coś co jak napisał tomkly większość tranzystorów zaokrągla :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Taką właśnie manipulacją barwową posługuje się większość A-klasowych tranzystorów:-) To nie ma nic wspólnego z dźwiękiem lamp, który jest z definicji doświetlony, wręcz perlisty na górze o pełnej wybrzmień średnicy, o której nie da się powiedzieć że jest zaokrąglona. Tak grają właśnie najlepsze lampy 300B, 845, GM 70. Słychać całą masę subtelnych wybrzmień, odcieni, które większość tranzystorów uśrednia, czyli tak jak to nazywasz zaokrągla.

Należałoby w ogóle wprowadzić pewną systematykę w używane przez nas pojęcia. Ja zazwyczaj opisując dźwięk używam następujących definicji w zakresie barwy:

1. neutralność

2. nasycenie

3. temperatura

4. gładkość

5. naturalność

Pojęciem, które można użyć do opisu zarówno barwy jak i sposobu konstrukcji przestrzeni jest rozdzielczość.

I to jest SEDNO! Napisałem to zdanie równocześnie ze Stefkiem :)

Właściwa i prawdziwa barwa nie wynika ze sztucznego zaokrąglenia góry pasma ani przesunięcia środka ciężkości w dół. Ona po prostu jest w urządzeniu bez względu na ilość reszty składowych w dźwięku. Dlatego najlepsze lampy mają wszystko referencyjne z delikatnym poluzowaniem w czeluściach basowych ale na to nie ma mocnych i jest całkowicie pomijalne w realnych odsłuchach.

Edytowane przez Szymon
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tu jest sedno ;).

Najlepsze,co nie znaczy,że wszystkie.

Stefek, zakładam że nie rozmawiamy w tej zakładce o Ming-Da czy Prima Lunie:-) Skoro analizujemy Burmestera, Vitusa, TADa to wypadałoby je odnieść do równoważnych klasą lamp.

Edytowane przez tomkly
Gość masza1968

(Konto usunięte)

wręcz perlisty na górze o pełnej wybrzmień średnicy, o której nie da się powiedzieć że jest zaokrąglona. Tak grają właśnie najlepsze lampy 300B, 845, GM 70.

Z całym szacunkiem dla wymienionych lamp ale jeśli chodzi o średnicę to król jest tylko jeden :)

Edytowane przez masza1968

jeśli chodzi o średnicę to król jest tylko jeden :)

No nie wiem ;).

W ostatnich tygodniach dowiedziałem się nausznie,że odpowiedź nie jest taka prosta :).

<br />Właściwa i prawdziwa barwa nie wynika ze sztucznego zaokrąglenia góry pasma ani przesunięcia środka ciężkości w dół. Ona po prostu jest w urządzeniu bez względu na ilość reszty <br />

To nie jest prawdziwa barwa to sygnatura urządzenia, są nagrania pozbawione barwy i jak się ona w nich pojawia to jest niedobrze.

To nie jest prawdziwa barwa to sygnatura urządzenia, są nagrania pozbawione barwy i jak się ona w nich pojawia to jest niedobrze.

To jest rzecz oczywista, jak czegoś nie ma to nie wyczaruje nawet najlepszy sprzęt. Bez porządnych nagrań dalej jest kiszka.

Pralin jaki masz obecnie system? Moze łykniesz tego Amplifonka, wiem kto sprzedaje i dlaczego ;)

Edytowane przez Szymon
Gość masza1968

(Konto usunięte)

No nie wiem ;).

W ostatnich tygodniach dowiedziałem się nausznie,że odpowiedź nie jest taka prosta :).

Niestety, ten król średnicy z wyżej wymienionych najgorzej wychodzi na dole pasma ale coś za coś.

Bardzo dobre tranzystory w calych systemach ida jeszcze duzo dalej niz lampa we wszystkich aspektach. Bardzo wazne jest zrodlo. Bo jesli zrodlo wypusci cos szarego to lampa moze to dosycic i pokazac blask, tylko ze lampa przy okazji doda swoje zamieszanie jak i stereofonie napompuje jak banke nie wspominajac o basie. Ale jesli wezmiemy bardzo dobre zrodlo to na dobrych wzmakach tranzystorowych n.p.: MBL, TAD, Soulution dostajemy wszystko co cenimi okraszone dodatkowa kontrola tranzystora. Dostejemy tez bardzo dobra stereofonie i lokalizacje w glab i na boki ze szczegolowymi planami, a barwa potrafi byc nieporownywalnie lepsza niz z kazdej lampy bo ta barwa bedzie oddawac barwe naturalnych harmonicznych instrumentow, a nie barwe THD wzmakow lampowych. Ale do tej kategorii bardzo dobrych wzmakow Vitus wlasnie nie nalezy, to jest polsrodek do nienajlepszych zrodel ( ktorych na rynku jest 99%), ktore musza byc zaokraglane i upiekszane. Na Vitusie jak sluchalem swoich testowych nagran rozne partie na symfonice poprostu nie byly slyszalne, byly zamazane...wiec co my tu mowimy o topowej klasie Vitusa ktora moim zdaniem nie jest. Zeby nie bylo te nagrania sluchalem na bardzo wielu systemach i mozna wyciagnac z nich wiele... na Vitusie nie bylo za dobrze :(

Niestety, ten król średnicy z wyżej wymienionych najgorzej wychodzi na dole pasma ale coś za coś.

Mówiliśmy tylko o średnicy,a nie o dole pasma ;).

To powiedz kto ma być tym królem :)

Bardzo dobre tranzystory w calych systemach ida jeszcze duzo dalej...

Nie wiem gdzie idą ale do referencyjnej lampy nie ma startu nawet najlepszy scalaczek uśredniaczek :)
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dyskusja o wyższości lampy 300B (bo rozumiem, że ją miałeś na myśli) nad GM70 czy 845 przypomina rozważania o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą:-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To powiedz kto ma być tym królem :)

Dobrze zaaplikowana 6c33c tylko mało kto takiej słuchał bo przecież za tania :)

Edytowane przez masza1968

Ale ja wcale nie mam na myśli czystabe :)

To żeś mnie uspokoił. Jest co najmniej kilkanaście wyśmienitych lamp, na których można zabudować referencyjne urządzenia. Pozostaje tylko kwestia zapotrzebowania na moc jednemu starczy 1,5W a innemy 300W jest mało.

To jest rzecz oczywista, jak czegoś nie ma to nie wyczaruje nawet najlepszy sprzęt. Bez porządnych nagrań dalej jest kiszka.

Pralin jaki masz obecnie system? Moze łykniesz tego Amplifonka, wiem kto sprzedaje i dlaczego ;)

Nic przeciwko Amplifonkowi nie mam nawet WT40 zacnie gra na moich kablach ale życie nie zawsze jest takie proste.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Bardzo dobre tranzystory w calych systemach ida jeszcze duzo dalej niz lampa we wszystkich aspektach.

Stasiu, mają przewagę jedynie w aspekcie kontroli basu.... Cała reszta jest zdecydowanie lepsza w lampach.

Ukraińskie zboczenie :)

Stasiu, mają przewagę jedynie w aspekcie kontroli basu.... Cała reszta jest zdecydowanie lepsza w lampach.

+ 1000

To,gdzie ona jest tak dobrze zaaplikowana,bo nie mogę na szybko skojarzyć :).

Juz nie, topowy MBL pokazuje to drastycznie wyraznie jak i topowy TAD. Sluchales?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ukraińskie zboczenie :)

Bułgarskie lepsze? :)

To,gdzie ona jest tak dobrze zaaplikowana,bo nie mogę na szybko skojarzyć :).

W Polsce są tylko dwa takie komplety. Jeden w Gdańsku a drugi w Wawrze ;)

<br />Niestety, ten król średnicy z wyżej wymienionych najgorzej wychodzi na dole pasma ale coś za coś. <br />

Dla tego Sly kombinuje z czymś innym tranzystorowym na sekcję basową i jest to moim zdaniem bardzo dobry lampo tranzystorowy kierunek.

Juz nie, topowy MBL pokazuje to drastycznie wyraznie jak i topowy TAD. Sluchales?

Jakoś ten przed topowy TAD nie rzucił mi się na uszy może 2x 12" potrafią trochę więcej.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Powiem tak, nawet moja ch*jowa ruska lampa KT120 (Tungsol) gra o wiele lepiej niż topowe monobloki Levinsona oraz Krella, które rozważałem jako alternatywę. Porównywałem ją do d'Agostino z podobnym skutkiem. Więc o czym my w ogóle dyskutujemy??

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dla tego Sly kombinuje z czymś innym tranzystorowym na sekcję basową i jest to moim zdaniem bardzo dobry lampo tranzystorowy kierunek.

I to jest chyba słuszny kierunek. Jeszcze nie słyszałem lampy, która w 100% utrzyma bas za ryj.

• Pokaż nowe odpowiedzi