Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze "ciepło grające" kable na świecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Czyli muza ta sama i przejście z pokoju do pokoju 3 sekundy. I ni cholery prawdy absolutne Jarka ani Tomkly-ego u mnie nie działają.<br />

No to tylko wniosek że w torze masz jakiegoś zamulacza po drodze bo Ci nie różnicuje systemów ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Różnicuje. Wczoraj były Vitusy w głównym systemie, a Burki 911 w drugim i było zupełnie inaczej. Ale Burki lepiej grają ze swoim preampem, a z innym już nieco gorzej. Teraz Burki wróciły na bas do głównego systemu, a Vitusy są w drugim i gra bardzo zbliżonym dźwiękiem do lamp i to do najlepszych. Mnie też to trochę zaskoczyło. MBL Corona czy TAD M2500 gra jednak wyraźnie inaczej niż lampy.

Edytowane przez sly30
name='tomkly' timestamp='1404581768' post='3190649']

Nie podzielam Twojego zamiłowania do marki MBL, chyba mam takowe prawo?

Nie masz podzielać (i nie musisz)[/b]

A prawo możesz mieć, tylko nie jesteś kompletnie wiarygodny, bo zawodnik twojego pokroju nie powinien pisać o czymś czego nie słuchał(!), a do tego;

- nie powinien pisać o MBL w rozumieniu całej oferty

- nie powinien pisać bez podania serii, modelu - to kardynalny błąd(!) (Czym innym jest seria Corona, a czym innym seria Reference)

Ty natomiast piszesz o MBL, a ja pytam;

- co to znaczy?

Gdybym nie znał różnic w końcówkach tej firmy, to na podstawie twoich słów, mógłbym posądzić, że cały MBL jest do bani, a tak nie jest(!)

I nie chodzi mi o MBL, ale z TAD czy Vitus Audio podobnie - odnosisz się do całosci, a powinieneś do konkretnego modelu.

Poczekaj, zaczekaj.., niech tylko nabędę monosy MBL( jeszcze nie wiem które to będą) , ale możemy zrobić sparing.:))

Jesteś taki pewien swego, to nie widzę problemu.

Wpadasz do mnie ze swoimi wypasionymi lampami, zasłaniam Ci oczka i robimy ślepego.

Jeśli się nie pomylisz w ślepym, to zwracam ci za przejazd.

Jeśli dasz ciała, to stawiasz kratę dobrej vódy, a koszty pokrywasz sam.

Wchodzisz?:)

A tam opijom się i dalej nic nie będziemy wiedzieć.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A prawo możesz mieć, tylko nie jesteś kompletnie wiarygodny, bo zawodnik twojego pokroju nie powinien pisać o czymś czego nie słuchał(!), a do tego;

- nie powinien pisać o MBL w rozumieniu całej oferty

- nie powinien pisać bez podania serii, modelu - to kardynalny błąd(!) (Czym innym jest seria Corona, a czym innym seria Reference)

Ty natomiast piszesz o MBL, a ja pytam;

- co to znaczy?

Gdybym nie znał różnic w końcówkach tej firmy, to na podstawie twoich słów, mógłbym posądzić, że cały MBL jest do bani, a tak nie jest(!)

I nie chodzi mi o MBL, ale z TAD czy Vitus Audio podobnie - odnosisz się do całosci, a powinieneś do konkretnego modelu.

Odpowiadam więc.

Ad. MBL

1. Wszystkie je słuchałem jedynie w warunkach wystawowych oraz salonowych. W życiu nie wziąłbym żadnego do domu.

2. Seria Corona to jedno wielkie nieporozumienie, co było słychać od pierwszych sekund odsłuchu, to nie wymaga komentarza.

3. Reference na pewno są lepsze, ale w ich dźwięku nie było niczego co utkwiłoby mi w pamięci. Po prostu nic specjalnego.

Generalnie oceniam tę firmę tak jak napisałem i podtrzymuję w całości wyrażoną uprzednio ocenę.

Ad. TAD

1. Znów znam to co grało na kolejnych wystawach, było tego kilka odmian. Całościowo oceniam to lepiej niż MBL, ale dalej dźwięk techniczny, surowy, bez cienia muzyki. Nie przesądzam, czy winne były kolumny, czy elektronika. Jak za takie pieniądze dźwięk kompromitująco słaby. Sugeruję bezpośrednie porównanie choćby z podobnej półki cenowej systemem Reimyo, przy którym TAD nie istnieje.

Ad. Vitus Audio

1. Generalnie oceniam te urządzenia bardzo pozytywnie, zdecydowanie powyżej zarówno MBL jak i TAD, oczywiście w kontekście ich tranzystorowego pochodzenia, które determinuje całość dźwięku. Użyłbym nawet określenia, że jak na tranzystor to oferują dźwięk wysokiej próby.

2. Pisałem o tym co znam, czyli integrze RS-100 oraz monoblokach SM-101. Zwłaszcza integra wypada świetnie w relacji do ceny.

3. W brzmieniu obu Vitusów nie ma niczego, co mogłoby przypominać choć w najmniejszym stopniu lampę.

4. Nie znam prototypów Vitusa, więc się nie odniosę do ich dźwięku.

Ad Generali

Właśnie na tym polega wiarygodność, żeby jasno wskazywać na urządzenia przewartościowane i po prostu słabe. W przeciwieństwie do recenzentów uwikłanych w różne relacje z dystrybutorami mam tę przewagę, że mogę pozwolić sobie na szczerość w formułowaniu ocen.

Poczekaj, zaczekaj.., niech tylko nabędę monosy MBL( jeszcze nie wiem które to będą)

Rozumiem, że masz zbyt dużo pieniędzy i nie masz lepszego pomysłu jak je spożytkować:-)

Edytowane przez tomkly

Ale to są tylko twoje prywatne oceny. Twierdzisz, że należy wskazywać urządzenia przewartościowane. Dla mnie Audio Research, które ty np cenisz jest mega kichą, średnim Hi Fi w cenie high endu i do tego fatalnej jakości wykonania na poziomie chińskiej budżetówki. Brzmieniowo generalnie słabo, niektóre modele co najwyżej średnio. Ja bym tego za darmo nie wziął, no może odtwarzacz CD. Ten jest niezły. I tu nawet nie jest kwestia mojej subiektywnej oceny bo historie z awariami są znane nawet w Polsce. To zdecydowanie wolę MBL Ref.czy TAD-a.

Edytowane przez sly30

No, tak.., rzuciłem Ci rękawicę.., mało nią w twarz nie dostałeś i...

.., i , jakby były takie słabe jak piszesz, to podjąłbyś wyzwanie bez najmniejszych obaw o wynik i z radością widziałbyś mnie szczekającego pod stołem:)

Sęk w tym, ze masz pełne gacie i musiałbyś sam zacząć szczekać i zarzem odszczekać to co piszesz na AS.

Dla mnie sprawa jest jasna.

Wszystkie je słuchałem jedynie w warunkach wystawowych oraz salonowych. W życiu nie wziąłbym żadnego do domu.

Pełen profesjonalizm.Bravo!

Mógłbym Cię wziąć na spytki gdzie i u kogo słuchałeś w warunkach sklepowych, na jakich kolumnach, z jaką elektr. towarzyszącą itp, tylko już mi się zwyczajnie nie chce.

Dobranoc...

Nie wiem jakie Tomkly chciałby przytachać lampy na takie pojedynek ale jeśli nie byłaby to absolutnie topowa 5-ka świata to stawiam na to, że będzie różnica tyle, że MBL zagra lepiej pod warunkiem, że z serii Reference.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

, i , jakby były takie słabe jak piszesz, to podjąłbyś wyzwanie bez najmniejszych obaw o wynik i z radością widziałbyś mnie szczekającego pod stołem:)

Sęk w tym, ze masz pełne gacie i musiałbyś sam zacząć szczekać i zarzem odszczekać to co piszesz na AS.

Dla mnie sprawa jest jasna.

Niesympatycznie piszesz kolego Macieju. Ale to Twój wybór.

Odszczekiwać niczego nie zamierzam, a i pojęcie pełnych gaci jest mi obce. Natomiast nie są mi obce pewne standardy kulturalnej dyskusji czego i Tobie z całą sympatią życzę.

Ale to są tylko twoje prywatne oceny

Przepraszam, a Twoje oceny to są jakie? Służbowe, państwowe czy może spółdzielcze? Z tym średnim hi-fi co do AR to pojechałeś nieżle, aż się czytać chce! Proponuję więcej luzu moi drodzy i tolerancyjne spojrzenie na cały świat audio - lepiej się żyje.

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale to są tylko twoje prywatne oceny. Twierdzisz, że należy wskazywać urządzenia przewartościowane. Dla mnie Audio Research, które ty np cenisz jest mega kichą, średnim Hi Fi w cenie high endu i do tego fatalnej jakości wykonania na poziomie chińskiej budżetówki. Brzmieniowo generalnie słabo, niektóre modele co najwyżej średnio. Ja bym tego za darmo nie wziął, no może odtwarzacz CD. Ten jest niezły. I tu nawet nie jest kwestia mojej subiektywnej oceny bo historie z awariami są znane nawet w Polsce. To zdecydowanie wolę MBL Ref.czy TAD-a.

Ależ oczywiście, że moje prywatne oceny. ARC jest w rzeczy samej średnią półką dźwiękową i ja tego nigdy nie ukrywałem. Podobnie jak sam opisywałem nieustające awarie ich produktów;-) Co do ceny ARC, to jest relatywnie niska w stosunku do konkurentów oferujących podobnej klasy brzmienie. Wiadomo, że są produkty jeszcze ciekawsze typu Amplifon, ale i ARC wypada w relacji do ceny nieźle. Ty byś nie wziął za darmo ARC, podobnie jak ja TADa ani MBLa, więc przynajmniej w jednym się rozumiemy;-)

Tak ogólnie to jednak widać że dalej jesteśmy głęboko tam bo nie wiadomo które kable, które kolumny co ciepło gra; moze o to chodzi?

W takim razie gratuluje udało się !

Ale to są tylko twoje prywatne oceny. Twierdzisz, że należy wskazywać urządzenia przewartościowane. Dla mnie Audio Research, które ty np cenisz jest mega kichą, średnim Hi Fi w cenie high endu i do tego fatalnej jakości wykonania na poziomie chińskiej budżetówki. Brzmieniowo generalnie słabo, niektóre modele co najwyżej średnio.

100% prawdy - co wiecej znam trany ktore sa lepsze

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

100% prawdy - co wiecej znam trany ktore sa lepsze

Ja też znam, zwłaszcza jeśli wystawimy do porównania choćby VT 100 Mk I z monoblokami Spectrala za 100 tys. $:-)

Zawsze można wskazać równie abstrakcyjny przykład. Wszystkim teoretykom proponuję umówić się w Audio Fast i posłuchać na dowolnych kolumnach poniższego zestawienia:

1. http://www.arcdb.ws/REFANNIVERSARY/REFANNIVERSARY.html (zwracam uwagę że nie Ref. 10 a właśnie Anniversary)

2. http://www.arcdb.ws/REF750/REF750.html

A dopiero potem formułować swoje przemyślenia.

Dobra jutro Wam dowiozę piachu do piaskownicy.

Kurde........

Już nie nadążam z wożeniem tego piachu-więc taka prośba przestańcie rozsypywać,bo zabiorę wiaderka i łopatki

Gość cybant

(Konto usunięte)

Kurde........

Już nie nadążam z wożeniem tego piachu-więc taka prośba przestańcie rozsypywać,bo zabiorę wiaderka i łopatki

Nie nadążasz , bo Stary jesteś....;) i taczki jakieś takie małe....

Gość cybant

(Konto usunięte)

Widać, Rafaell już wie jak moze być wynik:))

Akurat na Twoich głośnikach to łatwo będzie poznać , ponieważ lampy nie dadzą rady napędzić sekcji basowej...

Jak będzie gorzej na basie to będą lampy;)))

Sam zastawiłeś pułapkę na siebie;)))

A poważnie to gra cały system....więc takie oceny są bardzo złudne..

Niesympatycznie piszesz kolego Macieju.

Sympatia nie ma tu nic do rzeczy.To nie wieczorek zapoznawczy czy Kółko Gospodyń w którym śpiewamy z uśmiechem jedną piosenkę:)

Zrozum, że nie chodzi mi o twoje subiektywne oceny(do których masz prawo), tylko o obiektywizm w ocenie.

Podam przykład;

To, ze ja preferuje to czy tamto, nie upoważnia mnie do wypisywania bzdur np. o lampach i mieszania ich z błotem, bo tak nie jest(!)

Jakiś czas temu, słuchałem u siebie SE GM70 i mimo moich skłonności do tranów, zobowiązany jestem do napisania rzetelnej, OBIEKTYWNEJ oceny.

Waldkowa GM70 SE zagrała b. ciekawie(!) i z pewnością ten dxwięk, wielu z nas mógłby przypaść do gustu i to na wiele lat(!)

Obiektywizm, Panie Tomkly, obiektywizm się kłania.

Akurat na Twoich głośnikach to łatwo będzie poznać , ponieważ lampy nie dadzą rady napędzić sekcji basowej...

Cwanie:)), ale nie do końca:))))

Przewidziałem ten argument.Mam jeszcze Cardeasy:))

Dla czego lampy mają dać radę napędzić sekcję basową w MBL-ach jak tranom to nie wychodzi? Sekcja basowa w przeciwieństwie do średnicy i góry jest przekombinowana. Wiem to wkurzające ale chciało by się mieć kolumny nie tylko do muzyki poważnej i składów jazzowych.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zrozum, że nie chodzi mi o twoje subiektywne oceny(do których masz prawo), tylko o obiektywizm w ocenie.

Obiektywizm, Panie Tomkly, obiektywizm się kłania.

No cóż, każda ocena z natury jest subiektywna. Nie wymagaj ode mnie, żebym się zachwycał wzmacniaczami tranzystorowymi, które mi się po prostu nie podobają. I nie muszę poświęcać im wielu godzin odsłuchów, żeby dojść do takich przemyśleń. To nie chodzi o mieszanie tranów z błotem, one po prostu grają inaczej. Można je porównywać pomiędzy nimi samymi, natomiast MOJEJ SUBIEKTYWNEJ OCENIE to jest inna liga niż amplifikacje lampowe. Dla mnie osobiście niższa i dziwi mnie, że nagle ten pogląd wywołał takie wzburzenie na forum. Piszę o tym konsekwentnie od wielu lat. Jak ktoś chce mieć tranzystor jego święte prawa, ale proszę w takim razie nie zaklinać rzeczywistości i nie wmawiać mniej doświadczonym czytelnikom, że tranzystor może rywalizować z lampą w każdym zakresie i jest od niej we wszystkim lepszy, bo to jest zwyczajne nadużycie. To akurat bardziej uwaga do Sylwestra, ale widzę, że prezentujecie wspólne stanowisko.

Edytowane przez tomkly
  • Pokaż nowe odpowiedzi