Skocz do zawartości
IGNORED

pierwszy system

tanebo

Rekomendowane odpowiedzi

A choćby tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I nie przesadzajmy. To nie jest egzotyczny sprzęt. Wiem że wszystko wyjdzie podczas odsłuchów ale wolałbym wiedzieć w którą stronę szukać...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/85603-pierwszy-system/#findComment-2246313

Mogę się odnieść co do wzmacniacza Primaluna, słuchałem go na Tannoy'ach (nie pamiętam modelu, jakieś z głośnikiem współosiowym za 15k zł - nie oceniam dźwięku po cenie, po prostu kogoś w ten sposób nakieruję na model mniej więcej). Dźwięk bardzo przejrzysty, detaliczny, wzmacniacz o dziwo bardzo dynamiczny. Gra według mnie bardzo równo w paśmie, wokale i instrumenty na nim brzmią super, gitara basowa jest wszechobecna. Mogę go z czystym sumieniem polecić. Nie wiem tylko jak z pozostałą częścią zestawu.

https://www.audiostereo.pl/topic/85603-pierwszy-system/#findComment-2246428

Mogę się odnieść co do wzmacniacza Primaluna, słuchałem go na Tannoy'ach (nie pamiętam modelu, jakieś z głośnikiem współosiowym za 15k zł - nie oceniam dźwięku po cenie, po prostu kogoś w ten sposób nakieruję na model mniej więcej). Dźwięk bardzo przejrzysty, detaliczny, wzmacniacz o dziwo bardzo dynamiczny. Gra według mnie bardzo równo w paśmie, wokale i instrumenty na nim brzmią super, gitara basowa jest wszechobecna. Mogę go z czystym sumieniem polecić. Nie wiem tylko jak z pozostałą częścią zestawu.

Potwierdzam, też miałem okazję posłuchać Primaluny z kolumnami Super Red Monitor Tannoya. Gra to jak opisuje to kolega heiser092. Miałem też możliwość porównania Primaluny do Yaqina na EL34 i grały podobnie, choć kolumny były już inne (Minas Anor IIIs). Jak gra podobnie to dlaczego przepłacać.

https://www.audiostereo.pl/topic/85603-pierwszy-system/#findComment-2246513

za tą kasę może warto w Jakiegoś PHAST'a uderzyć.

Poza tym musisz posłuchać cały zestaw razem a będzie to pewnie trudne w jednym miejscu więc może kupić jakąś część zestawu której jesteś najbardziej przychylny resztę wypożyczać aż się coś fajnie zgra. Nie sztuka wydać 20k na klocki które nie będą się zgrywać razem, przywieziesz do domu a tu ZONK niestety.

https://www.audiostereo.pl/topic/85603-pierwszy-system/#findComment-2246662

Z pewnością jeżeli masz możliwość posłuchania tego zestawu to się umów na odłuch. Ja moge Ci powiedzieć że słuchałem Vandersteenów 1ci z PL Prologue i grało to bardzo fajnie. Odłuch był z odtwarzaczem nad c315 bee oraz z sudgenem (nie pamiętam modelu, wyższej klasy). Grało bardzo fajnie, bardzo neutralnie, gęsto, z dużą szczegółowością. Dłuższy odsłuch nie męczył, właściwie to nie chciało się przerywać. To co zasługuje na podkreślenie to niesamowita scena muzyczna i przestrzeń jaką te kolumny razem ze wzmacniaczem kreowały. Oczywiście dużo zalezy od muzyki której słuchasz. Nie wydaje mi się żeby było to idealne kolumny do słuchania rocka czy czegoś "cięższego" gatunkowo. Raczej jazz, muzyka powazna, akustyczna, blues. Do rocka brakuje im troszke "pazura", za mało dynamiki zarówno we wzmacniaczu jak i kolumnach.

Spróbowałbym ich z jakimś tranzystorem w podobnym przedziale cenowym, lub nawet tańszym i zobaczył jak sobie wtedy radzą.

Audiolab 8200 w swojej cenie jest brzmieniowo niesamowity. Poza tym może służyć również jako DAC dla koncertów z blu ray czy dvd albo plików z kompa.

Udanych odsłuchów.

https://www.audiostereo.pl/topic/85603-pierwszy-system/#findComment-2246849

Z pewnością jeżeli masz możliwość posłuchania tego zestawu to się umów na odłuch. Ja moge Ci powiedzieć że słuchałem Vandersteenów 1ci z PL Prologue i grało to bardzo fajnie. Odłuch był z odtwarzaczem nad c315 bee oraz z sudgenem (nie pamiętam modelu, wyższej klasy). Grało bardzo fajnie, bardzo neutralnie, gęsto, z dużą szczegółowością. Dłuższy odsłuch nie męczył, właściwie to nie chciało się przerywać. To co zasługuje na podkreślenie to niesamowita scena muzyczna i przestrzeń jaką te kolumny razem ze wzmacniaczem kreowały.

Zgadza się przestrzenność to dobra cecha PrimaLuny. Potrafi zagrać nawet niemal za plecami jeżeli tak realizacja ma na płycie.

Bezobsługowość w stosunku do innych wzmacniaczy to ogromna zaleta. Jak i bezpieczeństwo. Bo to dopracowany klocek. Odpada parownie lamp. W PrimaLinie ONE masz ZERO brumienia tak traf jak i w głośnikach nawet przy odkręceniu gały na maksa. Czy w tanich wzmaczkach też tak jest to nie wiem. Wiem, że nie są to z reguły za bardzo dopracowane klocki. Stąd ich ceny chyba. W cenach naszych sklepów to jest spora suma za PrimaLunę, za granicą słuchają jej za mniejsze pieniądze ale tak jest u nas ze wszystkim. I ma dobre opinie. Wiadomo, lepiej szukać jej w używkach bo, PLOne jak każda dopracowana konstrukcja gwarantuje bezawaryjność. Raczej nie słyszałem o przypadkach aby coś złego się z niemi działo w czasie eksploatacji. Sam z rok używałem jej na okrągło i mogę powiedzieć że nie grzeje się tak jak inne wzmaki.

... przywieziesz do domu a tu ZONK niestety.

Co prawda to prawda, kształt i przystosowanie pokoju lub chociaż ogólne umeblowanie ma sporo w tym względzie go gadania.

A w niekorzystnym akustycznie pomieszczeniu (występowanie rezonansów) to każdy wmak zagra prawdopodobnie dość podobnie bo te zdominują subtelniejsze sygnały, które mogą stanowić o różnicach klocków. :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

https://www.audiostereo.pl/topic/85603-pierwszy-system/#findComment-2247312

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85603-pierwszy-system/#findComment-2247465

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.