Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze interkonekta

Pigway

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno kopiłem odtwarzacz cd Yamahy cdx 397 MK2, który gra z ampli Yamahy rx 797. Oba klocki podłączone są sznurówkami i zamierzam je wymienić na coś przyzwoitego. W grę wchodzą kable sygnałowe do 80 zł. Oto moje typy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Za wszelkie sugestie będę niezmiernie wdzięczny.

P.S. Chętnie porozmawiałbym z kimś na żywo na tematy audio. Jeśli ktoś jest z Podkarpacia proszę o kontakt. Niestety nikt z moich znajomych nie podziela moich zainteresowań i nie mam z kim pogadać:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85633-pomoc-w-wyborze-interkonekta/

Też ostatnio zamóiłem meteora dla próby pobił na głowe wszystkie profigoldy i klotza zdeklasował że tak powiem ;) Nie mam czasu na udzielenie szczegółowych informacji ale polecam. Niedługo zamieszcze o nim opinie na AS;)

Dziękuję za odpowiedź, zaraz jak mi odpisałeś dulak2 zamówiłem Meteora:) Idzie pocztą - priorytetem, wiec pewnie już jutro,

będę mógł ocenić jak gra. Teraz sprzęt jest podłączony cieniutkimi kabelkami, trochę dziwnie to wygląda. Jeden znalazłem na strychu drugi w piwnicy:) Musiałem czymś podłączyć cd żeby sprawdzić czy działa. Jestem ciekaw jaka będzie różnica po wpięciu Meteora. Sprawdzałem przy okazji różnice między Yamahą cdx 397 MKII a Xonarem DX. Puszczając ten sam kawałem z komputera i płyty nie zobaczyłem praktycznie żadnych różnic.

Nie dziwię się że kabelek się tak dobrze sprzedaje, jest ładny i ma sensowną cenę. Spokojnie może kupić taki kabelek osoba niesłysząca kabli jeżeli np ma urządzenia postawione na stoliku (nie schowane) tylko po to aby ładnie wyglądały :)

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Moge opisać moje doznania z odsłuchu meteora;) Zaczynając od budowy solidnie przylutowany, kabel w ładnej czerwonej plecionce dość ciężki, miedź sprawdzałem posrebrzana tak jak ujęto w opisie. Co do dzwięku porównywałem z Klotz LaGrange 107 i powiem że meteor zagrał o dużo lepiej czyli tak jak niektórzy spodziewali się. Ogólnie na duży plus możemy zaliczyć bas który stał się bardziej zróżnicowany i punktualny, przy czym jest ładnie kontrolowany jak na tak budżetowy kabelek. Średnica w moim przypadku troszke się wycofała ale u mnie to plus akurat, scena ładna tworzy się w okolicach myśle że minimalnie przed samymi głośnikami, klotze pchały ją troche bliżej uszu. Instrumenty odseparowane ale co do wybrzmień musze sie jeszcze lepiej wsłuchać żeby wam powiedzieć jak brzmi np gitara kontrabas i inne. Góra pasma stała się bardziej dzwięczna co sugerowano, że kable Audionovy mają jej pod dostatkiem, to akurat prawda. W klotzach była ona matowa lecz też mi się akurat podobała. W meteorze nabrała nowego oblicza słychać wszystkie stuki talerzy i tym podobne, ale nie jest natarczliwa nie męczy lecz napewno nie uśpi;p Sam kabelek oceniam na plus ponieważ słyszę róznice, w budżetówce porównując bezpośrednio do Klotza. Więc jeśli zastanawiacie się Klotz, Profigold czy Audionova macie już troche uzmysłowione co wybrać;) Niedługo kupie kabelki głośnikowe albo moonwalka mkII albo euphorie to dam znać co uległo zmianie. Pozdrawiam

Kabelek doszedł !!! Na razie opiszę pokrótce moje spostrzeżenia, jak się osłucham napisze coś więcej. Pierwsze co mnie urzekło to szeroka scena muzyczna i wspaniale poukładane dźwięki. Potrafię bez trudu zlokalizować wokal, gitarę, bas, perkusję, skrzypce. Nawet w metalowej sieczce odróżniam instrumenty! Niebywałe. Słuchając płyty Gogola Bordello nie mogłem wyjść z podziwu. Pewnie Gogol na długo zagości w moim cd:) Kawałek 13 - SANTA MARINELLA brzmi zupełnie inaczej. Nie wierzyłem, że kabel może tyle zmienić.

Natomiast bas.. Owszem jest bardzo koherentny, zwarty, ale niekiedy zaciemnia całe pasmo. Mam wrażenie, że trochę stracił na punktowości i dynamice. Powiem inaczej - płyty, które miały punktowy bas teraz go nie mają, natomiast te, które go nie miały zostały wzbogacone o nowe dźwięki. Chyba zacznę wszystkiego słuchać od nowa. Nawet najbardziej osłuchane płyty potrafią mnie bardzo zaskoczyć.

Moge opisać moje doznania z odsłuchu meteora;) Zaczynając od budowy solidnie przylutowany, kabel w ładnej czerwonej plecionce dość ciężki, miedź sprawdzałem posrebrzana tak jak ujęto w opisie. Co do dzwięku porównywałem z Klotz LaGrange 107 i powiem że meteor zagrał o dużo lepiej czyli tak jak niektórzy spodziewali się. Ogólnie na duży plus możemy zaliczyć bas który stał się bardziej zróżnicowany i punktualny, przy czym jest ładnie kontrolowany jak na tak budżetowy kabelek. Średnica w moim przypadku troszke się wycofała ale u mnie to plus akurat, scena ładna tworzy się w okolicach myśle że minimalnie przed samymi głośnikami, klotze pchały ją troche bliżej uszu. Instrumenty odseparowane ale co do wybrzmień musze sie jeszcze lepiej wsłuchać żeby wam powiedzieć jak brzmi np gitara kontrabas i inne. Góra pasma stała się bardziej dzwięczna co sugerowano, że kable Audionovy mają jej pod dostatkiem, to akurat prawda. W klotzach była ona matowa lecz też mi się akurat podobała. W meteorze nabrała nowego oblicza słychać wszystkie stuki talerzy i tym podobne, ale nie jest natarczliwa nie męczy lecz napewno nie uśpi;p Sam kabelek oceniam na plus ponieważ słyszę róznice, w budżetówce porównując bezpośrednio do Klotza. Więc jeśli zastanawiacie się Klotz, Profigold czy Audionova macie już troche uzmysłowione co wybrać;) Niedługo kupie kabelki głośnikowe albo moonwalka mkII albo euphorie to dam znać co uległo zmianie. Pozdrawiam

Potwierdzam opinie dotyczącą wysokich. Dużo więcej słychać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie bas nie przykrywa dźwięku bo wcześniej go brakowało teraz wypchnęło go troche do przodu i wszystko gra i stał się właśnie akurat u mnie punktowy;)

U mnie bas nie przykrywa dźwięku bo wcześniej go brakowało teraz wypchnęło go troche do przodu i wszystko gra i stał się właśnie akurat u mnie punktowy;)

Być może to nie wina kabla. Mój opis nie jest rzetelny bo nie mam w pokoju dywanu i akustyka kuleje. Po paru zmianach spodziewam się dużo większych efektów niż mógłby mi dać jakikolwiek kabel:)

Gratuluję celnego opisu Meteora! Chyba sam go kupię - to nic, że wyrzucę w błoto 80-100zł. I tak warto! Przecież to jest "czarodziejski" kabel, który niskobudżetowy sprzęt czyni prawdziwie high-endowym. Wyostrza budżetówkę, proliferuje przekaz, odpowiednio rozkłada składowe, wzmacnia i prawdziwie kontroluje bas. Super okazja za śmieszne pieniądze. Kupować, brać i w rękę całować!

Audionova rulez!!!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gratuluję celnego opisu Meteora! Chyba sam go kupię - to nic, że wyrzucę w błoto 80-100zł. I tak warto! Przecież to jest "czarodziejski" kabel, który niskobudżetowy sprzęt czyni prawdziwie high-endowym. Wyostrza budżetówkę, proliferuje przekaz, odpowiednio rozkłada składowe, wzmacnia i prawdziwie kontroluje bas. Super okazja za śmieszne pieniądze. Kupować, brać i w rękę całować!

Audionova rulez!!!

Przeczytaj ze zrozumieniem, przeliteruj, powoli, nie śpiesz się...

Violet nikt nie każe Ci go kupowac jakbym wydał pieniądze w błoto to napewno o tym bym tu nie pisał. Napisałem że jest lepszy w 100% od Klotza bo to słyszałem więcej nie słyszałem dlatego napisałem z czym porównywałem. W sumie nie musisz kupować zabierz swój kabel i wpadnij posłuchamy razem meteora na bilet akurat wydasz 80-100zł a będziesz mial frajde że słuchałeś a nie kupiłeś. Pozdrawiam Cię

Nie dacie komus sie pocieszyc z udanego zakupu. Zawsze znajdziecie gdzies jakis haczyk. A bo to nie mozliwe, a bo to wzmacnianie, a bo ty gluchy jestes, a bo to w chinach, a nie polsce sie robi... Wszystko zeby tylko uprzykszyc komus zycie. Nadawalibyscie sie do rządu. Do snucia spisków!

?👈

W sumie dyskusja jest bez sensu, bez sensu. Kabel gra w systemie. Jak ktoś ma ciemny, zamulony system to niech ładuje się w tego meteora, to srebrzenie może pomóc. Gorzej jak go kupi ktoś kto ma na dzień dobry, system z ostra góra. Jak już porównujcie kable to porównujcie tego meteora z takim srebrzonym qed qunex 2, czy ixos 2, ale napewno nie z ixos 4 który ma zupełnie inny charakter i raczej ociepla i temperuje górę.

Ja mam calkowicie srebrny IC i nie ma mowy o jakiejs ostrej gorze.

Po drugie Qed Qunex 2 nowy kosztuje sporo ponad 200zł. Uzywki w granicach 150zł. Ixos 2 podobnie. Wiec zadna to konkurencja. Znajdz cos co kosztuje 75zł. Bo tyle trzeba dac za Meteora 0.5m nowy. Za te 75zł praktycznie nic nie ma, taka prawda. Chyba ze jakas uzywka.

?👈

Rafał, ja podałem przykład, że należy dobierać kabelek pod sprzęt, a nie tylko patrząc na stosunek jakości do ceny. Zgadzam się, że raczej nie znajdzie się nowego, posrebrzanego IC, od firmy która nie jest krzakiem w tej cenie. Ale wciąż twierdzę, że jeśli najpierw należy sobie zadać pytanie co ten kabelek ma wnieść do dźwięku. O Meteorze już napisano, że jest raczej jasny i dynamiczny, czyli się raczej nie zgra z takim systemem, no chyba że ktoś akurat ma takie, a nie inne preferencje, słuch. W moim systemie nie sprawdziły się ani ixosy 2, 4 ani qunex 2, a sprawdził się Klotz 107, o którym złego słowa nie powiem.

• 3 lata później...

Witam serdecznie Jak w temacie Inter do 150 zł w zestawieniu Denon dcd 895 - nad 306 - quadral quintas 5000 f II -na chord carnival silverscreen - drugie żródło Yamaha dvd 2700 Obecnie na prolinku exlusive Myślę o inter do 150 ł - na razie myślałem o chord lub qed 2 performance - Czy ktoś coś w podobie i ma jakieś pomysły ??

Witam serdecznie Jak w temacie Inter do 150 zł w zestawieniu Denon dcd 895 - nad 306 - quadral quintas 5000 f II -na chord carnival silverscreen - drugie żródło Yamaha dvd 2700 Obecnie na prolinku exlusive Myślę o inter do 150 ł - na razie myślałem o chord lub qed 2 performance - Czy ktoś coś w podobie i ma jakieś pomysły ??

Nie top pieniędzy tylko wypożycz 2-3 ze sklepu. Srebro wyostrzy Ci dźwięk, miedź da bardziej łagodną prezentację. W tej cenie zmiany będą marginalne. Z tanich dobrze grają IC Furutech. Podobnie jak Violet w cuda nie wierzę. Kable to ostatni szlif, więc te opisy kolosalnych zmian między bajki można włożyć. Nie zmienia to faktu, że cieszy mnie szczęście posiadaczy Meteora i przeżywane przez nich spełnienie.

Z całym szacunkiem

M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.