Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

dodam, ze wyjatkowo w tej ankiecie racje ma wiekszosc... te 24%... reszta glosow to tylko subiektywne gusta, o ktorych nie nalezy dyskutowac a juz napewno nie w prezentowany sposob

No a dlaczego rację ma większość a reszta glosow to tylko subiektywne gusta ? ,przecież są nie tylko subiektywne gusta ale i obiektywne fakty.

No a dlaczego rację ma większość a reszta glosow to tylko subiektywne gusta ? ,przecież są nie tylko subiektywne gusta ale i obiektywne fakty.

subiektywne gusta w oparciu o obiektywne fakty... lepiej?

Nie wdając się w wojny technologiczne, parametry itp. oddałem swój głos na plazmę. Dlaczego? Może jestem debilem ale po prostu jak jestem u kogoś kto ma plazmę ogląda mi się po prostu milej, fajniej czy jak tam to jeszcze by nie określić. Przyznaję, że na nowych LCd również nie jest źle, ale jednak odczuwam jakiś niewielki dyskomfort którego nie mam siedząc przed pdp.

Być może również mózg mi fiksuje, ale mam dziwne wrażenie, że o ile faktycznie mając przed sobą obraz statyczny jak np. wykorzystywanie TV jako monitora PC, wyraźniejszy obraz jest w LCD, o tyle wystarczy włączyć film i sytuacja odwraca się na korzyść PDP. Oczywiście piszę o rozdzielczościach HD. I to by było na tyle.

pozdrawiam wszystkich

doskonale wiesz że oczy to tylko "odbiornik" reszta dzieje się w głowie czyli....

Nie jestem pewien czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi mi o to że zwolennikom "LCD" nie trzeba zupełnie tłumaczyć że wielu konsumentów po prostu woli obraz z ekranów plazmowych (bo to doskonale rozumieją). To raczej zwolennicy "plazm", zwykle, z tego co zaobserwowałem, nie są w stanie wręcz pojąć, że ktokolwiek może woleć to co wyświetlają LCD.

Niektórzy wynik niniejszej (będę powtarzał do znudzenia: niereprezentatywnej) ankiety traktują jako dowód wyższości PDP. Równie dobrze może to być dowód, że grono tu rozmawiające calkowicie odstaje od rynku światowego. Zależy jak na sprawę spojrzeeć.

To raczej zwolennicy "plazm", zwykle, z tego co zaobserwowałem, nie są w stanie wręcz pojąć, że ktokolwiek może woleć to co wyświetlają LCD.

Czyż nie jest to immanentna cecha wszystkich nawiedzonych? Nie tylko w temacie PDP vs LCD.

Proszę mnie dobrze zrozumieć: nie twierdzę, że każdy miłośnik plazmy jest nawiedzony. Wszelako odstek nawiedzonych wsród zwolenników PDP wydaje się być (znacząco) większy niż w całości populacji.

"kochani" (że tak się wyrażę) :D a oglądajcie co chcecie, zastanawiam się teraz po tych wszystkich rozmowach jak Wy widzicie otaczający świat. (chciałbym to zrozumieć ale wiem że nigdy się to nie stanie)

Nie jestem pewien czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi mi o to że zwolennikom "LCD" nie trzeba zupełnie tłumaczyć że wielu konsumentów po prostu woli obraz z ekranów plazmowych (bo to doskonale rozumieją). To raczej zwolennicy "plazm", zwykle, z tego co zaobserwowałem, nie są w stanie wręcz pojąć, że ktokolwiek może woleć to co wyświetlają LCD.

przesledz prosze ponownie i uwaznie ten watek bo chyba czytamy co innego

"kochani" (że tak się wyrażę) :D a oglądajcie co chcecie, zastanawiam się teraz po tych wszystkich rozmowach jak Wy widzicie otaczający świat. (chciałbym to zrozumieć ale wiem że nigdy się to nie stanie)

Ja ci to wyjaśnię bo to proste. Wyobraź sobie że my potrafimy widzieć czwarty wymiar a ty nie( wcale nie tak fantastyczne zwłaszcza że my widzimy miganie plazmy a ty nie)Myślisz że udałoby nam się tobie wytłumaczyć jak wygląda czwarty wymiar? Nie sądzę. Dlatego nigdy nie zrozumiesz jak my widzimy świat. Twoje zmysły są zbyt ograniczone. A wystarczyłoby żebyś raz zobaczył i nie trzeba by było nic tłumaczyć.

przesledz prosze ponownie i uwaznie ten watek bo chyba czytamy co innego

Tobie też to zalecam, bo chyba faktycznie tak jest. Dodam żebyś przeglądnął inne "wojenki" na ten temat w innych wątkach (ten tutaj to tylko wierzchołek góry lodowej) ... bo raczej tego nie zrobiłeś i zdecydowanie nie masz całego obrazu sytuacji.

Niektórzy wynik niniejszej (będę powtarzał do znudzenia: niereprezentatywnej) ankiety traktują jako dowód wyższości PDP. Równie dobrze może to być dowód, że grono tu rozmawiające calkowicie odstaje od rynku światowego. Zależy jak na sprawę spojrzeeć.

nie rozumiesz albo nie chcesz rozumiec... wiesz skad jest rynek? z potrzeb!!!! do znudzenie powtarzam... mam 3 LCD i bedzie 4ty i jedna plazme...moj glos poszedl na PDP... gdyby byly plazmy 19-32" mialbym tylko PDP ale musialem kupic LCD... uwazasz, ze nie jest to kwestia monopolu na rynku przekatnych ponizej 37-42"??? przecietne gospodarstwa nie potrzebuja duzych TV... w mojej rodzinie konczy sie na 32" a u mnie im dech zapiera jak moj TV slicznie odbiera... ludzie nie maja potrzeb kupowania duzych TV wiec nie maja wyboru... ludzie maja po kilka TV w domu i wszelkie inne niz glowny sa o malej przekatnej wiec tez nie maja wyboru... czepil sie niereprezentatywnej ankiety bo mu nie na reke... z tego wlasnie powodu uwazam, ze caly ten watek to p...e i nic wiecej... :)

Ja ci to wyjaśnię bo to proste. Wyobraź sobie że my potrafimy widzieć czwarty wymiar a ty nie( wcale nie tak fantastyczne zwłaszcza że my widzimy miganie plazmy a ty nie)Myślisz że udałoby nam się tobie wytłumaczyć jak wygląda czwarty wymiar? Nie sądzę. Dlatego nigdy nie zrozumiesz jak my widzimy świat. Twoje zmysły są zbyt ograniczone. A wystarczyłoby żebyś raz zobaczył i nie trzeba by było nic tłumaczyć.

Dobre :D:D:D

Krzysztof przesadziles w mojej opinii - rasa nadludzi?

Tobie też to zalecam, bo chyba faktycznie tak jest. Dodam żebyś przeglądnął inne "wojenki" na ten temat w innych wątkach (ten tutaj to tylko wierzchołek góry lodowej) ... bo raczej tego nie zrobiłeś i zdecydowanie nie masz całego obrazu sytuacji.

a co wnosza te wojenki? chcesz mi na sile wstawic LCD do domu? nie musisz... juz mam ale i tak wole PDP z uwagi na subiektywny odbior a nie z racji wyzszosci bo to mam gdzies tak jak i przekonywanie o tym innych... mam w firmie kolege, ktory kupil LCD bo mu tak powiedzieli i poczytal w sieci... pytam go czy ogladal plazmy? Nie, bo juz sie nastawil na LCD... slucha muzyki jak wlosy suszy - czy to klient na audiofilski sprzet audio?? ma inne potrzeby

nie rozumiesz albo nie chcesz rozumiec... wiesz skad jest rynek? z potrzeb!!!! do znudzenie powtarzam... mam 3 LCD i bedzie 4ty i jedna plazme...moj glos poszedl na PDP... gdyby byly plazmy 19-32" mialbym tylko PDP ale musialem kupic LCD... uwazasz, ze nie jest to kwestia monopolu na rynku przekatnych ponizej 37-42"??? przecietne gospodarstwa nie potrzebuja duzych TV... w mojej rodzinie konczy sie na 32" a u mnie im dech zapiera jak moj TV slicznie odbiera... ludzie nie maja potrzeb kupowania duzych TV wiec nie maja wyboru... ludzie maja po kilka TV w domu i wszelkie inne niz glowny sa o malej przekatnej wiec tez nie maja wyboru... czepil sie niereprezentatywnej ankiety bo mu nie na reke... z tego wlasnie powodu uwazam, ze caly ten watek to p...e i nic wiecej... :)

Może i p...e. Ale ile takie p...e potrafi sprawić radości. Jak na razie to się nie zanosi żeby wątek zdechł śmiercią naturalną a wręcz przeciwnie.

Wygląda na to że co poniektórzy się uzależniają.

Może i p...e. Ale ile takie p...e potrafi sprawić radości. Jak na razie to się nie zanosi żeby wątek zdechł śmiercią naturalną a wręcz przeciwnie.

Wygląda na to że co poniektórzy się uzależniają.

Prowokator:)

Nie przesadzajmy. Ja tam się nie uważam za nadczłowieka. Nawet nosze okulary. Ale miganie i tak widzę.

Ja tez je zobaczylem gdy wiedzialem czego, jak i gdzie szukac... czy miganie to jedyny powod, ze nie masz PDP? zapewne nie wiec jakie ono ma znaczenie? ja tego normalnie nie widze i nie mam innych zastrzezen... na prąd mnie stac a i dodatkowe ogrzewanie sie zima przydaje... reszta mi bardzo pasuje... o czym tu wiecej dywagowac:)?

Biorąc pod uwagę wymagania wielkości przy wymaganym kontraście, to pozostają modele nie profesjonalne, jak np. LCD KDL-65HX920 lub PDP Panasonic TX-P65VT30 . Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, łatwiej będzie Ci zaakceptować zestaw wad ww. PDP od zestawu wad ww. LCD.

ps. z profesjonalnych modeli jest np. NEC P701 , ale kontrast ma 2000:1, więc odpada

Kyle, ja prosiłem o wskazanie tych monitorów "niezwykłych z uwagi na programowalny LUT", które podobno umożliwiają osiągnięcie videofilskiej nirwany i można je wykorzystać jako ekran kina domowego. Mają wejście HDMI, mają pilota. Jak wygląda u nich poziom czerni. Co z ruchem. Czy ktokolwiek je testował jako ekran kina domowego?

Bo np. NEC P701 za jedyne kilkadziesiąt tysięcy ma owaszem kilka zastosować, ale trochę odmiennych:

"this display delivers stunning visual impact for environments such as corporate boardrooms, rental and staging, airports, healthcare and retail."

Poza tym czas reakcji to 8ms. To w zasadzie wyklucza oglądanie obrazu ruchomego, a o takim mówimy w przypadku KD.

Ja tez je zobaczylem gdy wiedzialem czego, jak i gdzie szukac... czy miganie to jedyny powod, ze nie masz PDP? zapewne nie wiec jakie ono ma znaczenie? ja tego normalnie nie widze i nie mam innych zastrzezen... na prąd mnie stac a i dodatkowe ogrzewanie sie zima przydaje... reszta mi bardzo pasuje... o czym tu wiecej dywagowac:)?

Nie tylko. Akurat w tym który kupiłem bardzo mocno pompowało kontrast. Ale nie wszystkie plazmy tak mają. Przynajmniej nie w takim stopniu.

Poza tym mam w pokoju za jasno na plazmę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.