Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Najbardziej wzorcowa, głęboka czerń jest wtedy gdy telewizor jest wyłączony :)

Rozmawialiśmy onegdaj (w innym wątku) o tym zadziwiającym dla mnie kulcie hiper-ultra czerni. Lubicie się powoływać na naturalność obrazu, więc wypada zapytać: gdzie macie taką czerń w naturze? No, może w czarnych dziurach gdzieś w odległych galaktykach.

Podobno głęboka czerń daje lepszy kontrast i przez to umożliwia bardziej właściwie odwzorowanie wszystkich innych kolorów. Ale skoro inne telewizory, nawet nie wykazujące się top-mega czernią mają właściwy, zgodny z normą gamut kolorów - to o czym my wogóle mówimy? Po co ta super-czerń? Sztuka dla sztuki?

Odwzorowanie szczegółów w ciemnych scenach? Są wogóle jakieś filmy, których akcja odbywa się WYŁĄCZNIE w ponurych, ciemnych zamczyskach, w piwnicy lub w nocy?

Sorry, ale kult czerni jest dla mnie cały czas niezrozumiały. Obraz pownien być rysowany światłem, barwami. Nie czernią.

hahahahaha bobcat daj już spokój bo to już jest jakieś śmieszne dla mnie spazmy lcdekowca tłumaczącego że nie ma idealnej czerni w naturze bo LCD jej nie wyświetla!!

chłopie poczytaj co Ty piszesz a ja powiem - węgiel albo sadza!

a pdp nie jest technologią zabierającą światło ze scen (jak w metodzie subtraktywnej CMY K) i w ten sposób wytwarzającą obraz jak sugerujesz między wierszami jest tak samo metodą addytywną czyli RGB gdzie biały powstaje przez maksymalne podanie każdej składowej a czarny przez wygaszenie każdej do zera i tu jest problem w lcd bo podświetlenie matrycy powoduje brak POPRAWNEJ czerni tylko zbliżanie się do niej są to zwykle głębokie szarości a nie czerń, szarości wynikające z przesączania się światła które właśnie podświetla i tu jest największa wada LCD której ja nie akceptuję bo w nocy strasznie to mnie drażni , mało tego każdy kolor nie tylko próba wyświetlenia czerni w LCD jest zakłamywany gļęboki brąz czy granat też będzie z poświatą szarości właśnie to jest to zabrudzanie kolorów! chłopie ogarnij się bo jkuż pierdoły wypisujesz od rana! akurat ze mną na ten temat nie pogadasz bo pisałem pracę inżynierską na temat grafiki i zdawałem egzaminy u profesora na politechnice! :) studiowałem informatykę i zajmowałem się grafiką 2d i 3d więc jak czytam już Twoje wypociny na temat braku głębokiej czerni w naturze to mnie zmroziło, pozdrawiam

Focal + Naim

Wielce uczony wywód, z którego NIC nie wynika. Poza bałwochwalczą miłością do plazmy i zwierzęcą nienawiścią do LCD.

Zakłamywany głęboki brąz czy granat? Na patrz Pan, chłopaki z Lucasfilm przeoczyli tak istotną sprawę przyznając niektórym telewizorom LED LCD od LG certfikat THX. Widać nie konsultowali tu na Forum.

oooo i najprościej tak napisać!

a ja powiem tak dla mnie nie masz pojęcia czasem o czym chłopie piszesz a mówiłeś że taki wyedukowany jesteś i zdawałeś egzaminy u znakomitych profesorów! więc jak to jest masz pojęcie czy nie o barwach?

co to THX to dla mnie znaczy tyle co dodatkowy znaczek dla kowalskiego zęby lepiej podniecał się jak wyciera kurz ze swojego lcdeka! tak samo jak milion napisów na amplitunerach które nie poprawiają jakości dźwięku ale swoje robią napędzają sprzedaż! powinieneś wiedzieć o tym jesteś w tym wyedukowany!

a możesz powiedzieć jak już przytoczyłeś THX jak opisuje definiuje czerń?

jest to węgiel sadza czy głęboka szarość imitująca czerń ?

Focal + Naim

więc proszę co definiuje THX bo czekam i nikt się nie wychyla

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

THX nie definiuje czerni! tylko obszar barw zgodny z intencjami twórców,

więc to jest tryb THX który faktycznie pokazuje barwy na tv jakie były zarejestrowany przez kamerę (ewentualnie po obróbce u nich)

wielkie mi halo!!

co do bieli ja osobiście nie lubię wyższej niż 6500K bo potem staje się niebiecka jak światło palnika acetylenowego, światło słoneczne jest w tonacji ciepłej.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

oooo i najprościej tak napisać!

a ja powiem tak dla mnie nie masz pojęcia czasem o czym chłopie piszesz a mówiłeś że taki wyedukowany jesteś i zdawałeś egzaminy u znakomitych profesorów! więc jak to jest masz pojęcie czy nie o barwach?

co to THX to dla mnie znaczy tyle co dodatkowy znaczek dla kowalskiego zęby lepiej podniecał się jak wyciera kurz ze swojego lcdeka! tak samo jak milion napisów na amplitunerach które nie poprawiają jakości dźwięku ale swoje robią napędzają sprzedaż! powinieneś wiedzieć o tym jesteś w tym wyedukowany!

a możesz powiedzieć jak już przytoczyłeś THX jak opisuje definiuje czerń?

jest to węgiel sadza czy głęboka szarość imitująca czerń ?

A Ty masz pojęcie o czym Ty piszesz? Sądząc po Twoich wpisach niekoniecznie. Same ałtorytety (błąd w pisowni zamierzony) na Forum. O egzaminie pisałem z Metody Reprezentacyjnej, nie z budowy telewizorów. Dla jednego THX nic nie znaczy. Dla drugiego Prawo Newtona i próbował wyjść przez okno. A to było X piętro...

Rozumiem, że THX na LCD to (cytuję) "znaczek dla Kowalskiego żeby lepiej podniecał się jak wyciera kurz ze swojego lcdeka" (koniec cytatu). Natomiast THX na (licznych) plazmach jest to dodatkowa nobilitacja, uhonorowanie i kolejny dowód wyższości wspaniałej technologii PDP, prawda?

A Ty masz pojęcie o czym Ty piszesz? Sądząc po Twoich wpisach niekoniecznie. Same ałtorytety (błąd w pisowni zamierzony) na Forum. O egzaminie pisałem z Metody Reprezentacyjnej, nie z budowy telewizorów. Dla jednego THX nic nie znaczy. Dla drugiego Prawo Newtona i próbował wyjść przez okno. A to było X piętro...

Rozumiem, że THX na LCD to (cytuję) "znaczek dla Kowalskiego żeby lepiej podniecał się jak wyciera kurz ze swojego lcdeka" (koniec cytatu). Natomiast THX na (licznych) plazmach jest to dodatkowa nobilitacja, uhonorowanie i kolejny dowód wyższości wspaniałej technologii PDP, prawda?

thx nie definiuje czerni ! a o tym rozmawialiśmy

definiuje zgodność obszaru barw

dodatkowo powiem że pdp od dłuższego czasu mają zgodność z thx

a lcd od kiedy ? przecież są tak popularne ile z ciekawości modeli ma thx? autentycznie nie mam pojęcia bo nie wnikałem

Ukryta Zawartość

tylko tyle jest faktycznie lcd z thx?

coś jeszcze rozjaśnić?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

thx nie definiuje czerni ! a o tym rozmawialiśmy

definiuje zgodność obszaru barw

Zgoda, pomieszałem dwie sprawy. Ale przyznanie THX (czytaj: potwierdzenie zgodności kolorów z normą) podważa lansowane przez plazmowców tezy o nieprawdziwych kolorach w LCD.

dodatkowo powiem że pdp od dłuższego czasu mają zgodność z thx

Ze składni zdania wynika, że wszystkie. Otóż nieprawda. Nieliczne. Oto kolejna manipulacja.

a lcd od kiedy ?

Od niedawna. No i co z tego wynika?

przecież są tak popularne ile z ciekawości modeli ma thx? autentycznie nie mam pojęcia bo nie wnikałem

Ukryta Zawartość

tylko tyle jest faktycznie lcd z thx?

Nie dokopałem się do pełnych statystyk, dlatego nie potrafię powiedzieć czy lista jest kompletna. Wiem, że napewno certyfikat THX miał telewizor LG 42LE8500, którego na tej liście nie ma.

Ukryta Zawartość

Zgoda, pomieszałem dwie sprawy. Ale przyznanie THX (czytaj: potwierdzenie zgodności kolorów z normą) podważa lansowane przez plazmowców tezy o nieprawdziwych kolorach w LCD.

w większości przypadków są częściej przekłamywane na lcd niż na pdp

można sporo poczytać o tym na naszym forum lub hdtv.

Ze składni zdania wynika, że wszystkie. Otóż nieprawda. Nieliczne. Oto kolejna manipulacja.

tak ale nie napisałem wszystkie , doprecyzuję więcej z thx jest zgodnych pdp niż lcd w chwili obecnej o to świadczy właśnie o problemach z prawidłowym wyświetlaniem barw w większości modeli lcd . oczywiście też nie wszystkie pdp mają thx co wcześniej doprecyzowałem, ale szala przechyla ilościowo się na pdp co świadczy o korzystniejszym ilościowo aspekcie zgodności reprodukcji

Od niedawna. No i co z tego wynika?

wynika że jeżeli ilościowo pdp z thx jest więcej od lcd to znaczy że pdp ma mniejsze problemy z reprodukcją barw tym standardzie

i generalnie moim zdaniem jest o krok w jakości obrazu przed lcd.

lcd goni ale pdp ucieka.

Nie dokopałem się do pełnych statystyk, dlatego nie potrafię powiedzieć czy lista jest kompletna. Wiem, że napewno certyfikat THX miał telewizor LG 42LE8500, którego na tej liście nie ma.

to fakt lista jest nie pełna bo też nie znalazłem pdp modeli z thx produkowanych 2-3lata temu

Focal + Naim

w większości przypadków są częściej przekłamywane na lcd niż na pdp

Są tacy (np. ja), którym się owe LCD-owe "przekłamania" podobają. Kiedyś nawet Mczaj bardzo trafnie nawał moje upodobania: lubię obraz jak z malarstwa impresjonistów.

więcej z thx jest zgodnych pdp niż lcd

szala przechyla ilościowo się na pdp

To fakt. Zmieniając kryteria wyszukiwania w podanym przez Ciebie linku stwierdzamy, że LCD z THX jest 6, a PDP 11. Czyli wprawdzie więcej, ale nie jakaś miażdżąca ilość.

Są tacy (np. ja), którym się owe LCD-owe "przekłamania" podobają. Kiedyś nawet Mczaj bardzo trafnie nawał moje upodobania: lubię obraz jak z malarstwa impresjonistów.

To fakt. Zmieniając kryteria wyszukiwania w podanym przez Ciebie linku stwierdzamy, że LCD z THX jest 6, a PDP 11. Czyli wprawdzie więcej, ale nie jakaś miażdżąca ilość.

masz rację to już jest sprawa gustu a o gustach się ..... tak jak ustaliliśmy każdy kupuje dla siebie żeby być zadowolonym , ale z wiernością to ma mało wspólnego obiektywnie ,

Focal + Naim

hbiały powstaje przez maksymalne podanie każdej składowej a czarny przez wygaszenie każdej do zera i tu jest problem w lcd bo podświetlenie matrycy powoduje brak POPRAWNEJ czerni tylko zbliżanie się do niej są to zwykle głębokie szarości a nie czerń, szarości wynikające z przesączania się światła które właśnie podświetla i tu jest największa wada LCD której ja nie akceptuję bo w nocy strasznie to mnie drażni , mało tego każdy kolor nie tylko próba wyświetlenia czerni w LCD jest zakłamywany gļęboki brąz czy granat też będzie z poświatą szarości właśnie to jest to zabrudzanie kolorów! chłopie ogarnij się bo jkuż pierdoły wypisujesz od rana!

Na plazmach tego problemu nie ma? Są przecież plazmy mające jaśniejszą czerń od niejednego LCD bez wygaszania lokalnego.

Kolejna sprawa to neutralność tej nieidealnej czerni - zależy od modelu.

Chociaż trafiłem (Panasonica byłem pewien, ale myślałem że to inny model) chcę coś przypomnieć.

Zauważcie ze zawsze zdjęcia muszą coś zobrazować (stąd raczej opis konieczny, lub nie wystawiać swoich "dzieł" bez konkretnej potrzeby).

Po tej sesji foto widać że mimo najszczerszych chęci, można zdjęcia traktować wyłącznie jako poglądowe.

Na jednej fotce np. przedstawiono "ruch".

Co to zdjęcie z ruchu może przedstawiać?

Ano NIC.

Prawdziwy ruch nigdy nie wyjdzie na żadnej fotce.

Ale za to można uznać że np. (billard) - Philips LCD ma czystego "green ghosta", widocznego ostro na białej bili.

Itp. itd. - także jak ktoś poważnie traktuje każda fotkę (bez opisu) - ma problem.

Na plazmach tego problemu nie ma? Są przecież plazmy mające jaśniejszą czerń od niejednego LCD bez wygaszania lokalnego.

Kolejna sprawa to neutralność tej nieidealnej czerni - zależy od modelu.

zgadzam się nie wszystkie plazmy mają idealną głębię czerni ale porównując do czerni w większości modeli lcd jest ona jednak głębsza,

dla jednego ma to znaczenie bo ogląda wyłącznie w przyciemnionych pomieszczeniach lub wieczorami jak dla mnie dla innego nie ma znaczenia bo ogląda w dzień i różnicy nie zauważy wszystko można spostrzegać w dosyć spolaryzowany sposób w zależności od potrzeb.

Focal + Naim

zgadzam się nie wszystkie plazmy mają idealną głębię czerni ale porównując do czerni w większości modeli lcd jest ona jednak głębsza,

Tylko nadal nie ma odpowiedzi na pytanie po co Wam ta ultra-czerń?

to tylko twoja definicja głębokiej czerni,

czerń w palecie RGB jest wtedy jak składowe posiadają 0 wartość

pdp jest ona możliwa bo piksele rgb są źródłami światła w lcd trudniej bo matryca jest podświetlana a lcd tylko "zabarwia" i to właśnie niekorzystnie przenikająca poświata utrudnia uzyskanie czerni, powiem inaczej chcesz mieć czerń wyłącz lcd i zobacz jak w danym obszarze jak zmieni się jej wartość ale najlepiej w zaciemnionym pokoju lub w nocy ten efekt będzie wyraźniejszy,,,

w lcd owa czerń nocy w większości przypadków wygląda jakby rgb fizycznie nie były na poziomie 0 nie były całkowicie wygaszone tylko na np poziomie 2-5 równo ustawione nie jest to duża wada jak się ogląda w dzień o czym mówiliśmy bo tego nie zauważysz i ta tolerancja dla kowalskiego jest akceptowalna jest marginalna pomijana ale w nocy zaczyna wychodzić owa szarość a nie czerń tylko o to chodzi. a przenikające często nierówno choć już obecnie coraz mniej występujące podświetlenie np jaśniejsze po rogach w przypadku lcd zaburza też generalnie wszystkie ciemne tonacje kolorów jak granat ciemny brąz etc, teraz udoskonalają to w lcd wymyślają stają na głowach aby wejść w obszar czerni zarezerwowanej dla pdp, niektóre modele lcd zaczynają to umożliwiać ale w przeważającej części modeli na rynku lcd dalej ma z tym problem.

Focal + Naim

Na gruncie teorii: zgoda. Ale na gruncie praktyki codziennego oglądania (nawet po ciemku) owe RGB na poziomie 2-5 nie ma ABSOLUTNIE ŻADNEGO znaczenia. Zwłaszcza gdy czarne obszary obrazu sąsiadują z jasnymi.

Na gruncie teorii: zgoda. Ale na gruncie praktyki codziennego oglądania (nawet po ciemku) owe RGB na poziomie 2-5 nie ma ABSOLUTNIE ŻADNEGO znaczenia. Zwłaszcza gdy czarne obszary obrazu sąsiadują z jasnymi.

DLA CIEBIE NIE MA! i pewnie dla wielu osób też które nie zwracają na to uwagi bądź tego nie widzą

DLA MNIE MA DUŻE ZNACZENIE! i pewnie dla wielu osób też które zwracają na to uwagę bo to widzą,

więc nie marginalizuj owego problemu generalnie, bo to jest największy problem w technologii LCD czyli uzyskanie czerni dla RGB na poziomie (0,0,0) przy pomiarach,,, efekt ten dla jednych jest istotną wadą dla innych do zaakceptowania ale występuje.

Focal + Naim

Chcesz powiedzieć, że Twoje oczy są na pozimie wysublimowanych, laboratoryjnych przyrządów pomiarowych?

Bo na mój gust to ów problem (rzekomo) niedostatecznej czerni w LCD stał się dla niektórych (jak to się ładnie w Chinach mówi) papierowym tygrysem. Z którym walczą.

uzyskanie czerni dla RGB na poziomie (0,0,0) przy pomiarach,

To też jest kwestia trochę dyskusyjna. By było 0 0 0 to świecenie czerni musi być niższe od progu "łapania" przyrządu pomiarowego. Niektóre kolorymetry (+ ich domyślne oprogramowanie) zaokrąglają wszystko do 0,1 cd. Czyli jak ekran świeci z jasnością 0,045 cd , to kolorymetr pokaże ładne zero.

Ogólnie warto zapoznać się od jakiej jasności w ogóle dany kolorymetr zaczyna coś "łapać".

Co do neutralnej czerni - w monitorach graficznych matryca jest dokładnie korygowana w fabryce do wewn. 10-14 bit LUT. Efekt jest taki że czerń jest całkowicie neutralna. Jedyny problem który ew. pozostaje to jasność tej czerni.

W telewizorach LCD sytuacja neutralności wygląda gorzej - obecnie widzę stosują elektronikę 8 bit, która nie pozwala na precyzyjną korekcje czerni. Pozostaje w ten czas liczyć na neutralną czerń samej matrycy bez korekcji, w czym przy okazji może pomóc jej niska jasność (wysoki kontrast). W SONY EX720 jest na wprost całkiem dobrze - nie widzę zabarwienia czerni na jakiś kolor ... przynajmniej nie na wprost, bo pod katem robi się niebieska.

Przepraszam bobcat że wybrałem Ci TV bez THX, myślałem że jak lubisz cukierkowate kolory to w ogóle nie będziesz sobie głowy zawracał THX-em.

Ja akurat jestem tym, który na THX nie zwraca uwagi. Żaden element spośród moich zabawek audio/video nie ma THX.

Pozatym (podobno) fabryczny tryb Filmowy w moim telewizorze to jest właśnie THX, a o formalny certyfikat nie występowali. Uzyskanie bowiem znaczka THX wiąże się z koniecznością przeprowadzenia (oczywiście: na koszt producenta) serii ponad 400 długotrwałych, żmudnych i kosztownych testów. Musieliby więc ten koszt wliczyć w końcową cenę produktu, a to nie jest model z najwyższej półki i chcieli utrzymać cenę rynkową na rozsądnym poziomie.

Piszę "podobno" gdyż nie jestem w stanie zweryfikować tej informacji. Ale pochodzi z rzetelnego zazwyczaj źródła.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zaczynasz wymyślać określenia jak kiedyś marketingowcy od płaskich kineskopów. Też były nazywane ultra płaskie, super płaskie. A były tylko płaskie w odróżnieniu od tych lekko wypukłych. Tak samo z czernią. Wystarczy żeby była czarna w odróżnieniu od tej szarej. Tam gdzie trzeba to czerwień ma być krwisto czerwona, zieleń soczyście zielona a czerń smoliscie czarna. I dobrze jeśli telewizor to potrafi. Tylko tyle.

Wklejam parę obrazków do narzekania.

Rozdzielczość SD Zdjęcia robiłem z ręki.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-82888400-1314788338_thumb.jpg

post-13669-0-66299500-1314788345_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno głęboka czerń daje lepszy kontrast i przez to umożliwia bardziej właściwie odwzorowanie wszystkich innych kolorów. Ale skoro inne telewizory, nawet nie wykazujące się top-mega czernią mają właściwy, zgodny z normą gamut kolorów - to o czym my wogóle mówimy? Po co ta super-czerń? Sztuka dla sztuki?

Trochę to przypomina komentarze kowalskich odnośnie kupowania dobrego sprzętu grającego – „a czy to się w ogóle da usłyszeć?”, „tylko muzyk usłyszy różnicę” itp.

Cóż, przyjdzie czas że zrozumiesz. Albo i nie…

A najlepiej to nie starać się zrozumieć, tylko zobaczyć o co tu chodzi.

Jako posiadacz dwóch plazm mam tę sposobność. Jedna – 50 calowy Samsung kupiony ładne parę lat temu, z czernią pewnie na poziomie obecnych elcedeków (bez wygaszaczy) a może i gorszą od tych najlepszych. Drugi Panas z czernią schodzącą znacznie niżej (0,26). Więc wiem jak ważna jest dobra czerń oraz oddanie szczegółów w pobliżu czerni czy prawidłowe rozróżnianie barw w ciemnych scenach (wcale nie bardzo ciemnych). Różnica jest często taka, że na jednym TV trzeba się już domyślać, co się tam dzieje, na drugim po prostu to dokładnie widać. To jest ta różnica. Oczywiście różnica jest mniej widoczna przy scenach „mieszanych”.

Uzyskanie bowiem znaczka THX wiąże się z koniecznością przeprowadzenia (oczywiście: na koszt producenta) serii ponad 400 długotrwałych, żmudnych i kosztownych testów.

Na czym polega ta "żmudność" ?

Jako posiadacz dwóch plazm mam tę sposobność. Jedna – 50 calowy Samsung kupiony ładne parę lat temu, z czernią pewnie na poziomie obecnych elcedeków (bez wygaszaczy) a może i gorszą od tych najlepszych. Drugi Panas z czernią schodzącą znacznie niżej (0,26). Więc wiem jak ważna jest dobra czerń oraz oddanie szczegółów w pobliżu czerni czy prawidłowe rozróżnianie barw w ciemnych scenach (wcale nie bardzo ciemnych). Różnica jest często taka, że na jednym TV trzeba się już domyślać, co się tam dzieje, na drugim po prostu to dokładnie widać. To jest ta różnica. Oczywiście różnica jest mniej widoczna przy scenach „mieszanych”.

Napisałeś 0,26 - jeśli to candele to dosyć sporo. Nie miałeś na myśli 0,026cd?

Kolejna sprawa - jasność czerni/głębokość, nie mówi absolutnie nic o możliwości oddawania detali w cieniach (raczej liczy się tu gradacja/brak bandingu + równa gamma 2.2, by przy pełnej gradacji nie było zbijania detali w cieniach).

Tu plansze do kalibracji gammy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu plansze do kalibracji gammy.

Ukryta Zawartość

Lepsze jest:

Ukryta Zawartość

- powinno to być wyświetlone jako gradient szarości bez podbarwień ... w ten czas gamma = 2,2 (czyli tyle ile ma być)

(oczywiście wyświetlone musi być to w skali 1:1 czyli bez skalowania)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepsze jest:

Ukryta Zawartość

- powinno to być wyświetlone jako gradient szarości bez podbarwień ... w ten czas gamma = 2,2 (czyli tyle ile ma być)

(oczywiście wyświetlone musi być to w skali 1:1 czyli bez skalowania)

dobre

Miałem źle ustaioną gamme na monitorze.

Ukryta Zawartość

Trochę to przypomina komentarze kowalskich odnośnie kupowania dobrego sprzętu grającego – „a czy to się w ogóle da usłyszeć?”, „tylko muzyk usłyszy różnicę” itp.

Cóż, przyjdzie czas że zrozumiesz. Albo i nie…

A najlepiej to nie starać się zrozumieć, tylko zobaczyć o co tu chodzi.

Nie wiem czy wogóle powinienem odpowiadać, po tym jak mnie obrażałeś na Forum. W tym wątku. Ale niech tam. Spuśćmy na to zasłonę niepamięci. Nie jestem pamiętliwy.

LG testowany przez red. Kulpę miał czerń na poziomie 0.015. Prawda: dzięki Local Dimming. Ale jaka to róznica dla użytkownika?

Na czym polega ta "żmudność" ?

Nie wiem. To był cytat z folderu LG, gdzie pisali ile to zachodu wymaga uzyskanie THX.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.